| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: следене захранващата мрежа
Да, това е добре, прави около 3 минути на денонощие май идва. Оная история преди 20г в Берлин май ставаше дума за час или дори часове, не помня баш, ама повече беше, поне един порядък отгоре трябва да е било.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Ное 10, 2011 3:15 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Той човека първо трябва да специфицара в детайли какво иска да прави. Какво ще "логира" този logger ? Напрежение ( rms, пикова или моментна стойност, ако е моментна през какъв интервал от време ще се семплира ) ? Честота ? Форма на синусоидата ? Бавна и бърза промяна на напрежението, формата и честотата ? Къде ще записва logger-а отчетите, колко отчета да може да събира, къде ще ги показва изходните данни. А бе въпроси да искаш да задаваш само 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Ное 10, 2011 6:40 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Само за честотата: вече сме едно голямо село и не можем да си позволим своеволия. Доскоро пробвах електрически часовник от древна но скъпа готварска печка - не беше по-неточен от съветски будилник с големите камбани 
|
| Чет Ное 10, 2011 9:30 pm |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
Я да му изцапам темата ... някой да знае евтин китободобен -о-младконструктор даталогър за ток/напрежение/мощност (едновременно, не само едното) за постоянен ток за ниски напрежения (до 24 волта да речем) ... ако примерно реша да си запиша заряда на акумулатора или батериите и такива работи... да логва на сериен порт примерно че е по-евтино и с дребна програмка за разглеждане на графиките (може и да не върви към кита..)
|
| Пет Ное 11, 2011 1:30 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Даталогер
Едно време се бях навил на нано-осцилосцопчетата (като плеърче) но така и не ми остана време. Ето и първия ми попаднал линк (не съм го чел): http://hackaday.com/2009/10/19/dso-nano ... -reviewed/Уф, горният линк се оказа недобър, на ви друг: http://code.google.com/p/dsonano/Edit2: ама за тези пари как да не си купиш играчката?!
|
| Съб Ное 12, 2011 1:39 pm |
|
 |
|
RM
|
Интересува ме , и мисля че е във връзка с темата: Как да изчисля моментата Активна енергия ... както мерят MPS-ите и старите ZPA-та. Много от новите Ел.мери ползват чипове (братя и сестри на АД7755 ,FM7755,BL6503 ...), които преобразуват активната енергия в честота. Интересува ме как се мери активна енергия-софтуерно с контролер  . Правя си следене на мрежовото напрежение с всевъзможни защити.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Пет Ное 18, 2011 7:05 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Предполагам искаш да кажеш 'моментата Активна мощност" , енергията не е моментна  Освен напрежението ще трябва и тока да следиш според мен, иначе няма да може да сметнеш мощността. Не разбрах добре, трябва ти начина на смятане на мощността( формулите ) или търсиш методите с които се мерят величинте ( ток, напрежение..) ? Дай малко подробности.
|
| Пет Ное 18, 2011 9:20 pm |
|
 |
|
RM
|
Тока, напрежението и дефазирането знам как да измеря, но Активната мощност не мога да сметна
|
| Съб Ное 19, 2011 12:14 am |
|
 |
|
amdatlon
|
Сега като погледнах по задълбочено, и аз не съм се изказал правилно Значи Активната мощност е средна стойност на моментната мощност. Т.е. ако знаеш стойностите на тока и напрежението във всеки момент от времето , също и дефазирането им, тогава може да си сметнеш моментната мощност p(t)=u(t).i(t)p(t)= U.I.[cos(Ф)-cos(2.w.t-Ф)] - моментната мощност при синусоидален режим. U=Um/sqrt(2) - ефективната стойност Um-Максималната стойност на напрежението( амплитудната) I=Im/sqrt(2) -ефективната стойност Im-Максималната стойност на тoка( амплитудната) Активната мощност : P=U.I.cos(Ф) - активна мощност Q=U.I.sin(Ф) -реактивна S=U.I - Пълна мощност ф - ъгъл на дефазирането
|
| Съб Ное 19, 2011 2:36 am |
|
 |
|
RM
|
Да формулите са известни  Но ако ги ползвам в този вариант ... ще стане чудо. Мисля че има друг подход (нема начин да нема начин) които да прави изчисленията с предварително сметнати или друг начин ... Не мога да накарам процсора да се мъчи с тези сметки, не че няма да се справи но от към времето ще е проблема. А и не ми се е налагало до сега да ползвам такива сметки.
|
| Съб Ное 19, 2011 11:16 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на практика даже е по-сложно  и с математиката, и с меренето. даже не ми се загатва как се мерят прецизно токовете. но дори и да сложиш готов чип, който си върви с математиката, остава открит въпроса как ще си калибрираш измерилката? ако нямаш достъп до подходящ уред (еталонен източник+еталонен товар), по-добре мери мощностите с... рулетка. по-евтино ще ти излезе най-добре потърси някой електромер от по-висок клас, на който му знаеш протокола. обикновено те си мерят всичко, което ти трябва - напрежение, ток, мощности по квадранти, качество апропо - за какво ти е да мериш ре/активна мощност? доставчика си е наумил колко пари да ти вземе и това в повечето случай няма много общо с консумацията ти.
|
| Съб Ное 19, 2011 12:08 pm |
|
 |
|
RM
|
Имам достъп до еталони( на емсис маи бяха). Калибрирането не е проблем, тока ще го меря прз токово трафче до 60А. Проблем ще се окаже бързото изчисление.
|
| Съб Ное 19, 2011 2:07 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Най добре си вземи готов чип, разгледай този http://www.analog.com/static/imported-f ... DE7758.pdfИма и схема в упътването. Единственото което трябва да мериш е броя на тиктаканията на изхода колко са за 1ч 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Ное 19, 2011 2:18 pm |
|
 |
|
RM
|
Имам и схемата на добър ел.мер с MSP430F155 с един LM256 за мернето на тока с токово тр. Този процесор мери тока , напрежението,изчислява мощноста записва я в един EEPROM, подържа протокола за четене на регистрите на тарифите (IR). Това нещо го имам направено преди доста време, но не за 1час, а времето между началата на два импулса .... примерно да отчете 2 вата мощност ми трябват около 18 минути ( по бегли спомени) .
|
| Съб Ное 19, 2011 2:53 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Забравих математиката ама:
Ефективното не беше ли "на квадрат, интегриране и втори корен"? К'во му е сложното с някой PIC дето има хардуерно умножение? Разбира се, за мощност е по-различно но и това го пише(ше) в дебелите книги. Във всеки случай синуси и ноздри не са необходими 
|
| Съб Ное 19, 2011 4:00 pm |
|
|