Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Fuzzy Logic 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение Fuzzy Logic
днес се зарових малко из форума и видях публикациите на MOZFET
темата е много интересна, но не е популярна
според публикацията в toolbox на matlab няма нищо интересно. не съм съгласен - там е описано как се работи с техния продукт и няма теория :-) / много е малко и доста повърхностна /, а това е проблем. но трябва да се обърне внимание и на simulink за тестване на готвия контролер което си е проблем при големи системи. при предишни мои ровения из темата намерих FuzzyTech http://www.fuzzytech.com/ това е нещо доста добро и има вградени компилатори към различни системи спомянм си че имаше за 8051, за PIC, за С166, за 68Н, за DSP, за Siemens, за Mitsubishi и др. както и вградени помощни средства. та въпроса е някои има ли го с крак за него - не намерих нищо подходящо. и втория някои да знае място с малко теория, много добра работа ще свърши книга, html или pdf. много е удобно за управление на прости процеси, но става и за много сложни и изобщо не е за подценяване

Вто Окт 18, 2005 10:14 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не разбрах теория за кое те интересува. За фъзи логиката ли?

Вто Окт 18, 2005 1:16 pm
Профил

Мнение 
да теория за fuzzy логиката и типични приложения / напр. къде каква membership функция е подходящо да се ползва ( въпреки че е много специфично за конкретното приложение )/. при входа и изхода как да се ползва membership функцията, както и примери разбира се

Вто Окт 18, 2005 1:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
http://www.geocities.com/isusnea/fuzzy.html
Имам и други пдф-и но нещата общо взето се повтарят. Аз съм правил терморегулатор на базата на фъзи и ползвах триъгълни функции. Стана доста добър. Всичко е в подходящата настройка (коефициенти). Докато го писах, бях се удивил, че даже с множество грешки той съумяваше да работи.

Прикачени файлове:
tutorfl.zip [43.5 KiB]
191 пъти
furnace fuzzy controller.pdf [428.92 KiB]
250 пъти
logic.pdf [162.85 KiB]
234 пъти
Вто Окт 18, 2005 1:52 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аре моля ви се некой да хване и да обясни смляно в 3 изречения, що за чудо е това.

Вто Окт 18, 2005 3:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами Цецо ще се пробвам ама не гарантирам че ще е наи точно обяснение
идеята е че с това нещо могат да се управляват обекти за автоматизация подобно на ПИД управлението.
Разликата е, че се настройва с правила от типа "ако -- тогава --", задаваш криви описващи възможни състояния на всеки от входовете и съответно на изходите след което съставяш алгоритъм от правила по горния тертип, като имаш право да ползваш и логически функиции свързващи отделните входове съответно изходи, но лог. операции не са стандартни ами "многостойностни" т.е. отнасят се за криви и 2Д образи които са насложени и се образува зона на припокриване. отделно самия контролер се свежда до два основни типа "Мамдани" и "Сужено", които правят допълнително пресмятането, в крайна сметка получаваш процент получен от правилата, работещи като едно цяло
ами като цяло е трудно да направиш първата си ситема ;-) от там нататък е по лесно, а на мен тази е първа и е доста сложна :-) като за първа
http://www.mathworks.com/access/helpdes ... box/fuzzy/ на този линк ще намериш описанието на fuzzy от MATLAB там има добро обяснение но както казах по горе е непълно и остават много въпроси а ако си сложиш и матлаб ще можеш да видиш демосите които ще ти дадат малко по ясна представа за това
основни системи които може да правиш с това нещо е управление на процеси, клъстеризация, адаптивни невронни мрежи всичко това е описано в хелпа на матлаб

Вто Окт 18, 2005 5:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
задаваш криви описващи възможни състояния на всеки от входовете и съответно на изходите

Не е задължително да са криви, с няколко мембер триъгъгни функции се постига не линейно управление. Имах едно много хубаво пдф-че (от което тръгнах аз) в което на две-три страници е изложен един прост контролер, но за съжеление немога да го открия. В интернет има писано тонове по въпроса. Ето още някой друг линк.
http://www.abo.fi/~rfuller/nfs.html
http://www.cobaltai.com/fuzzylogic.htm
http://www.doc.ic.ac.uk/~nd/surprise_96 ... icle2.html
http://www.fuzzy-logic.com/
http://www.faqs.org/docs/fuzzy/

Вто Окт 18, 2005 5:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мога да дам пример за един прост фъзи контролер, ако някой прояви желание, но ще трябва да попиша малко.

Вто Окт 18, 2005 5:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хммм. Незнам до колко разбираемо съм го написал, но бързах доста.

Прикачени файлове:
FuzzyTut.pdf [104.42 KiB]
292 пъти
Вто Окт 18, 2005 7:04 pm
Профил

Мнение 
намерих 1-2 дребни грешки но те са без значение :D, ето го твоя пример в разширен вид и с допълнителни картинки всичко е в матлаб но не съм го симулирал в симулинк. това. може да погледнеш по скоро дали аз нямам някоя грешка особено ме притесняват фумкциите на производната. добавил съм и fis файла за желаещите
по късно ще постна друг подобен пример :lol:
а как би следвало да си представя изходите като мога да ги управлявам до ниво on/off
друг интересен момент: как се постига управление по разлика --> напр. имам резервоар с вода и искам да го пълня до определено ниво от друг резервоар но да се пълни само ако нивото на пълнещия е 5см повече от пълнения / като преливник /, не мога да задам толкова криви :-) т.е. правилото е: ако резервоар А е с 5см по пълен от резервоар В то прелей в резервоар А докато резервоар В стане с 2см по пълен от резервоар А

Прикачени файлове:
Fuzzy Tut.rar [346.51 KiB]
216 пъти
Сря Окт 19, 2005 4:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами нетрябва ли функциите на производната да се застъпват? Поне аз така правя. Иначе ще има момент когато всички функции на производната ще дават нула и тогава онова последното уравнение, дето го бях написал, няма да има решение. Иначе хубави графики прави МатЛаба :) . А какво ли ще начертае ако входните данни не са 2 ами 3 (примерно и втора производна :lol: ).

Сря Окт 19, 2005 4:43 pm
Профил

Мнение 
как го правиш това с първа и втора производна, какво смяташ и по какъв начин ?
слагаш я с цел да предсказваш реакцията в някаква степен и го прилагаш
правилно ли съм разполложил производната в примера ?

Сря Окт 19, 2005 5:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами целта на първа производна ( в нашия пример скорост на нарастване/намаляване на температурата) е да се знае на къде отива процеса. При дискретни измервания, се използват различни числени методи. Най-прост пример: знаеш резултата от предходното измерване, знаш колко време е минало от тогава и смяташ някаква приблизителна стойност. За по добри резултати по добре е да имаш повечко данни за предходните измервания и да се приложи някакъв по-сложен алгоритъм за смятане, за да се позагладят нещата от дискретизациата и грешките в измерването. А с втора производна ще е полезно за както каза предсказване на реакцията. Неразбрах последния ти въпрос, може би защото не съм работил с матлаб.

Сря Окт 19, 2005 5:39 pm
Профил

Мнение 
втория ми въпрос беше за самата крива такава ли точно трябва да изглежда, защото имах съмнения, ама явно е така защото досега не си протестирал :-) относно изгледа на кривата
можеш ли да пратиш някои линк дето е описано по подробно това за производните на мен са ми обещали книги, ама за другата седмица чак .... дано не са на немски 8O :-)

Чет Окт 20, 2005 9:18 am
Профил ICQ

Мнение 
Ето и друг пример по прост е от първия но има повече описания към него
surface viewer-a работи с 1 или 2 входа и 1 изход ако искаш повече си ги менкаш така че да се показват 2 входа и един изход в този пример има само 1 вход и един изход и затова 2д графика :-)

Прикачени файлове:
Water.part2.rar [687.86 KiB]
205 пъти
Water.part1.rar [781.25 KiB]
210 пъти
Чет Окт 20, 2005 10:33 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща