| Автор |
Съобщение |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
 Meханика за CNC
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Пон Дек 05, 2011 9:13 pm |
|
 |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: Meханика за CNC
Сам ли си я конструирал?
_________________ Хайде де!
|
| Пон Дек 05, 2011 9:30 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Не. Помогна ми човек, който се занимава с това и има собствен цех за обработка на метали  . Мога да ти дам координатите му ако искаш.
|
| Пон Дек 05, 2011 10:23 pm |
|
 |
|
nkk
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Фев 13, 2010 6:39 pm Мнения: 28 Местоположение: Пловдив
|
Добре изглежда машинката  . Само Z-оста нещо ме притеснява,дано да греша разбира се. Надявам се да споделиш резултати след тестовете. Поздрави и успех с начинанието.
|
| Пон Дек 05, 2011 10:48 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
От къде купи профила за основата , и на какви пари ? виж и това http://www.planet-cnc не е кой знае какво но човека го развива постоянно.
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Вто Дек 06, 2011 10:44 am |
|
 |
|
HIFI
|
Да ти кажа този плот малко ме разочарова исках "Т"-образен а този е с доста на рядко канали, но просто такъв имаше наличен при моя човек. Не съм го плащал отделно и не знам каква е цената му. @nkk кажи си притеснението за Z (вертикалата)?
|
| Вто Дек 06, 2011 11:37 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Добре изглежда Z оста, остава и да е стабилана механично. Аз моята я конструирах по малко по друг начин но и твоя е добър. Не виждам аксиални лагери по осите, предвидил ли си такива. Въпреки че не ти е голяма като размери фрезата имай в предвид че се получават и доста сериозни аксиални натоварвания. Какви са ти гайките по осите. Не мога да преценя по снимките - винтово съчмени двойки или бронзови гайки? Предвиди и крайни изключватели по осите. За какво ще я ползваш - за платки? За електрониката ползвах класика - L297/298. Моторите на 2 ампера, работят си добре драйверите. Направих и едно платка с оптрончета за галванично разделяне на ЛПТ-то от драйверите за да няма дзът  Софта - ползвах Mach3 отначало но ми правеше неясни проблеми (при много пасове ми изместваше по едната ос заданието. Минах на EMC и съм много доволен. Нямам под ръка на това РС снимки но ето едни - на една платка правена на моята фреза и на Z оста с моторя. Ако има нещо - питай да помагаме.   
|
| Вто Дек 06, 2011 12:09 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Да за платки предимно, но и кутии, панели и т.н. също ще си пускам. Като казах не съм си я правил сам, но като я подкарам ще почнат тунингованията за версия 2.0... Преди да започна питах кого ли не дали не може да продаде само механика, да изработи такава и т.н. Проблем е обаче и че финансите бързо се топят, но лека, полека скоро ще я видя работеща. Като данни, това което ме радва е че оборот на един от трите винта премества по оста с 3мм (с такава резба е), а повечето винтове, които намирах почваха от 5мм това разделено на 200стъпки в FULL STEP mode ще даде точност от 0,015мм. При използване на микростъпки вече е луда прогресия  с неизвестен изход, защото може би механиката няма да може да ги реализира фино/точно. Като здравина мога да каже, че не намирам луфтове по нито една от осите, а при теста бая напъвах. ЕДИТ. Сега се загледах платката ти изглежда много добре, ако в домашни условия можеше лесно да се метализират отвори.... аз до сега си използвах метода с ютията и лзерния принтер и ставаше забележително добре (прекарвах писта между краката на 0603 без проблеми).
|
| Вто Дек 06, 2011 1:51 pm |
|
 |
|
xor
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 11, 2005 9:30 am Мнения: 142 Местоположение: София
|
Може ли да споделиш какъв е диаметъра и дължините на направляващите по осите X и Y? Евентуално някакви проблеми с поддаване (огъване) на въпросните направляващи?
|
| Вто Дек 06, 2011 2:28 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Да разбира се довечера ще наснимам и измеря точно иначе работната площ грубо казано е малко по-голяма от е лист А4 с височина 10-12см.
|
| Вто Дек 06, 2011 2:51 pm |
|
 |
|
3aek
|
я споделете откъде се снабдявате с паралелите, лагерите всд-тата аз скоро търсих и попаднах на този сайт http://www.exoror.com/ има много работи и са с цени иначе преди няколко дни видях това и ми се кръстоса погледа http://code.google.com/p/openpnp/ако тези наистина успеят да направят плейсър за $1000 ще стане много популярен в източна европа
|
| Вто Дек 06, 2011 5:47 pm |
|
 |
|
HIFI
|
@xor диаметър 20мм с размери 450х560х200мм за съответно Х,У,Z. @ Заек да Ексорор е доста добър магазин на добра цена лошото, е че не успяха да доставят от стъпковите мотори на време. Доста хора са ги чакали. Иначе те според мен пазаруват от http://www.cnc4you.co.uk асортимента им се препокрива, а като цени са сходни... @TheHungry прикачам снимки на профила, ще питам за цени.
|
| Вто Дек 06, 2011 8:15 pm |
|
 |
|
xor
|
Някой ръчкал ли я е тази програма, че ме заинтригува... Пробвах я набързо и първия проблем, който срещнах, е че като импортва кирилишки текст изкарва маймунки. Пробвано е на XP и 7-ца на два различни компа и все същото.
|
| Вто Дек 06, 2011 8:29 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Аз имам мераци да я разцъкам. Човека се занимава с нея и изкарва ъпдеити често. Ако му се спомене за този проблем според мен ще го фиксне.
|
| Вто Дек 06, 2011 8:55 pm |
|
 |
|
xor
|
Ако някой смята да се "жертва" да направи платки се кандидатирам за 1бр. За цената няма да се пазаря. Гледам че в Комет нямат DIP корпуса на PIC-а. Хубаво ще да е платката да е за TQFP варианта.
|
| Сря Дек 07, 2011 5:13 pm |
|
|