|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:29 am
Печка със или без вентилатор във фурната
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Печка със или без вентилатор във фурната
Има ли релна файда за жената от вентилатора във фурната при готвене? Поръчах една от technika.bg - със вентилатор - и ми пратиха без такъв. Инак е същата, но няма вентилатор. Измамници са - знаели са, че нямат със още като съм поръчвал (платих им по банков път, фирмена печка е - ще пои и платки  за което вентилатор не и трябва), сменяли са етикета с модела на самата печка и са сбъркали та на него пише модел с друг цвят, а бе очевидно са дребни мошеници, циганска му работа. Чудя се в момента струва ли си разправията да им я връщам (155 лева); ако няма забележима файда от печенето с вентилатор бих си ги спестил, инак им я връщам и ще купя от другаде модела, който бях поръчал при тях. Ако не знаете питайте жените си да кажат  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 23, 2011 5:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Печка със или без вентилатор във фурната
С вентилатор и на газ, всичко друго е ала-бала  . Много хора не харесват газта, ама защото не знаят как да готвят с такава печка. Като се научат и повече не помислят за електрическа. Кофтито е, че там при вас с газовите уреди май е доста сложна хавата  .
|
| Пет Дек 23, 2011 5:17 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ква газ бе, благодарен съм, че няма такива експлозиви наоколо. Хората нямат навици като в газифицирани преди столетия страни и би било страшно. И мене би ме било страх да не сбъркам нещо и айде гръм. Тая е 2 киловата фурна, ей такава: http://technika.bg/ArielliC-53-3WRCЧуденето ми е дали да я връщам или да я задържа, не знам кое ще е по-неприятното усещане. Файдата от вентилатора каква е всъщност? На газ предполагам предотвратява изгорели прегрети точки, ама от 2 kW реотан на 53 литра фурна много горещи точки едва ли ще има... та знам ли.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 23, 2011 5:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Файдата от вентилатора е, че храната става и на по-ниска температура и по-бързо. Също така изравнява температурата в цялата фурна и няма такива места, където храната прегаря, а на други да е като сурова, т.е. много по-равномерно става изпичането. На твое място бих я върнал и взел тая с вентилатора. Имал съм фурна без вентилатор и сега с вентилатор и определено има разлика. 2 киловата не е ли много малко за фурна бе - в тоя случай даже още по-добре с вентилатор? А това с газта не е до хората, а как е инсталирано. И нас ни беше много страх в началото от нея, ама сега нали ти казвам, че нищо газово не бих заменил с електрическо. ПП. Аз сега я видях - ми тя много малка тая фурничка бе, затова е два киловата. За толкова малка фурна не знам дали с вентилатор ще има голяма разлика, ама все пак го вземи. Ако няма разлика просто няма да го ползваш. Пак по-добре от колкото да има разлика и да го нямаш  .
|
| Пет Дек 23, 2011 5:39 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
tgi Помоли ги най-учтиво да ти сменят фурната с такава каквато си поръчал и им дай срок от 2 дена. След което се обади на http://www.kzp.bg/ и ги уведоми за измамата. С такива тарикати на дребно човек трябва да се разправя още докато са малки да не им се създава усещането че номера им ще мине.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Дек 23, 2011 6:06 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
tgi то това е грил бре, не е фурна. Аз не бих я купил и за 43лв - само място да заема. Не знам дали ти трябват котлоните и колко печени пилета месечно ядете но за платки решително с вентилатор ще е по-добре. Пък и яко са те прецакали с парите - вентилаторът топли с отделен реотан... Жената е про-готвач и предпочита вентилатора. Само дето на домашните вентилаторът е мижав ама все нещо помага. На Димитър му е широко, но за газ+вентилатор ще трябва да приготвиш поне 10 пъти по-дебела пачка. Генерално: фурна на газ (без вентилатор) не е за разсеяни или неопитни хора, обаче газовите котлони ги препоръчвам на всички. Газта не е толкова опасна колкото си мисли неопитният: опасна е само ако се насъбере мноого в смес със въздух на място на което не можеш да я помиришеш и натиснеш запалването. Най-често предохранителните мерки за газта са по-прости и по-ефикасни от тези за електричеството. А има и газ-аларми но трябва да си мноого грипав че да чакаш на тях 
|
| Пет Дек 23, 2011 6:24 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Газта е нещо много хубаво - по принцип. Проблема е, като дадеш на бай Ганю и става на бомба. Ако се газифицира София това http://en.wikipedia.org/wiki/Ronan_Point ще е ежедневие. 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Дек 23, 2011 6:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Фентилатор си е хубаво да има, доста по бързо се готвят разни неща.
|
| Пет Дек 23, 2011 6:37 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 И аз се подведох по Димитър: 53 литра хич не са малко и цената не е лоша. Малкото е 2кВата и 250 градуса без вентилатор - ще трябват часове да разтопи калая 
|
| Пет Дек 23, 2011 7:15 pm |
|
 |
|
tgi
|
Добре де, дайте още малко инфо за тоя вентилатор. На тия 2 киловата ще има ли забележима файда? Моделите с вентилатор нямат друг реотан, има една дупка на страната с ключовете през която духа каквото духа (на снимката от линка е така, реалността е без дупка).
За платките не ми трябва вентилатор, това е сигурно. Досега все без него съм карал, още не ам тия 2 киловата ще стигнат ли (по-яки малки фурни не видях на пазара).
Днес тия от магазина се съгласиха да върнат парите; не съм съсем сигурен ккво искам откъм тоя вентилатор, това ми е питането. Всеки случай не става дума за яка фурна духаща горещ въздух през някакви реотани. На тая реотаните и са две пръчки отгоре и две отдолу, това е. Дали ще светят достатъчно да загреят плтка до 240C за 10-ина минути предстои да разбера... след като реша какво да я правя, трябва да го решавам полека че втори ден ми ангажира вниманието вече тая глупост.
|
| Пет Дек 23, 2011 7:24 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми в досегашната печка реотанът е към 3 киловата май, ама е много по-дълъг та тия не би трябвало да светят много по-малко. То печката се подгрява предватитело и после се слага платката, насилва се реотанът да свети нерекъснато от 10-ина15 см и ставаше, белким го удюрдисам и с такава малка. Е и голямата е на разположение де.
|
| Пет Дек 23, 2011 7:27 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
На истинските фурни вентилаторът е отзад, тегли от центъра и през навит наоколо нагревател изхвърля по края. Предимството е поддържане на еднаква температура в цялата фурна - на практика плюс-минус 10 градуса. Не може тавата да изгори едностранно - баналното оплакване: "фурната не пече отдолу или отгоре". Твоят модел не съм срещал и пак вентилаторът ще е от помощ ако не заради платката поне заради обдухването на термостата, т.е. по-точна температура. Термостатът не е най-точното нещо и обикновено не го слагат на най-подходящото за запояване на платки място.
|
| Пет Дек 23, 2011 7:41 pm |
|
 |
|
3aek
|
с вентилатор жена ти може да пече по няколко тави курабийки ползата ти я казаха равномерна температура из цялата фурна и за платките ти ще е добре да се нагряват равномерно не на ивици
|
| Пет Дек 23, 2011 8:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Чакай бе, вентилатора не духа въздух през реотаните. Поне тези, които съм виждал не са така. Реотаните (горелките) са отгоре и отдолу, а вентилатора е отзад и само циркулира въздуха. А относно газта - мисля, че и в България има газифицирани градове (Севлиево май е такъв град) и до сега не съм чул взривовете да са ежедневие. Разбира се трябва да има желязно спазване на стандартите, а не всеки да си строи и преправя както си иска.
|
| Пет Дек 23, 2011 8:19 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мии Димитре аз пък не бях виждал вашия модел  Близко е до акъла кое е по-доброто, пък особено ако е на газ: технологията става съвсем различна за нагревател около вентилатора и се използва в профи-фурните - затова казах на tgi поне да удесетори пачката. Но вентилаторът при всички случаи е от помощ. P.S. да си кажа пак: аз тези неща ежедневно ги ремонтирам ама в pro-варианта им. Някои се доближават до домашните пък и нали съм виждал к'во има из къщите и затова давам мнение за домашната техника. Тя обаче често е съвсем друга свирка и обикновено парите дадени за "марка" са хвърлени на вятъра освен ако не става дума за прекалено китайско, де.
|
| Пет Дек 23, 2011 9:18 pm |
|
|