|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:13 pm
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 |  |  |  | the_real_maniac написа: Pirev, Nikola, Ceco - вие направо си ме отказахте от пиковете (на 90%), по-точно да правя някакви неща повече от домашно лабораторни закачки/хобита. А имах 1 + 1 идеи - сериозни имам предвид ... Добре де ... без фламове и т,н , просто си говориме , обсъждаме (то за това е форума). Microchip PIC сега са Н1 , щото имат най-добра реклама ... ?!. Обаче мой познат се занимава с АТМЕЛ от не 1г и от някъде 6 месеца иска да мине на ПИК , но не го прави , защото има много работа сега. Та да обобщим: - вярно гледам има бъгове в ПИКовете много, ама хората ги ползват - хора ползват АТМЕЛ искат ПИК - атмел са по-евтини и стабилни от пиковете, ама виждам пикове за щяло и нещяло - по аудиокасетофони, аларми (и то не една и две). нещо не ми излиза сметка, а съм без никакъв опит за реално приложение на пик и направо съм в шаш  е ако това вече сте го разисквали в друга тема дайте линк. сещам се за темата "съвети за пикльовци" , но там само се обсъждаха бъговете, та ? |  |  |  |  |
Атмел произвеждат няколко фамилии процесори, като почнеш от 8051 ядрата ( които въпреки че са от края на 70-те години на миналия век все още се използват, произвеждат и модифицират, че даже на Silicon Laboratories имат производителност до 100 MIPS-a ), AVR, а сега са почнали ARM. Какво използва твоят приятел, та да иска да минава на PIC ? PIC се използва в битовата техника, защото са евтини и имат добра реклама, но в промишлеността повечето производители на електроника не рискуват с тези недоносчета. Ако ще използваш PIC за касетофончета, аларми, звънци и т.н. няма да имаш проблеми, все ще намериш начин да заобиколиш бъговете, да не използваш някой вътрешен модул и да го замениш със софтуерно изпълнение. Но ако ще го използваш за промишлени цели и от неговата надежна работа ще зависи човешкия живот, по-добре се откажи. Един например прост PIC16C(F)84, който няма никаква периферия, се оказа че при -20 градуса битовете в STATUS регистъра си променят състоянието както намерят за добре. А това е най-важния регистър в CPU-то. Какво да говорим тогава за останалите регистри.
|
| Вто Окт 18, 2005 4:56 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Стига откачали бе хора, ко ви става?
Нека едните си защитават някви чипчета, другите да защитават други чипчета, ама заради някви електронни боклучки да си разваляме отношенията е тъпо.
|
| Вто Окт 18, 2005 4:56 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Wizard наскоро в една друга тема дето Цецо имаше въпрос за максимума поток който може да се постигне с FTDI ти заяви че е невъзможно и с ФТДИ и PIC и го насочи към Hi-Speed device. Ами аз некадърния девелопер дето на всичкото отгоре няма никакъв опит още с комуникациите щото първото си устроисттво на серииния порт го подкарах преди около 3 мецеца май, го подкарах че и по голям поток отколкото му трябва. И то като точно с тоя анализатор. Това ме навежда на мисълта че наистина не си особенно в час с нещата както твърдиш. Да не си в час с нещо по принцип не е лошо и Аинщаин не е знаел много неща,проблем е да се изтъкваш без покритие.
|
| Вто Окт 18, 2005 5:01 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Sorry, рядко се ядосвам, но когато виждам, че се говорят явни безмислици не мога да се сдържа. Каквото имах да го кажа, го казах. Повече не възнамерявам да имам вземане даване във форума с пишман проектанти. Който какъвто процесор иска да ползва, всеки си има предпочитания. Наслука !
|
| Вто Окт 18, 2005 5:04 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Рече и отсече ..... !!!!
Наистина .. няма смисъл да се разправяте ... мисля че е пределно ясно кои прав кои крив ....
Фактите говорят !!!
А когато те говорят и MIcrochip мълчат ... 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Вто Окт 18, 2005 5:04 pm |
|
 |
|
breeze
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Май 27, 2005 1:32 pm Мнения: 40 Местоположение: Sofia
|
Това с "бавен RISC" МЕ УБИ
Aз да попитам, има ли евтин PIC с който да направя firmware USB low-speed device controller? А прост host controller??? Щото с attiny2313 става......... А е 3 лв!
Малко инфо - има варианти на ATTiny2313 на 24 МХц, аз лично ползвам на 20 МХц (3 лева и нещо) и това води до около 15 MIPS реално. Има ли PIC с такава производителност
|
| Вто Окт 18, 2005 5:08 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Pirev - ясен си - на всяка манжа меродия....за ТМРто ме излъга Дебугера щото основната честота на корето бях задал 32768 - пробваи и ще видиш
Ники - ставаше въпрос за 600 килобайта / сек - приблизително грубо 6 мега бита
и ти постигна 6 мега бита на FTDI2232? - те казват че е била до 3 мега бита....
Пика вдига на моменти 8 мега бита на сорс писан на С
и добре се държи при 200 килобайта/сек(2 мегабита)
|
| Вто Окт 18, 2005 5:11 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Стига де, ще заключа темата.
Ясно е, че пиковете са бъглясали до мозъка за костите си. Въпроса е дали цената и удобството в използването им компенсират техните недостатъци. А това е въпрос в контекста на конкретен проблем, който трябва да се реши, лични предпочитания, и дори, ако щете - мързел.  Тоест, всичко е толкова относително, че е безсмислено да се караме за това.
Някой беше сравнил бъгавините на пикльовците с тези на Windows - виж по тая тема вече съм готов да се карам.  Windows-а си е гениална операционна система (NT семейството, което няма нищо общо с 9x семейството).
|
| Вто Окт 18, 2005 5:14 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Реконструктор бъзна ги за виндолса - ся теб ще ядат :) стой та гледай
|
| Вто Окт 18, 2005 5:18 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Явно по темата има голям интерес ...  глеите колко ора сме се збрали в момента да се плюем дружно .... а наздраве ...  (еи и само да не говорите глупости по адрес на Атмел че и аз скачам в мелето ...  )
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Вто Окт 18, 2005 5:24 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
сори ама ставаше дума за необходимост от 600 килобита. Цецо си беше обяснил и защо му трябвахсе извинявама толкова.
Освен ако ти си разбрал погрешно и поради това да си казал така което е друг въпрос. Ако е така се извинявам.
Но все пак прекаляваш с защитата на пиковете. Погледни по обективно. А и ти сам каза че не си фен точно на тая фирма и е старнно че ги защитаваш така.
Аз рядко приказвам само за да си чеша езика,това което описах като скорост на разработка е точно така и говори доста красноречиво. Тия пикове бяха ме накарали да се чуствам направо тъп. И като нямах база за сравнение за малко да се откажа да се занимавам с програмиране на микроконтролери.
|
| Вто Окт 18, 2005 5:26 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Atmel рулз да уорлд, много са яки. Тия дето разправят че не били шумоустойчиви, да дойдат да им пусна Устройството, сложено в/у капака на двигателя (на 10 см от свещите), да видат кво се вика стабилно като железобетон.  Пробвал съм го и с други извращения, например допрян до работещ GSM. И ни един reset. 
|
| Вто Окт 18, 2005 5:29 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Ники - не защитавам никоя фирма производител и не се нахвърлям на никой - пиша/говоря по принцип
|
| Вто Окт 18, 2005 5:33 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 |  |  |  | pirev написа:  |  |  |  | the_real_maniac написа: Pirev, Nikola, Ceco - вие направо си ме отказахте от пиковете (на 90%), по-точно да правя някакви неща повече от домашно лабораторни закачки/хобита. А имах 1 + 1 идеи - сериозни имам предвид ... Добре де ... без фламове и т,н , просто си говориме , обсъждаме (то за това е форума). Microchip PIC сега са Н1 , щото имат най-добра реклама ... ?!. Обаче мой познат се занимава с АТМЕЛ от не 1г и от някъде 6 месеца иска да мине на ПИК , но не го прави , защото има много работа сега. Та да обобщим: - вярно гледам има бъгове в ПИКовете много, ама хората ги ползват - хора ползват АТМЕЛ искат ПИК - атмел са по-евтини и стабилни от пиковете, ама виждам пикове за щяло и нещяло - по аудиокасетофони, аларми (и то не една и две). нещо не ми излиза сметка, а съм без никакъв опит за реално приложение на пик и направо съм в шаш  е ако това вече сте го разисквали в друга тема дайте линк. сещам се за темата "съвети за пикльовци" , но там само се обсъждаха бъговете, та ? |  |  |  |  |
Атмел произвеждат няколко фамилии процесори, като почнеш от 8051 ядрата ( които въпреки че са от края на 70-те години на миналия век все още се използват, произвеждат и модифицират, че даже на Silicon Laboratories имат производителност до 100 MIPS-a ), AVR, а сега са почнали ARM. Какво използва твоят приятел, та да иска да минава на PIC ? PIC се използва в битовата техника, защото са евтини и имат добра реклама, но в промишлеността повечето производители на електроника не рискуват с тези недоносчета. Ако ще използваш PIC за касетофончета, аларми, звънци и т.н. няма да имаш проблеми, все ще намериш начин да заобиколиш бъговете, да не използваш някой вътрешен модул и да го замениш със софтуерно изпълнение. Но ако ще го използваш за промишлени цели и от неговата надежна работа ще зависи човешкия живот, по-добре се откажи. Един например прост PIC16C(F)84, който няма никаква периферия, се оказа че при -20 градуса битовете в STATUS регистъра си променят състоянието както намерят за добре. А това е най-важния регистър в CPU-то. Какво да говорим тогава за останалите регистри. |  |  |  |  |
Полезна информация - благодаря !
Значи само да вметна , че покрай малкото flame има повече пол. информация
А ето и още един пример от току що
http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 80151L.pdf
от туй чудо 2.2 го уцелих току що , а този пик не го ползвам от днес (не че и от много отдавна, но все пак)
поне workaround-a работи ... (not-flame) засега ...
edit: все пак малк оинф. за какво става въпрос. четене на матрична клавиатура и когато няма input пика спи
при натискане на клавиш RB4:7 interrupt -> събуждане  , обаче след натискане на дадена 4 симв. комбинация не прави това, което се очаква.
Последна промяна the_real_maniac на Вто Окт 18, 2005 6:09 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 18, 2005 6:08 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Реконструктор дори с моята правена електростатика успявам да ги извадя доста лесно от равновесие. Както описах при екранировка и подходящо опроводяване стават стабилни. Тогава с моята електростатика не мога да им повлия но аз тествам и с един голям траф с които правя дъга и включвам масата на тетваното устроиство към долния краи на намотката на трафа с която правя дъгата. На това почти нищо не може да издържи,правил съм го едно време за тестване на устройства с ТТЛ-ки. Има степени,регулира се с превключване на първичната намотка.
Значи екранирания вариант има устоичивост равностоина на MSP430 направен на макетна платка.
|
| Вто Окт 18, 2005 6:08 pm |
|
|