|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 12:16 pm
Мултивибратор с период над 6 часа
| Автор |
Съобщение |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
Недопустим тон
Реконструктор
|
| Нед Окт 16, 2005 12:27 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Маи не само на мен ми прави лошо впечатление това инженер дето си го цапнал там
Приятелски съвет. Вземи го махни 
|
| Нед Окт 16, 2005 12:47 am |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Мисля, че никой не съм обидил с нищо и за това не заслужавам подобно отношение
Подкрепям напълно. - Реконструктор
П.П. Ако просто не ви харесва някой - не му отговаряйте, не общувайте с него. Недейте да превръщате форума в детска градина.
|
| Нед Окт 16, 2005 7:15 am |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
|
Вече махнах инж.!
|
| Нед Окт 16, 2005 7:51 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ш, аре не с лошо, а?
Къв ви е проблема? Утре ще си сложа "проф." отпред. И кво ще почнете да ме плюете като циганка - млилиционер?
Пита човека - на който му се струва тъп въпроса да не отговаря. Аз лично също смятам че много неща, човек трябва сам да ги пребори, та да се научи. За това и не асистирам. Ама да изпиша една камара думи, само за да си изкарам нервите нейде - я пийте бира.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Окт 16, 2005 10:17 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Това е абсурдно.
Никола, тебе те дразни потребителско име като "инж. Васил Сапунджиев", а не те дразни име като "VSU". Зад което може да се крие и циганка ... Но понеже ти пасва на мнението ...
Преди да нападате човека, помислете си като станете на годините на инж. Сапунджиев дали ще сте все още в крак с новостите. При това постоянно недоспиване и висене по нощите пред компютъра ...
...
Инж. Васил Сапунджиев наистина не е заслужил такова отношение.
Аз съм сигурен, че той може да направи "Мултивибратор с период 6 часа" и без PIC и AVR, както биха го направили и децата. Така че питането му изобщо не е критерии за кадърността му като инженер.
|
| Нед Окт 16, 2005 1:49 pm |
|
 |
|
teglicho
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 09, 2005 11:08 am Мнения: 245 Местоположение: Blagoevgrad
|
 :)
I az umah su6tiq problem zabiva6e na 10h pusnah ping kum nego i sprq da zabiva
|
| Нед Окт 16, 2005 2:17 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Вече без инж отпред може да си позволява да пуска в форума и глупави схеми и да задава детски въпроси и бих му отговарял и помагал.
|
| Нед Окт 16, 2005 2:58 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Не ми харесва идеята да го трепеш през няколко часа. Ще го скапеш.
Все-пак искаш да рестартираш когато "заспи" - помисли как да хванеш тази ситуация.
От там да се тръгне. То може иначе и на квартала тока да се спира, ама не е това начина.
|
| Нед Окт 16, 2005 3:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Абе да ама общо взето няма много възможности. Може да се напише някоя програмка дето да го пингва, и като спре да отговаря да го ресетва, примерно през пин на LPT-то, или пък през COM-а, но моя примерно си имаше пинг а пък нямаше нет ... ако пък пингваш някой адрес в нета няма гаранция че временно доставчика нещо не е скапал и затова да се дъни .. може бинай сигурно ако пингваш сърър на доставчика, така грешка може да стане само ако проблема е някъде другаде по трасето ил в сървъра на провайдера..... в LAN мрежите има такива неща, работят като кучета, ако извесно време не се инициализират, обикновенно с пинг рестартват устройството, това е стествено са кръпки за калпаво оборудване
п.с. и на мен не ми харесва че се заяждате с човека, какво му е на инж. ... да не говорим че може да е инж. в съвсем друга спецялност, или всички инжинери трябва да знаят всичко ?
|
| Пон Окт 17, 2005 1:50 am |
|
 |
|
Edesign
|
Ама недейте така с тия ваши отговори убивате мерака на човека !!!!!!
Сега ако искаш до края на седмицата мога да ти пратия схема за PIC12F629 ili 509 която на 6 часа да прекъсва изхода си за 10 секунди!
А иначе ако искаш готино решение купи си това устройство http://www.neomontana.dir.bg/tinyip/index.html. Трябва да пингваш устройството постоянно и като се загуби пинга цъква едно реле. Мислия че няма в БГ фирма доставчик на нет която да не използва поне една бройка на това устройство!
Хайде успех!
P.S. човек и да не разбира нищо ако има желание ще се научи някой ден. най-лошото е никой нищо да не прави!!!
|
| Пон Окт 17, 2005 8:57 am |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
|
Благодаря на всички, доброжелателно настроени към мен. Проблемът се наблюдава на няколко места в мрежата, която я обслужват бивши мои ученици и благодарение на които ползвам безплатно Интернет. Не съм вътре в техните проблеми, както и те в последствие са се развили в мрежовото администриране и са поизоставили схемотехниката. Обещах да им помогна с уговорката, че ще им направя схема, ще им разработя платка, а те ще извършат монтажа, защото аз вече не виждам. (Мониторът все още виждам, защото се регулира яркост и шрифт.)
Споделих с вас проблема, защото някой може да има опит и да ме облекчи. Иначе действително не става въпрос за нещо кой знае какво. Или с един тригер на Шмит ще превключвам реле при смяна на деня е нощта, или ще направя програмируем делител на честота с подходящо подбран коефициент на деление. Работил съм с ТТЛ, но предпочитам с CMOS заради малката консумация и повишеното напрежение.
Ще кажа и няколко думи за мен, за да се запознаем все пак. Завърших ТУ през 1976г. – специалност Автоматизация на производството. Тогава за микропроцесори още не се говореше поне при нас. След това работих като водещ специалист по организирането на нови производства в областта на електрониката и машиностроенето най-вече във сферата на военното производство. Много нашумя тогава моето име и станах потенциална заплаха за директорските столове, поради което взеха да ме притискат отвсякъде. Временно станах учител през 1985г, какъвто съм и до момента.
Имам две признати изобретения. По моята книга “Основи на програмирането с ТурбоПаскал 7.0” учат ВУЗ-овете в цяла България. Втората ми книга е със същата тематика, но на С/С++. Третата ми книга е Ръководство за лабораторна практика по електроника.
Капсулиран съм в Дупница от 1985г. в условията на информационен дефицит. Всички питат мен, а аз няма кого да питам. Всичко съм учил сам, в това число и микропроцесорите, и програмирането и схемотехниката. Сега губя зрението в резултат на диабет, но още не се предавам.
Бих добавил, че на 16 годишна възраст положих успешно изпитите за радиолюбител клас А, което може би все още е своеобразен рекорд. И накрая предлагам да чукнете името ми в Гугъла!
|
| Пон Окт 17, 2005 9:58 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ами ако за това програмка за пика се пише точно за 2 мин, не за друго ами защото рс-то не е мнго бързо  , но с пингване определено ще е по добре. Друг вариант който се ползва, и от където тръгна цялата рабта с захранването на суичове по мрежата, някъде в края на мрежата слагат едно PC, други са си разработили методология на анализ на пакетите, но както и да е, резултата е че като усетят нещо такова спират тока и така ресетват всички суиове по мрежата, по евтино е от пинговалките, които и така не успях да ги докара на приемлива за провайдерите цена, докато захранването по кабела хем им дава възможност за някакъв контрол, хем им спестява проблеми със теглене на кабели и др.подобни. Имах идея да пусна по захранващите кабели и данни, и цялото нещо да стане нелигентно, но и за това не им се плащаше 
|
| Пон Окт 17, 2005 10:15 am |
|
 |
|
HCL
|
ТоНи не си заслужава да си губиш времето с подобни начинания. Този вид "доставчици на Интернет" до две години ще изчезнат, така и трябва. Абсолютна простащина, кабелите им висят навсякъде, между блокове, по уличното осветление, по етажите. Ще им резнат главите и никой няма да съжалява. Купил сулъо 10ина 3com-а втора ръка, 5Мбита линия и си опнал кабелите навсякъде, после се чудят хората защо им е калпав Нета
Така не се прави, хората са го измислили , викат му оптика и големите фирми отдавна работят по въпроса. И други решения има, но докато БТК си упражняват монопола няма да има особен развой.
Инж. Сапунджиев ако ми кажете модела на радиомодема ви ще проверя дали не можем да измислим по интелигентно решение с модема и да го ресетваме по мрежата без да базикаме тоците  (за последното изречение профа по Теория на системите и Дигиталнатехника ми реже главата от раз "Какво си мислиш бе младеж, този ваш Интернет нали благодарение на разлики в потенцилите съществува")
Искрено се съмнявам да има поддръжка на SNMP, но и една проста телнет сесия пак ще свърши работа, стига устройството да предлага съответните опции. Да видим, може и да излезе нещо. После програмистите С та С, е хубаво де ама за някой проблеми има и по-подходящи езици. За писане на скруптчета Perl няма равен ...
А ако не стане, най сигурният начин е да пингвате DefaultGateway-a (не че там доставчика не може да се излижи де), необходимият ви IP адрес ще получите с командата ipconfig под MS-DOS промпта (ако ползвате Windowas)
|
| Пон Окт 17, 2005 9:54 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
|
Уважаеми HCL, Благодара за отношението, но не съм толкова вътре в нещата и не всичко разбрах. Ше говоря с моите хора да се свържат с теб.
Шо се отнася до този вид Интернет, прав си, но само за големите градове. До селата и малките градове оптиката ще стигне твърде късно-
|
| Вто Окт 18, 2005 6:51 am |
|
|