|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 11:20 pm
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Гърците май закъсаха яко
Е аз се разкикотих на израза де, без връзка с контекста. То инак кое ли на тоя свят е за смях ако ще го гледаме оттам, знаем как свършва за всички ни  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Ное 06, 2011 5:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
еее занем това тука, не с езане след червеите какво става, не че съм вярващ ама си представям едни рогатковци как ме бучат в казана 100-200000 годинки ... но такъв е светът, жесток и несправедлив, тук се мъчиш, и тъкмо се зарадваш че се е свършило и свикнеш с братята черви, и хоп .... вилицата у гъза, от трън та на глог 
|
| Нед Ное 06, 2011 8:27 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Италианците май вече и те тръгнаха по гръцката пътека - само дето, те са доста по-големи и не знам дали ще могат да ги "спасяват" 5 пъти като Гърция или направо от първия път ще гръмне всичко  . ПП. Германската туристическа фирма TUI вече праща нови договори на гръцките хотели, където се казва, че бъдещите плащания към хотелите ще бъдат в локалната гръцка валута  .
|
| Сря Ное 09, 2011 8:52 pm |
|
 |
|
sthx
|
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Ное 10, 2011 9:09 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/11/09/ ... t_bankite/Изтеглили 3% което е 5 млрд. Значи имат депозити за 170 млрд. в банките... Изниква въпроса - що им опрощаваме дълговете, като те парите ги имат?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 10, 2011 4:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Щото Цецо това са частни депозити, а дълговете са държавни. Нали не предлагаш Гърция да национализира парите на хората  ? Питам, защото последно време взех да се обърквам доста с идеите, изказани в тоя форум. До вчера ми обясняваха тук как старата система била по-добра от сегашната, сега пък ти направо искаш някой да конфискува парите на хората в банките, за да плати държавния дълг. Та вече не знам какво да си мисля  . Те не че пак няма да им вземат парите, ама поне няма да е толкова явно като конфискацията  .
|
| Чет Ное 10, 2011 5:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Когато писах, че "старата система е по-добра" обясних точно кое е по-доброто и защо по-добро. Ако имаше нещо по същество да беше го казал, а не да ми вадиш думички от контекста и да си правиш свободни съчинения...
|
| Чет Ное 10, 2011 5:42 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Казвам, че трябва да излязат от еврозоната, да им шибнат една яка инфлация и да им приберат депозитите. Демек точно това казвам. Някой трябва да плаща, що да не е тоя дето е ял?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 10, 2011 5:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Защото има проблем да стане точно така, както казваш ти. В нормалния свят длъжника като неможе да плати и фалира и съответно кредитора духа супата, защото не си е прецинил риска на рисковата инвестиция. Затова и има едно нещо, наречено застраховка на дълг. Т.е. като не ти плати длъжника си получаваш парите от застрахователя. Това, което искаш ти (и което реално плануват европейските политици) е да се социализират загубите на банките и застрахователите, което нямаше да е проблем, ако пък те не искаха когато са на печалба тя да си бъде само за тях. Това, което става в Гърция, а и в другите прасенца е пълна малоумщина и погазване принципите както на демокрацията, така и на свободния пазар, защото точно карат хората да плашат за неразумните инвестиции на банките. В крайна сметка това няма да доведе до нищо добро, защото прави едно много лошо нещо - създава прецедент за морален риск. Т.е. след няколко години, когато нещата се позабравят банкерите пак ще решат, че могат да си правят каквото си искат и после пак някой ще ги спаси. Последните 2 г. Меркози (както казват тук на Меркел и Саркози) играят по свирката точно на въпросните банкери и направиха така, че до година няма да има еврозона. Ако бяха оставили Гърция да фалира и банкерите да си понесат последствията от това до сега нещата да са тръгнали да се оправят. Ама сега ще трябва да правят същите хватки и за Италия, защото тя е "too big to fail" ама в същото време е и "too big to be saved"  . Иначе ако гърците имат малко акъл в главата и си дръпнат сега депозитите в евро, после като стане яката инфлация, след като са излезнали от еврото ще им вземат звънци. Естествено това е ако не вземат та направят другия вариант - Германия да излезне от еврото и да си върне марката  . И двата варианта имат негативни последици за всички, но номера е Германия да реши кой има по-малко лоши последици за нея самата. В това отношение в Европа поне е много по-лесно. Тук не можеш да имаш сметки в друго, освен в долари. Нито пък можеш спокойно да си купуваш и продаваш други валути. И злато не става да купуваш, защото пък има прецедент от преди няколко десетелетия, когато са го конфискували от хората  . Добре че поне не ни чака инфлацията, дето ще се случи в някои бъдещи бивши страни от ЕС  .
|
| Чет Ное 10, 2011 6:16 pm |
|
 |
|
zaphod
|
всъщност като се замислиш, това ще е по-добрия вариант. така или иначе държавата това са хората, тия кредити за техните 14ти и 15ти заплати са отишли и са в техните депозити. ако се национализират част от депозитите, това ще е еднократен акт без кой знае какви последици. но всички тези закони за данъци върху имотите, всевъзможни методи за смукане, не са със срок на действие, те не просто вземат парите на хората, а убиват и малкото икономиката която крета. разбира се никой няма да го направи, щото хората не са толкова умни че да го възприемат така. което е добре за нас, щото заради новите данъци почват да си изнасят предприятията към българия. а това е много по-добре от всякакви пари. това не е лошо като принцип, но ако длъжника наистина не може да плати. а в "нормалния свят" са мекушави хуманисти и въобще не преценяват добре кога някой може и кога не може да плати. оказва се че когато има опасност да се разделиш с ухо, изведнъж се оказва че може да платиш  въобще по отношение на дълговите проблеми сте много много назад  и цялата криза можеше да си я спестите ако бяхте пратили специалистите си по лоши кредити на консултация у нас, щяха да ги заведат един два пъти на витоша да гледат как се прави, и нямаше да има толкова фалирали банки 
|
| Чет Ное 10, 2011 7:59 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ся разбрахте ли защо плюх Папандреу? Докато имаше преднина той си даваше г*за въпреки предупрежденията. Мии хамерикански възпитаник е "женен" за хамериканка докато Крараманлис е руски - това сравнително скоро го научих. И не Бургас-Александрополис беше важното а газта БГ->ГР->други, поне така тълкуват туземците. Ся ГР ще го духа щото изгуби първенството, хиталианците ще се оправят бързо ама надали ще си признаят, следват другите от самосбъдващите се прогнози и т.н.: богатите -> по-богати и всички други бедни. Ай сиктир!!!
А навремето като разправях, че между европата и хамерика се води откровена икономическа война никой не ми повярва. Сега печелят третите с "прогнозите" ама те са повече плод на хамериката обаче това вече няма значение. Да ама аз, ти и той ще плащаме!!! Изкажете се пак за училищните икономически закони.....
К'во забрайх да кажа: "Да ви е честит осми март, ъъъ десети ноември!". Навремето не скачах по митингите щото бях зает с организацията им, но сега от ден на ден ставам по-комунист. Българска му работа: хората бяха казали, че като млад ако не си комунист - нямаш сърце, ако като възрастен останеш такъв - нямаш акъл. Аз - обратното.
|
| Чет Ное 10, 2011 10:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Кризата се случи, защото държавата излезна и каза - за да направим къщите евтини и достъпни за всички ще гарантираме кредитите за тях. Последствията бяха, че къщите станаха ужасно скъпи, защото всеки тръгна да купува и понеже държавата гарантира и изкупува кредита, банките им беше през оная работа на кой го дават. Ела обаче да видиш как стоят нещата за тъй наречените джъмбо кредити, които не се гарантират от държавата - тези над 417000$. Докато го получиш те въртят една камара време на шиш. Та сети се измежду тях колко са лошите кредити. Същото в момента се наблюдава и с образованието - държавата, за да го направи достъпно почна да гарантира и кредитите за образование и съответно почнаха да ги дават на куцо, кьораво и сакато и съответно образованието стана на някакви космически цени - добър университет вече е над 60к на година, а среден около 30к. И това е само таксата за обучение. Като сложиш и учебниците и издръжката и хората се дипломират средно с по 150к дълг. И после викат "бе защо моята специалност "Жените и религията", за която се изръсих 150к ми носи само 24к на година  .
|
| Чет Ное 10, 2011 11:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, последното нещо, от което САЩ имат нужда е ЕС и еврото да се разпаднат. Това, дето го пишеш са си някакви ваши, локани гръцки интерпретации. Та не само, че САЩ не искат ЕС да е слаб, но също така от доста време имат политика на създаване и на азиатски такъв съюз, в който да влезне и Русия. И сам човек може да се досети защо. Отделно пък в момента никоя водеща икономика не иска валутата и да е силна и затова всички печатници са на макс. Та сети се какво ще стане с долара, еврото като пострада. Така че ти хубаво си пишеш разни неща и си ги мислиш, но не ти идва въобще на ум, че се взаимоизключват едно друго  . Това също не си го разбрал правилно. Ако не се лъжа Хенри Кисинджър го е казал и гласи следното "Ако като млад не си комунист - нямаш сърце, ако като остарееш пак не си комунист - тогава нямаш акъл". Идеята е, че докато си млад и не изкарваш пари летиш из облаците и се бориш за равенство. После като почнеш да бачкаш и почнеш да вадиш кинти трябва да си луд да подкрепяш комунистическите идеи, защото те обикновенно идват с големи данъци и на края, когато одъртееш, не вадиш вече доста пари и имаш нужда системата да е социална трябва да ти е изпила чавка мозъка да не си за комунизма  . Та ти понеже в момента със сигурност си по средата между двете възрасти, в които трябва да си комунист със сигурност не би искал да си такъв ако вадиш пари над средното. Ако си под това ниво, естествено че ще искаш системата да е супер социална, за да взема от тези, дето правят повече от теб и да ти осигурява безплатните блага, дето си мислиш, че ти се полагат по подразбиране  . Проблема на тези системи обаче, както е казала пък Желязната лейди е, че идва момент, в който свършват парите на другите - нещо, което се случи на всички прасенца от Южна Европа и с бившия соц. лагер  .
|
| Чет Ное 10, 2011 11:18 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ейии, забравих колко е честен чичко Сам: не му е кеф без достойна конкуренция. Пък след краха на русията само няква европица остана - как да му даде сърце да я атакува?!
P.S.: Ако не броим БГ колко хамерикански бази останаха в европата? И къде?
Едит2: От няколко седмици забелязвам как Димитър в момент на искреност бие наляво но не се обаждам - може и аз да съм го заразил. Ама айде някой друг да му обясни кои държави печатат пари когато им дотрябват и възможно ли е това в европата...
|
| Чет Ное 10, 2011 11:45 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Бонго, по принцип много-много не ми се спори с теб, защото ти си знаеш твоите легенди и конспирации и много-много не се интерисуваш от факти, но нека ти кажа няколко неща. Първо за САЩ е много по-добре и по-лесно да се разбере с един ЕС, вместо с 27 държави по отделно, второ - много по-лесно е да търгуваш с една валута вместо с чукорнайсе и трето, но не най-маловажно САЩ не иска силен долар, защото силния долар ограничава износа. Това третото го искат в моемнта всички и затова преди няколко дена Япония пак каза, че ще печати докато наводни целия свят с йени (апонските производители са печеливши до около 84 йени за долар, в момента курса е около 75 и те яко губят пари). Преди време същите действия предприе и Швейцария, а европейкста банка от няколко години печати като луда, за да изкупува боновете на прасенцата, защото друг никой не иска да им ги купува на нормални цени (лихвата в момента по едногодишни гръцки книжа е около 280% ако не ме лъже паметта). Китайците пък печатат и те като луди, защото иначе няма да изнесат нищо. Бразилия, Русия и въобще всички от BRIC вкарват яки ограничения за инвестициите от вън, защото това им убива целия експорт, правейки валутите им силни спрямо основните световни валути. Друг признак за това, което ти казвам е, че винаги когато в Европа стане напечено и американските борси яко падат и всеки слага парите на топло и обратно - като се срещнат Меркози и пак спасят за пореден път прасенцата и борсите тук пак яко тръгват нагоре  . Знам, че всички тези факти по принцип не те интерисуват, защото ти си имаш собствено мнение, ама не ми пречи пак да ти ги кажа  . Та можеш да си живееш със заблудата, че САЩ много ги устройва това, дето става в Гърция и Италия, ама жестоко си се объркал  . А дали бия наляво, това май са си пак някакви твои неверни интерпретации - силно в дясно съм чак до мозъка на костите си  .
|
| Пет Ное 11, 2011 12:17 am |
|
|