Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Новини от страната
Cekins,
ех, аз съм в Добруджа и съм наясно как стоят нещата ;-)
Хората, за които говориш, са типичните "предприемачи", които инвестират там където има далавера. По време на бума на строителството бяха строители, сега стават земеделци, утре сигурно ще правят нещо друго....

Съгласен си нали?

Въпросът е, че не заради тези хора трябва да решаваме какво ще се случва в тоя или оня сектор...

Чет Дек 01, 2011 8:08 pm
Профил
Аватар

Ох, напълно съм съгласен с теб. За съжаление заради единици ще страдат всички останали. Обаче трябва на тия първо да им вземат ламборджинитата и тогава да субсидират съвестните, ако са живи до тогава. Там при вас пък това сигурно е на съвсем други висини. Ние тука ряпа да ядем.

Чет Дек 01, 2011 8:29 pm
Профил ICQ

И тук има хора всякакви ;-)

Аз честно казано се радвам че последните 2-3 години и истинските земеделци дръпнаха напред. Щото доскоро с джипове парадирах разни растителни защити, търговци на семена, препарати и тем подобни дето не са гълтали прах...
И се надявам само държавата да не направи някоя простотия, щото и това си го спомням много добре. Преди години тук имаше наистина едри арендатори. За един образ знам че стигна половин милион декара, от Клаас го бяха обявили за най-големия си клиент в Европа, щото никой друг не е купувал 10 комбайна накуп за лични нужди. И после другарят Лостов го върна в първи клаас за един ден ;-)

А иначе ние трябва да свикнем с мисълта, че земеделието не е дребен бизнес. Един John Deer или един Klaas струват толкова, че една Лада Нива не се вързва изобщо към тях ;-)

Чет Дек 01, 2011 9:48 pm
Профил
Аватар

Техниката ок. Ама да харчат субсидиите само за гъди-гъди - не мога да го приема, пък после да реват че нямало субсидии.

Чет Дек 01, 2011 10:20 pm
Профил ICQ

Баш само за "гъди-гъди" не е... но и да беше за нас пак е по-добре, отколкото няколкостотин милиона евро да влязат по-малко в страната.

Докато бях в Гърция вземахме пари по програми за технологии. Не си мисли че е по-различно... На мен ми трябваше захранване, харесах си едно за 600 евро, отидохме взехме едно с две фактури щото се субсидираше само 50% от цената. Благодарен съм на колегите, че ми направиха подарък с европейски пари. Естествено за тях си купуваха далеч, далеч по-скъпа техника.
Тъй че далаваери има... а отстрани изглеждат супер яки далавери. Но истината е, че и до днес си ползвам техниката по предназначение, напоследък не съм се чувал с колегите от гърция, но съм абсолютно сигурен, че и те си ползват субсидиите... Въпросът е вие какво ползвате, ъ?

Чет Дек 01, 2011 11:46 pm
Профил
Аватар

Миро, ей това ще изяде главата на ЕС, защото хорската алчност няма граници. Правили две фактури, щото се субсидирала само 50% от цената :D . После да не се чудите що няма пари и ви забраняват крушките, кафемашините и т.н. и що данъците клонят към 75% :) . Тия пари идват от данъците ви - толкова ли не може да го разберете или викаш няма значение, щом аз го ползвам, а го плащат още 1000 човека :) .

Чет Дек 01, 2011 11:59 pm
Профил
Аватар

Пълна трагедия, все повече се съгласявам с Цецовата теза че за всичко са виновни
ганьовците. Рядко гледам новини по телевизията ама ги видях тия протестиращите.
Супер лъскави нови трактори им раздали и кво ще се сетят да правят с тях мислите,
ей ги на - блокират пътища. Тия са просто за мотики и бой ако спрат да копаят,
това е положението.
Вместо да са благодарни, че са им *дали* неща, тъпи селяни.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Дек 02, 2011 12:10 am
Профил WWW

Dimitar написа:
Тия пари идват от данъците ви - толкова ли не може да го разберете или викаш няма значение, щом аз го ползвам, а го плащат още 1000 човека :) .

Има хора, които не биха одобрили нито една субсидия... дали поради егоизъм или от друга сбъркана философия.
Има хора, които биха одобрили всяка субсидия, пак от разни философии.
Не знам ти от кой тип хора си, но по-важното е, че европейските субсидии не се раздават по такива крайни съображения. За всяка програма по която се кандидства се представят конкретни цели. Пари се получават срещу показани резултати. Това че на някои като вас им изглежда все едно че вземаме едни пари дето изяждаме и изпиваме си е изцяло ваш проблем, на мен не ми пука какво си мислят сеирджиите...

Пет Дек 02, 2011 12:36 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
„...от известно време аз не казвам това, което мисля, нито мисля това, което казвам и ако понякога ми се изплъзва някоя истина, я крия измежду толкова лъжи, че е трудно да се припознае.” (из писмо на Николо Макиавели до Франческо Гучиардини, май1521 г.)

Пет Дек 02, 2011 1:08 am
Профил
Аватар

Цитат:
Има хора, които не биха одобрили нито една субсидия... дали поради егоизъм или от друга сбъркана философия.

Демек, на тези, които не одобряват субсидиите философията им е сбъркана, а на тези, дето ги одобряват не им е сбъркана :D ? Много весело взе да става нещо :) .

Пет Дек 02, 2011 6:33 am
Профил
Аватар

Тука не става въпрос за пари по програми - там е ясно - много трудно може да стане да си спечелил програма да си купиш трактор, а да си купиш ферари. Става дума за ония субсидии дето им ги дават "на декар" (май бяха към 70 лв. тази година). Та един малък земеделски производител тук обработва средно 5 до 10 х.дка това са между 350 и 700 к. лв. Ей за тия пари говориме. Щом могат всяка година с тези субсидии да си купуват джиджи-биджи значи са им предостатъчно и могат спокойно да се намалят. Това е моето мнение. Факт е, че не всички са такива. Повечето си кютат и си оборудват стопанствата, обаче заради ей такива като тоя циганин от Острово всички ще страдат. Какво си мислят - че Дянков не ги вижда тия работи ли? Ама никога няма да го каже публично. Димитре и при вас има субсидии (а и в Европа също) ама чак такива злоупотреби едва ли има...

Пет Дек 02, 2011 9:53 am
Профил ICQ

Dimitar написа:
Цитат:

Демек, на тези, които не одобряват субсидиите философията им е сбъркана, а на тези, дето ги одобряват не им е сбъркана :D ? Много весело взе да става нещо :) .

Винаги е весело, когато не мислиш ;-)

Пет Дек 02, 2011 10:01 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Един много свеж поглед към проблема със субсидиите в селското стопанство вече е публикуван във форума.
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 797#p71797

Пет Дек 02, 2011 11:36 am
Профил
Аватар

http://www.bgrabotodatel.com/company.php?id_firm=165

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Нед Дек 04, 2011 8:28 am
Профил WWW
Аватар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/ ... _tavan_na/

Както се вижда в БГ сме способни да се изсерем на всяка идея независимо дали е лява, дясна, права или крива.

За пореден път имаме някаква извратена форма на капитало-социализъм. Едни едри и богати земеделски фондове, типично по социалистически получават едри държавни и европейски субсидии да произвеждат и изнасят зърно, докато в БГ мелничарите купуват брашно на високи борсови цени. Сбъркано племе, ей!

Скоро с баща ми си правихме следната сметка - за зърнопроизводител се взима 70 кинта на декар. По наше село плащаха рента около 20-30 кинта на декар. Едни мутри взимат земята на дядовците, прибират субсидията, бият и една плитка оран колкото да изглежда добре от спътника, хвърлят малко семки да порасне някой слънчоглед дето по скоро прилича на маргаритка... и прибират чиста печалба от 30-40 кинта на декар без да си дават много зор. А тия по Добруджа освен всичко изкарват и добри добиви от жито, пласират го на международния пазар...

Е как няма да протестират ако им вземат даже и малка, част от тая сладка далаверка? Щото реално им взимат наистина малка част от далаверката. Голямата пара пак си е там

Нед Дек 04, 2011 1:24 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 1080  Следваща