Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Галваничен разделител с оптрони 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Галваничен разделител с оптрони
Правя един галваничен разделител за сериен протокол и ми се случи интересен ефект.
Пускам си пакет през него и ми прави грешка при приемането на първите 2 бита. Нататък с пакета нямам проблем.
Tова е с оптрони 6n136. Ползвам ги на 1Мбит,те всъщност са си по каталог до 1Мбит.
На 500кбита го пробвах няма го тоя ефект. Накрая си реших проблема като вдигнах тока на светодиодите и тръгна стабилно и на 1Мбит,но ми стана интересно на какво се дължи подобен ефект. Че нямам и запомнящ осцилоскоп да погледна какво става в момента на тръгването на пакета.
Някои срещал ли е такова нещо,разгадавал ли го е?

Съб Окт 22, 2005 1:56 am
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Не зная дали ще приемеш моето мнение, но бързодействие се постига с големи токове и ниски напрежения. При тази скорост си бил на границата на възможностите, където фронтовете са били на границата на допустимото.

Съб Окт 22, 2005 7:54 am
Профил

Мнение 
От дълго време правя подобни галванични разделяния. От опит мога да ти кажа че, не всички оптрони от тази серия работят стабилно на тази скорост. По добре ползвай от серията HCPL. Иначе за да си гарантираш що годе стабилна работа тока през светодиода трябва да е поне 20мА.
Така обаче съкращаваш живота на оптрона. Въпрос на избор и за какво ти трябва това разделяне.

Съб Окт 22, 2005 8:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ако го пускаш през RS485, добре е сложиш няколко dummy байта 0x55 за 'разлюляване' на линията. Това ти поставя DC нивото около средата между двете нива. В началото то е било доста отместено на към '1' и е възможно това да ти е изкривило сигнала. Можеш да го провериш със скопа, като пускаш по 1 байт 0xFF през по-голям интервал, напр. 30 - 50 us. Както ти каза инженера, пусни по-голям ток, по-нискоомен резистор в колектора и ако оптронът позволява, резистор между базата и емитера на фототранзистора. Стойността - от дейташита, обикновено около 10 kOhm.

Съб Окт 22, 2005 10:21 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Пробвай и 6N137, при мене вървяха на 2Mbit. И точно сега е момента да ти напомня за моя протокол и за 2-та байта preamble в началото :D

Съб Окт 22, 2005 11:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
На RS485 го ползвам и проблема не е в линията щото го няма като не сложа развързването с оптроните. А деиствително тока дато опитно го установих че трябва за стабилна работа да е 20мА а по документацита му трябва да работи с 10.
А грешката ми става точно в такъв незначещ байт preamble както казва predatora ама него го сложих точно заради линията в протокола,не очаквах оптрона да ми играе такива номера.
Всъщнтост въпроса ми беше от чисто любопитство какво толкова може да става с тоя оптрон за да създаде такъв ефект.
И пак се сблъсквам с належаща нужда на запомнящ осцилоскоп,един поглед на старта и ще сатне ясно ама ....

Съб Окт 22, 2005 12:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Повтарям: Направи си много стартове по-начесто. Така се вижда. По този начин съм хващал грешки, които не съм и предполагал, че ще възникнат.

Съб Окт 22, 2005 1:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ами научния отговор е, че времето за рекомбинация на неосновните носители е много голямо при транзистора на отроните. с прости думи, прехода не може да се напълни достатъчно бързо с дупки и в резултат се замазват фронтовете при спиране на облъчването. по тази причина се измества малко работната точка на транзистора, като му сложиш оня резистор в базата. но това намалява чувствителността и изисква по-яко светене, което се изразява в по-голям ток на светодиода.

също така има значение производителя. ако ще го караш на гранични стойности, бъди сигурен в произхода на чарка. това опира и до доставчика на компоненти. искай винаги да видиш оригиналната опаковка, или ако купуваш по-големи количества - да ти ги дават в нея. :?

Съб Окт 22, 2005 1:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
БатеАз прав си ,ще драсна една програмка да праща един баит на някакъв интервал и така ще мога да го гледам старта и на обикновенния осцилоскоп. Как не ми доиде на акъла. :D

Дедо Боре интересно ми е защо се омазва само в първите баитове а нататъка върви без грешка. Иначе ясно откъде ми е ограничението в бързодествието.

Съб Окт 22, 2005 1:50 pm
Профил

Мнение 
Другия вариан е след превключване от риемане в предаване на 485 да не започваш предаването веднага.
Времето на изчакване обаче трябва да го установиш опитно.

Нед Окт 23, 2005 6:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
идеята на батеаз звучи най-логична. няма начин от неосновните токоносители да се скапят само водещите за ПАКЕТА(!) битове. такива неща и на мене са ми се случвали, обаче причината винаги е била че сигнала някъде минава през капацитет. ако това е така, аз не препоръчвам никакви еквилибристики със 0х55, понеже това ще помогне само на байтовете веднага след тях. ако имаме дълга поредица нули или единици, нивото пак ще се измести и пак ще има проблем. въобще когато нивоти на напрежението е информационния носител, ниакакви капацитети по пътя не трябва да се слагат.

Нед Окт 23, 2005 9:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Правил съм протокол за предаване по РС485. Това не е RS232 пуснат физически по усукана двойка. Протоколът гарантира около 50% запълване независимо от входните данни. Имам системи, които работят по него вече доста години и то на места, където стандартно ползваният RS232 по кабел за RS485 се дъни юнашки.

Нед Окт 23, 2005 11:32 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]