Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
tgi, като са глупави, БАН си намират друга група хора които да ги оценяват и те да плащат за великите им открития.

А докато Финансите които получават НЕ са обвързани с откритията които правят... забрави да се размърдат.
Ако ще и 5 млрд да им отпуснат все тая... това не е обвързано с откритията им.

Но ако правят открития, патентоват ги, и продават патенти или печелят от патенти, тогава нещата стават съвсем други вече.
Но не... щом силните държави имат такива институции в които наливат пари значи и ние трябва да имаме :). Барабар Петко с мъжете.

Пон Ное 07, 2011 1:56 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

head_up написа:
ike написа:
...

Минаваш границите на добрия тон. Не така, тука се води дискусия, не се надплюваме по роднини.

@Цецо, би ли конкретизирал кога е правено изследването на тая тема и кога е излезнал трудът?

Прави се в последните 10-15 години, но ако имаш някакви въпроси, давай на лични.

Пон Ное 07, 2011 2:00 pm
Профил ICQ
Аватар

То не е важно само какво правиш... важно е и как го представяш на хората. Ако от тея 59млн миналата година бяха заделили 0.5млн за PR кампания, която да покаже колко са велики и полезни БАН, сега всички щяха да викат против правителството че им е отпуснало само 54млн.. ама то е хубаво така, мълчиш си, пускаш някви изследвания, публикации и т.н. дето никой не ти ги разбира, налягаш си парцалите и си подаваш носа само като те резнат финансово.
7 000 човека.
и както някой по-горе каза... около 2000-2500 от тях учени... Само си представи за какъв фарс иде реч.

Пон Ное 07, 2011 2:00 pm
Профил

klez написа:
Но не... щом силните държави имат такива институции в които наливат пари значи и ние трябва да имаме :). Барабар Петко с мъжете.

ами или с мъжете или с маймуните... Виждам, че си направил своя избор ;-)

За сведение само в банановите реСпублики се отделя под 1% от БВП за наука....

Пон Ное 07, 2011 2:02 pm
Профил
Аватар

Миро не е ли по-важно какво има като научни постижения от това колко се отделя.
Щото те могат и 15% да отделят и насреща да няма нищо... както казах бюджета им не е обвързан с откритията.

Ако се заделят 15% за наука нима това ще ни направи велика държава? Не мисля, че %-те от БВП са правилният критерий!

Пон Ное 07, 2011 2:03 pm
Профил
Аватар

klez написа:
Опитвам се да обясня, че като не можеш да обясниш на хората от които идват парите с прости думички Защо твоите открития са стойностни за тях... Това НЕ е хубаво.
Щото да предположим, че правителството отпусне не 54 а 540 млн лв за БАН.

Какво ще се случи според теб?

1, Народа ще почне да недоволства, защо толкова пари отиват в БАН, щот масово хората не са ядрени физици, че да разбират всяка публикация на хората от БАН, а никой не обяснява с прости думи.
2. Ще се завъртят схеми как да се 'приберат' тея пари
3. Малко вероятно е да почнат да се откриват някакви още по стойностни неща.

Тук си много прав. Затова казах, че проблема с БАН е много сложен. Точно толкова сложен колкото с цяла БГ. По същата логика, аз мога да те питам, какво ще стане ако ЕС дойде и изсипе в БГ директна помощ от 500 млрд. евро? Точно същото което ще се случи и в БАН. По твойта логика, трябва да закрием БГ и да изритаме целокупното и население на улицата. И като гледам много от мненията тук - май няма да е грешка.

Последна промяна Цецо на Пон Ное 07, 2011 2:20 pm, променена общо 2 пъти

Пон Ное 07, 2011 2:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо :finga: ще ги окрадат кво да стане :D

Кво стана преди 2 години с евростипендиите? :)
тея дето трябваше да ни ги дадат Май месец ни ги дадоха Ноември :D
няколко милиона лева постояха на депозит половин година в нечия сметка и после ги дадоха на щастливите студенти :))))) то в България схеми всякакви... Колкот и да ни дадат ше ги откраднем... пардон - УСВОИМ ;)

Пон Ное 07, 2011 2:12 pm
Профил

klez написа:
Не мисля, че %-те от БВП са правилният критерий!

http://en.wikipedia.org/wiki/Funding_of_science

Цитат:
Total research funding in most developed countries is between 1.5% and 3% of GDP; Sweden is the only country to exceed 4%

Значи във всички развити страни мислят по един начин, а ти по друг...

Пон Ное 07, 2011 2:16 pm
Профил
Аватар

klez написа:
tgi, като са глупави, БАН си намират друга група хора които да ги оценяват и те да плащат за великите им открития.

А докато Финансите които получават НЕ са обвързани с откритията които правят... забрави да се размърдат.
Ако ще и 5 млрд да им отпуснат все тая... това не е обвързано с откритията им.

Но ако правят открития, патентоват ги, и продават патенти или печелят от патенти, тогава нещата стават съвсем други вече.

