|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:12 am
Измерване след DC-DC конвертор
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Чуйте мъдростта:
tgi (малко перифразиран, де): мисли като ток - откъде минаваш, откъде е по-лесно но и откъде другаде можеш да минеш  Съответно и колко микроволта ще предизвикаш  Аз бих допълнил: аз съм капацитет и нищо по-непроводимо от няколко килоома не ме затруднява да прехвърля смущенията. А за близкия JSM и 100 Ома не могат да ме спрат. Само един по-голям капацитет може да убие по-малък капацитет, обаче тогава виж за тока... Пък Цецо, като мериш нищото да го беше направил поне диференциално... P.S: За RC група честотата за -3dB по напрежение (около 1.4 пъти) е: f = 1/(2*PI*R*C) и оттам нататък пада почти линейно: напр. два пъти при удвояване на честотата. Можеш да ползваш повече елементарни RC групи последователно (препоръчително за смущения пред активен филтър) ама да не си пречат всяко следващо съпротивление трябва да е десетина пъти по-голямо от предходното, резултантната честотa май беше F = 1 / (SQR( 1/f1 +1/f2 + 1/fn)) и после спадът се умножава по броя на групите. Разбира се има и по-умни филтри, що не и с индуктивност, но на входа трябва да се избягва активното защото детектира ВЧ-то. Като казах входът: имаш ли на всяка входна точка стотина Ома и 1 нФ, LC филтър на захранването и поне нещо на изходите? Филтрите да са максимално близко до екранировката за да не пущат ВЧ-то вътре... ПС2: днес бащата на колегата умря от лекарско безхаберие и грешки. Иначе докторята се нервят като им обяснявам, че аз навремето полагах повече грижи към един телевизор отколкото те към един пациент. Предпочитам билките и самолечението и на - още съм жив 
|
| Вто Дек 20, 2011 11:13 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Измерване след DC-DC конвертор
А бе Цецо тая смущаващата честота 10 пъти над тия дето си ги рисувал не излиза ли да е баш 50 Hz? Поне на око дали е някъде там де, ясно, че със скопа не си могъл още да я видиш.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Дек 21, 2011 10:35 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: Чуйте мъдростта:
Малко трудно да се направи диференциално- тук се използва (обикновено) трансимпедансен усилвател. То ти можеш да си направиш колкото искаш каскаден RC филтър, но недей да забравяш, че в случая колкото по-стръмна правиш АЧХ, толкова по-голяма ти става фазовата грешка. Т.е. при сигнали със сложен спектър това не е най-удачния вариант и ако може да се използва oversampling- най-добре.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Дек 21, 2011 10:51 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бонго, гледай си билките бе човек. Грам не ти е ясно за какво говорим в темата. Барем да беше погледнал примерните схеми преди да изпишеш толкова глупости.
tgi - по скоро е биене върху 50Hz. Гледал съм ги преди месец, не мога да си спомня точно, но мисля, че видях пачки на 10ки килохерци, няколко импулса, отделени на 50 или 100Hz. Това много прилича или на биене на честота или нещо индуцирано от импулсно захранване. Може да е самия скоп, тоя глупав Агилент какви ли не номера ми е правил, няма да се учудя ако в масата му има подобни щуротии. Но ако е той, това не обяснява проблема с мойта платка. Може и да не са свързани де. А може и нещо от осветлението да е. Макар, че мисля, че скрих ръката със сензора под дрехата и пак беше зле...А едва ли прониква през цялото тяло като светлина...толкова прозрачен не съм
Като налепя новата версия ще сваля осцилограми....
dan - овърсемплинг би имал ефект само ако честотата на семплирането мине 2 пъти тази на смущенията. Ако смущенията са ми спектъра 10+ килохерца, трябва да семплирам с 20 и нагоре, което в конкретния случай е невъзможно. И 2 килохерца незнам дали могат да се докарат.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 21, 2011 10:58 am |
|
 |
|
tgi
|
Хммм, това звучи като разпищяване на opamp-а в някаква точка до която при дадени условия 50-те херца успяват да го забутат (не че не може да е безброй други работи разбира се). Какъв усилвател ползваш? 627?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Дек 21, 2011 11:07 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Цецо, при толкоз капризни измервания и най-малкия шум е проблем. Може и никога да не разбереш кой е източника... Аз бих те посъветвал да внимаваш с JTAG-a на STM, шибнали са му някакви яки драйвери дето звънят та се късат. Ние ги ползваме за тестове, щото няма много чипове дето на 133MHz jtag клок да изкарват читав сигнал. Но докато тествам, телевизора дето е на 6-7 метра от мен губи картина... и това с възможно най-добрия лентов кабел с 3 пъти повече жици за маса, отколкото сигнали... Страх ме е да го пусна с хвърчащи жици, да не вземат да дойдат да ме глобят от КРС 
|
| Сря Дек 21, 2011 11:34 am |
|
 |
|
Цецо
|
@tgi OPA381. Краварите баш за трансимпедансен го дават да се ползва. И то с страшно усилване е в техния пример, отгоре са му шибнали 5 мегаома. Аз го ползвам при 1М и 22pF съм ръгнал отгоре. Не мога да сложа по голям капацитет, щото сериозно замазвам импулса, ако това имаш предвид с звънене от усилвателя.
@миро - то е ясно, че JTAG-a е откачен.
Земите съм отделил добре, поне така мисля. Платката е двуслойка, но специално в аналоговата част отдолу е почти полигон. Аналоговото захранване е филтрирано отделно през 100uH/100uF. Преди това на изхода на DC/DC конвертора имам още 100uF. Отделно на всеки чип съм нахакал 1uF/X7R. Входа на усилвателя мисля, че е направен максимално изчистено, нищо звънящо не съм пускал около него. Повече от това вече не знам какво мога да измисля.
Най-тъпото, е че го прави рядко и тенденциозно. Което ме навежда на мисълта, че не е проблем в платката, ниво в софтуера. Или е някакъв консуматор наоколо който директно електромагнитно индуцира в кабела на сензора или направо влиза през светлината гадта. Въпроса е да се потя ли да мисля нова платка с някакъв елемент на антиалайзинг щото на сегашната всичко е оптимизирано и няма как да го насадя летящо за проба.
В интерес на истината, измерването не е толкова прецизно мамка му. Правил съм и по прецизни. Това ме кара да мисля, че не е проблем в схемотехниката, а нещо специфично точно за конкретното измерване (човек, светлина, трансимпедансен усилвател....).
То аз знам какво помага - по голям ток през светодиода. Ама не е хубаво, той държи, ама захранването почва да ми кляка. Аз и сега стигам до 100mA при хора с кюфтета вместо пръсти.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 21, 2011 12:13 pm |
|
 |
|
tgi
|
Цецо, ама те current feedback усилвателите не подлежат на усмиряване с кондензатор в обратната връзка като voltage feedback. Не знам каква лента ти трябва, с тия мегаоми едва ли ще е голяма, 627 спрях да ги ползвам но май имам някъде 2-3 637 (същите но стабилни от усилване 5 нагоре) в TO-99, ако можеш да ползваш такъв за експеримент ще ги изровя. Във всеки случай не виждам отде идва нуждата от current feedback усливател, само неприятности може да ти докара (и навярно го прави).
|
| Сря Дек 21, 2011 12:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А що бе, усмирява си кондензатора. Що да не може? Поне опитно го гледам - като го махна, направо си бръмчи, колкото е по голям - по добре, ама накрая импулса отива по дяволите. Лента, лента - колко да е лента? Трябва да мине импулс 100us през него и да има що годе плато към края за мерене. Толкоз ми трябва.
А що е така направено. Ми щото друг вариант, аз поне не съм видял. Прегледал съм де що има оксиметри около мен, всички така работят. Апликейшъните на краварите, аналог и микрочип - също на това наблягат. Гониш ли обратен ток на фотодиод - всичко ръга трансимпедансен усилвател.
Ама я да спрем да гадаем, че и вас мъча така. Тия дни ще налепя новата платка и ще закача осцилоскопа да видим поне някаква картинка. Дедо вече ми предложи и изолирани входове, та и това ще пробваме вероятно.
|
| Сря Дек 21, 2011 12:35 pm |
|
 |
|
tgi
|
За забавяне на сигнала няма начин да не стане, но - не помня защо, отдавна (15+ години) не съм се връщал натам - кондензатор в обратната връзка не помага срещу нестабилност.
Но тоя го погледнах, точно за твоите цели явно са го правили и откъм шум с друг едва ли ще го биеш. Но пък ако платката позволява в някакъв момент да опиташ с конвенционален (voltage feedback) усилвател може да ти помогне да разбереш какво става.
Ще ми е любопитно да бъда в течение (а и сигурно не само на мене).
|
| Сря Дек 21, 2011 1:17 pm |
|
 |
|
741
|
Гледам, това има autozero и работи точно на твоите 100 us период. Виж дали няма да се подобрат нещата ако се дръпнеш достатъчно встрани от тия 10 kHz. Ама не прекалено, че да не нацелиш хармоник, пробвай примерно на 7 или на 14 kHz.
|
| Сря Дек 21, 2011 2:22 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не му е 100uS периодът а апертурата. Периодът е милисекунди. Това на масата да му е на човек не е лесно да се хване камо ли да гадаем така дистанционно, какво разбрали какво недоразбрали. Но ще ми е любопитно да знам развитието.
|
| Сря Дек 21, 2011 2:24 pm |
|
 |
|
741
|
Да бе, вярно, че беше 200 херца. Ама пак де да знае човек, ако нормално нацелва само по едно "нулиране", а по някое време почне да нацелва по две в рамките на едно мерене (в началото и в края) - може да се сбият със сигнала. Най-малкото, ако се държи различно при различни времена за семплиране, ще е добър повод да се пробва с друг усилвател без такива екстри.
|
| Сря Дек 21, 2011 2:35 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Хм, разбрах какво има предвид @741. Autozero функцията му работи на такъв период... Абе ако не бях пробвал и с други чипове, щях да се израдвам, че може да е причина... ама предишната версия беше с микрочипски и се държеше аналогично, а той няма autozero въобще. То на мен не ми и трябва де, ама краварското е бонус. То ако нещата потръгнат аз така или иначе ще се върна на микрочипския ако мога, защото тоя на тексас е ужасно скъп, трудно се доставя, а на мен май не ми трябва чак толкова прецизен. Реално мен офсета на входа не ме притеснява, аз абсолютни стойности не меря, даже в следващите стъпала има нещо като автоматично усилване правено. На мен ми трябва самата крива и по нея се мерят относителни времеви и амлитудни стойности. При това не гоня и кой знае каква точност на измерването.... Просто искам да не бръмчи, мамка му  Тогава някой ще пита за чии чеп съм наврял вътре 16 битово АЦП. Старата схема беше с 10 битово и мереше достатъчно точно за целите си. Проблема е, че този тип сигнал, предвид човешката физика има "хубав" дрейф на нулата. С честота 0.01 до 0.1 Hz и амплитуда в пъти над полезния сигнал. В старата версия, понеже беше само един канал, със семпъл енд холд си въстановявах сигнала, шибвах му едни филтри 0.2-10Hz и после с 10 бита пей сърце.... Да ама в новата нали много канали и реших да не връщам сигнала до аналогов вид, а да мина по тънката лайсна... Ни DC филтър мога да му туря, ни антиалайзинг. И затова се принудих да сложа 16 бита и да усилвам по-малко, а после софтуерно да режа DC-то.... това стана. Ама плана да режа отгоре софтуерно засега не работи съвсем както трябва...
|
| Сря Дек 21, 2011 2:42 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Една хипотеза: Проблема може да не ти е по вход, а по изход. Светодиодите ги храниш през нещо като управляеми генератори на ток. Дали този ток е стабилен? Ако не е - от там може да ти идва проблема.
Гледал ли си подробно схеми на подобни произведени устройства? Как решават проблема при тях?
Мисля, че мога да ти изровя схема/и на подобни устройства ако искаш. Сензора им е фотоприемник + 2 светодиода. Кажи ми ако искаш да ги търся.
|
| Сря Дек 21, 2011 5:42 pm |
|
|