Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Сензор за ток 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Сензор за ток
А бе да, сигурно има такива дето с 2 и кусур милиампа обратно да не горят.
Всъщност не помня на какъв ток съм излагал тия, които съм горил (отдавна е било
пък и не много пъти :) ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Дек 05, 2011 1:39 am
Профил WWW
Аватар

Мнение За D2:
През него втората полувълна няма начин да мине.
Също така обратният ток през D1 няма начин да изгори LED-а (к'ви милиампери?!).

Вто Дек 06, 2011 11:52 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: За D2:
bongo_x2 написа:
През него втората полувълна няма начин да мине.
Също така обратният ток през D1 няма начин да изгори LED-а (к'ви милиампери?!).

Проблемът не е в тока, а в напрежението. При светодиодите обратното напрежение типично е под 10 волта. След това - във вечните силиконови полета или пък от червен станал ултра-зелен... :D

Сря Дек 07, 2011 12:16 am
Профил
Аватар

Добре де, кое напрежение точно ще накара светодиода да изветрее? Е... ако го завреш директно в контакта - да.

Сря Дек 07, 2011 12:57 pm
Профил

CarBeta написа:
Добре де, кое напрежение точно ще накара светодиода да изветрее? Е... ако го завреш директно в контакта - да.

Всяко напрежение, по-голямо от абсолютния максимум в чаршафа, който обикновено е около 5V. Даже в дейташийти на Vishay съм виждал забележка - светодиодът да се драйви с обратно напрежение в рамките на тия 5V само за short term апликейшъни. :) За повече от 5V и дума не отварят. И не е задължително да тече ток за тая работа (преходът пробива чак към 30-40V).

А купонът в случая е, че скапването не става веднага, а излъчването на светодиода деградира постепенно с времето и обикновено при клиента. Може и никога да не се забележи, щото на част от схемите им е все тая дали предаването на оптрона е 300 или 30 процента. Където се забележи, нашего брата го сменя и псува търговците, че му пробутали китайски ментета.

Аз тва не го разбирам - да ти напишат в спецификацията 5V абсолютен максимум, сам производителят да ти каже, че на повече продуктът му не става, а ти да се пишеш по-разбирач от него, да подадеш 3-4 пъти повече напрежение и да се биеш в гърдите "нема се пУашите, пробвал съм и работи". Самочувствието е хубаво нещо, ама и малко смирение не вреди.

Сря Дек 07, 2011 1:44 pm
Профил
Аватар

CarBeta написа:

Ако приемем че D2 липсва на схемата от предишната страница, при подаване на достатъчно високо напрежение в обратна посока (300+ волта е такова) не е ясно как то се разпределя между компонентите. За 4007 е ок, за ширпотреба маломощни резистори не е, за светодиода - в повече му е...

741 написа:
...Аз тва не го разбирам - да ти напишат в спецификацията 5V абсолютен максимум, сам производителят да ти каже, че на повече продуктът му не става, а ти да се пишеш по-разбирач от него, да подадеш 3-4 пъти повече напрежение и да се биеш в гърдите "нема се пУашите, пробвал съм и работи". Самочувствието е хубаво нещо, ама и малко смирение не вреди.

Тия приказни за самочувствието, въпреки че не беше отправно към мен, по-добре да ги спестим. Всеки е правил, вероятно и за в бъдеще ще прави по някоя дивотия от недоглеждане или недостатъчно обмисляне...
Който се чувства като изключение от казаното, пръв да хвърли камъка... :D

Сря Дек 07, 2011 4:47 pm
Профил

itso.t написа:
741 написа:
...Аз тва не го разбирам - да ти напишат в спецификацията 5V абсолютен максимум, сам производителят да ти каже, че на повече продуктът му не става, а ти да се пишеш по-разбирач от него, да подадеш 3-4 пъти повече напрежение и да се биеш в гърдите "нема се пУашите, пробвал съм и работи". Самочувствието е хубаво нещо, ама и малко смирение не вреди.

Тия приказни за самочувствието, въпреки че не беше отправно към мен, по-добре да ги спестим. Всеки е правил, вероятно и за в бъдеще ще прави по някоя дивотия от недоглеждане или недостатъчно обмисляне...
Който се чувства като изключение от казаното, пръв да хвърли камъка... :D

Недоглеждане е ако човек не знае, че на светодиод повече от 5V не се подават. Недообмисляне е, ако не съобрази, че напрежението върху диода може да стане повече от тия 5V. В тези случаи моето ще е заяждане и определено не ми е това целта. Коментарът ми е за случаите на преднамерено игнориране на абсолютните максимуми и за тези случаи е повече от умерен даже.

