| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Мнения за схема - AC TIG
при отпушване и запушване на транзистора, се опитват да се върнат едни пикове към гейта през капацитета гейт-колектор или гейт-дрейн този кондензатор на гейта ги обира тия пикове някои IGBT са с положителен температурен коефициент, така че твърдението че не могат да се връзват паралелно вече не е вярно колкото до схемата - при подобни тоци е много важно изпълнението, като схема си е класика, но докато се изчистят проблеми с маси, самовъзбуждане, и куп шуротии пукат транзистори и бушони, аз лично бих добавил доста екстри преди да захраня тази схема
|
| Пон Ное 21, 2011 1:36 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Аха, добре, това с поглъщането на част от върнатата енергия в тоя кондензатор да кажем го преглъщам като отчаяна мярка. Драйверът да вижда зор само докато зарежда тоя кондензатор, а бе добре, не знам достатъчно подробности така че е възможно да греша, че това е неграмотна работа. Мога да си представя ситуация в която това да помогне (ама не бих искал да съм в нея, бих сложил свестен драйвер някак, но може пък да няма начин и т.н.  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Ное 21, 2011 2:27 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами като не му стига драйвера слага мощен и решава проблема. Хората дето работят с големи мощности да си развържат малко езиците, че и мен ми е интересно  Аз така като видях зор с някакви си 10-20А / 600 волта сложих едно IGBT 40 амперово и за всеобща (дори и моя изненада) микрочипския 9 амперов драйвер (поради простата причина че имах един хартисал) проработи чудесно. Захранен на 16 волта направи едни красиви фронтове на гейта, дето чак да им се ненарадва човек.
|
| Пон Ное 21, 2011 10:22 am |
|
 |
|
nik
|
не бих казал че работя с чак толкова големи мощности но се старая да изпипвам схемите до тук мога да изброя няколко ключови момента за добрата работа: -ценер 15V на гейт-сорс максимално близо -масата на захранване на транзистора и масата на драйвера да се събират в една точка възможно най близо до кристала на транзистора - къси крака и къси писти -резистора на гейта се подбира, при прекалено стръмни фронтове в изхода (<20ns) трябва да се внимава, започват да изникват проблеми както от страна на гейта така и в изхода, отпушвайки се прекалено бързо може да започне да връща през капацитета гейт-дрейн, драйвера може да е мощен но няколкото см писти наоколо си имат индуктивност а капацитетите на всички преходи на транзистора са големи, лесно влизат в резонанс при достатъчно стръмни фронтове, важи както за контура на гейта така и за изхода след транзисторите и захранването на високото напрежение -керамични кондензатори на захранването на гейта - пак близо до драйвера -малка индуктивност на +захранване понякога помага за ограничаване на нарастването на тока в изхода, помага когато са 2 транзистора и се редуват, дори dead time да е достатъчно голямо енергията нужна за зареждане на капацитета дрейн-сорс на запушения транзистор и евентуално запушване на диода е доста голяма и при по високо напрежение прави големи импулсни токове, и смущения
|
| Пон Ное 21, 2011 10:55 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Ta от съветите по-горе - отказвам се от IGBT, макар и да става с някои от тях свързването в паралел проблемите ще са повече от ползите. - вземам IRF3710PBF от кометя - 100V 57A 200W 0.023R - ползвам по 4 свързани в паралел. - разкарвам кондензатора на гейта, остава само резистор + диод в паралел. - да ползвам или не диоди дрейн-сорс и евентуално какви? - правя платка, показвам тук за да коментират колегите с повече опит дали топологията е ОК.
|
| Пон Ное 21, 2011 12:05 pm |
|
 |
|
sthx
|
Сто волта ти е изходното напрежение. Поне на моя инвертор е така. Транзисторите би трябвало да са с двойно по-голямо пробивно напрежение.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Ное 21, 2011 12:21 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Мисля че приятелчето каза нещо за 75В. А пък и в моста нали ще се разпредели напрежението по равно върху два транзситора? Или бъркам тука?
