Отговори на тема  [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 32  Следваща
DIY Микроскоп за 50-60лв 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Бонго, tgi, мисля, че лазерчето на тези термометри служи само за показване на мястото, където се мери. Иначе се мери в инфрачервИвия спектър.

Вто Яну 17, 2012 5:37 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
ех, потекоха ми лигите.
от отдавна се оглеждам за такава камера, но пусто - цените са недостъпни, а и спонсор не намирам.

какво и е толкова сложното, някой запознат ли е?

Дедо, има и доста по-евтини, ама не знам до колко са читави. Като се има предвид обаче, че тая е от Fluke, значи реалната цена за подобни качество и възможности е някъде на половина от цената и. Тук много нашумяха последно време, защото правителството въведе някакви данъчни кредити ако си изолираш подобаващо къщата и си купиш високоефективни отопления и климатици. Та контракторите, които инспектират къщите всички се обзаведоха с такива камери. Даже и аз я взех нашата един уикенд да мера моята къща как е с изолацията и трябва да призная, че върши перфектна работа камерката :D .

Вто Яну 17, 2012 6:06 pm
Профил
Аватар

dan написа:
Бонго, tgi, мисля, че лазерчето на тези термометри служи само за показване на мястото, където се мери. Иначе се мери в инфрачервИвия спектър.

Лазерът е само за прицелване и не върши никаква работа с платките заради
паралакса.

Меренето на температура зависи от материала защото различните повърхности
излъчват различно при една и съща температура, лъскавите метални повърхности
_много_ различно. За това ставаше дума в моя и бонговия постове.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Яну 17, 2012 6:42 pm
Профил WWW
Аватар

Абе аз имам такъв USB микроскоп (купен пред година някъде за 100-150$), ама не става за нищо. Пълен ташак е. Много е добър да си разглеждам космите по ръцете, ама за SMD никаква работа не върши. Освен всичко друго има едни ледове отпред дето като светнат и така блестят спойките, че нищо се не види. Мислех да ги изкормя, ама тогава вероятно пък ще стане тъмница, а то на това просвета му е смешен, т.е. с околна светлина нищо няма да се види.

Има ли нещо такова дето да си е предназначено за сериозна работа, ама да не струва повече от 1000 лева и да не тежи повече от килограм? Нещо дето изначало да е мислено да го ползва човек баш за нашата си работа. Тия играчки отгоре не стават.

Вто Яну 17, 2012 6:50 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Аватар

http://www.nv-mobile.com/index.php?p=view_accessories&id=4191
около 1000лв малко отгоре.
Нооооо просвета му не е кой знае какъв.
А и за тея пари по скоро бих си купил едно мониторче за 100тина лв и да си направя рамка с регулираща се височина за моя.

Вто Яну 17, 2012 7:01 pm
Профил
Аватар

Нещо такова да, ама да е по USB.

Например това:
http://www.nv-mobile.com/index.php?p=vi ... es&id=4196

Вто Яну 17, 2012 8:16 pm
Профил ICQ
Аватар

А бе във всяка стара къща ще се намери някой фотоапарат Смяна-8 или по-добър. :)
Оптиката е направо отлична в сравнение със съвременните евтинджоси. Това, че матрицата на вебарката е малка си е предимство: прави допълнително увеличение и взема картинка от центъра където е най-качествена. Големият проблем го казахме: евтинджос-вебарка иска електрожен за осветление :)

Линк към първия ми опит: http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=8&t=6424
второто мнение на bongo-bongo. Припомняйки си сега: не съм махал оптиката на камерата не за по-добро а за по-лесно, примерът е засниман без специално осветление а вебарката наистна е дрееевна - фотоапарат с резолюция 640х480, видеото е два пъти по-малко и софтуерно увеличено. Така че не бързайте с повръщането!

Сря Яну 18, 2012 12:41 am
Профил
Аватар

Не е само осетлението бонго. Пробвах с много добро осветление ама резултатите пак бяха плачевни.
Имах една малко по хубава уеб камера с нея беше малко по-добре. Но тази охранителната е 100 пъти по добре от тях.

Сря Яну 18, 2012 12:47 am
Профил
Аватар

Мии аз от години си скайпвам с Creative Live! Ultra купена за над 80 евра. Вече е извън поддръжка. На мен ми харесва защото е със широкоъгълен обектив (да виждат бабите малкия докато шава) но всички се чудят "Колко светло е у вас!" :) Качеството е като на нормална видеокамера.

Сега като гледах клипчето с оная древната почнах да се чудя дали не става за инфрачервена...
Ама ще минат седмици докато я изкопая и пробвам - ся оправям къщата.

П.С: Аз с някой видове камери съм си играл професионално, де.
П.С2: Офтопик ама да напомня: най-лесният начин да видиш дали работи дистанционното е през някоя камера.

Последна промяна bongo_x2 на Сря Яну 18, 2012 1:22 am, променена общо 2 пъти

Сря Яну 18, 2012 1:06 am
Профил
Аватар

Това с инфрачервените е друга тема :)
Едната от камерите на времето дето ползвах (хмм... всъщност като се замисля май беше точно тая читавата ми уеб камерка) Няма инфрачервен филтър на матрицата а филтъра е на обектива отзад. И като и сложих обикновен обектив от малка CCTV камера и почнаха да ми се виждат едни такива странни очите... светещи. Черната блуза примерно стоеше зелена.. и като цяло много странно. После усетих ква е работата и я ползвах за някои цели. Примерно имах някакъв елемент черен (някъв фототранзистор или фотодиод от една мишка) и с тая камерка перфектно се виждаше какво точно има в него и кое как е свързано, с просто око си изглеждаше перфектно черен.

Сря Яну 18, 2012 1:13 am
Профил
Аватар

Абе според мен осветлението е големия проблем. С този моя USB микроскоп увеличението е добре, резолюцията бива, ама заради лед осветлението има много отблясъци в спойките и скапва целия образ. Трябва да се измисли някакво хомогенно и по - меко осветление, към по жълтия спектър.

Другия голям проблем на мойто е механичното закрепване, трябва да направя някакъв стенд подобен на този на klez, защото фабричната стойка с която се продава е чекиджийска работа.

Сря Яну 18, 2012 11:09 am
Профил ICQ
Аватар

4 спот (матови с рефлектор) по 50-60W и си готов. купувай, преди да са ги забранили комисарите.

Сря Яну 18, 2012 11:26 am
Профил
Аватар

1W светодиод и на 3см от него оризова хартия :)

Сря Яну 18, 2012 12:00 pm
Профил
Аватар

Мързи ме и нямам време. Затова питах дали няма нещо готово и евтино :)

Сря Яну 18, 2012 12:12 pm
Профил ICQ
Аватар

http://denilighting.com/index.php?page=2&cat_id=1074

Последното на страницата
8W луминисцентна лампа със шина, Директно и забиваш 220V
мисля че също ще върши много добра работа. Само внимавай какви цветове вземаш, че аз взех 4 такива и бяха 2 зелени, една червена и 1 синя :))))) за щастие на мен само шините ми трябваха без лампите

Сря Яну 18, 2012 1:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 472 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 32  Следваща