|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:28 pm
Производство на печатни платки в Домашни условия
| Автор |
Съобщение |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
 Re: Производство на печатни платки в Домашни условия
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=4&t=9747Ето темата за 'Как да си направя микроскоп' Днеска ми остана време и го сглобих
|
| Нед Яну 15, 2012 7:24 pm |
|
 |
|
klez
|
Cekins, взех газ за осветление и пробвах. Първият път се получи добре наистина стана по-плътен самият слой но леко се изкриви фолиото от нагряването. то е температурно стабилизирано за лазерен принтер ама явно множко му дойде. После пробвах с по-малко нагряване не се изкриви ама и не стана по-плътно  Утре ще търся златната среда
|
| Вто Яну 24, 2012 6:33 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Продължавай с опитите  Идеята е да не прегряваш фолиото ама и да загрее достатъчно че газта да почне да пуши. Мократа страна да ти е към теб и леко я подухваш за да не прегрява. За да не се деформира фолиото, трябва да е лееко огънато (дъговидно) - така съм забелязал че едното огъване не му позволява да се деформира в други посоки и да стнае на хълмчета. Е естествено ако се прекали с топлото пак се сбръчква. Повторното минаване също помага обаче преди второто намазване с газ го изчаквай да изстине хубаво, щото иначе се размазва. Даже и потретвам понякога... После съм си взел един мноо як маркер - специално за ретуш на платки - образува дебел слой и издържа на трихлорида. Само дето мирише малко гадно.
|
| Вто Яну 24, 2012 6:57 pm |
|
 |
|
klez
|
Ще експериментирам утре
|
| Вто Яну 24, 2012 7:04 pm |
|
 |
|
klez
|
Фоторезиста ми се е прецакал. Даже не знам дали не е бил така като дойде не съм забелязал. По голямата част е станал на едни малки вълнички, набръчкал се е. като го залепя не прилепва плътно а стои на вълнички пак и става ужас... А съм го държал в перфектно тъмни условия. А уж не е от най калпавите, от Чехия го поръчвах Усещам как другият път ще си купя китайски 
|
| Сря Яну 25, 2012 5:08 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Спрея му е майката. Вече до такава степен съм се специализирал, че нямам брак 
|
| Сря Яну 25, 2012 6:35 pm |
|
 |
|
klez
|
Мислех че със сухият ще е по добре ама май ще мина на спрей и аз. Иначе Cekins пробвах с газ-та потъмня леко тонера, и с един слой само опитах, получи се прилично добре ама не съм го снимал отблизо да го разгледам заради гадния фоторезист. Но имам един надпис на платката дето буквите са с дебелина 0.1мм някъде и се чете доста перфектно
|
| Сря Яну 25, 2012 6:40 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Хм това с фоторезиста е странно, да не си го държал на влажно ? Иначе твърдия ако имаш добър ламинатор не може да се сравнява с течния, т.е. спрея дори да имаш и центруфуга, е освен ако не е нещо професионално. Може би за повечето случаи няма да забележиш разлика, но такава равномерност с течен е много зор .. така мисля де, от многобройните опити, имах и ценрафуга, и тактика бях отиграл някаква, но с твърдия си беше по лесно, по бързо и по качествено.
|
| Нед Яну 29, 2012 11:00 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Не си тренирал достатъчно  Идва един момент в който чак авто бояджия ще ми завиди на равномерния слой 
|
| Нед Яну 29, 2012 11:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
може, иначе за боя се справям доста добре, с подходящ пистолет. Аз сега като се замисля и със спрея може да стане, зависи от дюзата.
|
| Нед Яну 29, 2012 11:26 pm |
|
 |
|
klez
|
не е държан на влажно  загледах ги някои са си нагърчени други не ... най вероятно така са си щото както са между двете предпазни фолиа е нагърчен само фоторезиста
|
| Нед Яну 29, 2012 11:36 pm |
|
 |
|
klez
|
Малко подобрение. Разкарах UV лампите понеже платката е много близо до лампата, светлината е много разсеяна и осветява под различни ъгли фоторезиста. Вместо това запоих 25 диода на една платка на гъсто и с тях осветявам. Времето за осветяване с лампата беше 25 секунди със диодите е около 40 секунди. Резултатите са малко по добри, няма ги тея 'мустачки' край пистите, но все още търся стъклотекстолит с 18 микрона покритие, че това ми идва дебело. Горната снимка фоторезиста е осветяван със луминисцентна UV лампа. На долната с диодите. Дебелината на тънката писта в средата на снимката е 0.20 мм  
|
| Сря Фев 22, 2012 5:44 pm |
|
 |
|
klez
|
Малко ъпдейт...
Сухият фоторезист след много мъки как да го лепя най лесно се оказа по следния начин: махам предпазното фолио от едната страна внимателно го слагам върху добре почистена и обезмаслена платка. притискам леко с пръсти да изкарам балончетата и после с нокът притискам хубаво навсякъде (моите платки са с малки размери и не отнема повече от 2-3 минути) та притискам го хубаво с нокът няколко пъти по цялата площ и това е...
Без нагряване без ламинатори без пръскане с вода без нищо. Експонирам, махам и втория предпазен слой и проявявам
|
| Нед Мар 25, 2012 11:57 am |
|
 |
|
mrcpuinstructor
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Авг 10, 2010 6:54 pm Мнения: 43 Местоположение: Пловдив
|
Колеги, изчетох темата - и аз се замислям за ламинатор, защото имам голям проблем със спрея. Ще се радвам, ако може колегата Cekins да предположи къде греша и да сподели съвет. Първо за подготовката на платката: измивам я с вода и прах за пране, като я изтърквам хубаво с гъба за миене на съдове. Та значи пръскам платките с Positiv 20 от разстояние 20-25 см, спрея пада под наклон върху платката. Това съм го правил вечер на приглушена светлина от 40W лампа с нажежаема нишка на тавана. Веднага след напръскването слагам платката на тъмно за 10 минути. След това суша няколко минути с пистолет за горещ въздух, като от начало пистолета е на 1м. разстояние и бавно се приближавам, докато се втвърди слоя. Също така след всеки 2-3 секунди обдухване, насочвам пистолета настрани за 2-3 секунди. Правя дебел слой - с виолетов цвят, защото иначе остават "островчета", ако мога така да го нарека. Какъв ми е проблема: още при пръскането, когато сложа платката на тъмно, се получават островчета (множество точки, върху които няма фоторезист). Точките са фини, пробвах да обработя платката механически с високооборотна машина, но пак се появяват. Единсвената причина, която ми остана за тези точки, е влага. След проявяване и ецване, пистите са с множество перфорации. Убеден съм че се дължи на слоя фоторезист, защото когато той е ОК, пистите също са ОК, т.е. изпипал съм останалите детайли. Последния път правих платки с 10mil и имаше поне 10-15 прекъснати писти  Не върви да ги съединявам с проводник на прекъснатите места при толкова тънки писти - трябва да открия на какво се дължи проблема или да взема направо сух фоторезист и ламинатор. И още нещо по темата, в Пловдив си купувах платки с нанесен фоторезист от едни магазини, но преди година им увеличиха двойно цените - 7.80 лв. за едностранна около 1 кв. дм. и над 15 лв. за двустранна. Отказах се от този вариант. Ако ме питате за какво правя толкова тънки писти - примерно Spartan 3 във VQFP100 корпус  Само да добавя, това го правя по технологията на Ditronix от форума на Eshop, използвайки живачна лампа с несчупен балон и азотна киселина. Мое допълнение е само оставянето на тъмно за 10 мин. и сушенето с пистолет - това го видях в 2-3 клипа в youtube и коренно промени нещата. Преди това платките като цяло не се получаваха. Ако овладея и проблема с точките (заради които пръскам и много повече лак, и въпреки това ги има), на практика ще имам развойни платки, направени за 1 час в домашни условия и на прилична цена. Не ми се чака дни, докато излезе от платкаджийницата на кофти цена.
_________________Моят програматор: http://www.robotgames.net/atmel/Cables.htm
Разблокиране - 74HC4060,74HC4040, 16 MHz кварц и рейки 
Последна промяна mrcpuinstructor на Чет Апр 12, 2012 6:40 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Апр 12, 2012 6:34 pm |
|
 |
|
klez
|
При фоторезиста имам един сериозен проблем... качеството му е отвратително, още преди да го нанеса целия е нагъчкан и на места има като натиснато самия фоторезист... както се сещате после като го залепя е много много трудно да го нанеса плътно.
Много важно се оказа също хубаво с шкурка 1000 да изтъркам платката иначе самото медно покритие е неравно и тънките писти заминават. Излъсквам го до огледален блясък, нанасям фоторезиста задължително на ръка... без ламинатор, с ламинатора много зор работа. притискам хубаво с нокът да прилепне фоторезиста и експонирам.
Последните 3-4 бройки се получиха перфектни (Двустранни). Мисля сега да поръчам китайски фоторезист да видя той как е... тоя чешкия на Dupont.... най вероятно някви изрезки са ми пратили дето за нищо не стават, от 10 листа А4 формат общо дето ставаше беше около 1 лист А4
|
| Чет Апр 12, 2012 6:39 pm |
|
|