Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от страната
http://news.ibox.bg/news/id_1227856810
Цитат:
Това е едно пренебрежително и низко отнишение към бездомните кучета, да им се гласува бюджет колкото на мързеливите самозванци от БАН
:roll:

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Пон Ное 07, 2011 6:02 am
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Аватар

Кво ще рече пари за наука? тея малко прекаляват ми се струва.

Каква наука развиват в БАН?
с кво бяха заплашили че щели да спрат синоптичните прогнози ли.
И какво излиза, че на година се отделят 54млн лв за 7000 човека дето се занимават със синоптични прогнози :) Голем абсурд.
Все си мисля, че е немислимо да се наливат пари в една институция, която не може да си ги избие тея пари.
Като се развива няква наука... да има нещо насреща поне.
Тея наще само седнали да реват тука че малко пари им давали, и мизерствали, а какво реално са дали на света ? за толкова години и толкова милиони левове изгълтани какво има насреща...

Хубаво ги беше наредил Дянков на времето че са банда феодални старци... ама тръгнаха да се възмущават хората.

Пон Ное 07, 2011 9:40 am
Профил
Аватар

Много е сложно, не го коментирайте без да го разбирате. В крайна сметка 90% от пишещите тук не са направили в живота си нищо по - значимо от мигалка.

Пон Ное 07, 2011 10:27 am
Профил ICQ
Аватар

Със сигурност си прав, но все пак е редно след като се отделят по 50 милиона на година от парите на хората за БАН... работата на БАН да оказва някакво положително влияние върху живота на същите тези хора, които плащат за това. И то влияние, което отговаря на отделената сума.

Пон Ное 07, 2011 10:51 am
Профил

Цецо написа:
Много е сложно, не го коментирайте без да го разбирате.

Цецо, недех така. Може и да си прав за правенето на мигалката, но да ми кажеш, че ония ИТ-та "изобретили" Октопад заслужават още финансиране - не си прав, заслужават камшика, че толкова време ядат чужд хляб! Може би преди години да се е правило нещо, по скоро за някъде. Сега не мисля, че създават нещо. Поне не съм чул за някакво значимо тяхно откритие, още по-малко такова което реално има приложение или поне се очертава да намери? Поправи ме ако греша. В крайна сметка поне 80% от резултата от науката трябва да се върне при бизнеса - колкото и неидеалистично да звучи - за да има възвръщаемост в пари. Останалите 20% може да отидат за доброто на човечеството. Ако. Иначе - знам един професор последно беше с 24 патента свързани с лазери и нито един към който някой да е проявил интерес. За какъв ти е такава наука?

Пон Ное 07, 2011 10:56 am
Профил WWW

klez, klez, Гледам и тебе са ти промили мозъка журналята... Тоя спор сме го водили и преди... потърси - ще го намериш... Всички викат - "в БАН са клатикурци" - и ти почваш да пригласяш като папагал... За мое нещастие жена ми работи там.. Не е синоптик... Зоолог е... Няма един обект дето да тръгне да се строи (пътища, сметища, ЖП линии и т.н.) без да се направи ОВОС. Как се прави? Ми обикаля се трасето на обекта, събират се проби от вода, почва, животни, растения и се прави после анализ. По някога този процес е свързан с командировки с месеци.. Командировки, на които хората ходят със собствените си автомобили щото имат милиони за бюджет... И знаеш ли колко и е нетната заплата за това? При положение, че е вишист и сега пише дисертация за докторска степен? А? Знаеш ли? 350 лева... И не са само ОВОС-ите... Ако 350 лева на месец не е мизерия, ще добавя, че нямат парно - защото не могат да го плащат, гонят ги в неплатен отпуск по няколко дни в месеца, щото нямат пари за заплати та се налага да си работят в къщи... За оборудването в лабораториите няма да говорим... Каква наука искаш да се развива при тия условия а? Как не може да ви просветне в главите, че в БАН не са само тъпите феодални старчета (за което съм напълно съгласен с хер Флик).. И кво викаш.... Изгълтани били милиони през годините, а на среща нищо... Ако там са изгълтани милиони нещо ще кажеш ли за МВР? А? По силата на твоята логика аз бих попитал - те какво са дали насреща за милиардите които чезнат в търбусите им? И смея да твърдя, че нищо-то на ченгетата е огромно по размер "нищо" в сравнение с това на БАН... Но иначе да... БАН е проблема на тая държава.. Щото там все пак има макар и малко, но мислещи и знаещи хора, които обаче не са необходими на мутро-милиционерското управление на държавата, та само им разваля идилията в тъпото чалгарско стадо, дето не трябва да мисли, а да бачка и да плаща... А и кви имотчета имат БАН само... лелееее какви молове какви бизнес сгради, какви хоели... Ех как са им потекли лигите на някои...

Пон Ное 07, 2011 11:18 am
Профил ICQ
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Айде, айде Koleto, да не би като дойде Бойко да се появиха чалгата и мутрите? И на теб са ти промили мозъка. Повтаряте едни и същи глупости, които се теражират от червените. Според мен науката трябва да се прави в университетите. БАН не може ли да се свие до по-нормални размери? Там са всевъзможни институти с повече хора, от колкото трябва, както е било по комунистическо. Освен това не знам защо изведнъж сега започнаха да реват - това старо оборудване да не е остаряло изведнъж като дойде новото управлени? Преди това нищо не се споменаваше, нямаше протести. Но сега като намалиха с няколко процента парите и изведнъж се сетиха, че нямали условия да правят наука...

Пон Ное 07, 2011 11:37 am
Профил
Аватар

head_up написа:
Цецо написа:
Много е сложно, не го коментирайте без да го разбирате.

Цецо, недех така. Може и да си прав за правенето на мигалката, но да ми кажеш, че ония ИТ-та "изобретили" Октопад заслужават още финансиране - не си прав, заслужават камшика, че толкова време ядат чужд хляб! Може би преди години да се е правило нещо, по скоро за някъде. Сега не мисля, че създават нещо. Поне не съм чул за някакво значимо тяхно откритие, още по-малко такова което реално има приложение или поне се очертава да намери? Поправи ме ако греша. В крайна сметка поне 80% от резултата от науката трябва да се върне при бизнеса - колкото и неидеалистично да звучи - за да има възвръщаемост в пари. Останалите 20% може да отидат за доброто на човечеството. Ако. Иначе - знам един професор последно беше с 24 патента свързани с лазери и нито един към който някой да е проявил интерес. За какъв ти е такава наука?

БАН е като всичко друго в тая държава. Нищо по различно няма от централното ръководство на БАН и централното ръководство на държавата ни. Т.е. ако ще закриваш БАН и ще изхвърляш феодалните старци на улицата, с абсолютно същите доводи би следвало да закриваш тая кочина и да разпръснеш по света скапаното и население.

1. Фундаменталната наука, затова е фундаментална, защото не носи директни пазарни реализация. И да - ОКТОПАДА не му е мястото в БАН, тия дето се занимават с подобни глупости в БАН би трябвало да изхвърчат на улицата. Във всички нормални държави има подобни структури, които харчат пари за да се чешат по главите. И да родят веднъж на 10 години нещо фундаментално. Да не мислиш, че тия в Церн отчитат печалба и данъци, срещу милиардите дето са им дали да прахосат??? Това, че бизнеса било трябвало да ги финансира е пълна глупост. За какво му е на бизнеса фундаментална наука?

2. В БАН живеят още в миналия век. Структурата му е от тоталитаризма и ръководството му няма никакво желание това да се промени. Хрантутят се безмислени структури, купища администрация, а учените даже и да са читави са неглижирани. 2200 учени при 7000 човека личен състав. Последното не се нуждае от коментар.

3. Оценката на подобни учени, институти и прочие, по света се прави по един единствен начин - импакт фактор. Това нещо, субективно или не, е прието за критерии по целия свят. Като при това е относително обективен, защото публикации в БГ списания не носят никакви точки. Като се направи една проста сметка: вложени пари - резултатен импакт фактор, се оказва, че в БАН работят някакви свръх продуктивни учени, защото за да постигнат подобно ниво на публикации, на Запад харчат около 100 пъти повече пари за заплати и техника.

4. В голяма част от институтите P3 е нормален работен компютър. Парно няма. Сградите са подходящи за казармено кашишко поделение. Заплатите са под и около 500лв. При подобни условия 99% от вас не биха могли да сгънат правилно салфетка, камо ли да произвеждате някаква наука.

5. БАН има имоти за милиарди. 1/3 се ползва по предназначение (институти), 1/3 пустее, а 1/3 е отдадена почти безплатно на шуробаджанашки принцип под наем. Централното ръководство на БАН все реве, че Дянков искал да му вземе имотчетата за милиарди. На въпрос - е като имате имоти за милиарди, що не ги стопанисвате и не изкарвате от тях пари, а ревете за 60 млн. смешни лева, отговора на ръководството е - ние сме учени, не брокери.

6. След последното орязване на бюджета, учените бяха пуснати в неплатен отпуск или минаха на половин работен ден. Как се прави наука с 200лв. заплати ти ми отговори. Но за сметка на това административния персонал остана на цяла заплата и цял ден си ровеше в носа от скука.

С горните факти се опитвам да ти обясня, че БАН е просто една малка България, а така наречените феодални старци, са просто това, което си и ти в БГ.

В БАН трябва да се действа радикално. В БГ също.

MidNighT_SpiRiT написа:
Според мен науката трябва да се прави в университетите..

Това е РАДИКАЛНА ГЛУПОСТ.

В БГ университетите в последните 20 години се произвежда предимно курволяк, алкохолици и мамини синчета. Ако ти очакваш в тия университети да се ражда реална наука, си или тотално заблуден или просто говориш, колкото да се намираш на работа.

Вземи и се ограмоти малко. Научните публикации в западни списания и конференции произведени от БАН и ВСИЧКИ университети в БГ, са в съотношение 10:1 при бюджет на БАН 1/10 от университетския. Т.е. реалната научна производителност на БАН е около 100 пъти по-висока чисто математически.

Последна промяна Цецо на Пон Ное 07, 2011 11:50 am, променена общо 2 пъти

Пон Ное 07, 2011 11:42 am
Профил ICQ
Аватар

Коле, Тея ОВОС-и нима този който ги поръчва не ги заплаща?
Щото така излиза. Според мен, когато се строят пътища, от бюджета за пътищата се заплаща на БАН за да го направят това нещо... едва ли ги изръчкват 'айде вие сте на бюджет без пари ше го прайте'. Най малкото, че пътищата се строят от подизпълнители а не от държавата.
Звучи наивно.

Струва ми се неоправдано 7 000 човека да правят наука там. Както каза колегата по-горе наука трябва да се прави в университетите.

Не може да сравняваш МВР с БАН.
Аналог на МВР има във всички държави... за БАН не съм убеден, и продължават да съществуват.
Може да ги плюят ченгетата може всичко да е, но на мен колкото пъти ми се е наложило да звънна на 166 винаги са ми вършили работа достатъчно бързо ако е било спешно. (Уви не мога да кажа същото за бърза помощ).

Пон Ное 07, 2011 11:46 am
Профил
Аватар

Добре де, айде някой да даде реален пример какво фундаментално е измислено в БАН за последното десетилетите.

Сигурно има такива неща, но дайте някакъв пример все пак, не само да си говорим празни приказки

Пон Ное 07, 2011 11:50 am
Профил
Аватар

klez написа:
за БАН не съм убеден, и продължават да съществуват.

Когато не си убеден е добре да прочетеш и проучиш преди да пишеш нали? За да не се излагаш.

Не само, че има, ами и харчат пари със самосвали.

Не е проблема, че феодалните старци харчат някакви смешни стотинки. Проблема, е че благодарение на ръководството на БАН, ръководството на държавата и извънредно простия ни народ, БГ няма реално работеща академия на науките.

Пон Ное 07, 2011 11:51 am
Профил ICQ
Аватар

И продължавам да не съм убеден, че всяка държава която има аналог на МВР има своя БАН... както и да е.

Дайте по другия въпрос със конкретните примери за фундаментални открития.
Щото е лесно да кажеш "Те са направили стотици фундаментални открития" ... това всеки човек може да го каже
по трудно е да посочиш конкретните, но това показва, че си наистина запознат.
Та дайде някои конкретни примери за да ги оценим тук

Пон Ное 07, 2011 11:57 am
Профил
Аватар

klez написа:
И продължавам да не съм убеден, че всяка държава която има аналог на МВР има своя БАН... както и да е.

Дайте по другия въпрос със конкретните примери за фундаментални открития.
Щото е лесно да кажеш "Те са направили стотици фундаментални открития" ... това всеки човек може да го каже
по трудно е да посочиш конкретните, но това показва, че си наистина запознат.
Та дайде някои конкретни примери за да ги оценим тук

Прав си. Има много държави които имат аналог на МВР, но нямат БАН. Много от тях са в Африка :)

Относно фундаменталните им открития - няма. От 20 години няма. Няма и да има. Както казах при условията в, които са поставени, ти не можеш да сгънеш правилно и салфетка.

Как се прави според теб някакво (било то и нефундаментално) откритие в днешни дни? С молив и хартия?

Иначе в момента БАН произвежда минимално количество читав научен материал. Ако се потрудиш - можеш да го откриеш, но предполагам, че няма да успееш. Защото се изисква да четеш материали, които гарантирам ти няма да са ти интересни. На мен също не са. Затова и оценявам и малкото постигнато там, защото знам, че хора като мен и теб, никога не биха постигнали и 10% от подобна научна производителност. Нито имаме желанието, нито умствения потенциал. Ние с теб можем да правим мигалки.

Пон Ное 07, 2011 12:02 pm
Профил ICQ

Цецо аз съм правил мигащ светодиод за това искам две бански заплати всеки месец, с мигащия светодиод съм извършил научна работа повече от всички от бан взети заедно.
Ако се разстрелят всички учени от бан и всички професори в университетите IQ на българия рязко ще скочи.
Koleto жена ти не работи за повече от 350 и го знае за това си пази мястото. Ако работеше колкото някоя нейна колежка от западна европа която получава 5000Е заплата, щеше да отиде при началника й и да каже работя за 10 000 лв искам 10 000 лева заплата или напускам. Но не тя си знае че не работи за 350 и за това и се радва на работата си. Тези ОВОС са напълно излишни. Ако някое ОВОС пречи на магистрала или нефтопровод, просто ще уволнят еколога, докато някой не разпише че всъност проекта ще се отрази благоприятно.

Пон Ное 07, 2011 12:02 pm
Профил
Аватар

ike написа:
Цецо аз съм правил мигащ светодиод за това искам две бански заплати всеки месец, с мигащия светодиод съм извършил научна работа повече от всички от бан взети заедно.
Ако се разстрелят всички учени от бан и всички професори в университетите IQ на българия рязко ще скочи.
Koleto жена ти не работи за повече от 350 и го знае за това си пази мястото. Ако работеше колкото някоя нейна колежка от западна европа която получава 5000Е заплата, щеше да отиде при началника й и да каже работя за 10 000 лв искам 10 000 лева заплата или напускам. Но не тя си знае че не работи за 350 и за това и се радва на работата си. Тези ОВОС са напълно излишни. Ако някое ОВОС пречи на магистрала или нефтопровод, просто ще уволнят еколога, докато някой не разпише че всъност проекта ще се отрази благоприятно.

С това, което избълва отгоре, правиш всякакъв по нататъшен диалог безмислен. Мирогледата ти е обширен , колкото на стандартна БГ жива единица с надяната поцинкована кофа на главата. И като знам, че голямата част от обществото ни се състои от подобни на теб единици, губя всякаква жал и смятам, че мизерята и нещастията, които носи тая държавица, са 100 % заслужени и закономерни.

Пон Ное 07, 2011 12:04 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 1080  Следваща