Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Запояване на смд елементи 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Запояване на смд елементи
Запояването на смд елементи не ме плаши, но става сравнително бавно по начина както аз го правя. Затова се разрових за разни методи на запояване когато трябва да направиш примерно 5-10 платки (т.е. недостатъчно за насищане в платкаджийница). Намерих това видео:
http://www.youtube.com/watch?v=Fv2mEQS7 ... er&list=UL
Забелязах, че човека слага някаква паста. Откъде мога да си взема такава паста и има ли си име (или просто паста за запояване на смд елементи)? Само пастата достатъчна ли е или трябва допълнително калай (гледам че маже с големия поялник по контролера ...)?
Предполагам че шаблоните могат да ги приготвят във всяка платкаджийница?

Чет Окт 27, 2011 12:27 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Запояване на смд елементи
Аз купувам оловна паста SN62-XF3+ от
KASI Ltd., 122 Tintjava str., Sofia 1172, Bulgaria
phone: +359 2 8629274; fax: 8685169; e-mail: kasi@intech.bg
mobile: +359 88 9221052
www.smd-bg.com

Чет Окт 27, 2011 3:20 pm
Профил WWW
Аватар

Тая дето я купуваш добре ли се държи? На 0.5мм стъпка tqfp и на 0402 съпротивления
ако се справя значи е добре по моему :-).
Имам още от една дето купувах от Бюрклин, най-фината им май беше, ама такива работи
човек нали трябва да помни какво къде е видял и защо та да питам.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Окт 27, 2011 3:27 pm
Профил WWW
Аватар

tgi написа:
Тая дето я купуваш добре ли се държи? На 0.5мм стъпка tqfp и на 0402 съпротивления
ако се справя значи е добре по моему :-).
Имам още от една дето купувах от Бюрклин, най-фината им май беше, ама такива работи
човек нали трябва да помни какво къде е видял и защо та да питам.

И аз много време карах с такава (от Бюрклин), беше килограм, и в хладилника се запази добре. После купих безоловна, изнервих се, и я изхвърлих. Посочената в поста ми е оловна, със сребро 2%, и е съвсем като предишната. Поне така пише, де.

Чет Окт 27, 2011 3:31 pm
Профил WWW
Аватар

Ако е за подобни платки като в клипчето и елементите са с крачета издадени навън и могат да се достигнат с поялника,според мен по-добре на ръка.Пастата може да се ползва при чипове с малък растер,макар,че с добър флюс си става.Ако е някоя по-голяма платка да я минеш цялата с горещ въздух смятам няма да се получи много качествено.Ще има да търсиш после кое краче не е запоено..Във фурната на програмата за баница ще се получи по-добре. :)
И в Комет може да видиш за паста.

Чет Окт 27, 2011 3:52 pm
Профил
Аватар

Като сме подхванали темата, някой да си е правил домашна фурна са спояване на SMD? Естествено да могат да се задават температурни профили...

Чет Окт 27, 2011 4:00 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Подкрепям въпроса на колегата itso.t, че и аз имам интерес

Чет Окт 27, 2011 4:05 pm
Профил
Аватар

Голем гърч ще е да знаеш...

За достигане до точките по профила нямаш кой знае какво време, а пък каква ще е тази "бързо реагираща фурна" не знам. Номера става с тунелна пещ, в която вече, различните зони могат да са с различна температура а платките си минават по лентата. Всъщност доколкото съм запознат с технологията, нещата стават точно по този начин :)

Всъщност има едни пещи (силитови им викаха май) дето могат да го правят това, ама там нещата отиват на едно съвсем друго ниво...

Чет Окт 27, 2011 4:08 pm
Профил ICQ
Аватар

В домашна фурна няма как да направиш профилите, защото смяната на температурите трае секунди и не мога да се сетя каква мощност ще и трябва на фурната, за да го постигне. Та затова даже и професионалните са точно тунелни фурни, където са разделени на сектори с различна температура. Просто това си е най-удачното решение. В домашни условия и за проторипи с поялника и духалката става достатъчно прилично. За други цели по-добре ползвайте професионалните услуги на фирмите с професионални пещи.

Чет Окт 27, 2011 4:21 pm
Профил
Аватар

Понятието "домашна фурна" е разтегливо... Не пречи нагревателите да са 2 керамични котлона, по един отгоре и долу. Естествено, ще се работи с по-скромни като размери платки.
Като го мисля, нещо такова ще да е де. Липсва му само един безконтактен термометър и малко жица... :D

Чет Окт 27, 2011 4:29 pm
Профил
Аватар

Ми пак няма да стане - тия керамичните котлони са чисто и просто едни кварцови лампи - лъчат яко IR - докато калая се стопи, черните корпуси ще цъфнат. Просто забрави - джари си с поялника и не се занимавай с глупости.

Чет Окт 27, 2011 4:43 pm
Профил ICQ

Мен повече ме впечатли това че пастата задържа елементите на място - като лепило. Човека каза че дори като изпуснеш на земята платката елементите остават залепени. Чудя се ако се закрепят с такава паста, мине се с горещ въздух и после (както и той го направи) с поялника дали няма да стане добре. Много ядове имам със SSOP28 докато я накарам да стои на едно място. С тиксо става ама е по-пипкаво. Докато ако залепнат добре поне 1-2 крачета е достатъчно за да минеш после с поялника.

Чет Окт 27, 2011 5:58 pm
Профил WWW
Аватар

Уф, това е дъвкано, дъвкано - ми просто слагаш малко калайчец на единия краен пад, после подгряваш и леко наместваш чипа. После го ковваш в отсрещния ъгъл и оттам насетне както си знаеш. А тази паста - това и е една от идеяте - да задържи елементите на мястото им.

Чет Окт 27, 2011 6:05 pm
Профил ICQ

То може да е дъфкано, ама пустото търсене никога не може да отгатне какво искам. phpbb никак го няма с търсенето...

Подгряваш с горещ въздух или като тоя пич с горещ въздух и ютия?.. И някакви препоръки за духалка - да е толкова евтина че да върши работа, не повече...

Чет Окт 27, 2011 6:12 pm
Профил WWW
Аватар

Цитат:
Човека каза че дори като изпуснеш на земята платката елементите остават залепени

Това въобще не е вярно - чак пък да изпуснеш платката и да си стоят. Преди седмица някъде бях при тези, дето ни запояват нашите платки и видях на една маса едни платки с големи чипове по тях и взех да ги разгледам и само докато ги отлепя от масата и половината чипове изпопадаха, та после една мадама много ми се сърди, че 3-4 чипа бяха BGA с по над 500 топчета :D . Та някои 0402 резистори и кондензатори може и да стоят като залепени, ама по-големите корпуси си се разместват като стой та гледай, какво остава пък да изпуснеш платката и да си стоят по местата.

Чет Окт 27, 2011 7:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща