|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 8:12 pm
Баси, на къде отива света ...
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Баси, на къде отива света ...
А бе може и да не получиш обяснение кои са програмисти ама дотук в списъка на тия дето не са а се водят не видях излишни.Това Делфи онова ли е, дето беше турбо-паскал едно време - или турбо-C? Не съм писал на нито едното естествено, има още безброй други тъпотии които съм си спестил  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Ное 06, 2011 6:32 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Аз съм писал на всичките тия плюс форт, пролог, няколко диалекта на паскал и бейсик и няколко асемблера. Вече не пиша активно почти нищо освен разни дребни доработки на C и не се смятам за програматор но въпросът тук ми се струва принципно поставен. Според мен всяка поредица от инструкции които задават някакви действия, може да се разглежда като "програма". В тоя смисъл всички, включително и прословутите уебаджии са програматори в някаква степен 
|
| Нед Ное 06, 2011 8:04 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
То така дефинирано и жена ми програмист на пералнята и печката. Майтап де. Аз почнах навремето с асемблер и С, след 3-4 години постепенно минах на C++ тук таме асемблер и така 10-на години, след това и аз не знам за какъв дявол ми беше да се занимавам с С# и .NET - направо си пропилях 7-8 години в мъки и страдания - правиш квото трябва а резултата никакъв го няма. И накрая се върнах пак в началото - C и асемблер и не смятам да правя повече експерименти. Това, че цял живот съм програмирал дали ме прави програмист?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Ное 06, 2011 11:39 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е тука веднъж един (поизчезнал напоследък) съфорумец ми показа как се правят екселски таблици (то на open office беше де ама сигурно е същото), то могло в едната кутийка да напишеш сметката от кои кутийки да е. И като го показах на жената и да видиш сега какви таблици програмира вече (нищо повече не и показах от това дето бях видял, т.е. цъкване в три кутийки за демо). Явно и е приятно де, чакам да видя кога ще открие графики и торти как се правят (тя не може много да чете на английски което и е май единствената спирачка - но пък каква, за жалост). Всичко това с кой програмист кой не започна като майтап и си остава така, очевидно. То като не е майтап се споменава и езика, на който е програмист даденият програмист  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Ное 06, 2011 12:45 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30857 Местоположение: София
|
Ами то да ти кажа не е толквоа до езика, но като видиш нещо писано на action script, java или пък php което вместо на 10 е написано на 110 реда, и не работи при това, може да заключиш за какви прогрмаисти става въпрос. Истината е че изключенията не са важни, важна е масата, а мастаа от тези програмисти не са ниаккви програмисти а малоумни драскачи, и не е ясно изобщо как им работят нещата, всичко е магия. Иначе дали се ползва делфи или нещо друго не е от осбенно значение, и на делфи може да се напише читав, работещ код и рабзираем ина java и на PHP, не мисля че тук има място някой да се засяга или обижда, но флаш и php драскачи виждам всеки ден и не съм обесил някой от тях просто защото разбрах че всички са такива, отново 1 или 10% изключения са изключения, това не променя масата, не влиза в статистиката и не може да ми промени мнението за тая порода като цяло.
|
| Нед Ное 06, 2011 1:25 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9136 Местоположение: Разград
|
Аве оплювайте вие така наречните RAD tools (rapid application development) ама ако трябва за ден-два да се спретне някъв по сериозен юзър интерфейс + база данни, ще ви питам как се прави на С + асемблер само. И това "за ден-два" да се разбира буквално за толкова.
|
| Нед Ное 06, 2011 1:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе аз май точно това с еопитах да кажа, не е важен тулса, важно е какво се прави, няма нищо против тия среди, аз не с еимам за програмист, освен за малки гадове за друго не съм писал почти нищо,а РС съчиненията ми са по-скоро за мои лични нужди, и ползвам точно такива тулсове, ама не делфи а borland C, и то точно щото искам да си вадя графики, да имам бутончета и др.подобни. Имаме и доста дреболии писани на делфи, но това не прменя простия факт, ние може да имаме 200 написани като хората, да но срещу нашите 200 има 2.000.000 написани като от последния човек, и това го прави масово Делфи писача. Но пък основния ни продукт си е съвсем истинско С чат пат асм, няма готови форми, прозорчета, бутончета ... те не му и трябват де. Това беше закачка, и рабирам колегите защо се запънаха, все пак това е форум за микроконтролери, и хората тук би трябвало да знаят как се пише, и изпозлват тия делфи и други подобни среди само защото им трбява нещо с което бързо да си свършат работата.
|
| Нед Ное 06, 2011 1:45 pm |
|
 |
|
michev
|
Писах последния пост поради факта, че хора - не програмисти (което сам твърдиш в последния си пост), класифицират група от програмисти като драскачи, без да са писали професионално на изброените езици. Убеден съм че, ако работите като "програмисти" на един от изброените "драскачески" езици, нямаше да изтърсите ония постове. Та нека споделя и моето мнение за "драскач" - Драскача е езикво необвързан. Той получава входни данни във вид на кухи класове/функциии (UML диаграми и подобни), и неговата задача е да ги запълни с код. От него не се иска да мисли особено много, тъй като "архитекта" на приложението му е направил цялостната стурктура. За мен всички останали непопадащи в тази графа са програмисти, а не драскачи.
Тони, изобщо не съм съгласен че, специално на РНР ще пишеше едно нещо на 110 реда вместо на 10, поради факта че имаш достатъчно вградена в РНР функционалност. Всъщност е точно обратното - на С/С++ за една връзка с базата данни би написал поне 110 реда за извличане на някакви резултата и около 10 реда на РНР за същото. На java също ще бъде написано на по малко редове.
|
| Нед Ное 06, 2011 2:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз затова пиша за драскачи Мичев а не за програмисти, не са един или двама тези с които съм се сблъсквал или работя. Това че не пиша професионално за РС не мисля че има някакво значение, редовно ми се случва да им оправям кодове, те дори не знаят как да си дебъгнат тъпия php или action script код, тука Хищника има много да разправя, той доста по често от мене се сблъсква с това, и то не само на хора които да речем не са от най-добрите, а и на хора които се славят като страшни спецове, а и на такива които уж са ембедед програмисти. То като цяло мнението ми е че малко от тези които пишат само за РС могат се нарекът истински програмист, за много от тези хора времето е непонятна величина, както и системните ресурси. Отново, не приемайте нещата лично, 90% от прогрмаистите в момента не знаят какво е DOS и ако трябва да направят фор цикъл на асм ще гледат като теле в железница. п.с. точно в момент ами правят ERP кустомизирано, едните SCALA EPICOR уж голямата фирма ги заебах щото нито разбират какво искам, нито явно как да го направят, сега други взех, малки но уж с опит, и при тях като гледам нещата не са по добре, та постоянно съм в досег с такива, къде по мои проекти, къде покрай клиенти и нещата са трагични, не съдете по себе си за масата.
|
| Нед Ное 06, 2011 4:19 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Мърлячество има навсякъде, при софтуера обаче е по-видимо защото: Първо, нещата се развиват много по-динамично, отколкото в други области. Тук има хора дето са виждали "програмиране" с перфоратор в ръка и тогава единствения интерфейс си беше гумената дръжка в буквалния смисъл... Макар и основните принципи в програмирането да са същите, езиците и интерфейсите се промениха коренно и продължават да се променят с голяма скорост. Проблемът в динамиката е, че пазарът не му се чака. Или пускаш нещо по-ново и шарено, или си оут от бизнеса и само мърмориш като стара свекърва. Второ, въпреки голямото развитие, трудно можеш да "почнеш на чисто". Не е като хардуера - излязат нови чипове и подменяш старите. Щеш не щеш, много стар код остава да се търкаля и се кърпе и маже до последно... Сега, отрани изглежда "трагично" както казваш и не само отстрани. Повечето програмисти го виждат също, но за разлика от външните наблюдатели са наясно колкото е лесно да се критикува и колко е трудно да се правят нещата правилно. Особено, когато дефиницията за "правилно" се сменя постоянно. Един добър програмист никога няма да каже "аз съм еталон", "моят език е най-най-" и прочие глупости. Имаше една поговорка, че човек колкото повече учи, толкова повече неща вижда че не разбира. Това важи в най-голяма степен днес за програмистите. Тъй че това дето го казваш за "нашата маса" хич не е вярно 
|
| Нед Ное 06, 2011 6:33 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
А най-сладкото е, че дори самото програмиране ще отмре в по-дългосрочна преспектива. 
|
| Нед Ное 06, 2011 7:38 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
може би, ама в мнооого дългосрочна перспектива, щото никой не копае на тая тема  Предполагам знаеш кое е ограничението в информатиката... така както скоростта на светлина спъва физиците ( и никой не копае на тая тема), както втория закон в термодинамиката и там никой не копае 
|
| Нед Ное 06, 2011 7:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами Миро сиак ми си да си прав и аз да греша, но мене опита ми показва друго. Добре да оставим настрани проблемите ми тук в БГ, първо че ние тук не правим много проекти, второ че и като цяло тук дори и големите фирми са малки. Да обаче аз работя и с много клиенти извън БГ, ето в момента имам едни от САЩ, виждам как друга фирма която с ее хванала да ми пише нещо, и то голяма, с хиляди програмисти, е сътворила едно нищо, срещу доста пари, и за цяла година работа. Друг случай, един бивш клиент, пак от САЩ,ние му направихме един хардуер и един dll който да позлва с хардуера, едни други хубавци почнаха да му правят и софт и web, и софта и web-а бяха до никъде след почти две години. Веб-a специално са му го почвали два пъти, първия път някакви индийци, успех нулев, втория път някакви американци, уж пак реномирани, не съм ги чувал, пак успех нулев, или по скоро за ралзиак от индийцие имаше нещо, но то и без да му гледам кода се виждаше че е бъгаво щото не работеше, представям си как е написано и какво прави. Голям пролем според мен е че в момента много от прогрмаистите са приложни, и то на прости приложения. Не обвинявам WEB писачите че толкова могат, в 90% от случаите от тях се иска сайт на който няма кой знае какво да му прогрмаираш, няма алгоритми няма кой знае каква логика. Да но тия хора в момента в който трбява да направят нещо с алгоритъм, да следват някаква логика, ами те една проста формула не могат да имплементират, т ене могат да я разберът, камо ли да се сетята как да я вкарат в кода си. Етго за такива хора говоря, тхя ги има както при PHP така и при Flash така и при всички C#, Delphy, BCB и други от сорта, защото много от нещата които правят се свеждат точно до прогрмаиране с мишка, в най-сложния случай работа с някоя база данни и извеждане на данни от нея. Всъщност ако ги накараш да напишат код който изпълнява някоя от функциите на MySQL-а да речем, силно се съмнявам че ще успеят, изобщо ... те не могфат да преобразуват от един формат в друг ако не са им вградените функции за какво говорим, не знаят какво е терминатор или пък какво е BCD ... Отново си мисля че гледаш на нещата от една гледна точка, не изключвам да работиш на място където има 50 човека, и 50-те да са кадърни, както и всеки друг тук, срещу всеки един такъв, има сигурно по 20 които са некадърни, заобиколенни от по още толкова некадърни. Нещо тая шега взехме много да я задълбаваме, едва ли изказванията по горе са визирали някой от тук постващите, за мен е нормално хората тук работейки професионално и занимавайки се със сериозни проблеми да им се струва странно това което казвам, но на мен погледа ми не е отвътре а отвън, но моето отвън не е отвън на бизнеса, а отвън на програмиста, с бизнеса съм наясно, къде от това с което се занимаваме директно, къде по друга линия.
|
| Нед Ное 06, 2011 8:05 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе аз имах "щастието" да влеза в дълбините на RAD IDE-тата (правих гуи компоненти за VS), а преди това доста години правих/продавах едно ERP и там също дълбах и SQL и ADO.NET и т.н. технологии, и трябва да ви кажа, че нещата са си направо трагични още на ниво framework преди "драскача" да е доубил перформанса. Без да влизам много в подробности ще спомена само че за да покажеш в ERP-то списък с продажби или плащания се прави горе долу следното: подготвя се заявка (текст) към sql, който е друг процес, така че се правят няколко превключвания от процес в процес, заявката се парсва, анализира, оптимизира, компилира и изпълнява, прочитат се данните от диска (ако не са кеширани) после се филтрират, сортират, сумират и т.н. от вече компилирания код на заявката, след това получения резултат се прави на стринг за да се върне на erp-то, пак следват няколко превключвания на процеси, преточване на стрингове между тях и се връщаме в ерп-то, което почва да парсва резултата от sql-а и да го обръща пак на binary, като го реди в таблички, клетка по клетка, ред по ред, от тук го поема гуи компонента който почва тия двоични данни да ги прави пак на стрингове за да ги покаже на екрана, само мимоходом ще спомена че всяка буквичка се рендва от някой ттф шрифт, прави и се antialiasing и т.н. преди да се появи на екрана. Това всичкото е да се покаже 50 реда данни, изпълняват се милиарди иснтрукции за нещо което един тъп касов апарат го прави с 8 битов процесор без дори да се задъха. Да не споменавам простотията наречена GC (garbage colector) която може да ти успи целия компютър за половин минута без дори да разбереш какво става. Почти всички програмисти които правят такъв софтуер си нямат никаква представа за тия дребни детайли които са в резултат на драгването на една таблица в дизайнера и вързването и към база данни - като е бавно, ъпгрейдвай хардуера - е да ама точно тука нещата се разминаха между интел и майкрософт - по времето на vista и pentium 4 - вистата адски калпава, бавна а пентиум 4 вместо да е по бърз от тройката се оказа по бавен и чак няколко години по късно с коре2дуо успяха горе долу да закърпят нещата, но гърнето вече беше счупено. Верно че на пазара не му се чака, ама не му се и плаща за половинчати и калпави решения. Та света според моето скромно мнение отива към таблети и веб апликации за крайния юзер, с HTML5 и CSS3 успях да направя за 1 ден същите гуи компоненти за които се кютах цяла година с Win32, .net, WinForm и т.н. Сега ще залягам здраво на ARM ембдед сървъри с веб итнерфейс и хич не ми пука колко лесно се било работило с RAD среди и готови компоненти - на практика всичко е само и само да се харчат повече лицензи за windows. А да, за делфито - не съм го ползвал никога, но шапка свалям на турбо паскал 3 - няма и 40к иде и компилатор в едно направено от 1 човек, язък че същия човек накрая стана баща на .нет.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Ное 06, 2011 8:12 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Тони, разбира се, че съм виждал всякакви бози... изключвам чистите мошеници дето само вземат пари без да правят нищо.
За останалите - който и да е сорс да ми покажеш, със сигурност мога да ти направя един куп забележки. Поне досега не ми е попадъл "перфектен код", наистина има такъв който работи добре, но я не документиран, я нещо друго, абе винаги има неща дето куцат. На мен ми правят впечатления тия неща понеже винаги съм писал сорсове дето се ползват от други хора (не ги запечатвам и крия). А и последните години имам и неща дето публикувам щото са опън сорс. Тъй че се старая ако не друго, то поне да знам "как трябва да се пише". Но за съжаление, като гледам собствените си сорсове също виждам един куп забележки... Тъй че когато критикувам другите, винаги имам едно на ум, че аз самият не съм перфектен. А защо не съм... е друга бира. И повечето колеги дето познавам са в същото положение, включително и много по-добри програмисти от мен. Това исках да ти кажа...
|
| Нед Ное 06, 2011 8:49 pm |
|
|