Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Регулатор с ограничение по ток - зарядно 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Регулатор с ограничение по ток - зарядно
Известно време се мъчих да измисля схема така, че да мога да регулирам по напрежение, така че максималния ток да не надхвърля някаква стойност. Вариант е някаква схема със извод за измерване на ток, но не намерих такава, която да държи тока постоянен вместо да се изключва.

Това дето съм прикачил го видях в някакъв линеен регулатор. За buck регулатор ще ползвам LM2576T-ADJ. Токовия усилвател ще има регулируем коефициент на усилване - може би цифров потенциометър. Стойностите на шунтиращия транзистор не са сметнати.

Може би ще използвам още един ОУ за тока в схема изваждане на напрежение (VI - Vref) , така че на изхода му да се появи напрежението от предходния само ако е по-голямо от Vref. Така на базата на транзистора ще има ток само ако зарядния ток е по-голям от максималния.

Предложения?

Прикачени файлове:
Charger.png
Charger.png [ 8.29 KiB | Прегледано 4449 пъти ]

Съб Окт 22, 2011 12:35 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Регулатор с ограничение по ток - зарядно
Най-чисто е ако ползваш регулатор с програмируем контрол на тока. Примерно LM3489 - хем ще ти излезе и по-евтино и по-просто, ама ти си знаеш...

Друг сравнително чист вариант е токовата защита да е преди стабилизатора на напрежение. За предпочитане в такъв случай да ползваш такъв с 100% duty и напрежението на входа ти да е по-близко до напрежението на батерията.

При варинта да бъзикаш референса дето си избрал трябва много добре да познаваш самия стабилизатор. Някои си мерят на всеки цикъл пулсациите, т.е. може само да им повдигаш референса. Други пък са капризни на пуласации, т,е, това дето им подаваш е добре да е филтрирано с RC а не директо компаратор/усилвател. Аз честно казано не съм запознат с LM2576 и не ми се чете сега, но така както си го направил нещо не ми харесва.
Идеята с разлики е кофти защото когато токът е над лимита обратната връзка по напрежение ти набъзиква тока. А когато токът е в граници пък всяко пипане на рефенса ти набъзиква напрежението.

Съб Окт 22, 2011 2:13 pm
Профил

Този LM3489 ползва транзистора за мерене на ток. Въобще нямаш контрол над зарядния ток. Пък и тази схема не работи с ШИМ - много прилича на китайския начин на действие (нещо като ЛДО, но с бобина). Колебанията на изхода са доста по-големи. Това ще се предаде на устройството захранвано от акумулатора.

Второто предложение също не ми харесва. Изисква точно входно напрежение и трябва да е фиксирано. т.е. не може да го смениш с по-високо ако не можеш да намериш такова.

А иначе ако "аз си знаех" нямаше да питам тук.

Относно моята схема - ми не е перфектна, за това беше идеята за втори компаратор след сензорния на тока. На входа на транзистора ще се подаде VI - Vref, къддето VI е напрежението от токовия резистор, усилено, а Vref е примерно изхода от ЦАП, с който се задава максималния ток. По този начин на базата на транзистора ще се подава 0V, докато тока не стигне ограничението. Ще го нарисувам по-късно. А когато тока е в граници напрежението въобще няма да мръдне. Даже май ОУ-то на делителя е излишно - схемата е предвидена да работи само с делител значи вътре си има ОУ.

Съб Окт 22, 2011 4:44 pm
Профил WWW

Ето го и променено.
Намерих ей това в нета: sloa030a.pdf. Харесах си схемата от стр. 4, фиг. 5. Размених положението на Vref и Vin за да постигна желания ефект. Rg/Rf = 1. Една тънкост е, че RL трябва да е много голямо. Затова трябва буфер.

Прикачени файлове:
charger2.png
charger2.png [ 9.45 KiB | Прегледано 4401 пъти ]

Съб Окт 22, 2011 5:22 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Това http://www.national.com/an/AN/AN-946.pdf няма ли да свърши работа ?

Съб Окт 22, 2011 6:58 pm
Профил

npelov написа:
Този LM3489 ползва транзистора за мерене на ток. Въобще нямаш контрол над зарядния ток.

ех, айде сега... виж по-добре дейташита, има си схема и с външен резистор. Просто в много приложения за сметка на точността се предпочита ефективността, тогава се ползва мосфета.

Цитат:
Пък и тази схема не работи с ШИМ - много прилича на китайския начин на действие (нещо като ЛДО, но с бобина). Колебанията на изхода са доста по-големи.

китайско LDO глупости... кпд до 93% срещу 75%, два пъти по-ниски пулсации, един порядък по-ниска индуктивност. Не знам какво си гледал ;-)

Цитат:
Второто предложение също не ми харесва. Изисква точно входно напрежение и трябва да е фиксирано.

Не, няма нужда да е стабилизирано и точно. Проблемът е, че като се включи токовата защита върху нея ще е падът и при големи разлики загубите ще са съществени. Иначе и на мен не ми харесва тоя вариант, споменах го по-скоро като "лесен" и стабилен.

Цитат:
А когато тока е в граници напрежението въобще няма да мръдне.

Да, дотук добре... Проблем ще ти е да регулираш точно тока. При 6V батерия ще е едно, при 12V друго, т.е. няма как да го вкараш в някакъв стабилен и точен режим.
Бих ти предложил лека промяна (нали искаш предложения). Значи вземаш напрежението от делителя и го повтаряш с един ОУ, който на изхода си има диод. Тъй като обратната връзка на ОУ-то е след диода, пада в диода ще се компенсира и повторителя ти е абсолютно точен.
Вземаш сигнала от токовия сензор и го усилваш за да го вкараш в диапазона на референса на LM2574. След което пак го повтаряш по същия начин с ОУ и диод. След което двата сигнала (след диодите) ги окъсяваш и подаваш на LM-a. Тая схема с диодите си имаше име, ама ми убягва в момента...
Идеята е че от двата референса (ток и напрежение) получаваш един (тоя, който е с по-голяма стойност). При това без да си пречат един на друг. Така ще можеш да настроиш усилването на токовия референс.

Съб Окт 22, 2011 7:07 pm
Профил

Цитат:
Това http://www.national.com/an/AN/AN-946.pdf няма ли да свърши работа ?

Върши работа до колкото показва че не е проблем да си играя с FB. Иначе няма ограничение по напрежение. Има, но то е неточно - зависи от напрежението в/у диода (долната схема) и е колкото да не скочи напрежението до небето като махнеш батерията. Моята цел е заряда да се прави на няколко (за запечатани оловни акумулатори):
1. постоянен ток = C/4 до C/2 докато напрежението стигне 2.30 до 2.45 волта на клетка (в зависимост дълъг живот на батерията/по-голям капацитет)
2. постоянно напрежение 2.30-2.45 волта на клетка докато тока стигне 3% или докато не измине timeout-a
3. спиране на захранването докато напрежението стигне 2.20-2.25 волта на клетка
4. поддържане на 2.20-2.25 волта на клетка

Последна промяна npelov на Съб Окт 22, 2011 7:27 pm, променена общо 1 път

Съб Окт 22, 2011 7:20 pm
Профил WWW

miro_atc написа:
Идеята е че от двата референса (ток и напрежение) получаваш един (тоя, който е с по-голяма стойност). При това без да си пречат един на друг. Така ще можеш да настроиш усилването на токовия референс.

Звучи добре, но върху диода няма ли пад на напрежение от ~0.6 до 1 волт в зависимост от тока през него. т.е. ако съм усилил двата сигнала до 1.23 волта след диода няма ли да бъдат 1.23-1 = 0.23 волта? Така и не можах да схвана схемите с ОУ и диод ...

Съб Окт 22, 2011 7:26 pm
Профил WWW

пада върху диода се компенсира...

Прикачени файлове:
ops.JPG
ops.JPG [ 52.39 KiB | Прегледано 4351 пъти ]
Съб Окт 22, 2011 8:50 pm
Профил

:) така вече изглежда ясно. А каква е целта на резистора? ..или той просто показва наличието на товар

Нед Окт 23, 2011 10:32 am
Профил WWW

докато референсите растат през диодите излиза плюс, който ще зарежда паразитните кондензатори.
Но ако референса почне да пада, диода се запушва и паразите остават на самотек... ще е кофти без товар, не си ли съгласен? ;-)

Нед Окт 23, 2011 12:49 pm
Профил

съгласен съм, но е добре да го знам. Добре че попитах.

Сря Окт 26, 2011 10:39 am
Профил WWW

Изпробвах го - работи безотказно! Мерси много. Тъй като имах сглобена схема с MC34063A използвах нея за пробата нагласих тока на 160 мA (да не ми печат товарните резистори) и напрежението на 14.35 волта. Сработи. След това го пробвах с акумулатор - безотказно. И така както гледах тази интеграла се зачудих дали има смисъл от по-добра щом е за зарядно. Наскоро си играх с нея и с допълнителен LC филтър успях да изкарам пулсации 2-4 mV при напрежение 5 волта, ток 0.5A. Затова реших да се пробвам да нарисувам схема с MOSFET (по-малко ще грее от биполярен). Може би зарядния ток ще стига максимум до 2A за 7.2 А акумулатори - дават го че е ок да стигаш ток до 0.3C при запечатаните акумулатори. Транзистори имам Si9435DY.
Малко ме съмнява схемата дето съм начертал защото я видях в неомонтана по следния начин:
http://hobby.neomontana-bg.com/schemes/174s1.gif
Ще работи ли както съм я начертал и за какво служат резисторите в схемата на неомонтана? Предполагам, че R8 е да ограничава тока през диода, но този ток не е ли само от разреждането на капацитета на прехода на МОС-а.
Иначе гледам че и неомонтана са допуснали моята грешка да сложат филтриращата бобина L2 близо до L1 - не само не помага ами дори пречи. Като е на края на кабела ефекта е доста по-добър.

Още - как да си сметна параметрите на резистора R3 (преди съм слагал 2к) и транзистора Q1?

Прикачени файлове:
Коментар на файл: buck regulator MC34063A+PMOS
buck-MC34063A+PMOS.png
buck-MC34063A+PMOS.png [ 9.73 KiB | Прегледано 4123 пъти ]

Вто Ное 01, 2011 12:23 am
Профил WWW
Аватар

Правилно си се досетил за R8. В случая може и без него. Q1 е емитерен повторител - слагам каквото имам под ръка NPN - обикновенно BC817 - досег не ми е изгарял :) R3 между 1 и 3 кОм. Входното напрежение обаче не желателно да минава 20 волта. Обикновенно толкова е максималното напрежение GS на повечето мосфети.

Тази конфигурация съм я правил и работи що годе. Имай в предвид че това нещо е супер шумно. При по-големичък ток, ако дросела ти не е залят в смола, дори и той ще издава звук най-вероятно. За електрическия шум да не говорим. Сигурно може да се докара да не шуми ама не съм си играл.

Аз лично зарядните си ги правя по друг начин. Правя им токов+напреженов контрол-заряд. Първо зареждане с ток до достигане на напрежение, после с напрежение до достигане на някакъв праг на тока и т.н. С температурна корекция... С ограничение във времето. Въобще както си пише по дебелите книги. Ако искаш да изцедиш максималния брой цикли заряд-разряд от акумулатора това са си важни неща.

Вто Ное 01, 2011 9:56 am
Профил ICQ

npelov написа:
Ще работи ли както съм я начертал...

Тц. За начало обърни сорса и дрейна на транзистора :)

Вто Ное 01, 2011 12:32 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща