|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:41 am
следене захранващата мрежа
| Автор |
Съобщение |
|
mkrumov
Ранг: Минаващ
|
 следене захранващата мрежа
Здравейте, искам да си направя data loger за мрежовото захранване, че имам едни съмнения за онези с трите букви... И се чудя как да тръгна - имам предвид че се сещам за 3 начина по които мога да следя напрежението 1. с траф 2. с делител ( след изправяне ) 3. с преобразувател честота - напрежение
Някой може ли даде малко насоки да не откривам топлата вода отново.
|
| Вто Ное 08, 2011 2:08 pm |
|
 |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: следене захранващата мрежа
Предолагам, че (3) имаш предвид преобразувател напрежение-честота. Отговорът много зависи от това какво искаш да следиш- за краткотрайни пикове или за продължително спададне на напрежението / прекъсване.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Ное 08, 2011 4:20 pm |
|
 |
|
mkrumov
|
уф, да - преобразувател напрежение-честота искам да следя моментна стойност
|
| Вто Ное 08, 2011 4:51 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ето параметрите, които трябва да се гонят.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Ное 08, 2011 11:24 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Това, в белия свят, някой ако го приеме за качество на електроенергията ще го обесят на първия стълб и ще го оставят да го препикават кучеата 1 година.
Спомням си за някаква статистика за в щатите преди 10-тина години - 0 "краткотрайни" спирания, 0 "продължителни", 5 повишавания и 10-тина спадания - и това за една година. Напоследък при мен този критерии се изпълва за около 20-30 минути. У дома само докато вечер кибича в тоалетна има поне 20 пика и пада. За спиранията по цял ден въобще да не говорим. Последния месец нямаше ток за по цял ден няколко пъти. (Планови спирания !?!?!)
|
| Сря Ное 09, 2011 5:53 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Честота В нормалните държави хората си сверяват атомните часовници по мрежовата честота.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Ное 09, 2011 6:20 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Нещо има различно в принципа им на синхронизация, в цивилизования свят май са PLL-осани всички дето са в мрежата а тука е някакво мазало. Помня как при обединението на двете Германии западен Берлин мина към източно захранване и на другия ден всички радио-часовници бяха умрели (изоставаха с часове). Така е ами. Ама инак тук тоците могат да струват повече отколкото в сума ти свестни страни, що роднини и ченгьори без роднини има да се хрантутят по тая линия. Биха могли да са печеливши сигурно и при 5 пъти по-ниска цена.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 09, 2011 6:44 pm |
|
 |
|
741
|
Ми така е, на нормалните държави и петдесетте херца са им по-петдесетхерцови от нашите От доста години нашата мрежа е в паралел с мрежите на "нормалните държави". Колкото е честотата там, толкова е и тук.
|
| Сря Ное 09, 2011 6:47 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
|
| Сря Ное 09, 2011 7:26 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Това определено не е вярно. Достатъчно е човек да знае през колко далекопровода, подстанции, понижаващи трансформатори и прекъсвачи преминава енергията от електроцентралата до потребителя, за да си представи че практически не е възможно да има "0" в сметките. Само за пример днес сутринта спря тока за около половин час. Някъде в западен Илинойс е валяло сняг, при нас припикава от ден-два лек до умерен дъжд, но не вярвам това да е било причината. През зимата напрежението e падало до 105V, честотата също се колебае с 1-2Hz. Миналата година се случваше всеки месец да спре тока за около час, в различно време от деня, без да е имало екстремни климатични условия. А пък точно в буря не си спомням да е спирало електричеството. Тази година мисля с днешното спиране да съм забелязал 4-5 пъти. Трябва да питам жена ми, тя разбира по готварската печка, която си губи часа. А в България проблема ще се задълбочава поради прекалено старата преносна мрежа. То пак добре, че на времето руснаците не жалиха мат'рияла, т.е. цяло щастие е, че повече от 40г. работи без да е правена капитална поддръжка.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Ное 09, 2011 11:14 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
С ADE7753 бях правил мерилки.
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Ное 10, 2011 9:24 am |
|
 |
|
mkrumov
|
Мерси mitko_el
|
| Чет Ное 10, 2011 11:12 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Пирев, много зависи и къде се намираш естествено - нямам спомен за къде беше това но определено числата бяха такива, каквито в БГ се изпълняваше нормата им за дни, а напоследък за часове. А, и по скоро и тука тока падна до 105 волта  - ама това си е нормално. Ти си се заоплаквал за някакви си 5 волта 
|
| Чет Ное 10, 2011 11:37 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
15V Cekins, 15V на 120V/60Hz, или 12.5%, което е същото ако при 230V мрежа спадне на 201V. По стандарт в Канада и САЩ напрежението в мрежата трябва да е 120V -5%/+5% (114V/126V), а в ЕС 230V -6%/+6%(216V/244V). Между другото, тъй като в САЩ е имало мрежи 110V, 115V, 117V и 120V, в говоримия език е останало наименованието 110V мрежа, но практически е 120V. В БГ е същото, 230V е, но се казва 220V. И не съм се оплаквал, просто ти сецнах мераците да твърдиш и обобщаваш неверни факти. Ако тези които си чел са мерели на 10км от електроцентралата може и да е така, но както обясних и в предишния пост, когато си на стотици километри от централата нещата са коренно различни. Всъщност то ако беше така, както казваш, нямаше да има нужда от стабилизатори на напрежение, просто ръгаш понижаващия трансформатор, изправяш и филтрираш до 5V/3.3V и подаваш на професора захранването 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Ное 10, 2011 12:36 pm |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
А бе много се изговори за това колко 50 са 50-те херца ама не казахте на човека к'во да прави. Гледах някакви True RMS чипове за мерене на промелнилво напрежение. Това май е добро начало. Може да сравниш True RMS изхода с измереното пиково по ... там колко беше при синусоида ... 1.7 .. да не се изложа
П.П. честотата у нас е 50.0 херца и варира откоре и отдолу с около 0.1 херц. Доста се изумих ... е не съм я следил цял ден, но и за моментно показание си е добре.
|
| Чет Ное 10, 2011 2:54 pm |
|
|