Отговори на тема  [ 89 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
свръх бърза количка с дистанционно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
за да стигнеш 200 км/ч със 15000 оборота на гумите, колелата трябва да са 7 сантиметра.
обаче по-интересен е въпроса с мощността. при такива скорости, триенето с въздуха е огромно. най най груби сметки: ако количката гледана отпреде е широка 10 сантиметра и висока 5, а скосяването и е да речам 30 градуса, то само за челното съпротивление ще ти трябват 140 вата! и това е само челното съпротивление, без триенето във въздуха, без задното съпротивление от завихряне, без триенето на осите. мисля че ако се включат всички фактори, готви се за над 200 вата, което е четвърт конска сила.

Съб Окт 22, 2005 11:55 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Здравейте, проблема няма да е мощноста, а двигателя, по-специялно цената му. Двигател с мощност около 1 конска сила при около 30 000 об/мин. излиза грубо към 300-500$ (бутален), а реактивен към 2000$. Разбира се за колочката ще е по-добре реактивния, поне според мене, ама ми е по-интересен въпроса с управлението и?
По груби сметки при 200 км/ч тя ще изминава около 55 м/сек. (поправете ме ако греша), та чудно ми е как човека зад дистанционото ще може да реигира толкова бързо, а завойте ще са кошмар... Така, че наи-добре да се направи само за права линия а да не се разчита на пилотските умения на конструктора и :)

Съб Окт 22, 2005 1:16 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Tова за цената на двигателя не знам дали е така, нямам наблюдения. Но съм 99% убеден, че двигател на 30000 оборота не ша да има много дълъг живот. Ще се сменя по-често от въздушния филтър на "Лада". :cry:

Съб Окт 22, 2005 1:55 pm
Профил ICQ

Мнение 
Да, живота му е около 4 работни часа, при условие, че не се товари до краен предел. Даните за параметрите и цените ги давам само орентировачно. В един от броевете на Млад Конструктор имаше подробна статия за тези "двигателчета".
Използват се за FSR модели и са с водно охлаждане. Иначе 30 000 об/мин. са нищо работа - реактивните достигат до 153 000 и тяга от 190N. Ето малко по-вече информация за FSR двигателите: http://web.elsys.bg/fsr/new_page_20.htm

Съб Окт 22, 2005 2:11 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
пуснах едно такова двигателче да работи 24 часа и му няма нищо като е натоварено с кутия от обувки залепена на ротора.така че са издръжливи.управлението на количката ще бъде на 4.5GHz и speed контролер на 1.5MHz

Съб Окт 22, 2005 4:43 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: свръх бърза количка с дистанционно
IGBT написа:
идеята ми е да си направя такава за около 200-300км./ч. и да изпреварвам БМВ-та и мерцедеси по магистралата 8O позагледал съм едни двигателчета по 15000 оборота.А кажете де

тая тема за *ебавка ли е* или искаш сериозно да обсъдъм лудата идея :)

щото серионо:

трябва да е здраво шасито/купето + да е достатъчно , но не прекалено тежко да отхвърчи - да е стабилна го кажи , щото с такава скорост 200км/час да се задържи по права линия.

първо мисля трябва да целиш 100 , пак ще си имаш кефа - в градски условия кои ще те бие :)
добре де в Б-я има кой , не един или двама , ами масово ...но все пак .. няква малка количка ще ги прави за смях щото ще им диша във врата :)

друго ... източник на енергия - 100% слънцето :) колко му трябва на едно моторче :)
и колк омалка искаш да е като размери :?
и т.н , и т.н.

пп: марка ?

аз предлагам Mercedess GOLF , шегувам се golf да сложим като име ще е обида за нашата количка ..
ми те да знам Mercedess 1/2 A ... половни Акласа :)

Съб Окт 22, 2005 5:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: свръх бърза количка с дистанционно
the_real_maniac написа:
IGBT написа:
идеята ми е да си направя такава за около 200-300км./ч. и да изпреварвам БМВ-та и мерцедеси по магистралата 8O позагледал съм едни двигателчета по 15000 оборота.А кажете де

тая тема за *ебавка ли е* или искаш сериозно да обсъдъм лудата идея :)

щото серионо:

трябва да е здраво шасито/купето + да е достатъчно , но не прекалено тежко да отхвърчи - да е стабилна го кажи , щото с такава скорост 200км/час да се задържи по права линия.

първо мисля трябва да целиш 100 , пак ще си имаш кефа - в градски условия кои ще те бие :)
добре де в Б-я има кой , не един или двама , ами масово ...но все пак .. няква малка количка ще ги прави за смях щото ще им диша във врата :)

друго ... източник на енергия - 100% слънцето :) колко му трябва на едно моторче :)
и колк омалка искаш да е като размери :?
и т.н , и т.н.

пп: марка ?

аз предлагам Mercedess GOLF , шегувам се golf да сложим като име ще е обида за нашата количка ..
ми те да знам Mercedess 1/2 A ... половни Акласа :)
8O :lol: одеве в едно списание за моделизъм гледах едни двигатели за рактивни колички -ракетени с 4;6;8;10 газови турбини и мощност 10;15;25 конски сили(9999.9$ 8O :lol: ) и с 25 конският е поставен рекорд от 890км./ч.(9999.9$ 8O :lol: )ама тва 10 коня са идеални само нямам скенер да го кача

Съб Окт 22, 2005 7:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
IGBT написа:
пуснах едно такова двигателче да работи 24 часа и му няма нищо като е натоварено с кутия от обувки залепена на ротора.така че са издръжливи.управлението на количката ще бъде на 4.5GHz и speed контролер на 1.5MHz

Ей това последното вече е за този раздел на форума :partyman:

Съб Окт 22, 2005 9:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
пуснах едно такова двигателче да работи 24 часа и му няма нищо като е натоварено с кутия от обувки залепена на ротора.

И с какви обороти се въртеше кутията????

Съб Окт 22, 2005 10:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Gogo написа:
Цитат:
пуснах едно такова двигателче да работи 24 часа и му няма нищо като е натоварено с кутия от обувки залепена на ротора.

минута докато наеме до 12000 и после ги поддържа ама бая загрява

Съб Окт 22, 2005 10:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
12000? как е оцеляла горката кутия? това прави 200 оборота в секунда. ако кутията е грубо 30 сантиметра дълга и е центрирана, по краищата се върти със скорост 180 м/с. ускорението е v^2/r - това прави натоварване от 24146 гравитации!!!

Съб Окт 22, 2005 11:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Gogo написа:
Цитат:

s 1200 :oops:

Нед Окт 23, 2005 12:33 am
Профил ICQ

Мнение 
Значи е малка мощността на това двигателче, за количка ако е триабва да иа врутне до теиа обороти почти веднага, ако не и веднага, а ако не са 12 хил а 1200 още по зле за двигателчето .... гледах днес из конрад но вече не виждам, в старите каталози имаше доста мощни.

Нед Окт 23, 2005 7:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
за да стигнеш 200 км/ч със 15000 оборота на гумите, колелата трябва да са 7 сантиметра.
обаче по-интересен е въпроса с мощността. при такива скорости, триенето с въздуха е огромно. най най груби сметки: ако количката гледана отпреде е широка 10 сантиметра и висока 5, а скосяването и е да речам 30 градуса, то само за челното съпротивление ще ти трябват 140 вата! и това е само челното съпротивление, без триенето във въздуха, без задното съпротивление от завихряне, без триенето на осите. мисля че ако се включат всички фактори, готви се за над 200 вата, което е четвърт конска сила.

Очевидно, количката трябва да има редуктор, т.е. скоростна кутия. ;)

Пон Окт 24, 2005 12:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
Определено имат, с по 2 степенни скоростни кутии са повечето които гледам в нета, а преди време срещнах някъде макет на Ferrari от F1, със 4 скорости и една задна, автоматичен (центробежен) съединител и 4cm² двигател. Абе всичко си е до парите и до манията. Управлението едва ли ще ме затрудни да го нахвърлям с някой RF чип на Chipcon, но $200 за едно хоби в момента са ми малко отгоре :D

Пон Окт 24, 2005 1:12 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 89 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща