Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Морала в уж новия световен тигър Китай ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Морала в уж новия световен тигър Китай ...
яко лицемерие цари в така наречените "бели държави"... зайфод си е прав.
бях написал дълъг коментар, но нямам желание да влизам в безмислени спорове и черни списъци

Цецо - американците си спасяват пилота, защото
- обучението на пилота е сравнително скъпо и дълго
- за психичното здраве на колегите му
- за одобрителното цвилене на национално ниво по медиите
- чест, слава и добро финансиране за армията и/или спасителните служби (което не е лошо)
- за да не вземе жена му дебелата застраховка :D

Когато свалят разузнавателния У-2 над СССР всички в Хамериката са гледали на пилота като национален предател, защото не се е самоубил на място и на всичкото отгоре не е успял да задейства механизма за унищожаване на техниката.

Последна промяна Grubi на Пон Окт 24, 2011 4:13 pm, променена общо 2 пъти

Пон Окт 24, 2011 12:45 pm
Профил
Аватар

Наистина т. нар. бели държави хората в БГ ги мислят за доста по-бели, отколкото са.

Но фактът, че всичките тия спасявания и т.н се правят по чисто практични съображения
не променя много.
Не е малко постижение за обществото да стигне дотам, че да е практично бюрократичната машина да се
държи свястно в голяма част от ситуациите. Тук от това и помен няма, практически никой
не го и разбира като го види навън.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Окт 24, 2011 1:32 pm
Профил WWW
Аватар

Пак въртите като развалени латерни едни и същи глупости. Ясно е, че американците спасяват пилота по доста други причини различни от хуманизма. НО ГО СПАСЯВАТ. ФАКТ. Даже и да го правят за да получат одобрение, това пак е показателно, защото самото одобрение, значи, че обществото оценява това, т.е. обществото цени живота на себеподобния си.

И това не е важното. Важното е във втората част от въпроса ми:

КОЛКО ОТ ВАС ЩЕ РЕАГИРАТ КАТО ОНИЯ ТАКАЙЦИ ОТ КЛИПЧЕТО И ЩЕ ПОДМИНАТ ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ Е СТАНАЛО? Колко от вас познават бели хора които биха го направили?

Аз такива хора не познавам. Ако за вас това е лицемерие, аз съм 100% лицемер. За мен в белите държави, обикновенните хора не са лицемери и такива неща ги втрисат. Сега че някой форумен провокатор като Зейфод това му се струва забавно, е друг въпрос. Но останалите хора, които познавам се втрисат от подобни филмчета и то не защото са лицемери.

Мисля, че точно това се опита отначало да ви каже Димитър - че не е нормално, държава в която НОРМАЛНИТЕ хора демонстрират подобно отношение да има претенции да бъде каквото и да е. Това, което втрещява в случая е реакцията на базовата единица. Това не са хора.

Ако вие се опитвате да се приравните с това и да се самоубеждавате, че сте като тях - ваша воля. За мен това си е животинско и няма нищо човешко.

Пон Окт 24, 2011 1:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Китайците нямат претенции. :) Примерно като термитите. Просто те налазват къвто си интелектуалец-хуманист и те изяждат жив. Китай е велика държава, точно защото на никой в нея не му пука точно колко е велика. Смея да твърдя същото и за Русия.

Пон Окт 24, 2011 2:53 pm
Профил

Реконструктор написа:
Китайците нямат претенции. :) Примерно като термитите. Просто те налазват къвто си интелектуалец-хуманист и те изяждат жив. Китай е велика държава, точно защото на никой в нея не му пука точно колко е велика. Смея да твърдя същото и за Русия.

Чувал съм от доста хора ходили до братска Русия преди години, че не можеш просто да разбереш руснака, не се поддавало на разбиране - трябва да живееш там, за да усетиш психологията му и какво е ценно за него в тоя живот. Има прилика май с китайците. Поне от към хвърляне на човешки ресурс при мащабни събития - изглежда и на двата народа много-много не ги сърби за няколко стотин ( на някоя степн ) индивида.
И съм съгласен, че Руснаците са велики (по мой си убеждения, от тяхното с което съм се сблъскъл), ама ... Запад, какво да го правиш ;)

Пон Окт 24, 2011 3:37 pm
Профил WWW
Аватар

Е то с големината идва и "величието", каквото и да значи това.
Добре, че ги има щатите та още има и шарена Европа непрегазена и унищожена
от велики я руснаци, я китайци или други хуни за пореден път.

Едно от нещата които отличават американското общество е това, че голяма част
от хората в него са съгласни с обществения договор, не го приемат просто защото
им го предлагат ония с пушките. Доста голяма разлика спрямо останалия свят, според
мене в добра посока.

Пон Окт 24, 2011 3:40 pm
Профил WWW
Аватар

Реконструктор написа:

И? Аз да съм твърдял, че тези от филмчето са "имали претенции"??? В крайна сметка това, че нямат претенции още повече ги отдалечава от човешкия вид. Ти сам ги сравняваш с термити... явно мислим едно и също. Тук възникна гледна точка, че видиш ли Китайците били едва ли не нормални хора и това да не зачиташ живота е нещо нормално. Нещо повече ние сме били същите, само лицемерно се правим, че ни пукало.

Аз твърдя, че ония от филмчето не са хора. И ако това ще е новия управник на света, по-добре старите управници да отварят куфарчетата, да натискат червения бутон и да се приключва.

Пон Окт 24, 2011 3:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо, първо се успокой и после се събуди... Но много народ му се иска това с червеното копче, лошото че ще затрием и планетата сигурно, а животниките и растенията с нищо не са ни виновни. По-добре ще е да стане като в "Калки" на Гор Видал. Само, че кога и как това ще стане го знае само един Господ и стари баби.

Не мисля, че познавам някой който ще подмине... и не мисля че въртя "едни и същи глупости". Всеки има право на мнение, било то и различно, било то и извратено, ако щеш. Не оспорвам, че постъпката от филмчето е идиотска и животинска, да така е според нашите стандарти, в нашето времето, с нашето възпитание, тук. но явно не е и там на това място, в това време.

Конкретен пример. Швеция отпреди 2 месеца може би - малко момиченце във влак не може да покаже билета си и не може да се обясни на шведски. Побеснялата кондукторка го сваля на следващата гара и го оставя да реве на перона... Впоследствие се оказва, че голямата сестра на момиченцето е била в тоалетната и те са имали редовни билети. Реакция на "белите хора" във влака - явно нулева.

Реакция на обществото - една милосърдна баба прибира момиченцето в къщатата си, докато го приберат родителите. Не служител от гарата, не семейство, не полиция или хора на средна възраст - бабата с разбирания от онова време.
Реакция на железниците - ще разследваме или ще обучим допълнително служителите, но само мънкания относно наказанията. А и май щели да му дадат безплатни билети за да се вози в любимия си влак.

Да не говорим за случаи по болниците, в които хората също умират след като са минали през няколко "загрижени" и "бели" лекари (не в България) положили Хипократова клетва. Има "нормални" хора за които спокойствието, "непосилната лекота на ежедневието" и някои измислени неписани правила в "бялата им държава" са много по-важни от страданието на човека до теб.

Камо ли пък за подобна реакция в Азия или Африка, където въпросът е физическо оцеляване ден за ден.

Това от мен, не искам да провокирам, обиждам и влизам в безмислени спорове. Спирам дотук.

Пон Окт 24, 2011 3:58 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
И? Аз да съм твърдял, че тези от филмчето са "имали претенции"??? В крайна сметка това, че нямат претенции още повече ги отдалечава от човешкия вид. Ти сам ги сравняваш с термити... явно мислим едно и също. Тук възникна гледна точка, че видиш ли Китайците били едва ли не нормални хора и това да не зачиташ живота е нещо нормално. Нещо повече ние сме били същите, само лицемерно се правим, че ни пукало.

Аз твърдя, че ония от филмчето не са хора. И ако това ще е новия управник на света, по-добре старите управници да отварят куфарчетата, да натискат червения бутон и да се приключва.

Всички в тая тема мислим горе-долу същото. :) Разликата е, че за вашта групичка това е "лошо". Нашта групичка не оперира с такива понятия, доколкото Вселената изобщо не я интересуват. Както казах, има оцеляващи и неоцеляващи. Колкото до споменатата по-горе доминация :rolleyes:, очевидно доминатора трябва задължително първо да оцелее. Относно "устойчивото доминиране", вашата любима "добра" бяла раса е доста добър антипример - на върха е, с пресилване, едва от 200 год. и вече запада. Дори кратко живялата Римска Империя е била по-дълго. :)

Пон Окт 24, 2011 4:07 pm
Профил
Аватар

Е динозаврите са царували пък милиони години, а преди да се появи живот е
царувало нищото с милиарди години :D :D .

Част от нас е моралът - способността да различаваме добро от зло. Така сме конструирани.
Не винаги е удобно но това е положението.

Пон Окт 24, 2011 4:25 pm
Профил WWW
Аватар

Реконструктор написа:
...

Според мен, когато човек спре да оперира с понятия като "добро" и "лошо", спира да е човек. Става нещо като онези от филмчето. Ако ти си ОК с това - хубаво. Мен лично да ме поставят на едно ниво с тях ме обижда, затова и реагирам.

Пон Окт 24, 2011 4:27 pm
Профил ICQ

Цецо написа:

КОЛКО ОТ ВАС ЩЕ РЕАГИРАТ КАТО ОНИЯ ТАКАЙЦИ

За съжаление страшно много!
При подобни ситуации много хора не реагират адекватно. Не знам защо, не съм психолог и не искам да се правя на такъв, но няколкото ситуации в които съм попадал ако бяха заснети едва ли щяха да изглеждат различно.
Мога само да кажа, че според мен полицаниите ни имат сериозна нужда от обучение и подготовка. Защото единственото което правят е да "отцепят района". При това гледката става още по-грозна. Преди година две едно момче с мотор се размаза точно пред полицията тук. Веднага излязоха доста униформени и се заеха да охраняват. Представи си как момчето лежи в огромна локва кръв и се гърчи, тълпа пешеходци дето се струпаха и не знае какво да правят и полиция, която не допуска никой докато не дойде линейка.
Другата ситуация, която ми се случи беше през 90-те във Варна избухнаха газови бутилки. Тогава живех в съседния вход и веднага изтичах. Като стигнах само един човек се мъчеше да гаси, а пък от единия апартамент от горящите се чуваше рев на жена. Мъчихме се да мъкнем вода, обаче огъня просто ни избутваше. Тогава гледаме долу вече се беше събрала тълпа, но никой не се качва. Слязох да повикам още хора, а те две ченгета застанали на входа и не пускат никой. Пожарната щяла да дойде, дойде тя, ама след 20 мин. Както и да е, качиха се още мъже и каквото можахме гасихме...

Та мисълта ми е, че при екстремни ситуации е нормално ако хората не реагират адекватно... При пожара си спомням имаше един мъж който ревеше като малко дете, седи и реве. Ако беше на себе си, сигурно или щеше да почне да гаси или щеше да избяга.
Това което според мен не е нормално е в обикновена ситуация да не реагираш. Колко често подминаваме хора в беда? Просто ги подминаваме с безразличие...

Пон Окт 24, 2011 4:47 pm
Профил
Аватар

Бе що всички почват да сравняват с това какво правил милосърдния запад по време на война? Това от клипа да ви прилича на военни действия? Става въпрос за две годишно дете, за оживена търговска улица и за двайстина темерути подминаващи, все едно вена е смачкал хлебарка. Русия и Китай били велики - с какво? С това, че не са живяли никога, даже и за 10 минути в демокрация ли? Кога света е имал лидери, за които дори и живота на собствените им деца по мирно време не е значил нищо? Това е случка от ежедневието, не война и не изолирано действие на някой откачалник. Ако някой не може да види разликата - сори, ама само мога да го съжалявам.
Детето почина след седмица в кома. Шофьора на вена и още един от другите шофьори са заловени и със сигурност ги чака екзекуция. Т.е. даже и китайските големци не мислят, че това е нормално. Не поне и публично.

Пон Окт 24, 2011 4:54 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Мога само да кажа, че според мен полицаниите ни имат сериозна нужда от обучение и подготовка. Защото единственото което правят е да "отцепят района". При това гледката става още по-грозна. Преди година две едно момче с мотор се размаза точно пред полицията тук. Веднага излязоха доста униформени и се заеха да охраняват. Представи си как момчето лежи в огромна локва кръв и се гърчи, тълпа пешеходци дето се струпаха и не знае какво да правят и полиция, която не допуска никой докато не дойде линейка.

Това, което са направили е единственото правилно в такава ситуация. Не всички полицай са подготвени да оказват първа помощ. Ако си лекар или имаш медицинска подготовка бъди сигурен, че ще ти окажат нужното съдействие. Знаеш ли какво ще се случи, ако пострадалия има фрактура без разместване на гръбнака или на таза, и ти се юрнеш да го дърпаш, вадиш, обръщаш или каквото там си решил да му "помагаш"? Ако не го убиеш вероятността да остане инвалид, благодарение на теб, е много голяма. Ако не можеш да помогнеш поне не пречи.

Навсякъде по света стават инциденти и катастрофи, но да смачкаш дете само защото е на пътя...
На тоя дебил ако му е под достойнството да спре поне да натисне клаксона. Тоя инцидент не го прави доминиращ, оцеляващ или велик. Радва ме новината, че са го хванали. Тъкмо ще разбере какво е усещането куршум от калашник да му опресни мозъка. Виж ако главата му издържи тоя тест вече може да се каже, че е еволюирал и оцеляващ тип.

Пон Окт 24, 2011 9:31 pm
Профил

CarBeta написа:
Не всички полицай са подготвени да оказват първа помощ.

Ами според мен изобщо не са обучавани и това е което казах че трябва да се промени. Невъзможно е да обучим цялото население, но полицаите много често пристигат преди лекарите или пожарникарите и в тези ситуации всяка минута е ценна.

Цитат:
Знаеш ли какво ще се случи, ако пострадалия има фрактура без разместване на гръбнака или на таза, и ти се юрнеш да го дърпаш, вадиш, обръщаш или каквото там си решил да му "помагаш"? Ако не го убиеш вероятността да остане инвалид, благодарение на теб, е много голяма.

Мисля че всеки разумен човек е наясно с това... в случая обаче имаше и масивен кръвоизлив. Локвата беше огромна...

Dimitar написа:
Това е случка от ежедневието, не война и не изолирано действие на някой откачалник. Ако някой не може да види разликата - сори, ама само мога да го съжалявам.

Димитре, дано никога не видиш прегазено дете пред теб и никога не извърваш нещо толкова тежко, че да те грози смъртна присъда. В такива ситуации просто няма "нормално" поведение!
А пък от такава ситуация да правиш заключение за морала на над 1млрд човека е меко казано грубо... Гледал си предполагам ония кадри от Ирак дето с хеликоптери стреляха по цивилни и журналисти като мишени от видео игра. Все едно да правим заключение за САЩ по това. Всъщност даже не е все едно, щото войниците не изглежда да бяха под някакъв стрес, напротив видимо се кефеха. Да не говорим, че цялата война си беше организирана от едни хора с голям, ама много голям морал... Но както е казал другаря Станалин смъртта на милиони е просто статистика нали...

Пон Окт 24, 2011 11:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща