| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Производство на печатни платки в Домашни условия
Във всяка битова химия, даже можеш да го намериш в супермакетите, като течност за отпушване на канали.
PS. Като платки направени в домашни условия много добре са станали.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Яну 06, 2012 8:55 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
 Благодаря, ike
|
| Пет Яну 06, 2012 9:20 pm |
|
 |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
в тая връзка, HCl+H2O2 като че ли по е добре от FeCl3. не знам как ще се разбере с фоторезиста, де, ама не вярвам да има проблеми. смесват се 2 части 3% кислородна вода от аптеката към 1 част кислол от железарията (ако намериш по-концентрирана кислородна, съответно, нагаждаш...). иначе с трихлорида съм имал успех със следната техника - вместо да чакам платката да се изкисне (при тва нямам добър метод за подгряване на разтвора и има да се чака, особено сега посред зима), топя една гъбичка в химикала и търкам по платката. разбира се, необходими са ръкавици. освен това, ферихлоридната гадост не се пере, то и другото, де, но цветът поне не е толкова говнян  nik, какво стана с cnc фрезата? че и аз имам мерак за такава, 70лв си е супер оферта отвсЕкъде 
|
| Съб Яну 07, 2012 12:27 pm |
|
 |
|
michev
|
Преди 11-тина години си спомням, че и аз правих такива опити - с кислородна вода и кислол. Обаче също така си спомням, че доста обикалях аптеките за да намеря перхидрол - колкото се може повече процентен (много над 3%). Реакцията протича много бурно и се отделя доста топлина (достатъчна да сгърчи пластмасова кофа).
|
| Съб Яну 07, 2012 1:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аве по магазините продават една бяла гадост дето не я знам каква е и била за ецване - имам едно пакетче и така и не съм го пробвал. Някой ако го е пробвал да даде отзиви.
Резиста би трябвало да издържи.
|
| Съб Яну 07, 2012 9:25 pm |
|
 |
|
klez
|
Не съм виждал такава честно казано. По принцип има FeCL3 на прах, може такова да е. В понеделник ще взема FeCL3 и ще пробвам да видя как ще се ецва и ще постна пак снимки
|
| Съб Яну 07, 2012 9:35 pm |
|
 |
|
siropuch
Ранг: Минаващ
|
Аз ецвам с 1 част перхидрол 30% и 2 части кислол. Перхидрола вземам от аптеките, а кислола от някой магазин за прахове и белини
_________________www.ivport.com
|
| Съб Яну 07, 2012 9:53 pm |
|
 |
|
klez
|
Може и това да опитам утре;)
|
| Съб Яну 07, 2012 10:19 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Не е Fe2Cl3. Няква друга магия е ама така и не дойде ред да я пробвам. А и сега вече даже не я знам къде е из хаоса.
Най-хубаво става с азотна киселина ама ... си трябват сериозни условия. За секунди се ецва. А фоторезиста най вероятно ще издържа.
|
| Нед Яну 08, 2012 12:17 am |
|
 |
|
klez
|
С железния трихлорид ме устройва честно казано. Може би утре ще пробвам с перхидрол+кислол както няколко колеги по-горе казаха, просто щото в Неделя само това мога да намеря  Че ми е интересно как ще се ецва това нещо от снимките.
|
| Нед Яну 08, 2012 1:00 am |
|
 |
|
plameniv
|
Интересно някой пробвал ли е амониев пероксидисулфат. http://en.wikipedia.org/wiki/Ammonium_persulfateКитайците много го продават в ебай точно за ецване и за избелване на коси: http://www.ebay.com.au/itm/2-bags-Etcha ... 20ae865a49
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Яну 08, 2012 1:26 am |
|
 |
|
klez
|
Абре много си мисля..... аз тоя фоторезист мога ли да го ползвам като един вид 'Лак' после отгоре върху пистите. Няма да е Зелен на цвят, син ще е ама ми се струва доста устойчив, нагрявах го днес с горелката и ми се стори прилично температурно устойчив
|
| Нед Яну 08, 2012 1:37 am |
|
 |
|
plameniv
|
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Яну 08, 2012 1:42 am |
|
 |
|
klez
|
Това е течен фоторезист (позитивен) като Positiv20 не е лак. Относно експонирането, си мисля да ползвам някакви по насочен източници на UV светлина, щото с тея лампи както съм ги сложил се получава леко подецване и не е много добре. Ама това по нататък във времето. Имам един Шрайбпроектор Лектор01 мисля, че ще върши идеална работа за експониране, като при него ще се получи и умаляване на шаблона. само трябва да намеря къде е фокуса точно. По този начин ще мога да получа доста по-остри ръбове дори на писти с размери 0.2 - 0.3мм.
За момента обаче резултатите с експонирането ме устройват. Просто се чудех наистина тоя фоторезист дали мога да го ползвам и вместо тоя зелен лак който слагат върху платките. Понеже би било доста лесно с фоторезиста да се направи
|
| Нед Яну 08, 2012 1:53 am |
|
 |
|
michev
|
Пробвал съм, но не съм очарован. Разтворя трябва да е постоянно загрят инъче може с дни да ецваш. Много бързо се насища - 1 - 2 платки (100х100) и си до там. Ако трябва да избирам - бих се върнал на железния трихлорид, въпреки че цапа много.
|
| Нед Яну 08, 2012 2:37 am |
|
|