Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Мнения за схема - AC TIG 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Мнения за схема - AC TIG
при отпушване и запушване на транзистора, се опитват да се върнат едни пикове към гейта през капацитета гейт-колектор или гейт-дрейн
този кондензатор на гейта ги обира тия пикове
някои IGBT са с положителен температурен коефициент, така че твърдението че не могат да се връзват паралелно вече не е вярно
колкото до схемата - при подобни тоци е много важно изпълнението, като схема си е класика, но докато се изчистят проблеми с маси, самовъзбуждане, и куп шуротии пукат транзистори и бушони, аз лично бих добавил доста екстри преди да захраня тази схема

Пон Ное 21, 2011 1:36 am
Профил
Аватар

Аха, добре, това с поглъщането на част от върнатата енергия в тоя кондензатор да кажем
го преглъщам като отчаяна мярка. Драйверът да вижда зор само докато зарежда тоя кондензатор,
а бе добре, не знам достатъчно подробности така че е възможно да греша, че това е неграмотна
работа. Мога да си представя ситуация в която това да помогне (ама не бих искал да съм
в нея, бих сложил свестен драйвер някак, но може пък да няма начин и т.н. :-) ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Ное 21, 2011 2:27 am
Профил WWW
Аватар

Ами като не му стига драйвера слага мощен и решава проблема. Хората дето работят с големи мощности да си развържат малко езиците, че и мен ми е интересно :)

Аз така като видях зор с някакви си 10-20А / 600 волта сложих едно IGBT 40 амперово и за всеобща (дори и моя изненада) микрочипския 9 амперов драйвер (поради простата причина че имах един хартисал) проработи чудесно. Захранен на 16 волта направи едни красиви фронтове на гейта, дето чак да им се ненарадва човек.

Пон Ное 21, 2011 10:22 am
Профил ICQ

не бих казал че работя с чак толкова големи мощности но се старая да изпипвам схемите
до тук мога да изброя няколко ключови момента за добрата работа:
-ценер 15V на гейт-сорс максимално близо
-масата на захранване на транзистора и масата на драйвера да се събират в една точка възможно най близо до кристала на транзистора - къси крака и къси писти
-резистора на гейта се подбира, при прекалено стръмни фронтове в изхода (<20ns) трябва да се внимава, започват да изникват проблеми както от страна на гейта така и в изхода, отпушвайки се прекалено бързо може да започне да връща през капацитета гейт-дрейн, драйвера може да е мощен но няколкото см писти наоколо си имат индуктивност а капацитетите на всички преходи на транзистора са големи, лесно влизат в резонанс при достатъчно стръмни фронтове, важи както за контура на гейта така и за изхода след транзисторите и захранването на високото напрежение
-керамични кондензатори на захранването на гейта - пак близо до драйвера
-малка индуктивност на +захранване понякога помага за ограничаване на нарастването на тока в изхода, помага когато са 2 транзистора и се редуват, дори dead time да е достатъчно голямо енергията нужна за зареждане на капацитета дрейн-сорс на запушения транзистор и евентуално запушване на диода е доста голяма и при по високо напрежение прави големи импулсни токове, и смущения

Пон Ное 21, 2011 10:55 am
Профил

Ta от съветите по-горе
- отказвам се от IGBT, макар и да става с някои от тях свързването в паралел проблемите ще са повече от ползите.
- вземам IRF3710PBF от кометя - 100V 57A 200W 0.023R
- ползвам по 4 свързани в паралел.
- разкарвам кондензатора на гейта, остава само резистор + диод в паралел.
- да ползвам или не диоди дрейн-сорс и евентуално какви?
- правя платка, показвам тук за да коментират колегите с повече опит дали топологията е ОК.

Пон Ное 21, 2011 12:05 pm
Профил

Мнение 
Сто волта ти е изходното напрежение. Поне на моя инвертор е така. Транзисторите би трябвало да са с двойно по-голямо пробивно напрежение.

Пон Ное 21, 2011 12:21 pm
Профил

Мисля че приятелчето каза нещо за 75В. А пък и в моста нали ще се разпредели напрежението по равно върху два транзситора? Или бъркам тука?

Пон Ное 21, 2011 12:34 pm
Профил

няма почти никаква разлика в работата на IGBT и mosfet, държат се еднакво, проблемите и ефектите са едни и същи, нещата които изброих горе важат и за двата вида с еднаква сила
ползите са само по параметри, IGBT имат по добри параметри на високи напрежения, както и вградения диод е много бърз, иначе до 100в има идеални мосфети

напрежението не се разпределя, ако работиш на 75В транзистори на 100в ми се виждат на границата

Пон Ное 21, 2011 1:27 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

За напрежение като в твоя случай - MOSFET, за 500+ волта IGBT. За паралелното връзване виж документа след среда някъде.

Прикачени файлове:
an-990.pdf [327.38 KiB]
292 пъти
Пон Ное 21, 2011 4:08 pm
Профил ICQ

Интересно четиво, наистина могат да се паралелят (някои) IGBT-та. Но за сега оставам на 5 броя IRF3710PBF в паралел.
MOSFET-ти на 200В с приличен ампераж са кът или пък цената кофти (предполагам със силен оптимизъм че 2-3 комплекта ще отидат зрелищно на оня свят).
Какви обратни диоди да ползвам? Ако ги има в кометя ще е най-добре.
Трябва ли да се оставя dead time (или както там се казва) между положителния и отрицателния полупериод за да се осигури запушване на мосфети-те?
Как да регулирам тока? С един бавен PWM? Евентуално каква да е честотата му?
За токов сензор какво е добре да се ползва? На Honeywell CSLA1GF изглежда добре но по нашите ширини май го няма.

Вто Ное 22, 2011 11:43 am
Профил
Аватар

Може и да се изказвам неподготвен ама все пак...

Тока - един PWM със fault вход - когато фоулта се вдигне импулса се прекъсва до където е стигнал, след като почне новия период си почва нормално. Настройката на "чопъра" както още му викат се прави най-лесно с друг PWM филтриран с RC и подаден към компаратор, като на другия вход на компаратора ти е следената величина (тока от трансдюсера евентуално). При няколко ПИК-а даже вградения компаратор изхода му може да се ползва вътрешно като фаулт за PWM модула (точно с такава цел:) )
Деад тайм при бриджа си е задължителен - иначе ще имаш зрелища. Честотата вече зависи от всичко останало - дросели, драйвери на мосфетите ... Сигурно и от други неща ама още не съм се гмурнал в тази материя толкова надълбоко.

За трнасдюсера - ползвал съм тия не LEM - източник - Фарнел. Само че на мен ми трябваше до 10А и ползвах тия най-малките с 5 волтово захранване. Честно казано не останах много доволен, тъй като имаше някакъв много странен шум в изхода му, който така и не разбрах от какво е. За големи тоци не е проблем ама аз исках да хвана от 100 ма до 10А с добра резолюция, та му усилвах малко сигнала и тогава става мазало.

Вто Ное 22, 2011 1:40 pm
Профил ICQ

Здравейте, нахвърлях днес в малкото си свободно време тази платка. Смятам на нея да са само транзисторите + още няколко елемента, IR2110 ще са на рейка към тази платка. Транзисторите са от долната страна за да не пречи нищо на радиатора.
Та колегите с повече опит в ампеража да споделят - ще я бъде ли в този вид топологията и евентуално къде да се барне ?

Прикачени файлове:
top.png
top.png [ 20.68 KiB | Прегледано 2019 пъти ]
bottom.png
bottom.png [ 23.88 KiB | Прегледано 2019 пъти ]
all.png
all.png [ 27.99 KiB | Прегледано 2019 пъти ]

Последна промяна milenjs на Пон Дек 05, 2011 2:04 pm, променена общо 1 път

Вто Ное 29, 2011 2:57 pm
Профил

Без опит в толкоз големи тоци, не ми харесва как захранваш гейтовете. Пътечките ходещи към шините горе ми се виждат тънки, отделно дето с тия прави ъгли са и естетически и механически кофти, а и електрона като се засили не мое вземе завоя ;) Горе шините за гейтовете също така не ме радват много, инстинкт какво да ти кажа. Аз бих заложил на драйвер в близост до гейтовете които управялвам. Тия 5 транзистора в паралел си искат не малък ток за управлението им.

Вто Ное 29, 2011 3:42 pm
Профил

Значи ще удебеля пътечките отиващи към шините на гейтовете (сега са 50 мила) и както и самите шини, има малко място, платката ще е 140 х 190мм.
За правите ъгли дали ще е проблем? Ще им дам малко наклон в живота, оставих ги така понеже целя колкото се може повече бакър за силовата верига.

Вто Ное 29, 2011 4:07 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Изчислил ли си какъв ток ще ти трябва за да драйвнеш толкова гейта наведнъж?

Вто Ное 29, 2011 5:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща