|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 11:21 pm
Бойни действия и оръжие (от гледна точка на инженера)
| Автор |
Съобщение |
|
741
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Гърците май закъсаха яко
Никаква пропаганда не мотивира по-добре от НКВД отряд с картечници в тила на войската, дето отстрелва всеки, който се обърне без команда.
|
| Пон Ное 14, 2011 12:06 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Ако беше така, повечето биха предпочели да умрат веднага.
|
| Пон Ное 14, 2011 12:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Точно това е проблемът с цели над 500м, просто не се виждат... но от там идва и увереността, че видиш ли противника - мъртъв е! Аз бях кашик и имахме 2-3 пъти стрелби седмично и нямам никакви съмнения за мишени до към 500-600м. По-далеко по принцип не се стреля, няма смисъл за обикновения войник. Но съм гледал и демонстративни стрелби... няма нищо общо с нашата стрелба 
|
| Пон Ное 14, 2011 1:05 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Наистина е така. Е това се случва с китайските. А за предимствата на АК47, особено пък пред М16, е излишно да се говори.
|
| Пон Ное 14, 2011 1:07 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе Рек, ще ми докараш шизофрения така бе 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Ное 14, 2011 4:18 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4939 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ама вие си говорите за различни неща. на 300 м в казармата беше упражнението за стрелба по картечен разчет , т.е. по-голяма цел(горедолу колкото двама души), по настъпващ противник 400м, по отстъпващ не помня колко беше, 600 -нещо такова. Не забравяйте че калашника се води "щурмова карабина" по западните стандарти, демек за друг тип война не за прицелен огън на по-голямо от 800м разстояние то е опасен до доста повече, но за прицелен огън си е дотам.
на войсковия снапйер драгунов мисля че беше 1000-1200м прицелен огън. за по-големи разстояния си има други пушкала, ама там си трябва тренировка, не става първия гащник да му дадеш барет(50 кал.) и да чакаш да уцели нещо на километър - най-много да си счупи ключицата или да си извади окото от неправилно прикладване... а да не забравя, в казармата като бях имаше едни нощни пазачи и те имаха манлихери - едни пушкала от къде края на първата световна война ако не и по-рано - та на тях на мушката си беше разграфено до 2300м(или 2500м не помня) ама за такова разстояние требе да гърмиш не по един човек, а по батальон тръгнал в пехотна атака.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Ное 14, 2011 5:04 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 Re: Бойни действия и оръжие (от гледна точка на инженера)
http://en.wikipedia.org/wiki/Snayperska ... _Dragunova1200 е максималното, на което изобщо може да се оцели нещо. Еффектив рейнджа е 800 м., като продължавам да твърдя, че това може да бъде постигнато само от много добре трениран професионалист.
|
| Пон Ное 14, 2011 7:41 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Рек - един сандък патрони за три месеца - са си ... меко казано добра тренировка - 70% от хората успявах да се справят. А и повечето от автоматите при нас бяха винаги в отлично състояние и перфектно простреляни. Има си методики за уцелване на такива далечни мишени - и точно на това ни учеха. Там мерника и мушката не се използват точно по този начин по който всеки знае. Между другото имахме и по далечни мишени ама ни бяха скапани кабелите до там и не ги ползвахме  Първия ми автомат беше много добър - на 100 метра вкарваше 3 патрона в триъгълник с 3 см. разстояние. Втория беше пръчка - стреляше малко накриво. Третия не го знам - даже и не съм го виждал - стрлях с пушките на новобранците 
|
| Пон Ное 14, 2011 11:21 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не биха стигнали отрядите. В замяна на това командният състав носи само пистолети и стои зад бойните редици... не е много чудно защо. С пропаганда може младите хора да ги излъжат да идат да се бият за нечии каузи, да се запишат доброволци и т.н. Но веднъж попаднали сред касапницата със сигурност забравят всякакви агитационни глупости. С дебнещи зад гърба старшини и офицери с пистолети в ръка, а и с по някое канче водка преди атака, "агитацията" е работела по-добре.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Ное 14, 2011 11:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Мда... явно някой не е ходил в казарма  Къде тва? Повечето стрелбища наистина имат много мишени... Аз изкарах в Шумен и там последните бяха някъде на 3-4 километра. Но бяха за танкистите, не за нас  Така си беше... според стрелбището някои цели може да ги има през +/-50м, т.е може да имаш картечно гнездо и на 250 и на 350м. А пък далекобойността я мереха като отстоянието до целта при което височината на параболата не надвишава височината на целта. Като под цел за АК47 се вземаше 1.50м (прав човек). Това съм го запомнил, ама не помня каква точно беше стойността. Ако не греша беше някъде 1500-1600м. Но разбира се на тия разстояния, я камилата, я камиларя 
|
| Вто Ное 15, 2011 12:03 am |
|
 |
|
741
|
Е, що да не им стигнат отрядите. Не трябват кой знае колко хора - по картечница на взвод или на рота, а и не зад всички, а само зад проблемните. И това с командирите го е имало, ама са се подсигурявали и със НКВД в тила, където се е налагало: Войска шли в атаку, движимые ужасом. Ужасна была встреча с немцами, с их пулеметами и танками, огненной мясорубкой бомбежки и артиллерийского обстрела. Не меньший ужас вызывала неумолимая угроза расстрела. Чтобы держать в повиновении аморфную массу плохо обученных солдат, расстрелы проводились перед боем. Хватали каких-нибудь хилых доходяг или тех, кто что-нибудь сболтнул, или случайных дезертиров, которых всегда было достаточно. Выстраивали дивизию буквой «П» и без разговоров приканчивали несчастных. Эта профилактическая политработа имела следствием страх перед НКВД и комиссарами — больший, чем перед немцами. А в наступлении, если повернешь назад, получишь пулю от заградотряда. Страх заставлял солдат идти на смерть. На это и рассчитывала наша мудрая партия, руководитель и организатор наших побед. Расстреливали, конечно, и после неудачного боя. А бывало и так, что заградотряды косили из пулеметов отступавшие без приказа полки. Отсюда и боеспособность наших доблестных войск.Оттук: Заградительный отряд
|
| Вто Ное 15, 2011 12:16 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бе вие така ги описвате тия бойни действия все едно ще строят двете армии една срещу друга, на едните ще дадат калашници, на другите М16 и ще ги карат да се стрелят, докато се изпозастрелят. Я се освестете малко. Съвременните войни не се водят баш така, че най-важното нещо да е кое от двете, калашника или М16-то е по-добро.
|
| Вто Ное 15, 2011 12:25 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
бе трениран, трениран, колко да си трениран. Ако си изстрелял 3 сандъка по една и съща мишена, може и да си я уцелил 1-2 пъти чисто статистически. Можеш ли да уцелиш дефинируемо нещо дето не се вижда въобще??? Да всички знаем, че трябва да се стреля долу ниско, та да ползваш отката на автоматичен. Ама на 800м, човек не се вижда въобще, бе. Че тя оптичната измама от ландшафта ще ти даде метър разлика. Абе нали ви казах, повечето сме били в казарма, държали сме пушки и подобни филми за Рамбо са ни меко казано смешни. Хората с оптика, дето цял живот това правят постигат 1000-1200 метра. А това е увеличение 4-5 пъти и цев с 50% по дълга + твърда стойка. Ако твърдиш, че имаш толкова прецизно око/ръка, дай да вървим на едно стрелбище да видим що за чудо си. Аз черпя.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Вто Ное 15, 2011 9:33 am, променена общо 1 път
|
| Вто Ное 15, 2011 9:22 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има и по-практично приложение - редене на 0402 и QFN на ръка 
|
| Вто Ное 15, 2011 9:29 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Не съм стрелял с СВД, а и предполагам, малко хора от форума са.  Но от това, което виждам, се самопреценявам, че ще имам някви резултати на макс. 500-600 м. Това е прицела на Драгунов, най-лявата отметка с надпис 10 значи, че толкова е голям човек с височина 1.70м на разстояние 1000м. Помисли и след 3 съндъка дали ще имаш поне 50% разултати. 
|
| Вто Ное 15, 2011 1:18 pm |
|
|