| Автор |
Съобщение |
|
mrcpuinstructor
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Авг 10, 2010 6:54 pm Мнения: 43 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Купувам Осцилоскоп
Въпроса ми е уж по темата...
Аз не мисля да купувам осцилоскоп в близкия 1 месец (спират ме само финансите), но ми е много незаменим при "дебъгване" на импулсни схеми. На доскорошната ми работа ползвах някакъв малък Sony Tektronix с два входа по вертикалата (да разбирам ли двулъчев? Извинявам се и за изразяването, но 2ра нощ програмирам и не мога да мисля добре).
Вършеше ми добра работа - до 1us/дел. Но вече не съм там и рано или късно ще се наложи да купя. Предоплагам, че вече малко фирми произвеждат аналогови или са на висока цена. Какво е мнението Ви за цифров - до 500MegaSamples/s ? Ще ми се да взема аналогов и по възможност малък, също Sony Tektronix (ако изобщо го има като марка, т.е. производител), когато дойде този момент, но едва ли ще намеря ново малко аналогово осцилоскопче.
_________________Моят програматор: http://www.robotgames.net/atmel/Cables.htm
Разблокиране - 74HC4060,74HC4040, 16 MHz кварц и рейки 
|
| Съб Яну 21, 2012 3:55 am |
|
 |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Не си единствен, който виси по нощите  Ако ти е специално заради цифровите сигнали- ще ти е по-евтинко да си вземеш един лог. анализатор. Едит: сега видях, че всъщност говориш за импулсни сигнали 
_________________ Хайде де!
|
| Съб Яну 21, 2012 4:25 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
то много зависи от финансите  Ако бюджета е ограничен (под 1000 лв.) варианта ти е или да търсиш втора употреба (в ebay има доста обяви) или нов ама китайски. Rigol-ите не са изключително лош избор, до 1Мсемпъл са на цени около 600-700 лв. Не ти препоръчвам обаче да вземаш компютърен - не може да се работи с такова нещо. В момента по неволя ми се налага да работя с един Velleman 60MHz - голяма дървения. Най-гадното е че ако го оставя включен към схемата при включване и изключване на захранването и USB-то умира, от което следва task manager, убиване на процеса, вадене на кабела ... голем кеф - повечето време се боря със скопа вместо със схемата.
|
| Съб Яну 21, 2012 12:45 pm |
|
 |
|
Edesign
|
многократно по-добро решение от звукова карта като осцилоскоп http://electronicsdesign-bg.com/?t=7&rID=53а логически анализатор е хубав pickita на microchip работи жестоко 
|
| Съб Яну 21, 2012 10:50 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Тва е пълен бъзик. С 300 кс/с не можеш читаво да видиш и 30 кХз сигнал. Велемана дето ползвам си е ала бала, пък какво остава за това...
|
| Съб Яну 21, 2012 11:25 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Е чак пък бъзик  Скопа си е много готин може да се гледат мноооого бавни процеси. А и ако любител си прави схемки с контролерчета с него лесно може да види PWM, коеф. на запълване честота и т.н. а за аудио сигнали е просто перфект. То мисля поне 99% от начинаещите в електрониката тръгват от усилвател и работят на слух така поне лесно ще виждат какво правят.... и още едно важно предимство има опция acquisition с нея лесно може да се свали импулсна поредица, например код на дистанционно (RF или за телевизор).... изобщо като цена ми се струва идеален за любителски цели
|
| Нед Яну 22, 2012 5:17 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Тази глупост за 120 лева с какво е по-хубава от звукова карта за 10 лева?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Яну 22, 2012 8:01 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Тази глупост е на 300kHz, галванично разделена. В общи линии до там се изчерпват разликите със свуковата карта.
Хубавото е че можеш да си я направиш и сам. Една 24-ка на 500ks/s ще се справи без проблем и с обмена на данни и т.н.
|
| Нед Яну 22, 2012 8:25 pm |
|
 |
|
Edesign
|
също и DCто и вградения честотомер и acquisition та така да се каже е на светлинни години от скоп през звукова карта. И аз бях тръгнал да си правя с 24ка преди време ама като сметнах разхода за труд, платка, траф, пц софтуер, кутия, ОУта, програмируемо усилване...... ми излезе доста повече
|
| Нед Яну 22, 2012 9:47 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
На който му се занимава с правенето на подобно нещо, намира някой приличен опен сорс проект и го изпълнява. Например това: http://www.seeedstudio.com/wiki/DSO_Quadhttp://www.seeedstudio.com/forum/viewto ... =22&t=1929Не, че е кой знае какво, но е доста по-прилично от предложеното по-горе...
|
| Нед Яну 22, 2012 10:18 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Доста по-прилично, ама е и доста по сложничко...
|
| Нед Яну 22, 2012 11:24 pm |
|
 |
|
mrcpuinstructor
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Авг 10, 2010 6:54 pm Мнения: 43 Местоположение: Пловдив
|
Няма да го ползвам за измерване, а по-скоро да видя дали някъде излизат импулси и най-общо каква е формата на импулсите - едно е да имаш рязък трапец, друго е заоблен правоъгълник и трето рязко покачване на напрежението в началото на импулса, после спускане надолу до 1/5 от импулса и в останалите 4/5 напрежението да е примерно 10% от върховата стойност... Т.е. за откриване на грешки в схемите на изхода или входа на микроконтролера. Например недобре подбран делител на базата на някой биполярен транзистор може да доведе до такива щуротии с импулсите и подобни неща - не някакво точно измерване  Какво ще рече компютърен? Устройство, което преобразува аналоговия сигнал в цифров, записва го в буфер, достатъчен за няколко секунди семплиране и чака програма на компютъра да го вземе и да го изчертае на екрана горе-долу без големи закъснения? Или просто тунингована звукова карта? Преди време опитвах да направя т.нар. Covox Speech Thing - буквално звукова карта с резистори на изхода на паралелния порт и тогава се убедих колко неизохронна може да бъде операционната система при генерирането/обработка на сигнали. Та според мен е относително дали това може да се нарече осцилоскоп - много зависи кой за какво го ползва и какви са изискванията на професионалиста, но предполагам за сериозни цели това е просто детска играчка 
_________________Моят програматор: http://www.robotgames.net/atmel/Cables.htm
Разблокиране - 74HC4060,74HC4040, 16 MHz кварц и рейки 
|
| Вто Яну 24, 2012 1:31 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Имам DSO Nano. Имам и други 2 скопа, ама се оказва, че в 95% от случаите ползвам Nano-то, основно заради размера му. То няма и колкото кутия цигари... а при мене мястото все не стига! Настройката му е малко шибана, ама като си го калибрираш на всичките обхвати и му схванеш логиката кое де е и де да го търсиш си е напълно прилично скопче за по неотговорни работи...
|
| Вто Яну 24, 2012 9:27 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ами под коммпютърен имам предвид примерно този http://www.vellemanprojects.eu/products/view/?id=362986. Цената му е височка за нервите които ми образува. Аналоговата му част не е нищо особенно, комуникацията му с РС-то е под всякаква критика. Иначе софтуера му е лек и работи бързо дори и на много мижав компютър (в момента е на P3-500-512RAM). Има разни опции в софта които са полезни. Но ... до там. Като почнеш да работиш и вместо да си гледаш схемата, се бориш със скапаната комуникация. Направен е с FT232 (само че в D2XX режим) и не знам защо но като си включвам и изключвам лаб. захранването и масите са вързани скопа умира. От там и ФТ-то и процедурата е : таск менажер, килл на процеса, изваждане и вкарване на кабела, пускане на ново на софта. Умряла работа...
|
| Вто Яну 24, 2012 10:05 am |
|
 |
|
Edesign
|
"Няма да го ползвам за измерване, а по-скоро да видя дали някъде излизат импулси и най-общо каква е формата на импулсите" Ето затова говорих, че http://electronicsdesign-bg.com/?t=7&rID=53 е супер решение. Той точно това прави, сваля определен брой точки и ги показва на екрана. Но с него идеално можеш да видиш правоъгълник, трапец, синусоида до 20КХз, има вграден честотомер, измерва постояннотокова съставка, има приличено софтуер, само ехе е нищо не се инсталира... на мен често ми се случва да свалям кодове от дистанционни управления и режима ACQ ми е удобен..
|
| Вто Яну 24, 2012 11:25 am |
|
|