|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:51 pm
| Автор |
Съобщение |
|
User
Ранг: Минаващ
|
 Re: Новини от страната
Прочетох последните 4 страници. Имам преки наблюдения и върху част от работата на институти към БАН и работата в Университет.Над 10 години. Правил съм и наука (без да твърдя че съм някакъв учен от висока класа), и мигалки, по неволя прописах и за PC. Напълно подкрепям мненията на Цецо и tgi. Въпросът е сложен и може да се коментира на дълго и на широко... Може да прозвучи малко грубо към "отрицателите" на академията и на науката въобще... Моля да бъда извинен. Нека обаче господата които дават категорични оценки кой колко е кадърен, да публикуват поне една статия, в което си изберат списание от това издателство http://www.elsevier.com/wps/find/journa ... e.cws_home или http://ieeexplore.ieee.org/xpl/periodicals.jsp или друго западно издание. Тогава се изказвайте ... Конкретните показатели в науката са брой и качество на публикациите и цитатите. Открития... Който мисли че може да планира - финансира и отчита открития - говори глупости...
|
| Вто Ное 08, 2011 12:25 am |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Първо, държавата не плаща бездънни каци за наука. Плаща милиарди за полиция, плаща за мерцедеси на депутатите, плаща стотици милиони за подслушвания, плаща милиони за двата правителствени самолета с които премиера си развява задника, плаща даже за бездомните кучето колкото на БАН. Нема такава държава! Второ, няма лошо че ти и други сте получили образованието си тук и сте имигрирали. Надявам се, не се оплакваш от това и едва ли предлагаш да сложим бодлива тел по границата. А колкото до идеята ти да закрием учлищата щото някой може да се възползва, ми извинявай ама никой тук не ти дава акъл какво да искаш ти срещу твоите данъци. Ние тук също не искаме да плащаме и да изпращаме.... но единствения начин е тук да си оправим бакиите. Това означава тук да има работещ бизнес, а не ченгеджийница и селения. А днешно време работещ бизнес, без образование и квалификация не става. Трето, по-горе идеята ти да отсеем научните области и да се концентрираме.... също не става! Смисълът на държавното субсидиране е изграждане на определена структура, това не ти е пазарна оценка. Тая година матиматиците не са открили нищо, дай да закрием математическите фалкутети... Просто не става така, да не говорим, че нашето правителство идея си няма кои са перспективните сектори щом праща ИТ специалистите да садят картофи и да пасат уфци. Но аз и не искам правителството да прави оценки. Достатъчно е да поддържа сходно финансиране, както е в другите държави. И по-малко да е, ама не с порядъци... Четвърто, няма известен начин да се прави качествена оценка на науката навреме. То е като да правиш оценка на диагноза без да разбираш от медицина. Дали диагнозата е правилна разбираш ако лечението даде ефект. Но в момента на поставянето й няма как да знаеш ако не си доктор. Затова разумните хора не спорят с доктора, а търсят втори, трети доктор. Демек ако искаш да провериш навреме медицинска диагноза ти трябват повече доктори. Същото е в науката - правят се научни фондове, за които кандидатстват различни институти и се разчита на конкуренцията, но журито винаги е от учени. Правителствата не се месят, не раздават оценки кой бил феодален, кой бил старец. Пето, това че на БАН трябва да има нормален бюджет не означава, че ще реши проблемите. БАН няма да ни реши проблемите какъвто и бюджет да му дадем. Цялата дандания тук е, че орязвайки бюджета му до дупка не само че не решава никакъв проблем - напротив, създава още проблеми. А мисля като държава и народ си имаме предостатъчно проблем, че да си усложняваме още живота. Дразнещото е, че с подобни глупости се отклонява вниманието от по-съществени проблеми. Примерно как да се подобрят нещата в БАН и там да стане привликателно място за млади, как да се получават по-добри резултати и т.н. А може би целта е да не питаме що е такъв бюджета на МВР? Нима, за МВР няма критерии за ефективност? Или сме много загрижените за прахосаните 50 млн. за БАН, а за милиард (даже и половина) в МВР някой ни гарантира, че това е инвестиция със супер възвращаемост? Шесто, университетите.... там винаги см твърдял, че кашата е най-голяма. От там излизат предимно некадърници, при това много и големи некадърници... Лошото е, че нещата тук стават все по-зле. Не че някога сме били супер, но поне завършелите можеха да си намерят работа и у нас и в чужбина. Може да не сме били най-добрите специалисти, ама минавахме за "някакви" такива... Сега с дипломата спокойно може да си бършат задниците. Съвсем, съвсем малка част стават и то стават въпреки образованието си, а не благодарение на него... Но никак не е случайно, че нещата стават по зле. Два прости факта - когато кандидаствах за МЕИ на изпита имаше над 2000 мераклии, а местата по държавна поръчка бяха в пъти по-малко. За специалност ИТ местата бяха само за 13 донаборника, а се водеше "важна за народното стопанство", което значеше освобождаване от казармата. Освен тая привилегия, късметлиите се радвахме и на доста прилични стипендии - до към 50% над средната работна заплата. А пък да не завършиш беше немислимо просто... А сега, всъщност от преди няколко правителства след като не можаха да измислят начин как да разделят парите за университетите, дъжавата реши да отпуска повече места, отколкото кандидатстуденти. Уж по-добрите университети ще съберат повече калпаци и така ще се реши кой да вземе повече пари. Е то се решава, ама резултатът е очевАден.... Надявам се, някой ден да се върне старата система - държавата да плаща не за 50 000 места годишно, ами най-много 2-3 хиляди. Но да плаща и добре, така че да има конкуренция. От там ще дойде и частното финансиране. И в момента познавам фирми дето са склонни да инвестират в обучение, стига да имат гаранция, че ще инвестират в кадърни студенти и естествено срещу договор за работа след завършване...
|
| Вто Ное 08, 2011 12:34 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Правилно е, да се прикрепят като НИС към университетите, и то със задължителен хорариум със студенти. Срещу субсидията, която сега получават за заплати, биха могли да учат децата, на каквото могат (ако нещо!). Научната дейност по договори, и с допълнително пари - хем ще се отсее боклука., който най-много рита срещу промяната. Лошото е, че университетските преподаватели не ги искат, защото ги е страх от конкуренцията, и че някой ще забележи, какви глупости преподават.
|
| Вто Ное 08, 2011 12:54 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро, айде да спрем с глупостите до тук, защото не се сещам някъде да съм казал държавата да закрива училищата. Казах, че предпочитам всеки да си плаща за образованието, а не държавата да плати образованието на хиляди инженери и лекари, които после веднага да емигрират там, където им дават повече пари. Ако ще мислиш да става някакъв смислен спор ще е добре да не ми вкарваш такива простории в устата. Никъде не съм казал нещо да се закрива, а да се оптимизира и да се мине към частно финансиране, а държавното такова да се сведе до минимум, защото не е ефективно. Това е - кратко и ясно. Ако имаш нещо да кажеш - кажи го по тези точки, а не по някакви измислени от теб, дето уж аз съм ги бил казал. Аз пък се надявам никога да не се връщат старите системи  .
|
| Вто Ное 08, 2011 3:25 am |
|
 |
|
3aek
|
едно нещо е факт - когато на някой се дава нещо безплатно той не го цени, затова аз съм силно ЗА образованието да се плаща частчно, като например който има добър успех да се освобождава от тази такса, по този начин хора които нямат средства но имат желание да учат ще могат и ще се отсеят тези които записват висше само защото нямат никакви други планове в главата си за момента скоро бяхме на по бира с преподавател в университет в който има и платено и не-платено образование та той се сподели, че тези от безплатното като имали по-дълги лекции и още към 16.30 предлагали ако може да починат и да ги пусне, а тези които си плащали стоели до последната минута и не му давали да мръдне 
|
| Вто Ное 08, 2011 10:00 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
И това с поощряването на високия успех е контрапродуктивно. С такава мярка ще бъдат поощрени само родените натегачи, които едва ли ще ги бъде в нещо освен в борбата с лакти. Инак казано едното хлапе на хиляда или на колкото там се пада дето си струва и дето ще направи през живота си нещо реално полезно е много вероятно да остане на сухо и никога да не получи шанса да се развие - само защото има интереси които са аутсайдерски. Лоша сделка.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Ное 08, 2011 10:12 am |
|
 |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
Абе то хубаво това с висшето образовани, но как точно ще разберете кой колко разбира?
Оценките във ВУЗ-овете категорично НЕ СА критерий за знанията на студента... Сещам се един пример... имах една колежка... симпатяга Писаха и 6 по електроника на мен ми писаха 3... даскала беше мъж ко да се направи.
1 година по късно тая същата мацка с 6-цата нещо трябваше да ми носи една батерия за часовник от тея малките, и тя ми носи батерията увита в станиол от шоколад. Познайте дали ставаше нещо от тая батерия
А колко други примери има просто не ми се говори. Та по Оценките със сигурност НЕ може да се прецени кой става и кой не. Дори и със собствени знания да си изкара 6, се сещам за стотици примери дето сядат, назубрят материала преди изпита и след 1 седмица не помнят нищо.
|
| Вто Ное 08, 2011 10:41 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не каза ли, че държавата давала бездънни каци с пари? И в горното не казваш ли пак, че държавното финансиране трябва да се сведе до "минимум"? Нима резултатът от това няма да е масово закриване на училищата??? На мен ми е писнало да обяснявам, че "частното" не е някакъв пенкилер. Там където има условия то си се развива. И най-малко конкуренцията на някакви долнопробни държавни училища биха попречели на частните. Факт е, че у нас има от частни детски градини до частни университети. Няма монопол, няма забрани, но те не вървят. И не вървят не защото има държавна конкуренция, а защото няма добри условия за подобен бизнес. Както няма условия за частни пенсионни фондове, за частни болници и т.н. Спирането на държавното финансиране ще означава само едно - закриване на държавните учреждения, но това няма да доведе до замяната им с частни. Не и докато не се създат подходящи условия за това. Но създаването на тия условия по никакъв начин не изисква закриване на държавните, или намаляване на мизерната държавна субсидия. Целта на финансирането е постигането на определени резултати и няма никакво значение дали те ще бъдат постигнати от частни или държавни училища. Най-добре би било да се конкурират както е в много държави. А големината на субсидирането е далеч, далеч по-ниска отколкото трябва да е.
|
| Вто Ное 08, 2011 11:15 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 |  |  |  | klez написа: Цецко стига глупости бе... бъди реалист, кво се правиш на ощипана мома и ти. Не говоря за 100% от хората там но поне едни 80%. Стига с тея глупости от приказките как някви супер интелигентни и умни хора бачкат там за жълти стотинки за благото на народа. Дори децата не вярват вече в такива работи. Не казвам, че няма такива... сигурно има и такива ама са единични бройки  . Аз като гледам в университета дето завърших колко от даскалите бачкаха само това и направо не ми се мисли в БАН какво е  Относно какво е кадърен кадър... ако наистина не знаеш - такъв който знае колко струва труда му и се стреми да го получи |  |  |  |  |
Много си категоричен с цифрите. Точно колкото е категоричен човек, който хал хабер си няма за какво приказва, но държи да наделее в спора. Как точно оцени че са 80%? Според мен са около 30-50% "неставащите" и то според зависи от критерия. А аз претендирам да имам много повече допирни точки от теб с тази система и я познавам много по-добре. Ти как точно ги изчисли тези 80%. Или просто си ПЛЯМПАШ? Пак ви казвам - БАН в сегашния си вид и по - сегашния тертип на работа и финансиране е обречена на бавно загиване. Вина за това имат всички. Полза от това - не се сещам кой има. Е да ще спестите там едни КИРЛИВИ 50млн. лв. От тях лично вие няма да видите и 1ст. Има кой да ги изхарчи..... Умното решение е БАН да се реформира по начин по който да започне да работи ефективно. Това обаче е адски трудно да стане, защото: 1. Самото ръководство на БАН не го иска, защото осъзнава, че то е една паразитна и ненужна структура наследена от времето. Смислената реформа във БАН трябва да почне с обособяването на институтите като самостоятелни единици и ликвидиране на централното ръководство. Така всеки институт ще може да се оценява отделно и ще си проличи кой е нужен и кой не. Админисрацията трябва да намалее в пъти. Всичко това централното ръководство не би го позволило. 2. Самите управници не искат да се занимават с БАН. Защото реформата трябва да се наложи силово отгоре, а това значи проблем. По лесно е да им метнат там едни 50-100млн и да не се занимават с тях. В момента проблема е, че Дянков е закъсал с бюджета, а БАН-аджиите са му омразни, щото поставиха под въпрос академичните му изяви (които наистина са комични). И ги е нарочил. Но нищо няма да направи, Гойко ще им отпусне още 5-10млн. и пак ще ги зарежат да си вегитират бавно. 3. Самите учени не го искат. Защото са глупави. Не като учени, а като мениджъри. Те не могат да проумеят, че така го отнасят те. А не могат защото това са учени, а не мениджъри, бизнесмени и т.н. Познавам много такива хора. Те не могат да въртят частен бизнес. Те не умеят дори да се пазарят за заплата. Когато отидеш и им кажеш - ей дай да свършим това и това, тука ще дойдат пари по едни договори, ще си ги разпределим.... те мислят, че правят нещо нередно. Крият се от останалите, защото изпитват неудобство от това, че печелят повече от тях. Казвам ви това са особенна порода хора и са тотално на изчезване. По младите в БАН с охота отиват там където са парите, но като научна производителност са много, ама много по зле. Те са просто едни бачкатори - инженери, каквито сме 99,9% от хората в тоя форум. Правим прости мигалки. Точно младоци учени творят глупости от рода на Октопад. Същите глупости каквито творим 99% от хората в тоя форум. Никой от вас не може да прави истинска наука. Неспособни сте, вярвайте ми, вие можете просто да я ползвате на готово. Затова ви казвам - истинския учен не може да бъде наемен работник. Той не може да се пазари за заплата. Той не може да върти частен бизнес. Нищо друго не може освен да прави наука. И това му е най-ценното. В другите държави подобни хора си ги отглеждат като екзотични и скъпи коне. Дали ще им плаща частна компания (както е в САЩ) или държавата, както е в социална Европа. И на двете места са разбрали, че това си е инвестиция и тя трябва да се пази и отглежда прилежно. Къде по-ефективно, къде не - правят го. А тук с типичната за българина злоба, седнали едни келеши, дето в живота си са написали 2 курсови проекта и 2 дипломни работи, да дават оценики за неща, които хал-хабер понятие си нямат какво представляват. Седнал като ученичка да ми циври, че на колежката писали 6-ца щото има дълги крака, а на него 3-ка. Абе човече ти имаш ли идея колко смешен и незначителен ставаш щом подобни незначителни глупости са проблем за теб? Ти имаш ли идея, че с всичките си знания по електроника дето претендираш, че имаш, си общо взето една тотална нула като научен потенциал? Абе пак ви казвам - отворете и прочетете един брой на някое международно научно списание. Изберете си такова от вашата област. Ако разберете поне 50% от написаното в него - коментирайте.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 08, 2011 11:46 am |
|
 |
|
miro_atc
|
+1 Има една известна история... по време на втората световна Сталин затваря много учени по затворите. Някои от тях като писателите е било ясно защо. Но има и много физици, инженери, които нито са критикували властта, нито нищо. Затварят ги с измислени обвинения при пълна изолация и единственото, което им разрешават е да работят и почти всички са работели през 100% от времето, просто за да не откачат. Така се правят доста трудове и разработки... Доста груб подход разбира се... Но наистина един учен има нужда от пълна концентрация в работата си. Не може да работи и в същото време да мисли какво ще купи за вечеря. Мултитаскинга им куца 
|
| Вто Ное 08, 2011 12:40 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Нещо повече - притиснеш ли един учен до ръба на оцеляването има два варианта - или изпада в дупка и бавно вегититра или става нормален човек като всички нас, с всичките ни меркантилни недостатъци. В този момент процеса е необратим, веднъж разбрал, че може да ползва мозъка си за правене на пари (ако въобще го може де), е почти невъзможно да го направиш пак учен. Той почва да мисли как да изкара повече пари. Нормална човешка реакция. Видял съм тази трансформация у много от по старите учени. А при младите са съжаление направо си става бачкатори в днешно време. Учените се раждат такива. Не можеш да ги създаваш. Можеш само да ги отглеждаш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 08, 2011 1:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти сериозно ли ми го пишеш това или е някакъв майтап, дето не мога да го схвана  ?
|
| Вто Ное 08, 2011 3:45 pm |
|
 |
|
klez
|
Айде ся и училищата намесиха  Ако ще месите и училищата - към бюджета на БАН добавете този на училищата и ще излезе че сме държавата която отделя най голям % от БВП за наука 
Последна промяна klez на Вто Ное 08, 2011 3:59 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Ное 08, 2011 3:59 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12905 Местоположение: София
|
Да не ви се меся в спора, но ако толкова писане беше изписано в някакво "уики" за каквото имаше идея преди време, то щеше да е доста информативно и полезно... 
|
| Вто Ное 08, 2011 3:59 pm |
|
 |
|
klez
|
Ицо няма лошо  Споровете са забавни, доста бързо минава времето като има с кой да си говориш така  Малко е дразнещо само когато на някои хора основните им доводи са: "Ти нищо не разбираш, аз се занимавам с това от 100 години и разбирам много така че млъкни"  та с такива доводи е леко дразнещо ама иначе е забавно
|
| Вто Ное 08, 2011 4:01 pm |
|
|