Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Сензор за ток 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Сензор за ток
4 посуедователно е по-добре - ще имаш по-високо пробивно напрежение. Максималното за ширпотреба 1206 е към 200 волта.

Чет Дек 08, 2011 5:07 pm
Профил
Аватар

Ей го, тествано и работещо.

Прикачени файлове:
LED_3.JPG
LED_3.JPG [ 11.84 KiB | Прегледано 1349 пъти ]
Чет Дек 08, 2011 9:39 pm
Профил
Аватар

Мнение Кон боб яде, особено ако е гладен
К'во тестче спретнах само за пет минути с бойния мегер (от тези с динамото):
1. При яко развъртане и мерено с 10 МОмов Pro-мултицет напрежението е деветстотин и *сет волта.
2. 1N4007 изваден от дефектирала икономична ламба, т.е. малко сползван, ми даде съпротивление в обратна посока безкрайност което е следващото деление след 1000 МОма и по окомера ми е поне 10 ТОма.
3. Свързах последователно и на обратно най-обикновен 5мм червен LED и при най-бясно въртене на манивелата не можах да му докарам 10V Vr.
4. Пак да припомня, че при мен LED-а работи 15 години и още щеше да работи ако не отиде на боклука. Сменял съм заради счупени крачета и разлика нямаше.
5. Снощи прерових в нета 10-на статии за за LED-овете, някои на високо равнище, но нищо не намерих за опасността от обратно напрежение . То да не е EEPROM.

За последната схемичка отгоре: Половината работа на D1 е да подгрява резисторите. Добрата новина е, че това е полезно щото ако тези п*тчи въшки насъберат влага... Лошата е, че като се прибереш след зимната отпуска и си включиш подовото шансът за фоерверки е голям. На моята диодът бе сериен а резисторите едноватови 68к и три в паралел (последното е малко вповече, де).

Но ако толкова се грижиш за здравето на пустия LED - шунтирай го мамка му! Дали ще е с диод или резистор... Но не преди токоограничаващите резистори че да не викаш пожарната...

Чет Дек 08, 2011 11:49 pm
Профил

Бонго, 1000 МOhm на 1000V е 1 uA обратен ток. "Слеващото деление" на окомера ти 10 ТOhm е четири порядъка по-надолу, т.е. 100 pA. Да ти имам логаритмичния окомер. :)

Меренето не е просто да бучнеш сондите и да погледнеш дисплея. Не е зле да можеш да оцениш и порядъка на грешката. В твоя случай, при 10 MOhm мултицет на 10V имаш 1 uA ток през уреда - таман колкото си отчел, че е тока през 1N4007. Иначе казано, тия 10V щеше да ги измериш и без светодиод, само с уреда последователно на 1N4007. А колко става напрежението върху светодиода, когато махнеш сондите на волтметъра, от твоето измерване няма как да се разбере.

Тва без връзка със светодиодите, за тях се изприказва достатъчно.

Пет Дек 09, 2011 10:09 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Кон боб яде, особено ако е гладен
bongo_x2 написа:
Но ако толкова се грижиш за здравето на пустия LED - шунтирай го мамка му! Дали ще е с диод или резистор... Но не преди токоограничаващите резистори че да не викаш пожарната...

Абе...грижа му се за здравето... умряла ми е душата за тоя LED. Нали наскачаха, че не ми е коректна схемата, но засега оставам с моя вариант, при който 68к(половин ват) загрява до 39 градуса а 4007 е студен като мъртвец. По "инженерния" вариант R1 и R3 загряват до 46 градуса а R2 и R4 до 56 а и стъкления диод нагрява до 36 градуса. Това ще ми промени сезона в кутията. Аз нямам подово, тоя термостат се прави за клиенти и до момента не е дал никакви ядове нито оптрона нито светодиода нито захранването.

3х68к в паралел са равни на 1х22к и пускат 5ma. 1 ват е достатъчен, но ако има място за 3 е по-добре.

Пет Дек 09, 2011 10:26 am
Профил

CarBeta написа:
Нали наскачаха, че не ми е коректна схемата...

А, не сме се разбрали. Аз лично нямам нищо против да ползваш каквато схема прецениш. Аз реагирах на "пробвал съм и работи", щото го приех като "майната и на спецификацията" - което също не ме засяга, ама е добър повод за чоплене на семки. Ама тва го уточнихме вече.
Цитат:
засега оставам с моя вариант, при който 68к(половин ват) загрява до 39 градуса а 4007 е студен като мъртвец. По "инженерния" вариант R1 и R3 загряват до 46 градуса а R2 и R4 до 56 а и стъкления диод нагрява до 36 градуса. Това ще ми промени сезона в кутията.

Е, "инженерни варианти" много. Ако ти е проблем топлината, с два BAV99 правиш грец и светодиода го слагаш в изхода. Ограничаващия резистор го оставяш на входа на греца. Понеже ползваш и двата полупериода, резистора можеш да го вдигнеш двойно спрямо това, дето си го ползвал преди.
Отделно, вече ти писах - за индикация не е кой знае какъв проблем, щото потъмняването е бавно и от светенето все нещо ще се вижда. Проблем е, когато караш така оптрон.

Пет Дек 09, 2011 10:54 am
Профил
Аватар

Мислил съм го това с греца, но ми е кът пространството, но това важи само за индикатора. Оптрона може да се оптимизира.

Пет Дек 09, 2011 11:06 am
Профил

CarBeta написа:
1 ват е достатъчен, но ако има място за 3 е по-добре.

абе с тоя 1 ват ще си навлечеш беля от някой европейски комисар :D :D :D

Но и без бюрократите, ако това ще е постоянно включено, годишно ще имаш 8 квтч. Така че има икономическа логика да сложиш една схемичка за левче, с която да свалиш мощността. Ще се избие. То даже от тия 1-ватовите китайски лед-ве ще се избият и хем ще светят ;-)

Пет Дек 09, 2011 11:14 am
Профил

miro_atc написа:
CarBeta написа:
1 ват е достатъчен, но ако има място за 3 е по-добре.

абе с тоя 1 ват ще си навлечеш беля от някой европейски комисар :D :D :D

Но и без бюрократите, ако това ще е постоянно включено, годишно ще имаш 8 квтч. Така че има икономическа логика да сложиш една схемичка за левче, с която да свалиш мощността. Ще се избие. То даже от тия 1-ватовите китайски лед-ве ще се избият и хем ще светят ;-)

Тва е сметка без кръчмар. Светодиода му е индикация на подово отопление, ако свети при включен нагревател, просто мощността на нагревателя става с един ват повече, а отделената топлина си отива по предназначение. Левчето за схемата няма да се изплати никога :D

Пет Дек 09, 2011 11:21 am
Профил

ако е за подово - да ;-)

Не следя темата, а помня че в началото се говореше за някакви 30-40 машини....

Пет Дек 09, 2011 11:28 am
Профил
Аватар

Тоя един ват ставаше въпрос за ключа на bongo_x2, явно затова са набили три в паралел. А темата я оспамихме малко след машините, да ни прощава автора!

Пет Дек 09, 2011 12:13 pm
Профил
Аватар

Мнение Спам до дупка!
Ай ся някой да обясни по научному защо LED-а изфирясва от обратно напрежение без да тече ток.

Пет Дек 09, 2011 11:57 pm
Профил
Аватар

И преди казах, симулация требе... :D

Съб Дек 10, 2011 12:05 am
Профил
Аватар

Ми да, ама за целта първо трябва да поделим труда по написване на средството
(3D field resolver поне) :D .
То май с каквото и да е средство миграция от поле без ток едва ли скоро ще
получим ама що да не опитаме, току виж и перпетуум мобиле сме конструирали някое :D .

Баси, май няма да е скоро моментът когато ще оставим тема с що-годе зрънце в нея
като начало да не я направим като за в "безумни идеи" :D :D . Което е добре разбира
се, тук едва ли имаме някой да е над 12г.,кво ни е работата :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Дек 10, 2011 12:52 am
Профил WWW
Аватар

Вече цяла седмица го обсъждате тоя светодиод... И дали щял да деградира...

Съб Дек 10, 2011 1:30 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща