Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
cvs & svn мъки... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение cvs & svn мъки...
Налага се да вкарам малко ред в репотата ни... и в организацията като цяло.
С две думи искам чрез скриптове да проверявам дали всичко е качено, дали трябва да се прави нов таг някъде и т.н.
Проблем е, че една част от нещата са на CVS, други на SVN и трябва и двете да следя.
Първо почнах с SVN и там е ОК, но с CVS нещо не мога да се оправя. Вчера изгубих сума си време докато изобщо го подкарам през конзолата. Само команди дето нямат нужда от локални файлове бачкаха и то не всички такива команди. При опит примерно да синхронизирам каквото и да е било ми бичи "No such file or directory" и толкоз. Оказа се че трябва да извиквам cvs само от workspace директорията, т.е. локалните файлове трябва да имат абсолютно същия път като ремоте.
Примерно ако на сървъра е $CVSROOT/myproject а локално е /home/myproject трябва задължително да бачкам от home. Това е малко неудобно защото make и другите ми скриптове са част от проекта, т.е. нормално съм в /home/myproject
Не че не мога във скриптовете първо да сменям директории, но ми се ще да го избегна поради други съображения.

Та първия ми въпрос е някой дали знае начин да задам локалната директория на cvs. Или вариант да го излъжа някак си, щото то изобщо не иска да изчислява относителни пътища. Примерно "$cvs diff ../main.c" не бачка. Трябва да отида едно ниво нагоре и от там "$cvs diff myproject/main.c"
Абсолютни пътища също не бачкат...

Освен това дори и ако го правя както трябва, често ми дава измислени грешки, иска ми по няколко пъти пароли. Изобщо хич не ми харесва. Почвам да се чудя дали да не конвертирам всичко към SVN. Та туй е другия ми въпрос... някой правил ли го е? Естествено искам да прехвърля и историята... Гледам има няколко тулчета в нета.

Нед Ное 20, 2011 3:35 pm
Профил

Мнение Re: cvs & svn мъки...
Що не помислиш и за вариант да ползваш git? Има перфектен импорт със история и от CVS и от SVN. Аз съм минал и през трите и последно работя с гит без забележки. Също така работи като пушка от вътрешните директории на проекта, усеща се сам и се качва докато си намери руут директорията и после ти показва и останалите файлове релативно на текущата ти директория. Т.е. може да напишеш:
git diff ../myproject/main.c
git diff ../myproject/*.c
git diff - това ще се усети и ще ти покаже нещо от сорта:
diff ../myproject/main.c
Сори че няма как да ти помогна конкретно с CVS и SVN - едното не съм го ползвал от 7-8 години, другото от 2.

Нед Ное 20, 2011 7:34 pm
Профил

не ми се минава на Git щото първо предпочитам централизирано репоситори, второ едното репоситори е в гугъл и там избора е между svn и mercurial, трето не знам доколко разните плъгини за еклипс са стабилни, а ще ми трябва и команд промпт...
Аз и cvs-a не ми се пипа, трябва да освобождавам място на сървъра, да инсталирам... А си мислех че набързо ще надраскам един скрипт пък то кво стана...

Нед Ное 20, 2011 8:26 pm
Профил

Ами това не са стоп проблеми:
1) и с гит можеш да си имаш централизирано репозитори, но тъй като е разпределено имаш цялата история и когато си оффлине
2) мисля че плъгините за импорт към git правят и експорт - т.е. можеш да работиш със стари репозиторита, но не съм 100% сигурен, нито съм го пробвал.
3) плъгините и аз не ги знам, но съм почти сигурен че нямат проблеми
4) git по принцип си е команд промт, даже гуи клиентите са му малко калпави ама вършат работа
5) инсталацията е супер проста: sudo apt-get install git или sudo yum install git и т.н. - и на практика няма кой знае какво да се конфигурира
примери:
- git clone git://server.com/path/project или git clone /localpath/../project/ - това ти прави локално копие на проект барабар с хистори и т.н.
- git pull - дърпа промените от сървъра
- git push - качва твоите промени към сървъра
- git commit - качва ти промените локално, за да ги хвърлиш на сървъра - git push
За сървъра има една малка особеност, по принцип гит си държи информацията в руута директорията на проекта във директория .git/ - за централно репозитори трябва да направиш така нареченото bare репозитори - т.е. да няма .git/ - не ми се рови за командата да ти дам пример, ако решиш да пробваш ще намериш много примери в гугле.
Определено ще трябва да положиш малко повечко усилия в началото, но ще си решиш една камара проблеми за в бъдеще. Като бонус получаваш изключително бърз сорс контрол - все пак идеята е била да се справи с кернела на линукс което си е доста сериозно предизвикателство, и git може би е най сериозното нещо което линус е направил - доста хора могат да направят малък кернел и да го развиват във времето, ако имат късмет да уцелят момента :) но реализацията на git доколкото знам е нещо много по добро.

Нед Ное 20, 2011 9:14 pm
Профил

Абе ти си си в час какво ти трябва най добре, няма да те убеждавам повече - просто като човек минал по тоя път ти препоръчвам как да решиш проблема с банята - баня няма да има ... :D

Нед Ное 20, 2011 10:16 pm
Профил

Навремето като търсих публично репо първо тествах github и имаше проблеми... не помня в хъба ли беше, гита ли. Мисля че и тема пуснах тогава тук.
Както и да е предполагам вече са поизчистени нещата около гит-а, то и с SVN-a в началото беше така.

Впросът е, че в момента не ми се сменя нищо. Даже ако преборя cvs-а и него няма да барам. Просто не съм сам, трябва да убедя колегите преди да разбутвам каквото и да е. Отделно сигурно ще заминат няколко дни в революции.

А иначе гит-а няма да избяга, ще минем на него "като му дойде времето" ;-)
Първо искам да го тествам с някое проектче, да видя дали всико е шест (линукс, виндовс, еклипси и т.н.). Наистина не съм против, просто в момента няма причина да скоча в неизвестното...

Нед Ное 20, 2011 10:57 pm
Профил

Ами успех.
И още нещо - май е по добре да постнеш темата в някой по голям (english) форум че тук май освен нас двамата не е ясно има ли още някой който е чоплил тия неща.

Нед Ное 20, 2011 11:07 pm
Профил

Виж днес какво ми попадна - може да ти свърши работа локално да си работиш в гит, а сървъра да ти остане свн
http://blog.fournova.com/2011/11/an-int ... o-git-svn/

Вто Ное 22, 2011 8:26 pm
Профил

интересно е, но като решим да минем на гит ще минем изцяло. Това да се смесват различни типове хранилища рано или късно създава проблем. Аз затова прехвърлих всички CVS проекти на SVN. Отнеми повече от два дена, просто много подробности има и направи ми скъса нервите. Но успях, ако някой му се налага подобен преход сега е момента да пита. След седмица вече ще ми се е изпарило от главата ;-)

Иначе със сигурност мога да кажа че CVS не става като тип. Изборът е между SVN и GIT. Аз ибрах SVN не само защото имаме опит с него, ами и всичко за него е тествано и работи. Ех, не всичко. Примерно за еклипс има два плъгина, и двата уж бачкат ама истината е в Subclipse от еклипс тийма. Аз доскоро ползвах Subversive плюс разните китове. Ама първо се инталират 100 неща докато тръгне (докато субклипса е само една инсталация и тръгва). Второ се прави на много умен, аз му давам един път, то ползва друг. Айде с гугъл ми бачкаше, предполагам и през http сервъри ще бачка, ама аз искам svn:// и там има значение коя част от URL е репоситори, коя е вътре в репоситорито. Та с две думи, който се чуди кой плъгин за svn - да слага Subclipse.

Вто Ное 22, 2011 10:34 pm
Профил

Я кажи набързо какви са предимствата на еклипс? На мен ми се видя доста тежка среда, и след няколко седмици мъки свикнах с gVim и съм адски доволен - имам истински аутокомплете, редя едни прозорци със шорткъти и въобще не се сещам за мишка. Компилирането и дебъгването си ги правя от конзолата, въобще се справям по продуктивно отколкото с кое да е IDE. Единствено ми липсва рефакторинга в визуал студиото, но то това и без туй почти го няма в еклипса.

Вто Ное 22, 2011 11:57 pm
Профил

Трудно е да се опише ;-)

Освен като вица с чукчетата 0 ти виждал нали си виждал лос? Е това няма нищо общо ;-)
Еклипс не е редактор, че да казвам какви предимства има спрямо други редактори, не е компилатор, не е дебъгер... Може би единствено животно с което има нещо общо е GNU - също толкова огромно и необятно...
Най-общо казано Еклипс е платформа, т.е. нещо като IDE-платформа, но в чист вид. Хубавото е, че не е обвързано с нищо конкретно, лошото е че трябва да си го нагодиш, ако искаш да ти е удобен. Може да автоматизираш безброй неща, примерно в един наш проект за терминал имаме фърмуер, имаме сървърна част с PHP-та, имаме и XML и т.н. Та всичко е на едно място и накрая ако устройството ти изпише някоя глупост, пускаш търсене и го намираш независимо дали е в сървърната част или фърмуера.
Идеята е ако наистина имаш много неща и дейности да можеш да ги превключваш... то и затова се казва "перспектива". Един огромен проект може да го гледаш в тая или оная перспектива... Примерно една перспектива е SVN, друга дебъг, трета редактиране С/С++ PHP, Java, VHDL или каквото там ползваш...

Иначе може да ползваш много готин редактор, ама той няма GIT нали? Трябва да излизаш и да ходиш някъде другаде, няма код анализ, няма спелинг, няма още 1000 неща. Просто в Еклипс всичко ти е на едно място и може да си го управляваш както искаш. Да си организираш компилациите с каквито скриптове искаш, с каквито компилатори искаш, да си автоматизираш флашвания, дебъгвания и всякакви тулове.

А за рефакторинга пък просто е незаменим, не знам кой ти е казал че го няма ;-)

Сря Ное 23, 2011 1:30 am
Профил

Тия всички неща стават и със Vim (пък и с емакс), но пак си иска да си го нагодиш. Има си плъгини за почти всичко - все пак е май на 30-на години. А за рефакторинга - в еклипс този за Ц/Ц++ просто е на километри от Visual Assist за Visual Studio, да не говорим за IntelliJ и Resharper. Виж за java може да е по добре, все пак еклипса и той е на джава. Абе важното е че ти върши работа ... ама някой ден ако се изкушиш да видиш как се програмира с vim, scons, git (и gcc де) - свиркай :)

Сря Ное 23, 2011 1:53 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]