Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Meханика за CNC 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Meханика за CNC
Ако изчакаш да си пусна фрезата имаш една подарък фрезована :D

Сря Дек 07, 2011 5:14 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Пускал съм такъв вид машина, и ми е чудно колко лесно става при вас :o .
Рабити на 16 микристъпки при ток 6А и 8 А стъпкови, и ми е малко :( .
Цитат:
ползвах Mach3 отначало но ми правеше неясни проблеми (при много пасове ми изместваше по едната ос заданието.
Това е от компутера или по скоро от вина . Имах само едно INTEL-ско дъно с P3 което никога не е дънило работата с MACH3+WINDOWS. Просто се подават стъпки с неравномерно отстояние м/у фронтовете 30-40%, и най-лошото е че с различни компютри нещата са много различни. Може би трудностите са при по мощните драйвери. Правя в момента драйвер с поне до 32 микростъпки и токове до 19А (няма избор масата е поне 140кг.) и натоварванията са дзверски.
За малки машинки имам само работещи и изпробвани 6-7 платки за LPT-то
http://rumenm.hit.bg/PIC/botLPT.JPG
http://rumenm.hit.bg/PIC/topLPT.JPG
Но за големи токове и смущения съм си направил други.
A L297 на мен не ми свърши абсолютно никаква работа, на мен ми трябва да се регулира даже и честотата на чопването в зависимоста от нарастването на тока, за да изстискам максимална мощност... много е дълга тая тема, и с вече съжалявам че съм се захващал с това.

Чет Дек 15, 2011 2:59 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Някой да знае проект за драйвер за стъпкови мотори поне 6А до 80 волта и поне 10 микростъпки. Ще се задвижват 6Нм нема34 стъпкови мотори с 4 извода (биполярни) - модела се продава в exoror. Търсих в нета, но не намерих такъв проект за "направи си сам" - имам предвид с готов файл за ецване на платката

Сря Дек 21, 2011 11:13 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Да не отварям нова тема:
Аз на вас ви имам доверие :)
Бащата на най-добрия ми приятел се навил да си прави CNC щото преди 50 години бил малко електрончик и искаше да му намеря механика от матричен принтер да си реши проблема :)
Изискванията му хич не са големи: да реже 1мм пластмаса с размер до 30x30cm. Нямах време да влизам в подробности ама хобито му е дърводелство и музикални инсрументи (изкарва си хляба като музикант) и смятам, че не става дума за рекламни надписи пък и това да е. Рутърът казва е негова грижа.
Дайте идея за нещо евтинко готово или поне опън соурс с подобни параметри защото имам чувството, че всичко се пише на моя гъз а аз нямам възможност+време+нерви да запоя два транзистора за собствени нужди... :prayer:

Съб Фев 11, 2012 9:46 pm
Профил
Аватар

Цитат:
да му намеря механика от матричен принтер да си реши проблема

За дребни работи има готови решения из и-беия .. 4-5оси за около 60US

Примерно нещо такова
http://www.ebay.com/itm/TB6560-3-Axis-CNC-Motor-Stepper-Driver-3A-12-36V-TB6560-/320843606337?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ab3c4e941

Съб Фев 11, 2012 10:10 pm
Профил
Аватар

Мнение Евтино за CNC
Не се трие :x

Последна промяна bongo_x2 на Съб Фев 11, 2012 10:36 pm, променена общо 3 пъти

Съб Фев 11, 2012 10:31 pm
Профил
Аватар

Мнение Евтино CNC

То мнооого евтинко ама за механика и дума не става...

Ааа, ся зацепих: май това е да бъзикнеш механиката на принтера. Но тя липсва и поне тук е много трудна за намиране. Нещо по-готово?

Съб Фев 11, 2012 10:33 pm
Профил

Абе Бонго, каква механика видя какви принтери? Това 300х300 като работна площ отива веднага като габарити поне на 500х500. От там - линейни лагери, паралели, винтове...
Дупе да ти е яко - управлението е лесно, механиката е проблема. Мен ако питаш - казваш - направете механично машината, от мен управлението и софта ;)

Нед Фев 12, 2012 12:29 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... start=2960

Разгледай темата - има писано много - и аз си направих малка СНС машинка - можеш да видиш снимките й там.
Таблото е мое дело също - уплавлява степери до 10-ина ампера - трафа е вече към киловат а IRF-та са на солиден радиатор с мощно обдухване.
Ника ми е както и тукашният.

Пон Фев 13, 2012 7:28 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Евтино CNC
Разбрах му болката на човека: искал върху инструментите да лепи няк'ви орнаменти от ефектна пластмаса за да изглеждат по-джиджани. Трийсетте сантиметра на дължина може и да дотрябват (става и с по-малки парчета) а ширината е в пъти по-малка. Точност почти не е нужна.
Дайте идея за нещо евтинко готово че да ми се махне това яйце от г*за :)

Пон Фев 13, 2012 11:34 pm
Профил
Аватар

Бонго, за тази работа не е нужно да е от пластмаса и да я "кове по китарите" да си вземе най-евтиния режещ плотер без следяща глава и да ги прави от цветно залепващо се фолио. Това да не се счита за реклама, ама за под 1000лв решението не е лошо...

Вто Фев 14, 2012 9:34 am
Профил ICQ
Аватар

К'ви лепенки - инструментите не са китайски :) Все пак трябва да изглеждат добре в ръцете на купувача - ръчна изработка а не гаражна.

Вто Фев 14, 2012 11:19 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
К'ви лепенки - инструментите не са китайски :) Все пак трябва да изглеждат добре в ръцете на купувача - ръчна изработка а не гаражна.

Не случайно ти предложих този вариант. Имам познати, които режат фолиа с такъв и ги вкарват под лака (боята) на колите. Виждал съм техни работи и мога да ти кажа, че след полиране, пастиране не изглежда никак гаражно. Ако се слагат по инструментите и после се лакира дървото, след това полира и т.н. за да няма релеф мога да ти кажа, че ще изглежда много добре. Ако е само до орнаментите по инструментите де... стига да не иска да дялка и самите тях - да им прави легла.
Лично за мен да има 3,4мм пластмаса отгоре ще ми стой по-гаражно!

Сря Фев 15, 2012 10:16 am
Профил ICQ
Аватар

Здравейте и аз съм започнал да правя механиката на една малка фрезичка за пробиване на отвори в печатни платки
ще ползвам матч3 + триосна система базирана върху механика от стар плотер пазарувам от тук
http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod=catalog&show=11
като режещ инструмент ще ползвам 12в борче запънато на каретата

Пон Мар 05, 2012 10:51 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

HIFI написа:
Не. Помогна ми човек, който се занимава с това и има собствен цех за обработка на метали :-). Мога да ти дам координатите му ако искаш.

Изглежда страхотно машинарията. Аз запънах в чисто стругарски проблеми. Примерно купувам си винт, но необработен и намирам стругарин да ми обработи краищата за лагерни опори. И изниква проблем с несъосие на винта с новостругованите повърхности. И при това бях обърнал внимание на стругарина за евентулния ефект. Биенето е голямо и нищо не става. Само ми съсипаха материала. Предната машина я правих с готови месингови шпилки М6 и огъването поемаше несъосието. Но онова беше за стиропорени неща - никакви усилия и никаква точност. Ама сега ми се иска нещо за чегъртане на меки метали и дърво.
Та ако твоя човек прави такива неща за хобаджии ще съм благодарен, ако дадеш координати

Чет Апр 19, 2012 6:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща