|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:59 am
| Автор |
Съобщение |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
 Термо сензор - лепило
Трябва да меря температурата на акумулатор. Има различни термо датчици, но на повечето корпусите не са подходящи за монтаж. Какво топлопроводящо лепило да използвам за да му "излея" корпус, подходящ за монтаж? Все още не съм си харесал сензор, но 1 °C точност е достатъчно. Мислех LM335Z като по-евтин, но при 25 градуса напрежението е 3V, а захранващото ми е 3.3 от LDO и 4V от импулсно. На този датчик му трябват поне 5V. Гледам микрочипските TC1047A харчат само 30-40 uA и цената не е кой знае колко по-различна. Мисля си да използвам метална скоба за монтиране на акумулатора и да лепна датчика на нея.
|
| Нед Фев 05, 2012 4:00 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Термо сензор - лепило
Ето така го правим ние - слагаме един терморезистор в един ринг терминал, единия му край е свързан с жица до устройството, което мери температурата, а другия му край е запоен за терминала. После цялото това нещо в терминала е залято с епоксидна смола. Самия терминал се завива с болт за отрицателната клема на акумулатора и по тоя начин към маса. В устройството вече има доста начини да мериш терморезистор. Ние го правим с прост генератор на ток или резисторен делител. Ползваме 10к термистор с отрицателен коефицент. Да ползвам темата да споделя и малко друго инфо. Оня ден имах среща с представител на Exide - производител на акумулатои и успях да взема няколко зарядни криви в зависимост от температурата за 3 основни вида акумулатори. Ето ги тука, надявам се да са полезни за доста хора, защото по принцип е трудно да се добере човек до такова инфо. Значи за да се получи добър заряд и за да се пази живота на батерията трябва да се стои в "gassing zone", но не повече от 0.2 волта над синята линия, даже най-добре 0.1 волт. Ако сте по синята линия батерията никога няма да е заредана напълно. За AGM батериите пък не трябва да се излиза извън зоната на двете криви защото ги убива както високото, така и ниското напрежение  . Първата графика е за AGM батерии, втората е за тъй наречените необслужваеми батерии (тези на които не се налива електролит - дето са запечатани. Да се внимава, защото и AGM са такива запечатани, но се зареждат по друг начин) и третата е за нормалните батерии, на които може да се долива електролит. Температурата на графиките е във Фаренхайт, да не го приемете за Целзий по подразбиране. Преобразува се така Ц = (Ф-32)*0.5555 На картинката на сензора - 7, 9 и 10 е термосвиваем шлаух (нали така му се викаше  ), 8 е ринг терминала, а 11 е самия терморезистор.
|
| Нед Фев 05, 2012 5:34 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Първо хиляди благодарности за кривите.
Ама да питам ... Ако има "лоша връзка" на този терминал и почне да грее (или кабела дойде слаб) какво правим?
Епоксидната смола е термоизолатр и за да и се докара топлопроводимост се добавя алуминиев оксид (карборунд) на прах. Всъщност това не съм го пробвал, ама един приятел дето много работи със смоли и му трябваше да стане топлопроводимо изделието го проучва въпроса. Ама и той така и не стигна до проби.
|
| Нед Фев 05, 2012 9:27 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Във Фарнел имаше някакви термопроводящи смоли...
|
| Нед Фев 05, 2012 9:34 pm |
|
 |
|
maker_1
Ранг: Минаващ
|
|
| Нед Фев 05, 2012 9:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Cekins, не знам точно каква смола ползваме, но не мисля, че има чак такова значение, защото металния крак на термистора е запоен на ринг терминала и не би трябвало да има проблем с топлопроводимостта. Отделно и температурните процеси около батерията са супер инертни и не е толкова важно да има добра топлопроводимост. Например като хвана датчика в ръка и веднага започва да му се покачва температурата (ако се намира на по-ниска от тази на тялото ми де) - трябват му не повече от 5-10 сек за да реагира. Такива датчици ползваме и на други места, не само при батериите и не съм забелязъл до сега да има някакви проблеми - работят си със задоволителна точност за тая цел. А когато терминала грее, поради лоша връзка вече имаш досто по-сериозен проблем от това, дали е вярна температурата  . Ние по принцип имаме и други методи, с които следим точно падовете на напрежение по кабелите, така че това не ни притеснява, защото има как да го хванем  .
|
| Нед Фев 05, 2012 10:35 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе бях почнал да пиша ама после ми се отвори друга работа и то изчезнало. Cekins: "Ако има "лоша връзка" на този терминал и почне да грее (или кабела дойде слаб) какво правим?" Мии аз бих шляпнал датчика върху малко медна ламарина, термопаста, епоксидна и изолация отвън. Също бих го пуснал да плува в термопаста в каналче между две медни ламарини или в запоена тръбичка. Обаче най-важното: да е свързан с поне 10 см свръхтънки и с добра термоизолация проводници.
Колко купешки термометри съм подобрявал в пъти...
