Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Сензор(и) за качеството на въздуха 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Сензор(и) за качеството на въздуха
Пък аз четох и не вярвах на ушите си! Мии к'ва влага в БГ, не е като тук над 70% 2/3-ти от годината...
За мириса на пушек е по-евтино да наемеш циганин да натиска копчетата обаче се съмнявам да си върши работата...

Как се оправям:
1. За да няма конденз е достатъчно отоплението да е почти постоянно включено. Съответно терморегулаторът трябва да е точен и да мери където трябва. Ако все-пак има конденз проблемът е в термоизолацията - аз тук го нямам защото температурната разлика вън/вътре е по-малка пък и къщата не е панелка.
2. Проветряването е желателно да се извършва на ръка в подходящия според теб момент като отваряш всичко възможно и за най-кратко време - да се смени въздуха но да не изстинат стените и мебелите. Аз даже махам с една хавлия за баня да се разбърка въздуха, вентилаторите съм ги зазимил да не ми харчат място.
3. От години си мечтая за филтър на въздуха, насъбрал съм матриала ама време не ми остава. Ако видите как скача малкия ще ме разберете. Намислил съм няколко компютърджийски вентилатора да загребват през филтър за кухненски абсорбатор и после въпрос на вкус: електростатичен абсорбер или активен въглен.

Пет Дек 30, 2011 10:02 pm
Профил

bongo, Каква е конструкцията и как работи електростатичния филтър?

Чувал съм, че ставали и за цигарен дим, но знам само толкова по въпроса ...

Пет Дек 30, 2011 10:21 pm
Профил
Аватар

Ааа, електростатичният просто ми се върти из главата: знам конструкцията на промишлените и съм много запознат кое и как събираха старите CRT TV-та :) Номерът е в нещо като цилиндър да се организира "циклон" въздухов поток а в центъра да има зареден електрод. Аз бих направил електрода спирален за по-голяма площ, цялата съдинка да се вади лесно за да я миеш като се наложи а зарядът задължително да е отрицателен от здравна гледна точка, аз бих го направил до 10 кВ макар и с риск да не върши много работа ама по-малко ще йонизира.
Активният въглен си е най-добро стига да се намира по околните магазини и да ти е по джоба. Но и обикновеният филтър за кухненски абсорбатор върши чудеса стига да е качествен.

Пет Дек 30, 2011 11:25 pm
Профил
Аватар

Бонго, един обикновен филтър за пречистване на въздуха с размери 20х25х5 инча MERV10 е 50 долара, а MERV16 (това число MERV показва колко дребни частици може да лови филтъра. Колкото е по-голямо, толкова по-добре) е 100-ка и се сменят на всеки 6 месеца. Тия, дето са в абсорбаторите едва ли даже се доближават до качеството на горните, за да стават за пречистване на въздуха, дето го дишаме. В къщи съм ей с такъв и мисля, че е доста добър:
http://www.filters4life.com/X6675-MERV- ... Click=3951
Иначе като купувах климатичната система исках да ми сложат електростатичен и тогава пича ми каза, че за здрав човек (който не е алергичен и/или асматик) разликата между електростатичен и MERV16 филтър е никаква, за разлика от парите, дето трябва да се дадат за електростатичния. Та с две думи ме разубеди де и ми каза парите по-добре да ги дам за UV лампи, както и направих. Виж, ако някой е алергичен или асматик, тогава няма спор.

Съб Дек 31, 2011 12:47 am
Профил

Димитре, къде ги бучна тия UVлампи ? Аз в момента разгадавам инсталациите че имат нужда малко от ремонт, ама лампи не съм виждал да има. За сметака на това има някакъв дренаж или не мога да разбера още какво, което на всеки 2 мин пуска вода за по 30 сек. много дразни, а и вода харчи, не знам дали не е нещо по тия глупости за радона, ама ще го разгадая.
Иначе за филтрите, пушек не знам до колко може да се спре със филтър, частиците са малки особенно тия дето се надушват.