Сря Дек 07, 2011 6:20 pm
Профил
Аватар

741 написа:
Аз тва не го разбирам - да ти напишат в спецификацията 5V абсолютен максимум, сам производителят да ти каже, че на повече продуктът му не става, а ти да се пишеш по-разбирач от него, да подадеш 3-4 пъти повече напрежение и да се биеш в гърдите "нема се пУашите, пробвал съм и работи". Самочувствието е хубаво нещо, ама и малко смирение не вреди.

Колега, аз съм спортист. Смирението не ми е в религията. Относно самочувствието, не смятам, че с нещо съм засегнал някой. Ако все пак някой се чувства обиден да каже, ще му се извиня!

itso.t написа:
Ако приемем че D2 липсва на схемата от предишната страница, при подаване на достатъчно високо напрежение в обратна посока (300+ волта е такова) не е ясно как то се разпределя между компонентите. За 4007 е ок, за ширпотреба маломощни резистори не е, за светодиода - в повече му е...

Е това ме интересуваше, колега, благодаря! Зададох въпроса защото съм направил доста индикатори за подово отопление като по схемата долу. На светодиода има 0.6v и консумира 1.6ma. Свети колкото за индикация и не смятам, че излизам извън спецификацията. И понеже не съм инженер ме интересуваше ако нещо е грешно да го преправям. Нито се бия в гърдите нито парадирам с нещо. Ако някой го приема така проблема си е негов!

Прикачени файлове:
LED_2.JPG
LED_2.JPG [ 13.21 KiB | Прегледано 1626 пъти ]
Сря Дек 07, 2011 6:24 pm
Профил
Аватар

Той светодиодът и в права посока не държи повече от няколко волта но както се вижда от последната схемичка и в контакта можеш да го ръгнеш :)
Дори МОС-овете горят от ток, не от напрежение. Колко голям - друг въпрос.

Да не съм голословен: http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 846_DS.pdf
Първият ми попаднал LED, в случая е за ламБа. В края на втората страница пише, че при обратно напрежение 5В тече обратен ток до 10мкА и пак не изгаря. А 1N4007 ако не е загрял пуща по-малко ток при 1000В обратно. Който не знае закона на Ома - да си ходи дома :)

Сря Дек 07, 2011 9:02 pm
Профил

Бонго, струва ми се, че послъгваш малко. :)

Сря Дек 07, 2011 10:03 pm
Профил
Аватар

А бе аз като говорех за изгаряне от обратен ток просто сигурно не съм мислел за
серийния диод - колко му е да сбърка човек. Всъщност 1N4007 би трябвало да опази
LED-а достатъчно и така, едва ли би имало проблем. Няма да тръгна да се ровя по
спецификации и т.н. сега ама навярно си е точно както Carbeta казва.

Сря Дек 07, 2011 10:12 pm
Профил WWW
Аватар

bongo_x2 написа:
Той светодиодът и в права посока не държи повече от няколко волта но както се вижда от последната схемичка и в контакта можеш да го ръгнеш :)
Дори МОС-овете горят от ток, не от напрежение. Колко голям - друг въпрос.

Да не съм голословен: http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 846_DS.pdf
Първият ми попаднал LED, в случая е за ламБа. В края на втората страница пише, че при обратно напрежение 5В тече обратен ток до 10мкА и пак не изгаря. А 1N4007 ако не е загрял пуща по-малко ток при 1000В обратно. Който не знае закона на Ома - да си ходи дома :)

Добре де, първият ми попаднал дейташийт за 4007 обажда за обратен ток между 5 и 50 микроампера. Законът на Ом какво казва, ще има ли "пуф" или се отлага за неопределено време? :D

Сря Дек 07, 2011 10:52 pm
Профил
Аватар

Горната схемичка (но с три 68к в паралел) ми работи като неонка в ключовете за осветление над 15 години. После сменихме ключовете и лампите с икономични.

Вие подръжте няколко светодиода при 100мка а аз утре ще замеря с бойния мегер на колко мегаома се равнява 1N4007 при над 500В и ще съпоставим кон боб яде ли :)

Сря Дек 07, 2011 11:07 pm
Профил
Аватар

Докато умните се наумуват, лудите се налудуват.
Явно в моите контакти тече хуманен ток. И диодите дето купувам са нинджа вариант.

Сря Дек 07, 2011 11:23 pm
Профил
Аватар

CarBeta написа:
Докато умните се наумуват, лудите се налудуват.
...

И аз много го обичам това, така си е - изтествано в "живота" ... :D :D :D

Сря Дек 07, 2011 11:39 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща