Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Si4432 - някой работили с тях? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Само за протокола:

Ограничението по време би могло да се наруши, ако се използва LBT (Listen Before Talk). T.e. предавателя да привери за свободен канал преди да предава. Разбира се и тук има ограничения, но ... пълно щастие няма :-)

Пон Авг 01, 2011 9:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тук май никой не е чел нито закона за далекосъобщения, нито дори наредбата, линк към която пуснах. Аз поне не видях никакви условности. Ограничението по време е ясно казано за всеки обхват, за някои обхвати е 1%. И при глобите няма много условности, започват от 5к (за превишаване на мощността обикновено нормата е 3 db). Факт е , че контролните органи си имат друга, по-важна работа и не обръщат много внимание на ISM обхватите. И все пак, мисля, че спазването на нормите е по-скоро полезно за нас-хората , които това работят. А донякъде е и въпрос на колегиалност.

emilvtc написа:
Само за протокола:

Ограничението по време би могло да се наруши, ако се използва LBT (Listen Before Talk). T.e. предавателя да привери за свободен канал преди да предава. Разбира се и тук има ограничения, но ... пълно щастие няма :-)

Пон Авг 01, 2011 10:09 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Si4432 - някой работили с тях?
И все пак някой от форума работи ли със Si4432 и подобните нему от EZRadioPRO серията?
Опитвам се да намеря вариант кои статус флагове ще ми вършат работа в конкретния за мен случай, но нещо оставам без варианти. Откривам и несъответствия между поведението на чипа което очаквам и това което получавам на прототипната платка.
Например флага RX FIFO Almost Full(бит 4 в регистър 03h) като че ли остава вдигнат дори и след изчитане на FIFO-то. Това се случва само при някои ситуации и все още не мога да определя точно при кои.

Сря Сеп 28, 2011 9:57 am
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Аз работя с SiLabs ( досега съм борил с Si4031/32, Si4431/32 и Si4010 последното го боря в момента). С B1 версията на Si4432 не съм имал проблеми.

Режима на работа: FIFO Mode и preamble detection + sync word ( без packet handler, чек сумата си я смятам сам)... след което всичко влиза в FIFO-то, при получаване на RX FIFO Almost Full прекъсване
изчитам FIFO-то и чистя прекъсванията ...

SpiReadAddressData(InterruptStatus1);
SpiReadAddressData(InterruptStatus2);

приемането си върви през това време ...
така си готов за следващите.

Много важно нещо, като приемеш целия пакет мини в IDLE за около 5-10ms ( това ми го каза един от support-a на SiLabs) ... през това време чипа си прави вътрешни настройки.
Не работи в RAW data mode, това го разбрах по трудния начин ( read the fucking manual).
При детекция на preamble+syncword ... VCO се кротва за малко, т.е. преминава от fast tracking mode в slow mode. Та нещата вървят от там на сетне.
Свали си AN537 FIFO Mode, Direct Mode, and Packet Handler Operation for EZRadioPro.pdf ще ти направи живота лесен.
Имаш Invalid Preamble Detection може също да го ползваш ... аз още не съм, но мисля да го сложа ... едно разбрах ... трябва от време на време да минаваш в IDLE ... иначи bitclock детекцията нещо много почва да танцува ...

При минаване в IDLE:

// Place RF in IDLE state
SpiWriteAddressData(OperatingFunctionControl1, 0x01);

//Clear Interrupt Flags
SpiReadAddressData(InterruptStatus1);
SpiReadAddressData(InterruptStatus2);

SpiWriteAddressData(OperatingFunctionControl2, 0x02); // RX FIFO - Clear request
SpiWriteAddressData(OperatingFunctionControl2, 0x00); // RX FIFO - Clear done

Дано съм ти помогнал ... аз нямаше кой да питам ... и влаковете си ги гърмях сам ...

Сря Сеп 28, 2011 2:08 pm
Профил
Аватар

Ха здрасти FiTTiLA,
Локомотива на основната композиция и аз го взривих сам.
Проблемите ми започнаха когато поисках да пусна приемането в режим на multipacket. След няколко дена проби-грешки кандисах да остана на режима в който автоматично след приемане на пакет приемника минава в IDLE. Сега го вързвам с това което са ти казали от съпорта на Silabs и защо нещо се бъгва когато след прочитане на пакет веднага превключа пак в RX режим. Но тая пауза от 5-10 ms ми бърка сериозно в концепцията, която имах за протокола. Ще го измисля някак де.
Всъщност и аз съм се спрял на Si4032, Si4330 и Si4010.
При мен поради недостатъчно свободни крака на процесора реших да полирам статус регистрите вместо да получавам прекъсване от радиото на външен пин. Това сериозно усложнява работата. Много от флаговете в статус регистрите всъщност не се регистрират ами се самозачистват при получаването на synch word-a на следващия пакет, при което риска да загубя събитие между полиранията не ми харесва.
Странни са и тези случаи в които въпреки изчитането на FIFO-то флага RX FIFO Almost Full не се нулира. Като че ли ако в този момент върви приемане на нов пакет този флаг остава вдигнат. В момента използвам ресета на FIFO и автоматичното минаване в IDLE.
Казваш че сам си смяташ чексумите. И там има нещо неясно. Като че ли флага за грешно CRC се нулира само при детектване на преамбъл и синхро уорд на следващ пакет.

Благодарности за отговорите. :)

Si4010 с каква антена го ползваш? Имаш ли някакъв резултат за обхват/консумация?

Сря Сеп 28, 2011 4:47 pm
Профил
Аватар

Привет Здрав,

И аз пробвах само с четене на регистрите, но се получи пълна боза ... има някакво разминаване между събитието, автоматичния запис в фифо-то, появата на флага и генерерането на прекъсването ... тъй като не бях спал след няколко дена взривове реших, че нямам време за изследване защо е така и минах на прекъсване ... и нещата се успаха ... на външните GPIO-та можеш също със осцилоскопа/лоджик анализатор да хванеш кога си минал през preamble и sync word ( за дебъгване е супер), лошото е, че RSSI-то му е цифрово, т.е. не може да се изкара на пин.

Протоколите, с които работя са под 64 байта и затова не съм борил multipacket, готиното на packet handler-a, е че при валиден пакет минава в IDLE и няма нужда да се грижиш за това ...
Малко ми беше зор с регистрите, че copy и paste, на края хакнах excel-ския файл и в отделен sheet си копирам всичко което ми трябва, после през exe го форматирам до хедър файл за Code composer или Микрочепа ... абе добре се справя ... не съм мерил BLER, но при 11dBm ( предавател/приемник Si4031 и предвател/приемник Si4432на право мерене с ACK пакет) хвърля на 300 метра. Следващата седмица ще ходя на някое открито място, да правя пак замерване на колко хвърля след последния взрив, който се прави в Микрон.

Гледали Si4010 ... еба го другарко. Направили са го като ЛЕГО вече ( видяли как си настройва антената преди изпращане, но тоя NVRАМ малко ми къса нервичките). Другата седмица ще го подкарвам, а приемника/предавател е това http://www.axsem.com/www/index.php?opti ... &Itemid=96 ... хвърли едно око. Още са на инжинерни семпли, но имам демо борд без софтуер :D ... че още имали да пишат ... за антената мога да ти пратя снимки, но е подобна конфигурацията, като при 4010-DAPB868.

До скоро.

Сря Сеп 28, 2011 5:15 pm
Профил
Аватар

ULTRA Low power: 10-11 mA during receive and 8 - 80 mA during transmit depending on the output power

гледа ли майкрочепските MRFxxx имат 3 mA в режим слушане

Сря Сеп 28, 2011 5:47 pm
Профил
Аватар

Даа... взривяваме си ние а те влаковете си вървят :D :D :D

Аз Si4010 засега съм го оставил леко настрана. Тая антена от keyfob demo борда не ми върши работа обаче. Хвърля на около 20 метра и толкова. Ще опитам с балун на входа и парче жица за антена(със стойностите дадени в AN369 като за начало).

При мен направих гранични тестове с предавател Si4032 на 20 dBm и Si4330 за приемник. На открито(поле и гора) получих към 500 метра обхват с парчета жица за антени. Това на 434 MHz. В сграда има чуваемост от първия до осмия етаж. Това беше само за проба. :D Консумацията съзнателно не я мерих. :wink: В работещото устройство ще се ограничим до 10 dBm.

Si4010 е находка и залагам големи надежди на него. Дебъга в RAM-a го подкарах през един USB TOOLSTICK. Смятам и прогарянето да го правя с него + външно VPP. При първия опит затрих един чип. Сега съм се запасил с 20-тина броя и набирам смелост за нови взривявания.

Венсеремос!

Сря Сеп 28, 2011 5:58 pm
Профил
Аватар

3aek написа:
...

Другите неща са далеч по интересни от консумацията на Microchip ( само MRF89XA има такава) ...

Сря Сеп 28, 2011 7:59 pm
Профил
Аватар

Консумацията и при мен не е проблем. Чипчетата на Silabs пасват добре за задачата ми и като възможности и като цена. Стига да отговаряха на обещаното в документацията... Тези 5-10 ms за които са говорили хората от съпорта им никак не се вързват и с документацията. Там си е казано:
Цитат:
The total time for PLL T0, PLL CAL, and PLL TS under all conditions is 200 μs. Under certain applications, the PLL T0
time and the PLL CAL may be skipped for faster turn-around time. Contact applications support if faster turnaround
time is desired.

стр. 22 от дейташита на Si4330

Интересно откъде се конфигурират тези времена. От разгледаните документи разбирам че имат недокументирани за юзъра регистри. В ератата мисля се споменаваше за писане по някои адреси за заобикаляне на бъгове.
На мен ми е необходимо да знам границите (минимално време)срещу(надеждност) за да преценя как да организирам работата. Ползвам няколко канала и искам да знам какъв е овърхеда при превключване между каналите и между различните режими. Тези около 5-10 ms при обявени в дейташита 200 us са огромно разминаване. Ще трябва да подготвя едно запитване към съпорта им.

PS:
AX5043 го откривам само в Mouser.

Чет Сеп 29, 2011 10:52 am
Профил
Аватар

В техните примери ( AN415 EZRadioPRO_Sample_Code) го спират за 1ms. При мене опитно установих, че с времена от 5-10ms работи стабилно ( при моята постановка), предполагам, че съм те подвел, защото те споменават, че може да се спре, но не и колко дълго ... това съм получил като отговор ... пробвай с различни ...

"You may improve the RF link if you send the device from Rx to Idle mode temporarily after each packet, so that the receiver would do some further calibration inside."

Във версийте A0 и V2 бъговете се оправяха с писане по недокументирани регистри ... но това го знаеш вече ...

Имам само инжинерни семпли от AX5043, още не е в масово производство.

Чет Сеп 29, 2011 5:33 pm
Профил
Аватар

Да, времето за калибрация го предвиждам. 200 us с още около 100 us запас. Отказах се от това радиото да работи нонстоп и да трупа пакетите във FIFO-то си, щото явно няма читав начин да ги прочитам, заради големия риск да се разсинхронизирам от фрейма на пакетите.
От няколко дена правя тестове и улавям случаи в които хардуерната CRC проверка минава, но пакетите са грешни. И аз ще се откажа от хардуерното CRC и ще го смятам с процесорчето.
Ще остана на полиране на статус регистрите, нямам свободен крак на процесора. Мисля че намерих някакъв компромисен вариант, който работи с приемлива честота на грешките.

На ADX5043 им хвърлих едно око, но само толкова, нямам вариант за смяна на радиочиповете вече. Ще я карам с тези.

Пет Сеп 30, 2011 4:31 pm
Профил
Аватар

Успя ли с времето да подкараш Si4010, че при мен се заформя някаква хуйня ... при Манчестер кодирани данни кара до някъде и после всичко се затрива ... това го гледам на приемната страна ( сякаш се разсинхронизира, лошото е че съм с "B1" ревизия, в ератата са описали само един бъг, текущата версия е "C2") ... ама и тия са го направили ... майката си трака ... незнаеш какво правиш ...

Съб Дек 03, 2011 4:22 pm
Профил
Аватар

Мне, стоят си така и чипчетата и платките. За тая задача избрах Si4032 + MCU.

Цитат:
... ама и тия са го направили ... майката си трака ... незнаеш какво правиш ...

Дядо ми обичаше да казва: "Никога не работи на тъмно." В нашта професия май нямаме голям избор.
Сега погледнах моите чипчета са ревизия "C2". Имам 20 броя (корпуса е 14 pin - SOIC). Мога да ти пратя няколко.

Съб Дек 03, 2011 6:04 pm
Профил
Аватар

Абе мани, няма един бит да кажеш "пращай" ... ами калибрации ... путки-майни на комбайни ... функции ... ROM ...

Ще е супер ако можеш да пратиш 3 бр. с наложен платеж. Адреса го пращам на ЛС. Благодарско!

Поздрави от начинаещ Брадвостроител в режим "гризна дървото" ...

Съб Дек 03, 2011 11:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2