| Автор |
Съобщение |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
 Цикли запис EEPROM AVR реално , не по документация?
Някой тествал ли е реално колко цикъла запис издържа EEPROM-a на AVR MCU-та та ?
|
| Сря Окт 19, 2005 12:02 pm |
|
 |
|
CorosanD
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Окт 12, 2005 2:26 pm Мнения: 86 Местоположение: София
|
Чесно казано тва което го пише по "документацията" е брой цикли в определени условия .. смисал такъв че се тестват без наличие на електростатика при еталонно захранване и т.н..... цялата работа е там че в реални условия самия чип е подложен на какво ли не ... дори само сопствената му отделена температура при програмиране и при работа му влошава параметрите, паразитните капацитети които влияят върху подложките на полевите транзистори от които е съставена паметта ... абе много фактори които не се базират на матемтически изчисления  но и въпроса е там че сичко си зависи от конкретната схемичка...на весеки 10 един може и да издържа колкото пише по книжките 
|
| Сря Окт 19, 2005 7:25 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Този въпрос съм го задавал на колеги дето се занимават с AVR от доста веме и са пуснали доста устроиства на пазара. Казват че вероятно са се презапасили като са я давали тая стойност. Много устроиства отдавна са им минали тоя брой цикли и си работят още. Но се е случвало кофти партиди чипове при които след година 2 работа и кофти условия на елсплоатация данни в паметта да се променят самопроизволно. Замяната на чиповете е решила проблема.
|
| Сря Окт 19, 2005 7:33 pm |
|
 |
|
CorosanD
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Окт 12, 2005 2:26 pm Мнения: 86 Местоположение: София
|
Дам съгласен съм Nikola Kirov всичко си е до бройката на която случиш аз съм напраил няколко часовника и циклите които са извъртели и записали в паметта до сега са пъти над това което е нормално дадено за тях ...
|
| Сря Окт 19, 2005 7:40 pm |
|
 |
|
TheHungry
|
Благодаря за отговорите , и аз имам такова наблюдение но все пак ми се искаше идруг някой да каже нещо по въпроса .
При експерименти съм постигал > 500000 цикъла но наистина има значение партидата и условията.
|
| Пет Окт 21, 2005 11:17 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
500K цикъла може да го считаш за почти гарантирано число при всякакви условия
ако ти трябва по-голямо число, просто си закачи външна памет (I2C например), монтирана на цокъл.
ЕЕПРОМ паметите и флешовете се правят по различна технология и съвместяването им на един кристал е компромисно. в микроконтролерите водещо е флеша за програмата и е логично ЕЕПРОМА да е с по-лоши характеристики от специялно издялкания за целта чип.
друга препоръка - разпределяй писанията равномерно по обема на паметта. чиповете се скапват дори ако пишеш само на едно и също място, а другите (дори съседни) клетки са си читави. приеми го като изтъркване  малко сложно става програмчето за запис/четене, но можеш да вдигнеш реалния брой цикли почти неограничено. все пак зависи колко данни ще записваш...
|
| Пет Окт 21, 2005 7:35 pm |
|
 |
|
TheHungry
|
Така съм го направил , но все пак трябваше да попитам и други хора по въпроса .
Пак благодаря за отговорите .
are Bye -*8-);
|
| Съб Окт 22, 2005 12:56 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Малко тъп въпрос - но дали има ограничение в броя на четенията? 
|
| Пон Окт 24, 2005 12:54 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ограниченията идват само от захранването
докато има поток от електрони, ще имаш възможност да четеш. проблема е, че това което четеш, може да не е това, което си записъл. (така наречените 'памети само за запис')
|
| Пон Окт 24, 2005 8:47 am |
|
 |
|
TheHungry
|
Четене > 6 месеца нон стоп на 20 ms от 24c16 без нито една грешка или най много по 1 бит който го е оправила корекцията за грешки.
|
| Пон Окт 24, 2005 10:54 am |
|
|