Едит: ако сте виждали инфрачервена снимка на акумулатор най-топлото е по средата отстрани. Хрумна ми датчикът да е върху медна лента малко по-къса от акумулатора. А за временно закрепване (честа смяна на акумулаторите) безценно е хартиеното бояджийско "тиксо". Само внимавайте с марката защото някои изобщо не лепнат. А повърхността се зачиства със салфетка и спирт.
|
| Нед Фев 05, 2012 10:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, много зависи къде е монтиран акумулатора и в какъв точно апликейшън, за да кажеш къде му е най-топлата точка и дали има въобще такава. Малко ме съмнява да има по-топли и по-студени точки, след като вътре е пълно с течност и метали, т.е. температурата много лесно се изравнява в целия обем на акумулатора. Също имай предвид, че датчика закачен на единия терминал има директна връзка с вътрешността на батерията, т.е. ще мери по-точно от някой, който е закрепене отвън върху пластмасовия корпус. Но да си призная не съм правил такова изследване, затова утре ако не забравя ще поснимам малко с термокамерата разни акумулатори и ще видя дали има разлика в температурите. Но както вече казах ме съмнява тая работа. Пък и няколко градуса плюс-минус въобще не са от значение. Тая конструкция, дето съм я показал я имаме монтирана на сигурно над 300 хиляди продукта с най-различна конфигурация на батериите, на най-различни места в превозното средство при най-различни околни температури и досега не съм чул даже и за един единствен проблем това нещо да не може да мери температурата на акумулатора както трябва.
|
| Нед Фев 05, 2012 10:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Димитре! Първо снимай - после приказвай! Иначе имал и термокамера!!!  От това което съм виждал има голяма разлика межу клетките затова лентичката му е майката. И малко по-късичка защото крайните клетки си се охлаждат по-добре.
Последна промяна bongo_x2 на Нед Фев 05, 2012 11:07 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Фев 05, 2012 11:02 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Всъщност решението не е никак лошо ако всичко друго е ок и щом "лоша връзка" има начин да се хване. Но на малките VRLA ми се струва, че ще е по-добре да е залепен сензора някъде по корпуса.
|
| Нед Фев 05, 2012 11:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Утре ще снимам бе Бонго - обещавам  . Ще го пусна да се зарежда известно време и ще снимам после. Между другото само - при нас батериите са ей такива та не знам коя точно им е средната клетка: 
Последна промяна Dimitar на Нед Фев 05, 2012 11:11 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Фев 05, 2012 11:09 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе то решението е очевидно добро, лоша връзка от която грее в почти всички случаи ще се хване пак от _същото_ решение, нали ще иде в небесата температурата. Да не говорим, че при лоша връзка там, както спомена Димитър, има къде по-належащи за решаване проблеми от зарядния ток.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Фев 05, 2012 11:10 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
10 А & 0.01 Ома = 1 Ват което би сбръчкало замерването. А ако е 0.1 Ом?! Пък и на едната клема не мериш температурата на акумулатора... Той tgi друго искаше да каже и затова умните зарядни мерят малко по-сложно. Но температурата трябва да се знае ако искаш да си свършиш работата. @ Dimitar: средната клетка е посредата 
|
| Нед Фев 05, 2012 11:22 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ама той там няма резистор за мерене на тока - само термо резистора. При 10А връзката трябва да е доста добра за да не грее самата клема. Ама пък и на големите акумулатори клемите са част от клетката, тъй че информацията ще е сравнително адекватна.Ама на някой 2-3 амперова фикня (каквито ползвам аз) не се знае какво точно ще мериш. Аз затова ги залепям за самия акумулатор с тиксо 
|
| Нед Фев 05, 2012 11:52 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, по принцип не виждам много голяма полза да споря с теб, но само ще ти кажа, че има най-различни конструкции батерии - при някои отделните клетки са хирметизирани, при други не, но при всички между клетките има масивни метални връзки, които както моежш да се сетиш провеждат температурата. Дори и да има някакви разлики между клетките, то не вярвам да са повече от 10 градуса, което е нищо. Ако беше толкова голям проблем, колкото се опитваш да го изкараш какво да кажем тогава за две батерии, който са свързани последователно в 24 волтовите системи. Ами то тогава двете батерии могат да имат още по-големи разлики в температурите. Тогава как да оптимизираме според теб заряда, така, че и двете да са ОК? Сега на мода са разни монитори и екуалайзери за батериите в такива системи и срещата ми оня ден с човека от Exide беше точно да разговаряме на тая тема. Оказва се, че няма никакъв смисъл клиентите да се харчат по няколко стотин долара за монитора и екуалайзери, за да държат батериите напълно еднакви, защото това няма да подобри живота им и с 10% даже. Т.е. напълно неоправдано от финансова гледна точка. Та дори и двете батерии да са в доста различно състояние като почне да ги зарежда алтернатора/зарядното след време се изравняват сами и всичко си идва на местото. Целта на температурната компенсация на батериите е да се следват горните криви, ама целия процес въобще не е необходимо да е толкова точен, колкото се опитваш да го изкараш - до 15-20 градуса разлики са ОК. Проблема е бил на времето, когато регулаторите са били с фиксирано напрежение - да кажем 14.5 волта и това напрежение е било ОК за през зимата, но не и за през лятото и като забравят техниците да променят настройката като за лято и батериите са си заминавали по-бързо. Та сега автоматичната компенсация, просто се грижи техника да не забрави да смени настройката, а не че прави нещо чак толкова жизненоважно. И тия 10 ампера, дето ги смяташ са нищо - виждал съм батерии, които се държат супер странно (военните Hawker батерии - аналог на AGM-а на Оптима). те почват да се зареждат с 20-30 ампера като са изтощени и след половин час батерията почва да дърпа ток като откачена от алтернатора и може да стигне даже до 350 ампера, та смята какво ще стане ако има кофти връзки по кабелите. Отделно пък, че като се зареди такава батерия и почва така да се държи, че все едно няма батерия в системата, т.е. не прави никаква филтрация. Та като цяло следенето на температурата при заряд на такива батерии не е необходимо да е толкова прецизно, за да се правят разни сложни конструкции на датчиците с разни ленти, пък да били по-къси от батерията, пък да обхващали точно не знам си коя клетка и т.н.  .
Последна промяна Dimitar на Нед Фев 05, 2012 11:59 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Фев 05, 2012 11:53 pm |
|
|