Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Термо сензор - лепило 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Термо сензор - лепило
Cekins написа:
Ама той там няма резистор за мерене на тока - само термо резистора.

Той искаше да каже, че ако контактното съпротивление на клемата с кабела стане 0.01 ома върху нея ще се отделя 1 ват топлина, което щяло да я загрее. Ще я загрее ако батерията е голяма колкото такава за джобно фенерче, ама там пък няма такива токове. 1 ват ще загрее автомобилна батерия някой друг път, не никога - виж 300 ампера я загряват като стой та гледай :D .

Нед Фев 05, 2012 11:56 pm
Профил
Аватар

Ееее. То за голям акумулатор връзката ако не е добра стават инфекции. Ама те и за това имат големи клеми :)

Пон Фев 06, 2012 12:03 am
Профил ICQ
Аватар

Димитре, снимай и после приказвай де!
Ай ся дето малко олово провежда средната температура на акумулатора.

Ама спорът стана чисто теоритичен щото и без термокомпенсация някои батерии изкарват 10-на години.

Пон Фев 06, 2012 1:38 am
Профил
Аватар

npelov написа:
Трябва да меря температурата на акумулатор. Има различни термо датчици, но на повечето корпусите не са подходящи за монтаж. Какво топлопроводящо лепило да използвам за да му "излея" корпус, подходящ за монтаж?

Все още не съм си харесал сензор, но 1 °C точност е достатъчно. Мислех LM335Z като по-евтин, но при 25 градуса напрежението е 3V, а захранващото ми е 3.3 от LDO и 4V от импулсно. На този датчик му трябват поне 5V. Гледам микрочипските TC1047A харчат само 30-40 uA и цената не е кой знае колко по-различна.

Мисля си да използвам метална скоба за монтиране на акумулатора и да лепна датчика на нея.

Ето този се сензор държи добре:
http://home.comet.bg/datasheets/Sensors/SMT16030.pdf , в корпус ТО-220
Предимство е, че на практика няма нужда от калибровка.
Доста по-скъп е, но се закрепя лесно - с винтче. За проблема топлопроводимостта има стандартни решения за този корпус.

Пон Фев 06, 2012 10:41 am
Профил
Аватар

Бонго, снимах и почвам да приказвам вече :D .
Значи накарах техниците да направим 3 постановки. Едната е голяма батерия, която я пуснахме да се зарежда от алтернатор със сетпойнт 14.5V и включен товар към него 200 ампера и оставащи още около 100 ампера резерв за зареждане на батерията, т.е. оставили сме я да си се зарежда с какъвто ток реши тя до 100 ампера. Втората постановка е същия тип батерия, напълно разредена, включена към зарядно настроено на 14.5V и 20 ампера. И третата постановка е малка батерия за кола, включена също към зарядно, настроено на 14.5V и 10 ампера. На снимката съм показал на първия ред нормални снимки на батериите (първата колона е тази на батерията с алтернатора, втората е на батерията към зарядното с 20 ампера и третата е на малката батерия към зарядното с 10 ампера).
На втория ред са първите термални снимки след 15 мин. Отляво на всяка снимка има максималната, минималната и средната температура на областа в белия правоъгълник. Слагал съм го тоя правоъгълник, за да се види само температурата на батерията и да не се отразяват на минималната и максималната стойност на обектите зад нея и кабелите - разбира се до колкото е възможно. След това са снимките след 40, 60 и 140 минути.
Това, която се вижда на снимките е, точно каквото и предполагах - температурата е почти равномерно разпределена по цялата батерия и разликите са в рамките на 5-6 градуса Фаренхайт, което е 2-3 градуса Целзии. Единствено на тая напълно разредената батерия с 20 амперовото зарядно има малко по-изразени разлики, но както се вижда топлото не е в средата, а в дъното на батерията и разликата пак е в рамките на 5-6 градуса Фаренхайт.
И накрая са снимки на горната част на батерията, където са терминалите - вижда се също, че няма разлики в температурата, единствено на щипките на зарядното, но то е защото са лъскави, а не защото са топли. Вижда се как терминала е с доста различна температура от тая на щипката, което на практика е невъзможно и се дължи единствено на лъскавината на самата щипка. Също така се вижда и че терминала има същата температура, като на цялата батерия.
Понеже малката беше на високо не съм я снимал отгоре, а сложих снимка на мотора, дето върти алтернатора, за да го видим и него къде е най-топъл. Вижда се, че е в средата точно, където му е средната клетка, която не може да се охлажда - майтап бе Бонго :D .

След това направихме справка по колите на паркинга и установихме, че там където мерят температурата на батериите, датчика е закрепен точно на терминалите - отрицателния или положителния, само това беше разликата. Някои производители на големи камиони като Катерпилер например пък слагат сензора закрепен на вътрешната страна на металната кутия, в която са поставени батериите. Т.е. даже не мерят температурата на самата батерия, а около нея. Като ги познавам лично в Катерпилар как тестват продуктите си и какво им е качеството едва ли са толкова тъпи, за да сложат сензора на грешното място.

Ако има някакви други въпроси - питайте :) .
Аз лично очаквах батерията с алтернатора да е най-загрята, защото там има големи рипъли от самия алтернатор, ама не се потвърди очакването ми :) .
Та това е - толкова дълъг доклад и толкова време не съм отделял и на шефа си да му правя доклади и експерименти Бонго :D .

(ако кликнете на снимката - излиза в пълен размер и може да се четат надписите)

Прикачени файлове:
batteries.jpg
batteries.jpg [ 377.84 KiB | Прегледано 2149 пъти ]
Пон Фев 06, 2012 7:42 pm
Профил
Аватар

След 3 часа резултатите са същите, затова смятам да не си играя повече да обработвам и пускам снимки от камерата :) .

Пон Фев 06, 2012 7:55 pm
Профил
Аватар

Ама пусто му и любопитство :)

"Доклада" е много ценен и едва ли са много производителите които могат да дадат подобна информация. За мен извода е, че датчика трябва да е отдолу :). В интерс на истината на мен ми е доста странно, това загряване отдолу. Батериите нови ли са или са опитни свинчета?

Вто Фев 07, 2012 12:07 am
Профил ICQ
Аватар

Батериите са си нормални батерии, какво значи да са опитни свинчета - разбира се, че си правим експерименти с тях, ама като се скапят и/или си изчерпат ресурса ги заменят с нови. Т.е. тия батерии по нищо не се различават от нормално ползваните в колите. Незнам защо реши да поставяш датчика отдолу на батерията, след като тоя ефект го има само при напълно разредената в началото батерия (тая по средата) и разликата е около 2-3 градуса Фаренхайт (под 2 Целзии), което е в грешката на сензора. Отделно пък с времето на заряда тая разлика се стопява и след 2 часа почти няма разлика и е като другите батерии. За мен няма значение къде ще се сложи датчика, затова продължавам да си го слагам върху клемата на негативния терминал. Хем е лесен за изпълнение, хем си спестявам едната жица за сензора :) .

Вто Фев 07, 2012 12:15 am
Профил
Аватар

Ами мисълта ми беше да не би да имат някакви утайки в следствие на тормоз и от там да идва загряването отдолу. Не че е нещо значително. То дето казваш е в рамките на грешката на голяма част от използваните за такива цели термо датчици...

Вто Фев 07, 2012 1:01 am
Профил ICQ
Аватар

Няма как да знам дали има утайки, защото няма как да видя, ама предполагам че няма. От какво може да станат тия утайки :? ? По-вероятно химичната реакция да протича в по-голямата си част в основата на батерията и затова така да се получава.

Вто Фев 07, 2012 3:39 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Доколкото знам при работата на акумулатора се отаява олово или и аз не си спомням какво точно на дъното на акумулатора... Когато стигне до някой от електродите и ги окъси... клетката умира :). Не съм сигурен, така съм чел.

Вто Фев 07, 2012 4:11 am
Профил

Dimitar написа:
Няма как да знам дали има утайки, защото няма как да видя, ама предполагам че няма. От какво може да станат тия утайки :? ? По-вероятно химичната реакция да протича в по-голямата си част в основата на батерията и затова така да се получава.

Утайките са от активна маса, с течение на времето пастата от плочите се изронва по малко и се събира на дъното. Който си е играл да мие стар обслужваем акумулатор, знае какво излиза отвътре първия път.
Обаче и аз не мисля, че загряването долу е от утайки. По-скоро е загрят електролит. При разредена батерия плътността му е малка, по време на заряда почва да се вдига и затова току-що "отработеният" около плочите тръгва надолу, естествено е той да е малко по-топъл. На първо четене за това се сещам.

А ефектите на Бонго за най-загрята средна клетка предполагам ги има при скапан регулатор, когато акумулаторът се зареди докрай и почне да "кипи". Тогава около половина подавана енергия се отделя като топлина. С изправен регулатор очевидно няма такива проблеми.

Вто Фев 07, 2012 11:02 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2