|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:21 pm
помогнете ми да си оправя играчката...
| Автор |
Съобщение |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
 помогнете ми да си оправя играчката...
купих си от ибей англия една дръм машинка alesis hr 16. днес пристигна. предчувствам епопея... когато я включа, изписва име и версия, после замръзва на някакво "select pattern 03", което по принцип си е елемент от интерфейса. не реагира на никое копче. отворих я, забърсах 25-годишните английски прахоляци по бутоните с малко спирт, сега съхне, а аз чета service manual-а и пиша по форуми... отвътре е с проц p80c31bh и два eprom-а 27c256. единият с ос, другият - със звуци. има и разни други чипове - sram, dac. захранва се от 9v променлив ток, вътре виждам 2 lm340-ки и едно 7912 (???). определено не съм първият, който я отваря, има дребни следи от предишна интервенция. имах отначало някакви неприятности със захранването, понеже англичанинът беше отчупил пина на заземяването от щепсела на захранващия блок. в резултат преходникът към "шуко" хлопаше и не правеше добър контакт. изкормих трафа, сложих му кабел с нашенски щепсел, и заспа. ама да не съм препържил нещо вътре от недозахранване... възможно е да се наложи да й сложа нови eprom-и. има ли го още на пазара тоя дедовец и с какво се програмира? има и някаква идиотска батерия tadiran tl-5101 3.6V, с която си запомня настройките, принципно знам, че тя се изтощава и прави проблеми, но в случая 3.6-те волта ги докарва.
|
| Вто Ное 15, 2011 9:31 pm |
|
 |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Re: помогнете ми да си оправя играчката...
Ами с кво ще ги пълниш тез памети? То за програматор, ще се намери, ма "медията"...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Ное 15, 2011 9:43 pm |
|
 |
|
egasimus
|
съдържимото и то ще се намери, намерил съм го в нета - има маниаци-ентусиасти, дето се занимават с изчанчване на старо оборудване (circuit bending), открих го при едни такива 
Последна промяна egasimus на Сря Ное 16, 2011 10:46 am, променена общо 1 път
|
| Вто Ное 15, 2011 9:51 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
За промовете нямаш грижи - търкалят ми се още 256ци... имам и бърсалка и писалка... Ще ти туря едно рамо за тях... Макар, че предусещам, че не е там проблема...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Ное 15, 2011 9:59 pm |
|
 |
|
egasimus
|
благодаря, но съм от варна, трудно ще стане  смених един кондензатор, за който пише, че е нефелен, тия дни ще опитам да налепя схемата за бавен ресет, описана в сървис менюала, ако и тва не помогне - ще се пече епром...
|
| Вто Ное 15, 2011 10:54 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Провери захранването - дали е в нормите, "чисто" ли е. Осцилациите на кварца как са - честота, амплитуда. И прочие рутинни проверки...
|
| Вто Ное 15, 2011 11:01 pm |
|
 |
|
egasimus
|
дръм машината се размина с едно изчистване на sram-а и хубавичко почистване на контактите с изопропанол. но далеч по-съвременната ми usb саунд карта нямаше тоз късмет - включвам я да правя демо запис на дръм машинката и гледам - няма никой  предала богу дух. вътре всичко е на smd, важните чипове са на bga... на няколко пъти като разбутах кабела и за секунда просветна, даже уиндоуса понечи да я открива, ама толкоз. мерих после напрежения на usb буксата, гледах с веригопроверителя - уж всичко е окей. на ти сега трагедия...
|
| Сря Ное 16, 2011 11:52 pm |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
Имам една читава Creative Live! 5.1 но е на PCI слот  ако искаш пиши ЛС
|
| Чет Ное 17, 2011 3:38 am |
|
 |
|
egasimus
|
благодаря, но моето беше съвсем друга хава - за домашен звукозапис... с микрофонни предусилватели, усилвател за слушалки, ниска латенция... ох, реве ми се...
|
| Чет Ное 17, 2011 7:27 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами ако е голямо USB-B е нормално - от ръчкане се пукват пистите след спойките на буксата - просто не е достатъчно механично здрава такава конструкция, освен ако не е някаква изчанчена букса с допълнително укрепване. Мини Б СМД е значително по-устойчиво по мои наблюдения.
|
| Чет Ное 17, 2011 9:43 am |
|
 |
|
egasimus
|
баш такова е - от големите е. е, не се крепи само на 4-те пина, има и 2 големи крака от кожуха, ама толкоз. че и платката, като я гледам, поне 6 слоя ги докарва... някакви идеи дали има все пак оправяне? ще го гледам тия дни пак, ама още отсега си търся допълнителни приходи...
|
| Чет Ное 17, 2011 9:57 am |
|
 |
|
michev
|
Колкото и тъпо да ти звучи - пробвай с друг USB кабел, по възможност дебел и къс  .
|
| Чет Ное 17, 2011 6:47 pm |
|
 |
|
egasimus
|
т'ва ми беше първата работа. кабелът е дебел, дълъг към метър и 50, и измъкнат от някъв кашон с чарколяци - май да зема да купя утре един нов, а. и на друг комп пробвах. ще пробвам и с някакво външно захранване, ама точно пък 5v 1a нямам, ще трябва да смъквам със стабилизатор от нещо по-голямо. дали една 7805-ца или 317-ца + кондензатори ще бъде достатъчна, или се иска някакво по-специално филтриране?
|
| Чет Ное 17, 2011 8:07 pm |
|
 |
|
egasimus
|
ух... май все пак просто портът ми е умрял. купих нов кабел, включих я в друг порт и... взе, че живна засега. курбан трябва да давам...
|
| Пет Ное 18, 2011 1:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А погледна ли буксата на порта? Понякога пластмасата се чупи и/или "ламаринките" се изкривяват, дори дават накъсо, и това може да докара доста проблеми.
|
| Съб Ное 19, 2011 3:46 pm |
|
|