Съб Дек 31, 2011 4:34 am
Профил
Аватар

Лампите са две и са различни. Едната се слага преди филтъра точно - ето тая:
http://www.alpinehomeair.com/viewproduc ... ductID=225
а другата точно над изпарителя на климатика - ето тая:
http://www.alpinehomeair.com/viewproduc ... ductID=227
Първата убива микробите из въздуха, а втората не позволява във влагата около изпарителя да се развъждат гъбички и мухъл, съответно предпазва и от миризмата, която се появява в следствие на тях.
Това за дренажа може да бъде няколко неща - ако системата ти е от новите високоефективни (>95%) те имат дренаж, през който изтича премахнатата от въздуха влага, за да не се хаби енергия да я изпаряват. Тоя дренаж е свързан и с мястото около изпарителя на климатика, където пък лятото се получава конденз. Другия вариант е да имаш и хюмидифаер в системата, който да регулира влагата във въздуха и сега като работи печката, съответно въздуха е сух и се включва през определено време, за да овлажнява. Той е свързан към водопровода, защото вътре в него има една пита с вентилатор зад нея и така прави влага. И точно хюмидифаерите работят така, както го описваш - на определено време за по малко. Ако те дразни можеш да го спреш или пък да намалиш зададената влажност (в термостата или пък на самия хюмидифаер трябва да има копче). Генералното правило е влажността в % сега през зимата е да е колкото външната температура в градуси Фаренхайт, т.е. ако вън е 40Ф правиш влажността и тя да е 40%. Аз обикновенно я държа на 30% през цялото време, защото офиса ми е близо до въпросния хюмидифаер и мен също много ме дразни като почне да се включва и да шурти тая вода. Трябва да измисля начин как да го обезшумя, щото пък иначе въздуха става сух :D .
Миризмата от пушека няма как да се спре, ама ако филтъра е добър (MERV16) ще спре над 95% от частиците с големина 0.3 до 1 микрон. Например филтри над MERV12 би трябвало по спецификация да спират повечето цигарен дим:
http://www.filters4life.com/What-is-MER ... s/4961.htm
А системите, дето извеждат радона са просто една тръба с вентилатор. Монтират се до съмп помпата в мазето и взимат въздуха около нея и го изхвърлят вън от къщата.

Съб Дек 31, 2011 4:56 am
Профил

Димитре, До колкото схванах системата която имаш е за централно-въздушшно отопление/охлаждане, нали?

Аз мисля само за вентилационна система, която не е обвързана с отоплението/охлаждането. Т.е. тя ще се грижи само за осигуряването на свеж въздух в стаите и изхвърлянето на "замърсения", като при това ще се рекуперира топлинната енергия между тях.

Така системата ми ще изисква значително по-малки по размери (сечение) въздуховоди и няма да се получава смесване на въздуха от отделните помещения в къщата.
В твоята система предполагам въздуха от отделните помещения се смесва и е възможно "разнасянето" на миризми от дадено помещение. Аз точно това се опитвам да избегна.

А каква е тази "радонна" филтрация? Какво е това чудо?

Съб Дек 31, 2011 11:28 am
Профил

Аха .. да точно овлажнителя ще да е, ще трябва да го видя от къде смуче да се обезшуми.

А това за радона е една тръба в сутерена, изсмуква радона който се отделя, може би има и някаква разводка в земята не знам, ама мислех да няма и нещо водно по него .

Съб Дек 31, 2011 5:16 pm
Профил
Аватар

Да ама аз не живея в моя къща и не мога да префасонирам много нито искам да харча много пари. Електростатиката е евтинджос ако си я правиш - някакъв диоден умножител...

А бе я раздуйте за тази щуротия с радона - уж колегите поддържат про-климатици пък сефте я чувам. Нещо като безоловната ли е?

Съб Дек 31, 2011 6:59 pm
Профил
Аватар

Цитат:
В твоята система предполагам въздуха от отделните помещения се смесва и е възможно "разнасянето" на миризми от дадено помещение. Аз точно това се опитвам да избегна.

Възможно е, ако системата не е направена както трябва :D . По принцип в баните и кухните има само "духащи" отвори и няма "засмукващи". По тоя начин се избягва разнасянето на миризмите из цялата къща. В баните и кухните има само "смукалки", които отиват в "air exchange" системата - това, което ти искаш да направиш. Даже тая система засмуква въздух само от помешенията с кофти въздух (бани, кухни, мазета, гараж и utility room - там където е климатичната система, бойлера и пералните) с цел да може да изкарва лошия въздух от къщата, който през air exchanger-а затопля/охлажда пък влизащия чист въздух от вън, който пък се доставя направо в спалните и ливинг помещенията ако ексченджера има собствена филтрираща система или пък се доставя в централната система във въздуховода преди нейния филтър, за да може тя да го изчисти и овлажни или пък да премахне влагата ако се налага. Аз предпочитам тоя втория вариант. Тоя ексченджър си има и собствено управление, което е свързано с централния термостат и можеш да задаваш на колко време по колко въздух да вкарва от вън. Например стандартното е на всеки час ексченджъра да вкарва пресен въздух за по 15 минути. Отделно мокрите помешения имат и вентилатор, който като се къпеш например изкарва парата и влагата навън пак за да не се разнася из къщата или пък да остава в банята и да се образува конденз. Пак може да бъде централен вентилатор или пък всяко помещение да си има собствен.

Цитат:
А каква е тази "радонна" филтрация? Какво е това чудо?

Не е радонна филтрация, а е газ радон - това е газ, който се отделя от урановите съединения в почвата и е втория по големина след цигарите причинител на рак на белия дроб. Аз чух за него за пръв път като дойдох тук в щатите и останах много учуден, че в БГ никога не се е говорило за това нещо при положение, че както се знае има доста уранови залежи. Та тук като се продава една къша и продавача е задължен да подпише специална декларация, с което да упомене какво е нивото на тоя газ в къщата. И ако е над допустимото ниво се изисква по закон да се изгради такава система (проста тръба с вентилатор), която да го изкарва извън къщата. Обикновено той влиза през съмп помпата - това една помпа в мазето, която се грижи да отводнява основите на къщата. Т.е. има дренажна система под къщата, която събира подпочвените води в една дупка с размер около метър дълбока на половин метър широка и като се вдигне нивото, помпата се включва и я изхвърля в канализацията извън къщата. Та понеже там въздуха има прях допир с почвата под къщата и това е мястото от където влиза тоя радон. Сега вече тия дупки с помпите ги правят хирметични и направо си имат тръба, която изкарва въздуха от нея извън къщата. Тук при нас в Илиной нивата на радона са под нормата и не съм виждал такива системи, но в някои щати нивата са доста високи и там ги имат повече. Във всеки магазин за железарии продават едни китове (една кутийка с активен въглен), които ги слагаш в мазето за 48 часа и после го пращаш в една лаборатория и те ти казват какво е нивото на радона и хората вземат мерки, защото въпросния газ увеличава с пъти шанса да се разболееш от рак на белия дроб, особено пък ако си и пушач . Та това е за радона :) .

Съб Дек 31, 2011 8:15 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
....
Не е радонна филтрация, а е газ радон - това е газ, който се отделя от урановите съединения в почвата и е втория по големина след цигарите причинител на рак на белия дроб.
...

ROFL, това ако знаеш до какви дебати водеше в radsafe mailing list-а до преди не толкова
много години :D .
В крайна сметка най-сериозното проучване е на Бърнард Коен и заключението беше,
че няма никакво увеличение на случаите на рак на белия дроб от радон по къщите
или другаде. Имаше и едно проучване от Айова (Бил не помня второто му име вече)
който твърдеше обратното но в крайна сметка професионалната гилдия в щатите
(health physicist-и дето се водят) приемат без съмнения работата на Коен.

