|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:20 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
малко теория - кварцов осцилатор
| Автор |
Съобщение |
|
uglyduck
Ранг: Новодошъл
|
 малко теория - кварцов осцилатор
може ли някой да ми обясни по-подробно и с думи прости как функционира следната схема на кварцов осцилатор:
По-точно ме вълнува как точно да избера стойностите на C1 и C2, а също и на R2. Схемата е много популярна, но никъде не намерих ясно обяснение на принципа й, нито ясни и конкретни указания за оразмеряване.
|
| Пет Окт 21, 2005 11:07 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Точно този НЯМА да работи. 
|
| Съб Окт 22, 2005 12:09 am |
|
 |
|
uglyduck
|
извинявай, ама защо няма да работи
погледни например http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-340.pdf (фигура 3: typical gate oscillator). вярно е, че в моята схема е използван тригер на Шмид вместо обикновен инвертор, но това не би трябвало да пречи на възникването на генерации. Втория тригер е за оправяне на фронтовете на импулсите, но както и да е... Значи остава да бъркам стойностите на елементите.
Ако бъркам - поправи ме, не съм специалист по генератори. Просто имам нужда от елементарен стабилен 20Mhz генератор (и по възможност да знам как работи...  )
|
| Съб Окт 22, 2005 11:40 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Парола : CMOS.
Второ : Тригерът на Шмид генерално променя принципа на работа. И е*ава стабилността ( ако въобще подкара ).
Защо, къде, как и по колко пъти : чети линка, който си ми пратил! 
|
| Нед Окт 23, 2005 12:03 am |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
|
Първият линк не можах да откворя. На втория линк виждам схема с един инвертор. Ако за нея става въпрос, тя може да се разгледа, като триточкова схема с общ емитер (сорс) една индуктивност и два кондензатора. Инверторът грябва да работи в активен режим, за което се грижи съпротивлението между изхода и входа. .Кварцът играе ролята на еквивалентна индуктивност.
Тригер на Шмит тук няма да стане, защото не може да влезе в активен режим!
|
| Нед Окт 23, 2005 7:39 am |
|
 |
|
zaphod
|
тая схема с тригер на шмит не вярвам да се подкара. значи както казаха по-горе, за нея инвертора трабва да бачка в активен режим, тоест като усилвател. вместо инвертор със същия успех можеш да ползваш един мос транзистор. схемата бачка на честота, където кварца с компонентите около него дефазира на 180 градуса. това не ми вдъхва много доверие, тъй като това значи че честотата ще се различава леко от честотата белязана на корпуса. мисля че честотата на корпуса е серийния резонанс на кварца, ама не съм сигурен. но при всички случаи разликата е малка и може да се донастрои с кондензаторите.
|
| Нед Окт 23, 2005 9:24 am |
|
 |
|
uglyduck
|
ОК, донякъде разбрах - май сте прави, че проблема е в Шмит тригера. Абе тя схемата си отлепва по принцип (поне на 32.768 kHz съм я пробвал), ама работи нестабилно и общо взето изобщо няма качествата, които трябва да има... Шмит тригера ми дойде от факта, че на платката имам точно два свободни такива (един в качеството си на усилвател с ПОВ и друг да оправя фронтовете) и реших да ги оползотворя, за да не лепя цял чип (не че е скъпо, ама целта ми е минимум компоненти и минимум място) на платката. Още повече, че като махна кварца и направя обратна връзка с два диода и два резистора (съответно за зарядната и разрядната верига) дори с Шмит схемата е трепач. Е да, ама искам 20MHz и то с кварц.
Та, до тук добре  ...
Може ли обаче да ме посъветва някой как да си сметна двата кондензатора към маса - някъде твърдят че трябва да имат различни стойности, другаде, че са около 15-20pF, още по-другаде 62-82pF и т.н. Оставам с впечатлението, че се слагат "на око", защото никъде не намерих ясно правдиво обяснение, пък искам да знам защо точно...
Или пък ако имате идея за някой прост кварцов генератор - моля, споделете я с мен.
|
| Пон Окт 24, 2005 1:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ами то и тоя който с еправи на усилвател няма да работи, али затова е тригер на Шмид, по същата причина и генератора не работи, ти какво разбираш под активен режим?
|
| Пон Окт 24, 2005 8:05 pm |
|
 |
|
uglyduck
|
Много ви благодаря за отговорите дотук.
Ако не ми предложите друга схема ще си ползвам тази (gate oscillator-а), само че както трябва - с инвертор. Може ли обаче да ме посъветвате как ТОЧНО да си сметна двата капацитета към маса и последователния резистор (с по-малката стойност), защото този проблем хич не ми се изясни и никъде не намерих ТОЧНА информация.
Благодаря за отделеното време 
|
| Чет Окт 27, 2005 5:56 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
|
Предполагам, че последователният резистор определя дълбочината на ОВ и от там може да се постигне синусоидална форма. Не си казал обаче каква форма искаш, дали синусоидална или правоъгълна. Не разбрах и на каква честота искаш да генерира схемата. Иначе отвори някаква книга за изчисляване на триточкови схеми и по нея можеш да сметнеш кондензаторите. Предполагам, че колкото са по-големи, толкова ще е по-добре от гледна точка на стабилността, но толкова по-малка амплитуда ще получиш. Сложи ги еднакви. Каквито и до ги сложиш (в разумни граници), схемата ще тръгне. След това я оптимизирай опитно.
|
| Чет Окт 27, 2005 8:49 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|