|
| Пон Ное 21, 2011 12:34 pm |
|
 |
|
nik
|
няма почти никаква разлика в работата на IGBT и mosfet, държат се еднакво, проблемите и ефектите са едни и същи, нещата които изброих горе важат и за двата вида с еднаква сила ползите са само по параметри, IGBT имат по добри параметри на високи напрежения, както и вградения диод е много бърз, иначе до 100в има идеални мосфети
напрежението не се разпределя, ако работиш на 75В транзистори на 100в ми се виждат на границата
|
| Пон Ное 21, 2011 1:27 pm |
|
 |
|
bobyk
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
За напрежение като в твоя случай - MOSFET, за 500+ волта IGBT. За паралелното връзване виж документа след среда някъде.
|
| Пон Ное 21, 2011 4:08 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Интересно четиво, наистина могат да се паралелят (някои) IGBT-та. Но за сега оставам на 5 броя IRF3710PBF в паралел. MOSFET-ти на 200В с приличен ампераж са кът или пък цената кофти (предполагам със силен оптимизъм че 2-3 комплекта ще отидат зрелищно на оня свят). Какви обратни диоди да ползвам? Ако ги има в кометя ще е най-добре. Трябва ли да се оставя dead time (или както там се казва) между положителния и отрицателния полупериод за да се осигури запушване на мосфети-те? Как да регулирам тока? С един бавен PWM? Евентуално каква да е честотата му? За токов сензор какво е добре да се ползва? На Honeywell CSLA1GF изглежда добре но по нашите ширини май го няма.
|
| Вто Ное 22, 2011 11:43 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Може и да се изказвам неподготвен ама все пак...
Тока - един PWM със fault вход - когато фоулта се вдигне импулса се прекъсва до където е стигнал, след като почне новия период си почва нормално. Настройката на "чопъра" както още му викат се прави най-лесно с друг PWM филтриран с RC и подаден към компаратор, като на другия вход на компаратора ти е следената величина (тока от трансдюсера евентуално). При няколко ПИК-а даже вградения компаратор изхода му може да се ползва вътрешно като фаулт за PWM модула (точно с такава цел:) ) Деад тайм при бриджа си е задължителен - иначе ще имаш зрелища. Честотата вече зависи от всичко останало - дросели, драйвери на мосфетите ... Сигурно и от други неща ама още не съм се гмурнал в тази материя толкова надълбоко.
За трнасдюсера - ползвал съм тия не LEM - източник - Фарнел. Само че на мен ми трябваше до 10А и ползвах тия най-малките с 5 волтово захранване. Честно казано не останах много доволен, тъй като имаше някакъв много странен шум в изхода му, който така и не разбрах от какво е. За големи тоци не е проблем ама аз исках да хвана от 100 ма до 10А с добра резолюция, та му усилвах малко сигнала и тогава става мазало.
|
| Вто Ное 22, 2011 1:40 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Здравейте, нахвърлях днес в малкото си свободно време тази платка. Смятам на нея да са само транзисторите + още няколко елемента, IR2110 ще са на рейка към тази платка. Транзисторите са от долната страна за да не пречи нищо на радиатора. Та колегите с повече опит в ампеража да споделят - ще я бъде ли в този вид топологията и евентуално къде да се барне ?
Последна промяна milenjs на Пон Дек 05, 2011 2:04 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Ное 29, 2011 2:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Без опит в толкоз големи тоци, не ми харесва как захранваш гейтовете. Пътечките ходещи към шините горе ми се виждат тънки, отделно дето с тия прави ъгли са и естетически и механически кофти, а и електрона като се засили не мое вземе завоя  Горе шините за гейтовете също така не ме радват много, инстинкт какво да ти кажа. Аз бих заложил на драйвер в близост до гейтовете които управялвам. Тия 5 транзистора в паралел си искат не малък ток за управлението им.
|
| Вто Ное 29, 2011 3:42 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Значи ще удебеля пътечките отиващи към шините на гейтовете (сега са 50 мила) и както и самите шини, има малко място, платката ще е 140 х 190мм. За правите ъгли дали ще е проблем? Ще им дам малко наклон в живота, оставих ги така понеже целя колкото се може повече бакър за силовата верига.
|
| Вто Ное 29, 2011 4:07 pm |
|
 |
|
maker_1
Ранг: Минаващ
|
Изчислил ли си какъв ток ще ти трябва за да драйвнеш толкова гейта наведнъж?
|
| Вто Ное 29, 2011 5:46 pm |
|
|