Ако умееш да мислиш като си прочетеш цитираното по-горе ще разбереш, че пак говориш без да
знаеш за какво.
Ако не го разбереш не е проблем разбира се (освен за тебе но ти няма да знаеш, че го
имаш), за повечето четящи е очевидно.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Ное 07, 2011 2:19 pm
Профил WWW
Аватар

Пак ви казвам, приемете, че това да направите една ембеддед система, да вържете един дисплей, да пуснете един мрежов кабел, да търкаляте някакво приложенийце, това е едно НИЩО! Направили сте една мигалка. Една китайска маймуна, обучена за 2 седмици, прави същото. Това което ни отличава от китайските маймуни е потенциала за правене на нещо по-голямо от мигалки. Самите китайски маймуни са го схванали това. Затова отделят луди пари за научна работа - да станат хора. Докато ние се опитваме от хора да станем маймуни. Май е прав Рек, че скоро маймуните ще са началниците, а хора като krez и ike ще държат поялника на поточната линия.

Пон Ное 07, 2011 2:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Миро %-те БВП са СЛЕДСТВИЕ на развитието на страните, Прочети кво си ми цитирал и ще го разбереш.
Не значи, че като им дадем 2% от БВП ще станем развита страна...

Пон Ное 07, 2011 2:24 pm
Профил
Аватар

Цецо нека не бъркаме работите.
Хората се обучават в Университетите!
НЕ В БАН!
Университетите са съвсем друга тема на разговор и образователната система

П.П. и Миро, в тоя линк дето си ми дал има една много хубава табличка.
Разгледай там по конкретно колонките % Funded By и % Executed By

Пон Ное 07, 2011 2:25 pm
Профил
Аватар

Вярвам, че си успял да я погледнеш вече, и да прецениш в развитите страни кой движи изследователската дейност напред и кой я финансира... дали частният сектор или БАН.

Само дето както колегата Цецо по-горе каза проблема е много по дълбок... и не е само в БАН, а в цялата народопсихология.
Щото не знам как са процентите за България но почти съм сигурен, че са точно обратно на развития свят. Щото много малка част от частният сектор у нас се занимава с изследователска дейност. Много по лесно е да купуваш и да продаваш ...далавера да има пък и не се изискват много специални умения.

Пон Ное 07, 2011 2:31 pm
Профил

klez написа:
Вярвам, че си успял да я погледнеш вече, и да прецениш в развитите страни кой движи изследователската дейност напред и кой я финансира... дали частният сектор или БАН.

Само дето както колегата Цецо по-горе каза проблема е много по дълбок... и не е само в БАН, а в цялата народопсихология.
Щото не знам как са процентите за България но почти съм сигурен, че са точно обратно на развития свят. Щото много малка част от частният сектор у нас се занимава с изследователска дейност. Много по лесно е да купуваш и да продаваш ...далавера да има пък и не се изискват много специални умения.

хайде като за начало направи справка колко % са 54млн от БВП 2012 и после го сравни с държавното субсидиране в другите държави...

Малко по-трудно ще е да разбереш структурата, защо в БАН и т.н. Очевидно нямаш представа за тия неща. Не че аз съм някакъв специалист, просто навремето като член на факултетен съвет ща не ща съм присъствал и на обсъждания и на хабилитации и на обсъждания на реформи... Кашата е голяма и то най-вече в университетите, там според мен грешките са много по-сериозни.
Но има някои неща, които се знаят и по тях никой интЕлигентен човек не води спор. Едно от тях е финансирането. Такова трябва да има, размерът му като процент от БВП също е ясен като порядък. Не си мисли, че само у нас има подобни дискусии. Навсяъде по света 99.99% от населението не разбира що е то наука. Та не е нужно ние тепърва да откриваме топлата вода.
Просто дебат по отношение на общия размер на харчовете не може да има. Няма никакво значени колко открития се правят или не се правят. Дори да са НУЛА откриятията, бюджета пак трябва да е толкова. Дебат се води при разпределението на тия средства, т.е. дали тоя проект или оня проект, защото никъде не могат да си позволят всички възможни проекти да финансират. Но тоя сорт дебати не са за селската кръчма....

Пон Ное 07, 2011 2:59 pm
Профил
Аватар

Ми вземи за щатите...
2.68% от БВП
31% държавно финансиране остава 0.83% от БВП са от държавата.
Като в това се включват парите отделени за изследователска дейност на университети и други държавни институции.

В БГ са отделени миналата година 59млн лв за БАН и... не знам колко за университетите .
вероятно пак няма да ги докараме до 0.83% от БВП дадени от държавата за изследователска дейност, но къде са щатите в развитие, къде сме ние... И сещай се на щатите изследователската дейност каква и е продуктивността и на наще пичове от БАН колко е.

П.п. за Япония примерно идват 0.56% от БВП финансирани от държавата
Китай - 0.33% финансирани от държавата.

Все пак тук обсъждаме парите отпуснати от бюджета за БАН нали така.
Не знам за държавните училища у нас колко е отделено, уви успях да намеря само една цифра 556млн за 2011 възможно е дан е е вярна нека някой с по правилна информация да каже.
Но ако е така 289+59 за мин. година = 348млн...(ся намерих някъв доклад в който пише 289млн лв за 2011 за висше образование) БВП не знам колко е за 2011 но срещах цифри (пак нека някой да даде по точни) около 70-80млрд лв
та ако тези цифри са верни (което е напълно възможно да не са) излиза, че отделяме повече % от китайците ;)

Последна промяна klez на Пон Ное 07, 2011 3:24 pm, променена общо 5 пъти

Пон Ное 07, 2011 3:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 1080  Следваща