Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
RF UART (bluetooth и други) 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: RF UART (bluetooth и други)
Цецо написа:
Хм, клас 1 никога не съм купувал. За клас 2 ползвам това:

http://search.digikey.com/us/en/product ... ND/2601826

Едит: Има ги и в клас 1, но цената е по-височка.....

http://search.digikey.com/us/en/product ... ND/1643285

Аз питах за class 1 bluetooth за PC (на USB), но $27 звучи по-добре от 44 EUR за BT модул. А този има ли вградена антена (не го знам това синьото какво е) или задължително трябва външна? едит: има си май - пише "MODULE BLUETOOTH W/ANT CLASS1"

Иначе Китайския за $7 хвърля на 5-7 метра през една стена. По средата на хола ми е PC-то с USB bluetooth от тия въшките дето се подават 5 мм от порта и хвърля през стената в другата стая, че и чак на балкона.

Никой не каза има ли нещо особено при запояване на конектор за външна антена на bluetooth...

Вто Яну 31, 2012 2:27 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мисля, че има антена, ама за всеки случай свери номера с това във дейта шита, че на снимките не винаги е истината.

Клас 1 за PC (USB) търси направо в ebay. Друг е въпроса, че на повече китайски донгъли пише клас 1, ама и 5 метра са им много....

Вто Яну 31, 2012 10:07 am
Профил ICQ

Аз в ebay ги намерих ама:
Output power: 0~4dbm
Повечко прилича на class 2. Иначе има снимки на точно този модел разглобен и се вижда че антената не е фалшива. Пък и самата прилика с цветовете на linksys не говорят добре за тях. Даже надписа се опитват да наподобят: wireless link system.

Иначе този го дават 10 +- 3 dbm не че съм на ясно колко точно по-добре е от 4 dbm, но помня че скалата беше логаритмична. Т.е. не знам колко 2.5 mW е по-добре от 10mW.

Едит ... така де - размених местата. Не знам колко 10 mW е по-добре от 2.5mW. Ама когато има стена разстоянието зависи от прекалено много неща - колко арматура има в стената, дебелина на стената, на арматурата, лунните фази .... и не знам дали 2.4 GHz се отразява от нещо ..?

Последна промяна npelov на Сря Фев 01, 2012 3:40 pm, променена общо 6 пъти

Вто Яну 31, 2012 8:18 pm
Профил WWW
Аватар

Обратно, по-голямото е по-добре :P

Иначе 3 dbm = 2 mW, 6 dbm = 4 mW, 9 dbm = 8 mW..... предполагам схвана логиката.... :)

Вто Яну 31, 2012 9:18 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

npelov написа:
Цецо написа:
Хм, клас 1 никога не съм купувал. За клас 2 ползвам това:

http://search.digikey.com/us/en/product ... ND/2601826

Едит: Има ги и в клас 1, но цената е по-височка.....

http://search.digikey.com/us/en/product ... ND/1643285

Аз питах за class 1 bluetooth за PC (на USB), но $27 звучи по-добре от 44 EUR за BT модул. А този има ли вградена антена (не го знам това синьото какво е) или задължително трябва външна? едит: има си май - пише "MODULE BLUETOOTH W/ANT CLASS1"

Иначе Китайския за $7 хвърля на 5-7 метра през една стена. По средата на хола ми е PC-то с USB bluetooth от тия въшките дето се подават 5 мм от порта и хвърля през стената в другата стая, че и чак на балкона.

Никой не каза има ли нещо особено при запояване на конектор за външна антена на bluetooth...

Макар и с известно закъснение, ето как да запоиш кабела към модема
Кабелът трябва да е зачистен както на снимката. Централният проводник се запоява за централната точка, оплетката- за периферията. По-лесно се работи с тънък кабел -2 мм. При директно запояване, както в случая, трябва да е с тефлонова изолация, иначе се разтопява.

Прикачени файлове:
IMAG0591.jpg
IMAG0591.jpg [ 238.38 KiB | Прегледано 2644 пъти ]
Сря Фев 01, 2012 10:34 pm
Профил

Един вид целта е да не се получават дупки в екрана? Трябва ли оплетката да е запоена във всички точки около централния проводник. Първо си мислех че лесно ще го запоя за около секунда с добра паста и няма да се разтопи чак толкова, но ако трябва да обикалям от всички страни няма как да не се разтопи. Дай някакъв пример откъде да взема кабел който може да издържи няколко секунди на запояване (поялника винаги ми е <260 градуса).

Май нищо не се разбра. Въпроса ми е ще бъде ли проблем ако е зачистен като по-долу на картинката, но централният проводник не е толкова далече от екрана. Като гледам на платката пистата продължава около 2 мм без екран (или поне не екрана не е отвсякъде).

Прикачени файлове:
$(KGrHqZ,!h!E6ZZ59PJ-BOn4DrZHtQ~~60_12.JPG
$(KGrHqZ,!h!E6ZZ59PJ-BOn4DrZHtQ~~60_12.JPG [ 16.78 KiB | Прегледано 2591 пъти ]

Чет Фев 02, 2012 4:09 pm
Профил WWW
Аватар

npelov написа:
Един вид целта е да не се получават дупки в екрана? Трябва ли оплетката да е запоена във всички точки около централния проводник. Първо си мислех че лесно ще го запоя за около секунда с добра паста и няма да се разтопи чак толкова, но ако трябва да обикалям от всички страни няма как да не се разтопи. Дай някакъв пример откъде да взема кабел който може да издържи няколко секунди на запояване (поялника винаги ми е <260 градуса).

Май нищо не се разбра. Въпроса ми е ще бъде ли проблем ако е зачистен като по-долу на картинката, но централният проводник не е толкова далече от екрана. Като гледам на платката пистата продължава около 2 мм без екран (или поне не екрана не е отвсякъде).

Не те съветвам да го зачистваш както е долу на картинката, ще има проблем. Друг е въпросът, че може и да не усетиш наличието му.
Зачисти го както е на снимката, която качих. След това запояваш средното жило в централното кръгче, оплетката - за външното кръгче. Уточнение - кабелът трябва да е легнал , успореден на платката.
Ако си в София, ела, ще ти дам парче тефлонов кабел. Този кабел-от снимката, която си дал, също е тефлонов

Чет Фев 02, 2012 5:37 pm
Профил

успореден на платката ... така по-лесно ще се запои. Аз си мислех, че трябва да е прав и оплетката да се запои в кръг около централния кабел.

Колкото до кабела - то софия е голяма. Ако си на близо до центъра или овча купел ще мина. Ако не - по лесно ще ми е да изчакам тази от ebay.

Чет Фев 02, 2012 10:32 pm
Профил WWW

npelov може ли да повториш, как е в момента положението и как трябва да стане. Не видях каква антена си харесал.

Чет Фев 02, 2012 10:54 pm
Профил

Значи:
1. оголвам кабела така:
Изображение

2. извивам централния проводник под 90 гр. надолу и го запоявам вцентъра (малкото кръгче).
3. слагам кабела да легне на платката и запоявам оплетката за външното кръгче.
4. гледам между оплетката и централния проводник да остане около 0.5-1мм изолация за да не се допират.

Избрах Кабел и Антена на слуки, като гледах да паснат. Знам че има антени с мъжки и женски конектори, но не знам къде кои се използват затова просто избрах едната. Тези май се използват за рутери и има от 2 до 12 dbi - така че избора е голям (само дето 12 dbi са доста големи). Не съм сигурен как точно се смята и колко работа върши 2 dbi антена. Антената за предаване ли върши работа или за приемане, или и двете?

Пет Фев 03, 2012 3:15 pm
Профил WWW
Аватар

npelov написа:
Значи:
1. оголвам кабела така:
Изображение

2. извивам централния проводник под 90 гр. надолу и го запоявам вцентъра (малкото кръгче).
3. слагам кабела да легне на платката и запоявам оплетката за външното кръгче.
4. гледам между оплетката и централния проводник да остане около 0.5-1мм изолация за да не се допират.

Избрах Кабел и Антена на слуки, като гледах да паснат. Знам че има антени с мъжки и женски конектори, но не знам къде кои се използват затова просто избрах едната. Тези май се използват за рутери и има от 2 до 12 dbi - така че избора е голям (само дето 12 dbi са доста големи). Не съм сигурен как точно се смята и колко работа върши 2 dbi антена. Антената за предаване ли върши работа или за приемане, или и двете?

Направи всичко, без точка 2.
Няма нужда да го огъваш преди това.
В Комет има антени за този диапазон, също и кабели с конектор, но са по-скъпи.

Пет Фев 03, 2012 3:46 pm
Профил

е ако не го огъна кабела няма да е точно успореден на платката а ще е под 45 градуса наклон. това ок ли е? И има ли значение накъде излиза - настрани ли да бъде или по посока PCB антената?

Пет Фев 03, 2012 7:51 pm
Профил WWW
Аватар

npelov написа:
е ако не го огъна кабела няма да е точно успореден на платката а ще е под 45 градуса наклон. това ок ли е? И има ли значение накъде излиза - настрани ли да бъде или по посока PCB антената?

Това не е проблем.
Ако искаш, може да го запоиш и да пуснеш снимка тук, да я видя.

Вто Фев 07, 2012 10:12 am
Профил

Малко странна ми се струва постановката - хем в малък радиус от 7..10 метра, хем стени има, хем бюджетни проблеми. Блутута съм го отрязал отдавна - преди 5..6 години ПК адаптер, който лесно да се свързва по блутут с няколко точки, струваше бая пари. Тогава си харесах XBEE и все още го ползвам.( Сега има и на 868 мегахерца, ако това ще помогне за стените). Ползвам варианта с 50 ..60 миливата, вършат си работата. Понякога се настъпват с ВИФИ- то , но обикновено може да се избяга на по-отдалечен канал. На практика мрежата може да изглежда като RS485 .Не е бюджетно решение за замяна на кабели в малко помещение, но все пак - да го спомена.
поздрави

Сря Фев 08, 2012 12:18 am
Профил

Bluetooth единственото едно към много, което не изисква софтуера ти да прави каквото и да е - те хората са написали стека и аз закачам 4-те порта и не го мисля по-нататък. Малко кофти става защото след като Bluetooth-а се разкачи не ми дава грешка на виртуалния ком порт, но ще използвам heart beat и като спре ще го затворя/отворя наново и тогава вече получавам грешка ако не може да се закачи. Иначе всичко останало си е чист RS232 - нищо сложно от към firmware и PC софтуер.

Чет Фев 09, 2012 1:06 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща