|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:00 am
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Re: Мнения за схема - AC TIG
Какъв ток нали са MOSFET  Не съм смятал отдавна преходни процеси и нещо ме домързява сега да си припомням и да сметна дали с IR2110 която я дават 2А дали ще държи при капацитета който се получава. Не вярвам да е проблем това, по скоро ме притеснява топологията и какво DeadTime да ползвам за честотите които ми трябват - до 400 хц.
|
| Вто Ное 29, 2011 7:29 pm |
|
 |
|
bLdC
Ранг: Минаващ
|
Привет milenjs, може да намерите за полезно това ръководство. http://www.irf.com/technical-info/designtp/dt04-4.pdf
|
| Вто Ное 29, 2011 10:52 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Toни е прав за пътеките на гейтовете. Бакъра, дето си го оставил и им пречи да не са с прави ъгли въобще няма да ти помогне в тая си част за силовата верига. Също така е много важно драйверите за гейтовете, самите транзистори, както и кондензаторите на захранването на драйверите да са максимално близко един до други и с възможно по-дебели писти. Така като гледам драйверите и въпросните кондензатори май въобще не са на тая платка, нали така?
|
| Вто Ное 29, 2011 11:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Това за правите ъгли ако се изключи механичната гледна точка и чисто естетическата няма да ти е особен проблем тук. Виж голямото разстояние ще е проблем. Тия писти са индуктивности, гейтовете пък от друга страна са доста сериозни кондензатори, накрая вместо импулс ще имаш екпонента на гейта, то пак импулс де ама .. малко по друг от тоя дето ти трябва. Та без да съм гледал колко е капацитета на тия гейтове, според мен ще ти трябва драйвер който да осигурява поне едни 5-6 А, дори при 5 в паралел може би повече.
|
| Вто Ное 29, 2011 11:36 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Драйверите смятам да са на отделна платка куплирана на рейки към тази, вижда се мястото и по средата. Уж за по лесно и гъвкаво, на тази силовите елементи. Дали ще е проблем? Че както и да го мисля мястото им е по средата на един Н мост - за да са симетрични веригите към гейтовете. Правите ъгли ги закривих по 45 градуса - като се замисля платката ще си я пусна на CNC-то а там по бързо става ако няма прави ъгли, иначе доста намаля скороста по осите като прави правия ъгъл.
|
| Вто Ное 29, 2011 11:40 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами според мен драйвера трябва да е възможно най-близо до това което се управлява, аз бих ги сложил на тая, а и място бол. Така като гледам транзисторите си ги мислил да са прави, някакъв радиатор може би ще имаш там. От там също може да очакваш главоболия, зависи как си го реализирал. Ако транзисторите са изолирани от радиатора, поради капацитета към него може да ти с еполучи интересен трептящ кръг. На пръв поглед уж честотата е ниска но на практика а и на теория не е точно така, та да не получите без да искате резонансен преобразувател.
Вярно че е за хобито но от опроводяването доста ще зависи и какво лъчиш, то пък като почне да стига до това дето управлява и там грижи може да имаш. 40-50 А е мисля максимума който съм правил, не е много но и там проблеми съм срещал не малко.
|
| Нед Дек 04, 2011 1:30 am |
|
 |
|
milenjs
|
Транзисторите на общ радиатор от долната страна на платката, ще се обдухват с два 8см вентилатора от ляво и дясно. Няма начин да не са изолирани, дано да не стане трептящ кръг, все пак е до 400хц само. Смущенията обаче са яки при тези тоци - при експериментите в гаража на приятелчето лаптопа на 3-4 метра от апарата се рестартира. Това с един високоволтовата запалка и един регулатор на първичната на трафа. За телевизора да не говорим. Драснах една платчица на драйвера с IR2110, коригирах и другите (на 2-ра страница) да не са с прави ъгли и някои други нещица, чудя се дали да не правя отделна платка с IR-тата а да е всичко на една.
|
| Пон Дек 05, 2011 2:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ама що не видите нещо готово а преоткривате топлата вида?! Аз десетки съм отварял но зелено светеща стъклообразна маса вътре не съм видял 
|
| Сря Дек 07, 2011 12:30 am |
|
 |
|
milenjs
|
Абе Бонго, то кефа е да го направиш, особенно ако не е за кинти а за лично ползване  Ти цъкни една-две снимки от Византийско на карантията на такива апаратчета - да краднем идея 
|
| Сря Дек 07, 2011 12:53 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Вече щях да съм го направил ако не ме беше подгонила службата. И шефът ще ме обеси на косъм от мустака дето го няма ако ме види. Поне тенекеджиите да имаха работа, че да излъжа че се е повредило 
|
| Сря Дек 07, 2011 8:41 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Така... Първо, с тия 100 волтови MOSFETи няма да стане. Трябва 200 и нагоре. Причините са 2 - в ниски режими при преход през нулата трябва достатъчно напрежение за да не изгасне дъгата, или ако изгасне да я запали повторно, и второ - случва се при стартиране известно време дъгата да пали само в една посока. За да запали и в обратна - отново трябва напрежение. Инвертора ми е с по 8 броя IRFP260N в рамо, а оригинално беше с по 8 IRFP264N в рамо. Принципно става и с IGBT, защото и те се паралелят без проблем вече, но няма смисъл, защото MOSFET-ите дават по-малко загуби при голям ток и ниско напрежение. Силата на IGBT е във високите напрежения и "ниските" токове. Второ, с тоя мижав драйвер нищо не правиш. Машината освен в AC режим трябва да работи и в DC такъв, а с такъв драйвер ще "умалее" след няколко секунди, дори да предположим че работи в AC. Изхода - развързване на управляващия сигнал с оптрони, едно общо захранване на "долните" рамена, и по едно отделно за "горните". Там трябва ток и скорост при превключване, иначе нищо не правим. В линка по-долу имаш готова схема със все платката. Трето - при споменатото палене в една посока трябва да има нещо, обиращо пиковете, защото моста е зад индуктивността на инвертора. Достатъчно бахатест кондензатор, зареждащ се през диод (в хубав голям корпус като мосфетите, че дори и 2 в паралел), и отделно верига, която не дава напрежението да премине например 180 волта (при 200 волтови mosfet-и). Проблема е особено актуален при честоти над 80-100 херца. Ограничителната верига при мен е от 10 (десет) IRFP260N в паралел, с дребно общо управление и резистор в дрейна по 0.1 ом на всеки. Работи вече няколко години така. При мен беше преработка на китайска машина, която си имаше AC, но на фиксирани 60 херца, а аз ги направих на 30-300. Естествено при първия опит, когато вдигнах само честотата, след известно упорстване изгорих ограничиреля на напрежение (диода изпуши), а след това AC моста стана "DC мост"  . Добре че си намерих торба IRFP260N (50 броя) за по 2 кинта парчето.  Филма със сменянето им - отделно. Та, чак след това седнах да помисля какво се случва и какво още трябва, за да може чудото да заработи като хората. Повече информация - тук: http://www.offroad-bulgaria.com/showthr ... 8%EC%E0%EDИма и схеми на каквото съм правил, макар да не е нищо сложно. Просто ще схванете идеята какви мерки да се взимат около AC моста, за да работи добре, а и за да работи въобще.
|
| Вто Яну 31, 2012 4:02 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Благодаря за инфото и съветите, бутаме проекта като има свободно време. Та до тука сме малко след 0-та: + Платките направени. + Регулирането на честотата 30-400Хц, пулсов режим, пропорцията - положителен - отрицателен импулс 1-99%, управление на времената - продухване, закъснение на стартов, краен ток. + Дисплей за честотата, напрежение, ток, температура + ARC стартер Не са готови/пробвани - Токовия сензор - Чопърите за стартов, работен, краен и максимален ток - Н моста  Захранването поне за сега остава от стандартен траф с грец + LC филтър. След това ще бъде заменен с един китайски импулсен електрожен. Не мога да разбера защо 100 волтови няма да устискат. Напрежението е 50-60В, транзисторите се явяват последователно свързани. IRFP260N ги намирам по 3лв. ще вземем и от тях, не вярвам да успеем да го подкараме без да думнат порядъчно количество транзистори. Ще имаме ли проблем с пиковете в захранването като се има в предвид че то е класическо трансформаторно (засега). Иначе идеята с Моските като ценер е хитра, ще бъде добавена + кондензатор и диоди за обиране на пиковете. И на мен IR2110 ми се струва слабичък но все пак са два, би трябвало да устискат. Ако не ще мислим, варианта ти не е лош, макар че пишеш че няма много разлика с оригиналното управление. Имаш ли поръчани повече платки евентуално?
|
| Сря Фев 01, 2012 11:52 am |
|
 |
|
sparkybg
|
IR21xx не стават по 2 причини: 1. Защото не могат да подкарат това количество мосфети достатъчно бързо, а прехода през 0 трябва да е бърз 2. Защото не могат да работят в DC режим. Разчитат на включване на долното звено на полумоста, който управляват поне за малко, за да могат да заредят кондензатора за захранване горното звено.
Имаш готова схема и готова платка - просто стъкми същото.
А проблеми с пиковете ще имате, независимо от това какво захранва моста. Моста се поставя след индуктивността (без която не може), или "лабавия" траф (което е малко или много същото като индуктивност), и при рязко прекъсване на дъгата напрежението на изхода (H моста) скача теоретично до безкрайност, а на практика може да стигне 1-2 киловолта, докато енергията, съгранена в индуктивността не се източи на някъде. Заради това е нужно да се обират пиковете. Не можеш да ги обраничиш на 50 волта, защото на AC няма да работи като хората, особено на нисък ампераж. А всяко рамо на AC моста трябва да държи на изходното напрежение. Помисли и сам ще се сетиш защо.
Принципно може да се помисли вместо да се слагат допълнителни мосфети за ограничаване на напрежението, да се ползват тия в моста, но не съм го мислил, а и при мен нямаше смисъл, понеже имам готова машина с готов AC мост.
Трябва да предвидиш и мостове за дебели телове по платката. Само медното фолио няма да устиска на големи тоци. На снимките в темата, към която съм дал линк се вижда кое-що.
ПП: И зарежи тия чопъри и прочие полюции. Вземете един 200А китайски инвертор и си играйте с него. Има си и токов шънт вграден, и всичките останали простотии. Вярно че работата с инвертори си има спецификите.
И ако ще правите високочестотно/високоволтово палене - умната. Трябва да се подсигурите напрежението от него да не стига където не му е работата, а това не винаги е тривиална задача.
|
| Сря Фев 01, 2012 12:15 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Докарахме я до някъде (след една торба части в кофата) - моста си остана в този вариант, от управлението разкарахме IR2110, сега е с оптрони и 40106, генератора е с ОУ и 40106. Максимално просто, по схема на китайски ТИГ. Единственото МЦУ е това за честотомера/ток/напрежение се рестартира яко в процеса на заваряване не съм взел специални мерки но явно големите тоци искат сериозно внимание. Проблема е друг - при заваряне на алуминий апарата си пали нормално, заваря но в момента в който изчисти окиса от алуминия започва да пърпори - дъгата прекъсва за момент, пак пали и така. Неприятно е и не може да установим от какво е. Ако някой има повече опит в заваряването да сподели че забуксувахме
|
| Вто Май 08, 2012 12:44 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Аз ти казах и в личното - махнете 100 волтовите транзистори в моста и сложете 200 волтови и вдигнете ограничението на изходното напрежение на 180 волта. За да не гасне дъгата при прехода през нулата и трябва напрежение - колкото по-високо, толкова по-добре. И разкарай тия 40106. В другия форум имаш схема на драйвера с по-хубави оптрони и по-малко презастъпване при прехода. Като си поиграеш малко и с капацитета на изхода на машината (не трябва да е прекалено голям, за да не ограничава импулса, и не трябва да е прекалено малък, за да не пъкат чаркове по машината), ще преодолеете и тоя проблем. Направете и високочестотното палене да сработва след 2-3 импулса, а не веднажа щом засече високо напрежение на изхода. Говоря ти за неща, с които сам съм се борил. Друг, дето се е боричкал с това в реални условия трудно ще намериш.  Имай в предвид че и повечето машини в ниския диапазон (под около 20А), правят същото, независимо дали маркови или не. Изключенията са рядкост, и са свързани точно с това, за което ти говоря по-горе.
|
| Вто Май 08, 2012 1:10 pm |
|
|