Интерфейс за мини-мрежа със „специални” изисквания
Колеги,
Трябва да свържа около 30-40 микроконтролера в някаква мини-мрежа, така че всички да обменят инфо с „централно устройство”.
Какви са изискванията:
1. устройствата трябва да се захранват през мрежата (примрно 2 проводника за захранване + 2 (или 1) проводника за комуникация)
2. Баудрейта ще е 9600bps или нещо подобно (може и по-малък)
3. Трафика към / от всяко едно устройство ще е няколко (4 - 8 ) байта на всеки 10 – 60 секунди (т.е. нищожен е)
4. Добре ще е интерфейса да позволява Мулти-мастер режим (т.е. всяко устройство по своя инициатива да може да предаде информацията си)
5. Интерфейса трябва да позволява устройствата да могат да приемат байтове от „централното” устройство по всяко време (не на тайм-слотове, а асинхронно)
6. Собствената средна консумация на устройство (слиип и активен режим) включваща процесинга на сензорите (3.3V процесор + 3.3V допълнителна периферия и 3.3V аналогова част) ще е около 15 микроампера, а в активен режим (нон-стоп буден процесор) около 3-5мА (тук не включвам консумацията на интерфейсната част, която може да е и по-голяма, тъй като устройствата през по-голямата част от времето няма да комуникират)
7. Топологията на мрежата трябва да позволява нещо като „звезда”, като разстоянията между най-отдалеченото устройство и централното такова ще е не-повече от 30-50 метра.
8. Интерфейса трябва да е шумозащитен, тъй като е възможно да е опроводен в кабелни канали за силовите кабели из къщата. (може би да е диференциален или подобно)
9. консумацията на цялата мрежа трябва да е минимална, за да може аварийно да се захранва продължително време от малък акумулатор
Става въпрос за централизирана система за вкъщи, към която да са закачени всички сензори и изпълнителни устройства (аларма, управление на осветлението, отоплението, вентилацията, завеси и ... знам ли още какво ще ми щукне)
Както знаете занимавам се служебно с „мини” радио-мрежи, но тъй като това искам да го направя за себе си (разбирайте за ползване, а не за продаване) искам да го направя жично (много добре знам минусите на радио-системите

)
Тъй като устройствата които някога ще направя и използвам ще са не-повече от 30-40 – цената на компонентите по интерфейсната им част не е от значение.
Мислех за нещо като модифициран RS485 интерфейс, но някак си е идиотско да сложа такъв интерфейсен чип, които ще консумира нон-стоп и то десетки и стотици пъти повече от собствената консумация на цялото устройство ...
Сещате ли се за някакъв подходящ за целите ми интерфейс или идея как да се направи „нестандартен” такъв отговарящ на по-горните изисквания