|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:42 pm
Интерфейс за мини-мрежа със „специални” изисквания
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Re: Интерфейс за мини-мрежа със „специални” изисквания
Я гледай нещо като твойта система може да ти е от полза http://radiokot.ru/circuit/digital/automat/14/
|
| Сря Окт 26, 2011 2:10 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Евтино и достъпно: http://www.comet.bg/shop/datasheet1.htm ... CP2551-I/PПИК с CAN също оттам. Ако искаш "по-така", погледни LPC11C24 - в него е вграден и CAN трансивъра. Има евтино LPCExpresso за него. Имат драйвери в ROM за достъп на високо ниво, дори за CANOpen SDO трансфер. Повече не ти трябва (ако обмена ти е асинхронен). Ако те притеснява CAN-а, виждаш че от доста места ще получиш помощ. Ако парите са бол, има галванично отделени CAN трансивъри (TI, Analog).
|
| Сря Окт 26, 2011 9:27 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
gicho, Благодаря ти за инфото. Вградения кан си е сериозно предимство. Може да реша да мина и на този вариант. Проекта е хоби и крайни срокове няма  Поздрави
|
| Сря Окт 26, 2011 9:12 pm |
|
 |
|
@GNng
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 12:52 pm Мнения: 13 Местоположение: Панагюрище
|
Като чета там май само тия от LonWorks са се сетили да употребяват индустриална мрежа в Home Automation. Че то по света имало много глупаци, да не знаят що е кан и серкос. И друго интересно "Miele и Siemens, вече произвеждат битова техника с възможности за включване в «Home Automation». Верно е, че тези решения са на базата на QNX, а не на Java." Това па що за глупост е?
|
| Сря Окт 26, 2011 9:47 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Като гледам как производителите на мобилни телефони (които са десетина) още нямат общ стандарт за зарядните на телефоните си - какво да си мисля за хилядите големи и малки производители на Home Automation устройства? Имаше много напъни по въпроса, като ZigBee стандарта за радио мрежите, но къде са те и каква им е съвместимостта? По-скоро "големите" ще се опитат да запазят "периметър" около себе си налагайки собствените си протоколи и интерфейси... Та не съм оптимист, че скоро ще може да се купуват устройства от различни производители, които да се навържат в една и съща мрежа и да работят стабилно и без лимитации във функционалността си ... Всъщност това и при персоналните компютри го няма, та какво остава за системите за домашна автоматизация? Всеки ще дърпа "чергата" към себе си до последно 
|
| Сря Окт 26, 2011 11:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Вече има - всички телефони трябва да се зареждат през микро усб конектор. ЕС вкара закон миналата година, а в Китай даже е от 2007 г. това изискване.
|
| Чет Окт 27, 2011 12:04 am |
|
 |
|
@GNng
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 12:52 pm Мнения: 13 Местоположение: Панагюрище
|
Мисля, че има има два подхода за откриване на тоя интерфейс. Единия е да гледаме кое е най-евтино и да нагласим мрежата по тоя критерии. Ама утре като си купим нещо от магазина ще се чудим как да го закачим за мрежата. А другия е да се опитаме да изброим известните ни неща на пазара пригодни за Home Automation, какви интерфейси те поддържат и един не много сложен анализ би дал интерфейса и за мрежата. Може да се надяваме, че тоя подход би довел до не много скъпо за реализация решение.
|
| Чет Окт 27, 2011 1:01 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Е, ако впоследствие се наложи, винаги може да се напише един "бридж" от един интерфейс към друг. Доста от интерфейсите за "Home Automation" работят на ниски скорости и не би трябвало да е голям проблем...
|
| Чет Окт 27, 2011 3:50 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Така и така заформихме дискусия, нека усложним малко заданието и с изискване мрежата (разбирайте отделни части от нея) да има възможност да се "самоизолира" и да работи дори при укъсяване на комуникационните и линии в някой от краищата и' (било умишлено или при дефект на някое от устройствата)
Трябва да има някакви "развързващи" устройства разположени в свездния център, които да работят като репитри и да могат да "откачат" от бъс-а проблемните участъци от "звездообразната" му мрежова топология.
Т.е дори да няма галванична изолация на отделните "лъчи" на мрежата, те да могат да се "откачат" от нея при дефект в тях.
Принципно съм фен на разпределени системи, в които няма "централно" (сървърно) устройство. При тях надеждността е значително по-голяма и функционалността и би се запазила (поне частично) дори ако едно или повече устройства дефектират или отпаднат по някакви причини.
|
| Чет Окт 27, 2011 7:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Последно - евтино и без много мъки ли искаш да стане цялата работа или вече не ти пука за мъките и бюджета, т.е. вече ще мислим мрежа "пенкилер", дето да може всичко  ?
|
| Чет Окт 27, 2011 8:30 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
А-бе човек, не разбра ли, че всичко трябва да стане лесно, евтино и много хубаво и надеждно (точно като в рекламата на КАУФЛАНД - "хубаво и евтино") Ако си го забравил - да ти го припомня, че в този живот всичко е някакъв вид компромис и въпрос на избор. Като казвам избор имам в предвид "информиран избор". Т.е избор между варианти. Та като имаме вариантите, техните плюсове и минуси - можем да си изберем този, при който компромисите които правим са най-малко или които сме готови да направим... Та каква е разликата между "хоби изпълнението" и "професионалното изпълнение" ? Хоби за мене в никакъв случай не означава "смотано и непрофесионално ... За мен "хоби" изпълнение означава такова, правено с повече мерак (и то без да сме притиснати от срокове и др.)... Дадена функционалност може да бъде реализирана сложно (с готови решения със съмнителна надеждност и може би без много "напъни") или простичко, но с повечко мисъл. Елегантните решения обикновено блестят с простотата си, нали? От друга страна "голямата автоматизация" (разбирай сложните решения) води до "големи проблеми", докъто "по-малката" (разбирай простичките и елегантни решения) води до "по-малки проблеми". Та какво правим, ако някой от CAN драйверите в домашната ти мрежа (която спомена че правиш или си направил) изгори и то така, че укъсява комуникационната линия? Съгласи се, че по-добре ще е ако не цялата ти къща, а само една от стаите ти остане примерно без осветление заради подобен локален за стаята проблем, нали? Е те за това ми се ще да помисля с ваша помощ и то още на "идейния" етап на проекта. "Две и повече глави мислят повече от една", нали? (ако могат да мислят де  )
|
| Чет Окт 27, 2011 11:20 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Като изгори драйвера и окъси мрежата тогава ще го мисля. Най-вероятно просто ще сменя платката с нова или самия драйвер. Не виждам кое му е толкова фаталното ако къщата остане неавтоматизирана за един ден  . До сега обаче след продадени няколко стотин хиляди устройства с can и то автомобилни не ми се е случвало някое да се върне с окъсен драйвер, който да спре цялата мрежа в автомобила. Представям си ако почнат да окъсяват драйверите в мрежата на тракшън контрола и абс-а какво ще стане. Та с две думи - не ме плаши въобще това, дето теб те плаши  .
|
| Пет Окт 28, 2011 1:01 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Недей да мислиш едностранно. Късото може да не е само при изгаряне на CAN драйвер, а и при окъсяване в инсталацията. Та както казах ако в системата са закачени алармените и противопожарните сензори, управлението на осветлението, отоплението и вентилацията и знам ли още какво - не виждам причина заради едно крайно устройство или окъсяване на мрежата в някоя точка всичко да спре и примерно семейството ти да стои на тъмно, докато ти (или друг техник) се появи да отстрани дефекта ... А-ми ако в този момент си в командировка и никой друг не познава домашната ти система? Да не забравяме, че късото в инсталацията може да е причинено злонамерено с цел блокиране на алармената система или др. система.
А и не знам имаш ли идея как се търси сред 30-40 устройства кое е проблемното - или къде е късото в инсталацията ...
Система без такава функционалност ми прилича на ел. инсталация САМО с един предпазител за всички консуматори ... Те такава ел. инсталация нЕма. При ел. инсталациите всички кръгове се захранват през отделен предпазител и на входа има общ.
|
| Пет Окт 28, 2011 7:44 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Сложи един контролер да прави мониторинг на цялата система - ако някой модул 'изчезне' от комуникацията за дълго време да алармира (смс,мейл,сирена ако щеш). Във всеки модул сложи също проверка дали има комуникация до сървъра и ако няма да пищи или святка и той. Пусни и един сървър някъде из интернет който да пингва мониторинг контролера и ако няма връзка с него (разбирай паднал ти е интернета) пак да алармира с мейл, смс и т.н. Досега няма фирма на която да съм го предложил това и да не са го харесали 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Окт 28, 2011 10:43 am |
|
 |
|
emilvtc
|
palavrov, Това, което предлагаш и аз го мислех и ще бъде направено. Това за което аз питам е нещо съвсем друго. Т.е. искам така да направя системата, че поне за част от системата въпросните супервизии на устройства да могат се трансферират при късо в мрежата. Нещо повече - това, че знам че има проблем не е достатъчно. Трябвя да се направи така, че поне частично мрежата да остане работоспособна.
Ще трябва да се добавят устройства (репитри), които да могат да разделят и изключват мрежата и устройствата след тях. Ако тези устройства са микропроцесорни - знам кактрябва да се направят.
По-скоро си мислех за чисто хардуерно решение от рода на 2 CAN драйвера, някаква твърда логика и чакащ мултивибратор с презапускане ... Т.е.елементарно решение без процесор (ако въобще е възможно де)
|
| Пет Окт 28, 2011 1:13 pm |
|
|