Но пък толкова пари отиват в защитата от радон на населението, какво да очакваме
да се чува по медиите :D :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Дек 31, 2011 9:22 pm
Профил WWW
Аватар

Както и с всяко друго нещо има колкото искаш конспиративни и не толкова конспиративни теории около него :) . Аз лично повече съм склонен да вярвам, че има някаква опасност от въпросния газ и не всичко е конспирации, защото съм чел доста статии по въпроса и примерно хората си казват, че на всякъде има нужда от специални мерки и защита. Както споменах вече почти целия щат Илиной е официално под допустимата норма за концентрацията му. Ако беше толкова силна въпросната индустрия щеше така да направи, че на всякъде нормите да са доста занижени. Отделно обезопасяването на къщата не е толкова скъпо - както вече казах една тръба и един вентилатор, които с монтажа излизат под 1000$, а ако човек сам си ги монтира сигурно ще е и под 200$. А кита, с който се проверява, заедно с изследването струва 10$. Та не става въпрос за кой знае какви пари на фона на другите индустрии, отделно никой не те задължава да го правиш - всичко е по желание. Единствено има задължение продавача на къшата ако знае нивата на радон, да ги декларира при продажбата. Много продавачи просто пишат, че не ги знаят. Аз като купувах моята къща беше точно такъв случая - тогава и за пръв път чух за това нещо и купих един кит да пробвам и излезна малко под нормата. Ако не бях тръгнал да купувам къща сигурно никога нямаше да чуя за въпросния радон, т.е. пак противно на конспирациите няма и медийно присъствие въпросния проблем, за да кажем, че някак си всяват паника между хората, за да харчат пари по проблема :) . Даже попаднах на интересни експерименти, където хора тестваха с гайгеров брояч (тоя газ е радиоактивен) кухненските гранитни плотове и се оказа, че и те излъчват малка радиация, вследствие на въпросния газ. Бе с две думи няма някаква истерия по въпроса и е по-добре човек да похарчи малка сума пари и да е спокоен, от колкото да се случи нещо, пък дори и с минимален шанс :D .

ПП. Ти що не посрещаш новата година ами киснеш из форума бе :D ?

Съб Дек 31, 2011 10:31 pm
Профил
Аватар

И като става дума за сензори, мен повече ме интересуват евтини сензори (индикатори) или тест ленти за пестициди и нитрати в зеленчука. Някой има ли инфо по въпроса?

Пон Яну 02, 2012 12:11 am
Профил WWW
Аватар

Dimitar написа:
Както и с всяко друго нещо има колкото искаш конспиративни и не толкова конспиративни теории около него :) . Аз лично повече съм склонен да вярвам, че има някаква опасност от въпросния газ и не всичко е конспирации, защото съм чел доста статии по въпроса и примерно хората си казват, че на всякъде има нужда от специални мерки и защита...

Нищо конспиративно няма в работата на Коен, просто е обработил сума ти данни статистически.
Не помня дали излизаше, че няма увеличение на рака на белия дроб от радон или дори намаляваше
(той е предпазлив да не го обвинят, че проповядва друго недоказано нещо, "hormesis"). Но
официалните препоръки са базирани на LNT (linear no threshold) допускането, т.е. колкото по-малко
облъчване толкова по-добре. Което няма нито един health physicist (? не знам как е на БГ) който
да го вярва но нали е недоказуемо (само от 40K в тялото си човек цъка хиляди пъти в секунда)
и така си стои.
Но радонът едва ли е нужен за да е здрав човек така че не пречи да го нямаш (някои строят
радонов екран, май е бетонна плоча под цялата площ на къщата та да не влиза радон в мазето).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Яну 02, 2012 5:11 pm
Профил WWW

Ами аз не съм чел много, като се преместихме тук жената каза че имало завишени нива, сложиха тая система и се нормализираха. Аз лично бях много скептичен, в БГ такова нямаме, а и не бях чувал за подобни проблеми, все пак е нещо с което сме еволюирали и би трябвало да сме се приспособили, но все пак точно в сутерена има място където да играят децата и тенис маса сме сложили, и разни скачалки, та по добре да го има, с 1000$ няма да забогатееем.

Пон Яну 02, 2012 6:32 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща