Отговори на тема  [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Следваща
Интернет цензура - поредният напън 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Интернет цензура - поредният напън
Цитат:
(така е и било в миналото)

В кое точно минало и как точно е било?

Съб Фев 11, 2012 7:15 pm
Профил
Аватар

Ами големите майстори от ренесанса, класиците от 19-ти век - как мислиш са
правили шедьоврите си. Наема те някой да напишеш или нарисуваш нещо и
ти плаща, толкова.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Фев 11, 2012 7:23 pm
Профил WWW
Аватар

Kолко пъти да ти напиша, че тогава така е било, защото са нямали средствата и технологиите да стигнат до масовия човек. Затова се е появил и лафа "Музикант къща не храни". Сега вече не сме в ренесанса и хората могат да си печелят на воля. Ти защо не искаш пари само за първото копие на DPS-а и после следващите да си ги копира кой колкото иска? Не става така, нали ама за другите трябва да става :) .

Съб Фев 11, 2012 7:34 pm
Профил

Абе, tgi, интересно ми е да разбера какво би направил/помислил/ почувствал/ ако някой китаец ти изкопира последния анализатор( хард. и софтуер) и започне да го продава за 500$ парчето?

Съб Фев 11, 2012 7:54 pm
Профил
Аватар

Не може да го изкопира защото не съм му казал как.
Колко пъти да го пиша - ако искам някой да не ме копира не пускам ключова информация
навън.
Ако нещо е лесно за копиране против волята ми значи не съм направил достатъчно и ще
трябва да поработя още.

Толкова очевидно е - просто е различно от това, което бълва пропагандата и затова изглежда
еретично.

Димитре, сегашните комуникации именно са им проблемът. Златното време за тия дето
продължават да искат пари за все същите книги и песни за които им е плащано безборй пъти
вече беше когато и книгопечатането, и винилът и CD-то струваха непосилно скъпо за лична употреба.
Тогава и имаше резон да струва нещо носителят, имаше инвестиция в правенето и т.н.
Сега не е така. Авторските права отново неизбежно ще добият естествения си вид,
т.е. авторът ще си ги има докато не публикува текста или музиката или сорс кода и т.н.

Съб Фев 11, 2012 8:03 pm
Профил WWW
Аватар

Веднага ти давам пример колко не са ти верни разсъжденията :D . Едно DVD/Блурей да си го купя от магазина струва поне 5$ ако е стар филма и до 20$ ако е нов. Ако го наема най-евтиното е 1$ на ден. Сега с новите технологии се плаща 10$ на месец и стриймваш на телевизора колкото ти душа сака. Т.е. промяната в технологиите води и до промяна в цената и продукта става даже още по-достъпен, съответно и по-лесен за крадене и някои хора и 10$ на месец не им се плащат. Музиката - pandora интернет радиото е без пари и можеш да слушаш безплатно каквото си пожелаеш, че даже ти следи и музикалния вкус и почва да ти пуска само музика, която би ти харесала. И него го има вече на всеки телевизор и DVD плеър и както казах е безплатно и можеш да слушаш каквото и колкото си искаш. А тя Pandora пак си печели, само че от други неща и пак плаща на авторите авторски права, ама мисълта ми е че потребителя не плаща нищо. И въпреки всичко пак иска да краде и не признавал авторските права, защото му ограничавали свободата :D .
A това, че китайците не могат да те копират, защото не си им казал как е само в твоята глава - не те копират, защото усилията вероятно не си заслужават ограничения пазар, който имаш. Ако имаха далавера до сега да са те изкопирали хиляда пъти. Какви по-сложни неща копират, та един твой анализатор няма да изкопират. Че си много напред с материала - напред си, ама чак толкова не се самозалъгвай де :) .

Съб Фев 11, 2012 8:13 pm
Профил

ами като не искат да ги крадем да не издават, кой ги кара да пускат милиони копя, да си го държат у тях, аз като не искам да ми откраднат творението си го държа в къщи, и никои до сега не ми го е откраднал :)

съгласен съм че бизнес се прави заради печалбата, ама те не са закъсали чак толкова, бизнеса може да си върви и без измами и терор, но те са освирепели за пари, това с този закон сега ми прилича на борческите времена - застраховай се при нас за да не ти ограбят магазина, че и с авторите сега ще стане същото - издавай при нас иначе ще те ограбят, просто ще ги принудят всичко да издават чрез посредници, защото законите защитават само големите риби, т.е. посредниците

а това че времената се менят и стив джобс се опитваше да им го обясни ама те бяха толкова заслепени от лакомия че 1 година мина докато осъзнаят че интернет е търговия на едро, въпреки че там пазаруват крайни клиенти интернет е търговия на едро и цените там са по ниски от магазините, а не да изнудват клиента заради една хубава песен да плаща целия албум
ама като имат милиарди ще изнудват, и закони ще си прокарат и ще продължат да изнудват, за мен това вече не е бизнес, това е изнудване, освирепели от лакомия, като че водят война с клиентите си, не правят бизнес а война, никакви морални задръжки и скруполи, това не е бизнес, това е терор

Съб Фев 11, 2012 8:22 pm
Профил
Аватар

Ти въобще прочете ли ми горния пост за текущите цени на някои услуги?

Съб Фев 11, 2012 8:28 pm
Профил

да прочетох го, за това писах за стив джобс ако не беще той да им налее малко акъл как се прави бизнес, те щяха да си продължат с войната, както по магазините така и в интернет, и щяха да те карат да купуваш целия албум заедно с бозата която тъпчат за пълнеж
това е разликата между бизнес и война, едното е да накараш клиента да пожелае сам да си го купи, другото е да го принуждаваш

аз пък няма да им купувам бозите, ако има крадена боза, ще гледам и слушам боза, но пари за боза нямам, когато обаче има нещо хубаво което не е боза и никои с нищо не ме изнудва, аз сам си го купувам
това е теория на баща ми - не трябва да се спонсорират измамниците, трябва да се подкрепят само коректните търговци
в нашия град имаше 1 магазин за електронни елементи обаче беше мошенник, ходили сме до съседния град на 10км за 2 транзистора, защото там не са мошенници, може да ти се струва глупаво, но е въпрос на принципи (за който ги има)
в крайна сметка първия магазин фалира :D

edit: между другото не съм фен на ейпъл, айпод, айфон айпад и всякакви ай продукти, но евала им на подхода, така се прави бизнес, и за секунда не съм им завидял като разбрах че са продали 1млн бройки в първия ден айфон мисля беше (или нещо друго) но това са бройки продадени на клиенти които са чакали на опашка да отвори магазина, по собствено желание, доста трябва да се постарае един собственик(управител) на бизнес, за да го чакат клиентите му на опашка по собствено желание пред вратата

Съб Фев 11, 2012 8:32 pm
Профил
Аватар

Демек викаш не подкрепяш гадните долни студия, че правят милиарди, но с Епъл нямаш никакви проблеми, че станаха преди две седмици най-голямата компания в света с пазарна капитализация $460 млрд. пред Ексон Мобайл, които са втори след тях "само" с $400 млрд. Епъл в момента имат около $100 млрд в кеш. Ако не знаеш да ти кажа, че толкова е целия брутен вътрешен продукт на България за 2 години. Та в тая връзка искам да те попитам как точно преценяваме, че е лошо някакво студио да прави мижави жълти стотинки (да ползвам и аз сравнението с Бритни Спиърс), но в същото време е супер нормално една фирма да направи почти световен монопол в разпространението на музиката и да прави от това пари, за които даже петролните компании не могат да си мечтаят. Как точно определи, че студията са същите като мошениците от вашия град, а Епъл са добрата компания от съседния град. Мисля, мисля и нещо не мога да схвана логика в критериите ти кое е добро и кое зло и как така тия дето смучат от всички станаха изведнъж добри, а студията, дето сравнение с тях са пълни мизерници станаха зли :? ? Ей такива едни въпроси си задавам за твоите принципи (защото нали сам каза, че си много принципен) и нещо не мога да си отговоря :? .

Съб Фев 11, 2012 9:34 pm
Профил
Аватар

Поначало да се възхищава човек на нечии много пари е смешка.

В днешното общество благодарение на медиите и на няколкото лъскави примера
милиардите кротичко си чакат на опашката за лотарийни билети надявайки се и
те някак Хана Монтана, Стив Джобс и т.н.

Съб Фев 11, 2012 10:30 pm
Профил WWW

аз не се възхищавам на парите им, и изобщо не ме интересува къде са, харесва ми подхода им към клиентите, клиента трябва да се гали с паче перо, не да го изнудваш да ти плати продукт който не е сигурно дали някой има нужда и иска да го купи наистина, пак казвам, като не искат да им крадат песните да си пазят записите у тях, никой няма да им ги открадне

колкото до логиката - ами не всеки може да я хване, не е за всеки, за това и някои хора прибягват до измами щото по друг начин не могат да правят бизнес, сори :)

и за да не говоря само празни приказки ето съвсем пресен пример - преди месец конкурент КОПИРА мой продукт, вече ми КРАДЕ клиенти, и усещам СПАД в продажбите, и въпреки неприятното усещане, пак не смятам че какъвто и да било закон ще ме защити по някакакъв начин, този закон ще пази само тези които са си платили да го прокарат както е с банките например

Съб Фев 11, 2012 10:44 pm
Профил
Аватар

nik написа:
...
и за да не говоря само празни приказки ето съвсем пресен пример - преди месец конкурент КОПИРА мой продукт, вече ми КРАДЕ клиенти, и усещам СПАД в продажбите, и въпреки неприятното усещане, пак не смятам че какъвто и да било закон ще ме защити по някакакъв начин, този закон ще пази само тези които са си платили да го прокарат както е с банките например

Можеш да се защитиш сам и навярно ще успееш - и навярно го знаеш.
Щом те копира значи харчи ресурси да мине по твоите стъпки, т.е. да ходи там, където
вече си бил. Остави му да ти диша праха и предложи на клиентите си нещо, което досега
не си им предлагал - и съответно той няма, копирайки те - и пак ще си пред него. Щом вече си бил
значи пак можеш да бъдеш.
Който (каквото?) и да е конструирал(о) живота е заложил тъкмо тези параметри на подбор,
оцелява по-способният да оцелее. Всичко останало, плачове около закони и аз ги виждам точно толкова
вредни за развитието и безполезни за хората, които реално правят нещо (и да, хрантутеши богатите
наследници), колкото очевидно ги виждаш и ти.

Нед Фев 12, 2012 1:16 am
Профил WWW
Аватар

Цитат:
аз не се възхищавам на парите им, и изобщо не ме интересува къде са

Не става въпрос да се възхищаваш на парите им, а за това че негодуваше как студията ламтяли за милиарди долари и аз само ти давам пример как ти е любима фирмата, ламтяща за най-много милиарди долари и то като ги прави точно на гърба на певците и то точно като те ограничава от къде ще ги купуваш въпросните песни, а именно точно през тяхния си сайт и то точно на по-висока цена. Никое студио не прави толкова пари от музика, колкото Епъл. Това че ти вземат мазно парите, без да се усетиш не виждам какво грее изпълнителите и как променя принципите ти относно разпространението на авторско съдържание. Ако пак не схващаш какво ти казвам, значи просто няма смисъл да го продължаваме тоя спор :) .

Нед Фев 12, 2012 2:11 am
Профил
Аватар

Именно това, че разни поставени на пътя обират парите на минаващите е и проблемът
за решаване и в днешно време. Докато се говори за "авторски права" става дума за
пари от които трохите стигат до авторите ако въобще, а още по-надълбоко пък се
вижда как тия, дето са оставили крайпътните разбойници на воля да събират каквото
могат използват шума за да направят стъпка към задължителен онлайн тракинг на всеки
небогоизбран 24/7.
Не знам виждал ли си средновековните кули по Рейн, от тях който е могъл (управата на съответния
град мисля, че е било) е блокирал пътя на корабите за да ги стръска с колкото може
да бъдат стръскани. В днешно време разбира се не се ползват, всичко става къде
по-централизирано и подредено - и разбира се по-ефикасно.

С цялата copyright демагогия просто тия с пушките създават публично приемлива
версия за това, че си пазят правото да събират процент и от тия транзакции чрез
кулите си, ако и да са им намалили броя за сметка на ефикасността им (и да имат
и кула наречена "Епъл").

Нед Фев 12, 2012 2:53 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 317 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 22  Следваща