|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:05 am
Интерфейс за мини-мрежа със „специални” изисквания
| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Интерфейс за мини-мрежа със „специални” изисквания
Относно захранването на устройствата в мрежата - май не съм обяснил достатъчно ясно.
Не искам те да се захранват локално от 220V. Искам да се хранят по мрежата (говоря за комуникационната мрежа, а не за ел. мрежата на къщата/апартамента).
Преди време правихме рисърч на системи за Home Automation и по-специално за управление на осветлението. Оказа се, че всяко едно устройство има собствена консумация около 1W ?!? След подробни анализи се оказа, че тази консумация се дължи основно на смотаните захранвания в устройствата от 220V ->5V (12V или 3.3V ) ?!? Та така и така ще разкарвам жици - ми не може ли вместо 40 захранвания да направя само едно и то при "сървърчето" на мрежата?
Като спре тока - наистина няма да ми трябват устройствата за гаражната врата, щорите и т.н. ,но ще ми трябват устройствата за алармената система.
Вървя към ASIC не заради друго, а заради минимизиране на размерите на крайните устройства и заради опростяване на необходимия хардуер. Например за един шок или вибрейшън сензор си требе аналогова част. За PIR-a също. До голяма степен я има в "ASIC"
Относно CAN протокола - мързи ме да пиша сложни драйвери за CAN контролера. Както по-горе обясних трафика е много малък и доста нарядко. Мисля да мина само с UART (а и имам готов мулти-мастер протокол, който лесно ще портна за нуждите си ) Като казах "нестандартно" решение имах в предвид, че няма да търся съвместимост със "стандартни" устройства, интерфейси и протоколи.
|
| Пон Окт 24, 2011 10:51 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
не че много съм в час с материята  и по скоро имам въпрос от колкото предложени но си мисля че тази постановка би работила чудесно с One Wire? или поне аз бих опитал да е подкарам с тази комуникация
|
| Пон Окт 24, 2011 11:11 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Това пък въобще как може да се причисли към "шумоустойчиви"?
Освен всичко останало е доста тайминг критикъл. В тоя ред на мисли I2C ще е по-лесно да се подкара.
|
| Вто Окт 25, 2011 8:28 am |
|
 |
|
emilvtc
|
One Wire не е шумоустойчива шина. Трябва да има и специални изисквания и ограничения към устройствата относно консумацията им (и моментите ввъ времето през които ще са активни и ще консумират) Така и така ще се опъват кабели - дали двужилен или 4 жилен - все тая. Труда по полагането им е един и същ, а цените почти еднакви. Даже мисля да направя инсталацията с UTP кабел като Димитър (кабела е евтин и стандартен) В него има 4 усукани двойки (8 проводника) и мога да предвидя повече кабели за захранване или да оставя една двойка за "резерва". Ще стане с UART + CAN драйвер. Мисля така да го направя. (освен ако някой не даде по-свежа идея де) Благодаря Ви за мненията, идеите и коментарите.  П.П. I2C също не е шумоустойчив. До колкото знам той е за комуникация между чипове на една и съща платка.
|
| Вто Окт 25, 2011 8:33 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ми да ама пробно съм го пускал на 50 метра кабел на 100kBs. А непробно в сравнително зашумена среда на 20-тина метра. Освен това е и синхронен, та можеш да го забавиш колкото ти душа сака. Плюс някакво елементарно CRC или чек сума и си готов.
|
| Вто Окт 25, 2011 9:09 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Cekins не познаваш добре материята явно. Това че си го пускал на 20 метра означава само че се занимаваш съвсем любителски с електроника. I2C протокола е въобще непригоден. Той работи по фронтове на сигналите. Импулсните смущения го бъркат много. А индуктирането на разни кратки импулси по дългите линии е най честия вид смущение. One Wire става за ниски битрейтове. Трипроводния вариант на шината може и да свърши работа за случая. В завизимост от софтуерната имплементация на протокола може да се направи и сравнително шумоустойчив. Тоест ще трябва цифрова филтрация на входа. За CAN има свободни стекове. Хардуерна имплементация + готов стек мисля че няма да ти е проблем подкарването. Имаше и разни готови тулове за мониторинг на шината. Това си е голямо предимство при подкарване на системата ти. Пък и дефакто CAN-a си е стандарт. Не е лошо покрай хобито да се ъпгрейдваш професионално 
|
| Вто Окт 25, 2011 10:31 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ами не твърдя че я познавам добре  Ама пък и не съм я пускал щото ме е кефело. Просто това е което има - в случая SHT11 датчик влага/температура. Макар, че неговото не е съвсем I2C. Ама пък работи и не ми създава пробелми. А и тоя датчик си изработва CRC, тъй че не е толкова фатална някоя грешка - просто го чета докато получа верни данни.Естествено не гоня и някакво супер бързодействие - дори и 100 пъти да се наложи да го прочета, пак не ми пречи. Всъщност не съм го виждал повече от 1-2 пъти да дава грешка... Конкретно в случая не мисля че 1W е много по-добро от I2C.
|
| Вто Окт 25, 2011 11:04 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Абсолютно си прав ! Но тъй като не мисля да отделям много време за развой - мисля да реюзвам готов и тестван протокол за мултимастер мрежа правен преди доста време за "модифициран RS485 (така че да има доминантно състояние)", като само да опростя хардуера използвайки CAN драйвер притежаващ такова "доминантно" състояние. Казах че цената на хардуера по интерфейсната част не е от значение, но като поразгледах на бързо цените на комет - 3Volt драйвер SN65HVD230 който е подходящ за целите ми струва повече от микроконтролера  ?!? Преди да поровя из други доставчици - можете ли да ми препоръчате (ако знаете и сте използвали) подобен 3 волтов чип и доставчик? (подобен на SN65HVD230. Да има Snand By режим при който ресивъра остава активен и консумацията да е доста под 1мА)
|
| Вто Окт 25, 2011 11:22 am |
|
 |
|
@GNng
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 12:52 pm Мнения: 13 Местоположение: Панагюрище
|
От постовете до тук останах с впечатлението, че се предлага решение за собствена употреба (у дома всякак може). Ама не знам защо мисля, че се търси решение за бутиково производство и продажба. Та възниква въпроса може ли да се произвежда и продава в Европа без VendorID, всякакви сертификати, лицензии, съответствия на стандарти... И в тая връзка, къде да се търси нестандартността? Тука беше предложен CAN, но доколкото знам CAN спецификацията не поставя изисквания за физическия слой на OSI модела, т.е. CAN би трябвало да върви и по радиоканал и по оптика и по всякакви жици ...
|
| Вто Окт 25, 2011 1:38 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Явно съм оставил неправилно впечатление. Става въпрос за домашна система за собствена употреба, която няма нужда да е съвместима с НИКАКВИ стандарти от рода на CAN, LIN, и др. Протокола трябва да е прост, за да не се "изморявам" много да го правя и по възможност максимално да реюзвам код от предишни мои разработки... Правя го за лична употреба и колкото спестя от към труд и пари за части - кяр ми е и ще мога през оставащото време и пари да правя или закупя други неща ... Приеми го като хоби проект. Т.е. ще имам поне един клинет - АЗ 
|
| Вто Окт 25, 2011 8:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Емиле, ами да беше казал тогава още в началото да хвърляме боб, за да знаем какво можеш да "реюзваш" и от колко се изморяваш  .
|
| Вто Окт 25, 2011 9:50 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Още в първите ми постове споменах, че мисля за нещо "диференциално" и като RS485, нали? Съжалявам, ако не съм се изразил ясно.
|
| Вто Окт 25, 2011 10:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
""диференциално" и като RS485" не казва въобще какво можеш да ползваш от това дето си правил, защото това е физическия интерфейс, което така или иначе го слагаш на платката без значение колко хиляди пъти преди това си го правил  . Трябваше да кажеш "имам готови протоколи за мастър/слейв за сериен порт" и т.н. RS485 не става, защото както и сам си казал първо, че консумира много и второ не е много лесно да се направи мулти мастър/мулти слейв и т.н. Затова и една камара народ ти предложи да ползваш CAN, ама ти пък тогава взе да излизаш с номера, че те мързяло и не ти се мори много. Отделно пък и чиповете стрували много (аз лично ползвам TJA1051T,118 който е 43 цента та не виждам кое му е чак толкова скъпото). Та за твоята ситуация важи с пълна сила лафа "Кажи къде те сърби, за да те почешим"  . Аз лично освен горния чип ползвам и контролери MC9S08DV32ACLC, CAN стека за които се генерира от Processor Expert-a в Code Warrior-a за около 5 минути. Т.е. няма много морене от към софтуера и чиповете по платката за една точка са под 15$ като махнем специализираните датчици за влага и налягане, които ползвам в някои точки, които сами по себе си са около 15$ всеки. Та от цялата работа най-скъпото нещо и с най-голяма хамалогия е UTP кабела и прекарването му из къщата. Самите платки и софтуера в тях са работа за не повече от 2-3 дена. Ако това ти се вижда много скъпо и изморително, значи си си избрал грешния хоби проект, с който да се занимаваш  .
|
| Вто Окт 25, 2011 11:12 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Казах вече, че съжалявам за неточното ми обяснение. Като говоря за шумоустойчивост си мислех, че споменаването на "диференциалната линия" се подразбира от само себе си и автоматично се изключват едно-проводните интерфейси и други като I2C, SPI, RS232 и др. Като споменавам "като модифициран 485" позволяващ мултимастер - мислех, че за всички става ясно, че 485 обикновено се връзва на UART-a на процесора. Освен това стана ясно, че на физическо ниво 485 директно НЕ позволява мулти-мастер мрежи (след като говоря за "модифициран 485)". Защо реши, че не знам че RS485 специфицира физическия интерфейс, а не протоколния и логическия? Чипа TJA1051T е супер, само дето не е 3 волтов. След като го използваш със сигурност докато си го избирал ти е направило впечатление, че 3V чиповете са по-скъпи от 5 волтовите И това, което споменавам е, че в комет-а цитирания от мен чип струва повече от микроконтролерите, които мисля да използвам. Не знам знаеш ли вица "Лесно им е на селянинте да си вадят хляба: Работата им е "ОРИ, МЕЛИ и ЯЖ". А на гражданите колко им е сложно - ходи до магазина, купи го, занеси го до вкъщи и чак тогава яж ... "  (не е разказан точно, но вярвам идеята се схваща) Впечатлен съм от способностите ти. На мен ще ми отнеме повече време - особено за софтуера ...
|
| Сря Окт 26, 2011 12:42 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ще ти отнеме повече време, защото си избираш сложния път  . Като се има предвид, че целта на тези платки е да пращат няколко байта данни и да изпълняват прости команди не виждам къде е сложнотията. Особено пък с can-а. А след като процесора ми върви на 5волта, естествено, че и драйвера ще е такъв. Твойте процесори само на 3.3 ли работят или имаш и други чипове, които са на 3.3 волта?
|
| Сря Окт 26, 2011 1:16 am |
|
|