Отговори на тема  [ 472 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 32  Следваща
DIY Микроскоп за 50-60лв 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение DIY Микроскоп за 50-60лв
Понеже последно време ми се налага да запоявам разни дребни чаркалаци и с невъоръжено око е трудно и неудобно. Реших набързо да 'скова' нещо като микроскоп който да ми помага

За целта използвах:
1х Фотоапарат Praktica (или друг с М42 резба за монтиране на обективи) - неработещ - подариха ми го но нормално за около 10лв може да се намери

1х Обектив Хелиос 58мм бленда 2.0 - 20лв

1х Охранителна камера - имам я отдавна но може да се намери такава за около 20лв

и малко алуминиеви профили.

Разглобих фотоапарата за да остане само частта където се монтира обектива и малко зад нея.
Това с цел да е по-леко.
Отзад залепих около 2см депрон за да отдалеча камерата достатъчно че да ми върши работа.
Разстоянието го определих опитно, пробвах първо да я сложа 1см зад мястото където би трябвало да е лентата, после 2см. Докато си реша колко да увеличава ми трябва.
От алуминиеви профили си сглобих набързо една рамка и монтирах тая цялата система на рамката.
Завих обектива и воала:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Нед Яну 15, 2012 7:19 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: DIY Микроскоп за 50-60лв
Бравос. Ама мноо грубоватичко. Ще може ли да се правят спойки без да се пречка? Иначе пък добре се е получила конфигурацията - 30 - 40 см. просвет изглежда добре.

Нед Яну 15, 2012 7:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз и с уебкамера си бях правил микроскоп преди обаче трябваше да стои на 1см от платката :) С този тук целта ми беше точно да има повечко разстояние между платката и обектива за да не ми се пречка.
Просвета е по-малко всъщност - около 20см обаче ми е достатъчно за по-голям просвет трябваше да търся малко по различен обектив а само такъв имам под ръка в момента :) иначе с друг обектив за около 30лв мога да го направя и на метър над масата да стои

Нед Яну 15, 2012 7:28 pm
Профил
Аватар

;) относно грубоватичкото... аз нарочно оставих малко чаркалаци да стърчат - така изглежда по страшно, иначе съвсем спокойно мога да го затворя в кутия.

Един единствен кусур за момента. Рамката е доста стабилна, не се огъва и т.н. Но малко вибрира. като удариш с ръка по масата леко и почва да се тресе картината, но не е фатално. По нататък може да измисля и друга стойка.
Другото което ми харесва е, че имам едни диоди с колиматори и мога да сложа в ъгълчето на стойката светодиод който да осветява кръгче точно където е платката

Нед Яну 15, 2012 7:30 pm
Профил
Аватар

А на камерата махна ли и обектива?

Аз имам два обектива ама са 35мм. Почвам да се замислям и аз да си сделам една такава установка. Само че ще намеря някакво гъвкаво рамо и ще накарам един приятел дето има стругче да ми издялка резба в някоя плочка, че да стане като хората.

Имам и една Super 8 с варио ама ще ме отстрелят ако я парчеладосам.

Нед Яну 15, 2012 8:26 pm
Профил ICQ
Аватар

На камерата обектива е махнат да. Директно матрицата осветявам като е сложена към 2см назад спрямо нормалната равнина на която трябва да е :).
Има много по читави начини да се направи, но това го сковах набързо с подръчни средства и нулева инвестиция :)

Нед Яну 15, 2012 8:45 pm
Профил
Аватар

35мм обектив от такава височина ще ти обхваща повече... ако камерата която ползваш е с много хубава резолюция може и да е плюс, но най добре май около 80мм нещо (то всъщност зависи и каква камера ползваш, щото аз първо пробвах с едни Уеб камерки дето са с много мъничка матрица, качеството беше гадно и лагваше) После взех тази охранителната която е с по хубава и по голяма матрица и почти няма лагване :)

Нед Яну 15, 2012 8:47 pm
Профил
Аватар

То има и с по-височка резолюция ако става въпрос. Мене идеята ми сякаш е хем да мога да работя, хем да мога и да гледам за сполучливи/ннесполучливи спойки. Тука от една-две седмици се мъча с едни QFN-и 4х4 мм. 20 пина. Та там като стане - става бетон, ама като не стане, само с лупата го виждам.

едит : малко почваме да мязаме на хирурзи с лапароскопи деба...

Нед Яну 15, 2012 10:40 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз снимките в другата тема си ги правех с фотоапарата.
На фотоапарата отпред пред обектива слагам тоя Хелиос обърнат наопаки. И увеличава Мнооооооого прилично, и през визьора се вижда хубаво и мога да го проверя дали всичко е наред и да щракна някоя снимка.
Но в случая това ми е повече да го ползвам в реално време да си запоявам с него.
Не че не ги запоявам и без ама едно е да се кьоря в някви компоненти по 2-3 милиметра друго е да го гледам на 40" екран на 3 метра от мен :)

Нед Яну 15, 2012 10:46 pm
Профил
Аватар

Именно :)

Нед Яну 15, 2012 11:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Ето тук един с доста добро увеличение (до 800х) според мен - може пък на някой да му хареса :) :
http://www.amazon.com/Microscope-Endosc ... PODHEBANIR

Пон Яну 16, 2012 2:41 am
Профил
Аватар

Хммм, и тоя изглежда добре, и тоя DIY също ми харесва. Ама не съм сигурен, че ми
трябва, то моето работене повече прилича на ръкопашен бой та къде ти време за
нагласяне на телескопи и т.н. :D :D :D

Ползвам за истински дребен детайл ей това:
http://tgi-sci.com/misc/mono.jpg , следите от пояник по долния край разказват
само част от историята (другата част няма кой да я разкаже, носът ми е заздравял :D ).

Имам и едни други очила със сменяеми лупи,
http://www.dealextreme.com/p/led-illumi ... 3-5x-11259 ,
по-удобни са от лампата с лупа че се движат заедно с мене из бойното поле.
Нахлупвам ги върху другите (1.5 диоптра за далекогледство.... от 4-5 години без тях не мога
да работя), един приятел ми каза, че съм бил само за снимка с двата чифта :D .

Ама има ситуации, в които си представям ползата от такъв телескоп. Може би не USB,
макар сигурно да не е такъв проблем ръката да свикне и със закъснението.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Яну 16, 2012 5:14 am
Профил WWW
Аватар

Гледах тея китайските по 30-40$ дето са но
1. Трябва да са доста близо до платката
2. 800 увеличение няма никакъв смисъл
имах едни аналогови микроскопи с увеличение 160х до 900х и ги продадох щото дори при 160х увеличаваше прекалено много. Виждаха се само отделни крачета на компонентите.
това с лупата също е добър вариант но пак трябва да се навеждаш напасваш кьориш и т.н.
А в моя случай просто си гледаш към телевизора :D

След малко ще пробвам да запоявам с него да видя дали ще ми се пречка

П.С. В момента в фото форума някой продаваше за 15лв един Зенит със такъв обектив Хелиос. зенита май не работеше и за това толкова евтино
за 15лв комплекта :)
като сложиш една камерка охранителна по читава за 20-30лв ... ;) и излиза даже под 50-60лв

Пон Яну 16, 2012 12:42 pm
Профил

Dimitar написа:
Ето тук един с доста добро увеличение (до 800х) според мен - може пък на някой да му хареса :) :
http://www.amazon.com/Microscope-Endosc ... PODHEBANIR

Ама погледна ли от колко почва :)
http://www.ebay.com.au/itm/6-LED-USB-Mi ... 3cbffe3e2f
10-300х е най подходящо че май до 200х върши работа, повече увеличение няма какво да мус е гледа толкова :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Яну 16, 2012 1:09 pm
Профил
Аватар

Матриците им на тея камерки са много гадни и малки и се вижда гадно. Пробвах аз с няколко уеб камери по хубави и по лоши

Пон Яну 16, 2012 2:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 472 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 32  Следваща