| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Бонго, tgi, мисля, че лазерчето на тези термометри служи само за показване на мястото, където се мери. Иначе се мери в инфрачервИвия спектър.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Яну 17, 2012 5:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, има и доста по-евтини, ама не знам до колко са читави. Като се има предвид обаче, че тая е от Fluke, значи реалната цена за подобни качество и възможности е някъде на половина от цената и. Тук много нашумяха последно време, защото правителството въведе някакви данъчни кредити ако си изолираш подобаващо къщата и си купиш високоефективни отопления и климатици. Та контракторите, които инспектират къщите всички се обзаведоха с такива камери. Даже и аз я взех нашата един уикенд да мера моята къща как е с изолацията и трябва да призная, че върши перфектна работа камерката  .
|
| Вто Яну 17, 2012 6:06 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Лазерът е само за прицелване и не върши никаква работа с платките заради паралакса. Меренето на температура зависи от материала защото различните повърхности излъчват различно при една и съща температура, лъскавите метални повърхности _много_ различно. За това ставаше дума в моя и бонговия постове.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Яну 17, 2012 6:42 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе аз имам такъв USB микроскоп (купен пред година някъде за 100-150$), ама не става за нищо. Пълен ташак е. Много е добър да си разглеждам космите по ръцете, ама за SMD никаква работа не върши. Освен всичко друго има едни ледове отпред дето като светнат и така блестят спойките, че нищо се не види. Мислех да ги изкормя, ама тогава вероятно пък ще стане тъмница, а то на това просвета му е смешен, т.е. с околна светлина нищо няма да се види.
Има ли нещо такова дето да си е предназначено за сериозна работа, ама да не струва повече от 1000 лева и да не тежи повече от килограм? Нещо дето изначало да е мислено да го ползва човек баш за нашата си работа. Тия играчки отгоре не стават.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 17, 2012 6:50 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
http://www.nv-mobile.com/index.php?p=view_accessories&id=4191около 1000лв малко отгоре. Нооооо просвета му не е кой знае какъв. А и за тея пари по скоро бих си купил едно мониторче за 100тина лв и да си направя рамка с регулираща се височина за моя.
|
| Вто Яну 17, 2012 7:01 pm |
|
 |
|
Цецо
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 17, 2012 8:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе във всяка стара къща ще се намери някой фотоапарат Смяна-8 или по-добър.  Оптиката е направо отлична в сравнение със съвременните евтинджоси. Това, че матрицата на вебарката е малка си е предимство: прави допълнително увеличение и взема картинка от центъра където е най-качествена. Големият проблем го казахме: евтинджос-вебарка иска електрожен за осветление  Линк към първия ми опит: http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=8&t=6424второто мнение на bongo-bongo. Припомняйки си сега: не съм махал оптиката на камерата не за по-добро а за по-лесно, примерът е засниман без специално осветление а вебарката наистна е дрееевна - фотоапарат с резолюция 640х480, видеото е два пъти по-малко и софтуерно увеличено. Така че не бързайте с повръщането!
|
| Сря Яну 18, 2012 12:41 am |
|
 |
|
klez
|
Не е само осетлението бонго. Пробвах с много добро осветление ама резултатите пак бяха плачевни. Имах една малко по хубава уеб камера с нея беше малко по-добре. Но тази охранителната е 100 пъти по добре от тях.
|
| Сря Яну 18, 2012 12:47 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии аз от години си скайпвам с Creative Live! Ultra купена за над 80 евра. Вече е извън поддръжка. На мен ми харесва защото е със широкоъгълен обектив (да виждат бабите малкия докато шава) но всички се чудят "Колко светло е у вас!"  Качеството е като на нормална видеокамера. Сега като гледах клипчето с оная древната почнах да се чудя дали не става за инфрачервена... Ама ще минат седмици докато я изкопая и пробвам - ся оправям къщата. П.С: Аз с някой видове камери съм си играл професионално, де. П.С2: Офтопик ама да напомня: най-лесният начин да видиш дали работи дистанционното е през някоя камера.
Последна промяна bongo_x2 на Сря Яну 18, 2012 1:22 am, променена общо 2 пъти
|
| Сря Яну 18, 2012 1:06 am |
|
 |
|
klez
|
Това с инфрачервените е друга тема  Едната от камерите на времето дето ползвах (хмм... всъщност като се замисля май беше точно тая читавата ми уеб камерка) Няма инфрачервен филтър на матрицата а филтъра е на обектива отзад. И като и сложих обикновен обектив от малка CCTV камера и почнаха да ми се виждат едни такива странни очите... светещи. Черната блуза примерно стоеше зелена.. и като цяло много странно. После усетих ква е работата и я ползвах за някои цели. Примерно имах някакъв елемент черен (някъв фототранзистор или фотодиод от една мишка) и с тая камерка перфектно се виждаше какво точно има в него и кое как е свързано, с просто око си изглеждаше перфектно черен.
|
| Сря Яну 18, 2012 1:13 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе според мен осветлението е големия проблем. С този моя USB микроскоп увеличението е добре, резолюцията бива, ама заради лед осветлението има много отблясъци в спойките и скапва целия образ. Трябва да се измисли някакво хомогенно и по - меко осветление, към по жълтия спектър.
Другия голям проблем на мойто е механичното закрепване, трябва да направя някакъв стенд подобен на този на klez, защото фабричната стойка с която се продава е чекиджийска работа.
|
| Сря Яну 18, 2012 11:09 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
4 спот (матови с рефлектор) по 50-60W и си готов. купувай, преди да са ги забранили комисарите.
|
| Сря Яну 18, 2012 11:26 am |
|
 |
|
klez
|
1W светодиод и на 3см от него оризова хартия 
|
| Сря Яну 18, 2012 12:00 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Мързи ме и нямам време. Затова питах дали няма нещо готово и евтино 
|
| Сря Яну 18, 2012 12:12 pm |
|
 |
|
klez
|
http://denilighting.com/index.php?page=2&cat_id=1074Последното на страницата 8W луминисцентна лампа със шина, Директно и забиваш 220V мисля че също ще върши много добра работа. Само внимавай какви цветове вземаш, че аз взех 4 такива и бяха 2 зелени, една червена и 1 синя  )))) за щастие на мен само шините ми трябваха без лампите
|
| Сря Яну 18, 2012 1:25 pm |
|
|