Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
аутлук дублирани мейлове 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение аутлук дублирани мейлове
според мен за тази програма, не само не трябва да искат пари, но трябва да дават и обезщетение при ползване 8O

както и да е - проблема е налице.
при дърпане от ПОП3 сървър, въпросното изчадие на М$ често се ошеметва и дръпва наново всичката налична поща от сървъра.
което при няколко хиляди мейла на сървъра и няколко десетки хиляди в локалната пощенска кутия убива машината за час поне. и няма значение колко е бърза машината...

още по-неприятния ефект е, че после имаш няколко хиляди дублирани мейла, които ако вече са сортирани по папки е много трудно да се прочистят.
М$ предлагат да си ги сортираш и да си ги маркираш един по един. после може да ги изтриеш наведнъж. гиганти!
да не повярва човек направо!

чудесно допълнение е, че файла им става няколко десетки гигабайта и оутлука почва да не може да работи с него.

та въпроса е:
предложете програмка за бърсане на дублирани мейлове

Пет Дек 16, 2011 12:10 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: аутлук дублирани мейлове
Дедо, аз за дърпане на мейли (от Хотмейл, Яху и Гугъл) с една програма ползвам Windows Live Mail вече 3 години и никога не съм имал какъвто и да е проблем. Верно, че и имейлите обаче не са ми десетки хиляди :). Само не знам дали двете програми не са една и съща програма или поне да ползват едни и същи неща, т.е. и Windows Live Mail-a да има същите проблеми като аутлука :D .

Пет Дек 16, 2011 3:44 pm
Профил
Аватар

Е аз затова като ги дръпна от сървъра на локалния и на сървъра се изтриват. И после някъде отделно си архивирам аутлука на локалния и ги местя някъде (често пак на сървъра)....

Баламурнишко решение, ама софтуера е тъп спор няма, а мен ме мързи да мисля.... пак спор няма.

Пет Дек 16, 2011 4:17 pm
Профил ICQ

Има конвертори, които конвертират от Оутлук (всякакви версии) до различни Линукс формати (еволюция тъндър.. и т.н.). Гарантирам че работят - ползвах ги лятото. Със сигурност ще може да си вкараш пощата в нещо с което ще може да обработвиш (mailutils). Може да се поизмъчиш малко, но може да си направиш скрипт който да листва, да сравнява и да трие дублациите.

Големият проблем, който не съм сигурен дали има решение е после как да върниш нещата към бозата. Освен като си отсееш нещата да си ги сложиш на един локален сървър и да ги дръпнеш от чист оутлук по мрежата.

Друго не ми идва на акъла...

Пет Дек 16, 2011 4:38 pm
Профил

А защо ползаш POP?
Аз от както съм на IMAP не съм имал грижи с каквато и да е програма.
Всичко си е синхронизирано и няма нужда да ги дърпаш всеки път като ти се прецака клиента или смениш компа!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Дек 17, 2011 12:28 am
Профил
Аватар

А защо ползвате боклуци?
Opera си остава най-добрия бразуър обаче Firefox бие с универсалността и възможностите за настройка (само напоследък се излагат с бързите обновявания - инструментите не сварват да ги следват).
Че оттам: Гърмящата птичка или както там се превежда е абсолютно безплатна и от години бие в класациите на компютърджийските списания. Дори аз не съм имал проблеми с нея - по принцип имейли ползвам рядко и предпочитам "интернетските".

Съб Дек 17, 2011 1:05 am
Профил

bongo_x2 написа:
А защо ползвате боклуци?
Opera си остава най-добрия бразуър обаче Firefox бие с универсалността и възможностите за настройка (само напоследък се излагат с бързите обновявания - инструментите не сварват да ги следват).
Че оттам: Гърмящата птичка или както там се превежда е абсолютно безплатна и от години бие в класациите на компютърджийските списания. Дори аз не съм имал проблеми с нея - по принцип имейли ползвам рядко и предпочитам "интернетските".

Бонго, тук става въпрос за класическа поща, в някой сървъри няма поддръжка на WEBMAIL и през браузер не става.
Outlook е класически клиент за четене на писма, и има неща дето в гърмящата птичка както ти я наиричаш не се поддържат като синхронизиране на календари и сякаш малко е по мудна от класическия Outlook.
Но понеже мразя много всичко "made in Microsoft" и не ги и позлвам тези опции, и аз също съм с така наречената гърмяща птичка :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Дек 17, 2011 2:53 am
Профил
Аватар

Чета и си се кикотя доволно още от първия пост :D .
Дедо, ми кво му беше на юникс "мейл" скрипта бе та хукна шарени сложности
да ползваш да ти объркат всичко? :D :D :D

Аз продължавам да си ползвам по най-елементарен начин пощата през DPS
скриптове - които правят каквото трябва, къде автоматично къде ръчно.
Но архивирам съобщенията си просто ползвайки файловата система....
По-гъвкаво от това май няма. На времето писах разните base64, quoted-printable
декодирания/кодирания (че и uudecode/uuencode имам) и си ги ползвам, ръчно
или в скрипт. Въобще едва ли е само DPS-ът дето файловата система да му
е най-удобното нещо за работа и едва ли някаква шарения има баш тебе с какво
да те улесни та си се забавлявам :D :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Дек 17, 2011 3:46 am
Профил WWW
Аватар

Време му е да си прекръстиш ОС-а и да го пуснеш в масова употреба. Щото освен теб, никой друг по света не ползва такава ОС и никой не може реално да каже по-добре ли е или по-зле от това което се ползва като цяло. А че на теб ти е най-удобно съм абсолютно сигурен, щото си я писал да ти е най-удобна на теб - няма как да е другояче...

Съб Дек 17, 2011 5:46 pm
Профил ICQ
Аватар

по същество - до тук никакви отговори по темата на питането

става въпрос именно за аоутлука, ПОП3 и дублирани мейлове.
такава е постановката и по ред причини - теологични, интелектуални или ментални, такава е работещата в момента ситуация.
моите препоръки (минаване на друг клиент и/или протокол) никой не ще и да ги чуе, а в случая аз само давам акъл.
ако аз имах служители, които си пращат 50мб файлове през външен пощенски съврър (при положение че има няколко локални файлови сървъра), най-малкото щяха да получат сериозно мъмрене. но не мога да сменям изцяло организацията на чужда фирма (още повече, когато нито има организация, нито ми плащат да им я направя, нито ще ме слушат)

та въпроса ми беше дали няма някое тулче, което да им кажа да си го качат и да се пуска от време на време.
във всички други случаи има решение, но при М$ това не е вярно. мейла се държи в файл със затворен формат. има разни библиотеки, дето го четат, но досега не съм попадал на такава, която може да пише/трие в него.

бързото претърсване на нета даде два резултата - платени тулове и безплатни, които не вършат работа.

Съб Дек 17, 2011 5:57 pm
Профил

ДедоБоре написа:
... мейла се държи в файл със затворен формат.....

Форматът е описан - http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ff385210(v=office.12).aspx. Остава някой шерп, да напише каквото е нужно :D.

Съб Дек 17, 2011 10:18 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
...
такава е постановката и по ред причини - теологични, интелектуални или ментални, такава е работещата в момента ситуация.
моите препоръки (минаване на друг клиент и/или протокол) никой не ще и да ги чуе, а в случая аз само давам акъл.
...

Тю, то не било забавно както се надявах :) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Дек 18, 2011 6:59 am
Профил WWW

Може да хванеш 2 дублирани мейла, да им намериш файловете и да видиш дали случайно md5 сумите им не са едни и същи.
Ако са - лесно ще зачистиш, ако не.. става сложно.

Пон Дек 19, 2011 11:21 pm
Профил
Аватар

да, това става в нормални системи, но там така или иначе не се наблюдава това стихийно явления.

М$ са подходили по-концептуално. .pst файла в същност е база, а не прост файл. при това по-скоро е обектно ориентирана с доста усложнена структура. ако беше проста, надали щяха да могат да забавят така успешно работата дори на съвременно желязо. вероятно има връзка с натамъняването на обмена с другия флагман на М$ - ексчейнджа. данната вътре е нарязана на парченца, преструктурирана или дори прекодирана и бърникането в базата би трябвало да става само със съответното М$ АПИ (или МАПИ). прост пример - съобщения вътре се прекодират в съответния сетинг на базата, независимо какво пише в хедъра на мейла. така, ако експортнеш съобщенията от pst файла, те всички ще бъдат с една си съща кодиривка. много приятен фючър.

както и да е - има няколко библиотеки в нета, които четат pst файл, вадят от него каквото си харесаш и може би го правят добре. но не съм попадал на библиотека, която да може да трие запис. може и да има, но не е това целта на търсенето ми.

по форумите този проблем се забелязва от 2003-та. много хора реват, но отговора е типичен за М$ - трийте си ги на ръка.
явно има проблем, защото се споменава във всички контексти - ПОП, ИМАП, и дори при работа с ексчейнджа.
но никой не ми плаща за да го изследвам проблема. затова очаквах някой да е написал тулче, което просто да сравнява мейловете и да маха дублираните.
да, има такова тулче. но е комерсиално.
нещо като с вирусите се получава.

Вто Дек 20, 2011 1:22 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Проблема е още от 98-ма и е само при POP3. Основното е, че ПОП-а изобщо не е мислен за този стил на работа, да държиш нещо на сървъра. Оутлука пази в локалната си база мета информация за всичко на сървъра и по нея сравнява хедърите мейл по мейл, за да реши дали вече го е теглил. По незнайни причини поне веднъж на месец или при смяна на мрежата, от която теглиш пощата, това метаинфо се омазва и резултата е налице ... Рецептите за спасение са две: не пазиш мейлове на сървъра или мигрираш към IMAP.
Поздрави,

Сря Дек 21, 2011 8:32 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща