|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 1:48 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
 Re: Избори 2011
Ами днес 300, утре 300, в един момент или никой няма да иска да е депутат, или пък тези които са ще се научат че не можеш само да крадеш, лъжеш и даваш празни обещания. В момоента там е пълно с мърша, време е да почнат да участват хора които имати малко съвест, на тия помияри там им е все тая, те идват от никъде, те са никои, изведнъж стават някакви, някой ги е избрал/поставил, и им става голяма работата, но не им пука, винаги са били никой, и единственот което ги интересува е да се облагодетелстват докато могат. Според мен е по добре да сложиш професионални крадци и убийци да те охраняват отколкото аматьори ако ме разбираш, същото е и с държавата. Няма лошо да са бизнесмени, да си имат бизнес, да си защитават интересите, но да има и какво да губят, да имат мярка. Никой не е казал да са перфектни, честни ... но всеки който има нещо би помислил както за това как да увеличи това което има, така и да го запази. Ще кажете защо им е на такива хора да са в политиката, за да увеличат това което имат, и точно заради това което имат ще бъдат по внимателни какво правят, едвали ще искат да са следващите обесени. Аз ако аз съм премиер естетсвено ще се облагодетелствам, но също така когато възложана някого нещо да бъде свършено ще искам да се свърши както трябва, това дали е платил или не е друг въпрос, той плаща за да бъде избран, след като бъуде избран трябва да си свърши работата, ако не сиу носи последствията. Изобщо не говоря за премахване на корупцията или кръговете или полицейщината ако искаш, но тези неща освен в услуга на управляващите могат и да са в услуга на обществото. Каква файда да откраднеш 20 млн от проект за 100, и за останалите 80 да се направи едно нищо, кой печели, никой, нито този който е дал парите, т.е. обществото, нито този който е сътворил нищото, нито този който е взел парите, щото ако се бесят след тов аще го обесят. Ако обаче този проект стане 150 млн, ти вземеш 30, останалите 120 отидат за построеването какво става, обществото плаща повече но получава добре свършена работа, скъпа но свършена, този който я е вършел първо може с чиста съвест да каже ето това го направих аз, и после да му е пълна и кесийката, и трето този който е прибрал 30-те млн, хем е прибрал добра комисионна, хем може да каже ето аз направих това без да се срамува или да се чуди абе тая магистрала ще изкарали края на мандата, хем ще може другия път да си поиска не 30 ами 40 млн комисионна защото всички са доволни, а той може и да повтори мандата. Ето за това говоря, нашите политици са мижатурки, като почти всички в държавата, мислят надребно, и работтя на дребно, те не осъзнават че евтиното ескъпо за всички, че да строиш магистрали с орязани бюджети е все едно да не ги строиш, че да плючеш кой колко е дал не е начина. Не осъзнават че вместо да се пазаряд до дупка от кой изтънен проект колко да вземат по добре да не ги изтъняват, не разбират че едно нещо или се прави или не. Някой ще каже защо мисля така, защото и сега работя така, не са ми луди клиентите,просто знаят за какво плащат и какво получават, и не занм някой досега да се е разтърсил абе кой от мойте взе комисионна да ми ги набута тия нещастници дето само пари взеха и нищо не свършиха. Да работим с по 100-200% печалба, да таксувам труда на хората м-у 30-60 евро на час, да изпозлвам само най-скъпите материали и им слагам надценка и какво от това. Хората ми са облечени и оборудвани, имат нови коли, нови ихубави инструменти, получават добри заплати. Клиентите са доволни защото работата е свършена перфектно, свършена в срок, и ако и едно нещо не им хареса или пък недай си боже на мен не ми хареса, всичко се прави наново, за моя сметка. Я сега това го отнеси към държавата, нямаше ли да ти е по приятно да те спират само когато си в нарушение, когато те спрат да видиш един добре облечен и оборудван полицай, който не кара 15 годишна астра и няма лимит на бензина. Няма ли да ти е по приятно ако като отидеш при някой чиновник се почустваш не като нищожество а като човекът от когото на този му зависи работата, ако те обслужат бързо инавреме. няма ли да си доволен ако администрацията се съкрати с 80%, полицията със 60%. Няма ли да си доволен ако знаеш за какво даваш данъците си, дали съм построил магистрала за 100 или за 300 млн накого му пука, ако имаш модерна и хубава магистрала, ако асфалта по нея е равен и гладък, а не като всичко което се строи в момента макар и ново. Помисли по тия въпроси, мислиш ли че в една германия няма корупция, няма кръгове и няма облагодетелствани, или в САЩ .. и не казвай че те затова са на това дередже, не не е за това, това е заради алчността която няма нищо общо с разумния бизнес подход. Държавата в крайна сметка е една огромна фирма, и следва да се управлява като таква, именно това не се случва последните 20 години защо е друг въпрос, според мен защото няма обесени и тези които отиват там гледат само своите лични интереси, тези конкретно може и да не са способни на друго, но други може да са. Плевнелиев може да не става з апрезидент, но може да стане за премиер, може да не е най-добрия бизнесмен, но е, има опит и ако зане че ще му се търси отговорност няма само да облагодетелства себе си, още повече ако не трябва да се съобразява с някакви незнайно от къде дошли изисквнаия всичко да се прави на минимална цена... п.с. пишейки по форума инсталирам 15-та машина и ми се очертава седене в офиса до сутринта ... 
|
| Пет Окт 14, 2011 12:01 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не знам защо в българския манталитет е толкова здраво залегнало очакването, че има една генерална мярка и може би някой, който да я приложи, която ще реши всички проблеми. Това за жалост далеч не е така, повечето обществени проблеми просто нямат решение в близък план. Човек може само да прави най-доброто, на което е способен, и то в повечето случаи не стига за никъде - едвам за собственото му оцеляване, камо ли за корекции на обществото. Което когато просветне някому в БГ пак чисто по български предизвиква реакцията "кво да се моря тогава, все едно е какво ще правя, няма да го мисля значи, има кой да го помисли вместо мене и да ми го каже по телевизията".
Не е толкова трудно човек да разбере какво е най-добре за него в дадения момент, трябва да отдели много малко от времето си в мислене що се отнася то т.нар. "политика" в БГ, която си е чиста клоунада без зависимост на реалните последици от репликите на клоуните.
Ако някому не харесва дадена клоунада и отиде да я освирка, няма да е сторил най-доброто - ще е платил входния билет и клоуните утре вечер пак ще изнесат същото шоу, може и да го разширят като се видят с пари.
Това, което човек може да направи, е да _не_ плати билета и да _не_ им гледа клоунадата. Като им понамалеят приходите ще се позамислят дали да не научат нови смешки дето да вървят и въобще как да угодят на публиката.
В момента по-добро поведение от това _няма_. Ако се появи клоун, който много да искам да гледам и занапред ще си купя билет за шоуто му, засега няма такъв и съответно не купувам. Но да иде някой в цирка за да пляска на най-непопулярния клоун само за да подразни популярните му колеги е чиста проба тъпотия - таксата от билетите си я разделят по техни правила, дреме им как пълнят салона докато е пълен.
Повече от това да бъдат накарани да се размърдат и опитат нови трикове, което за да хване вяра ще значи и някоя реална отстъпка, е просто утопия. Реалното средство на разположение е очевидно - за желаещите да го видят, ако им стигне акълът да поискат да погледнат (на над 50% от българите май не им стига). .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Окт 14, 2011 12:17 am |
|
 |
|
ToHu
|
Една мярка няма, но трябва да с епочне от някъде, типично за българина е това да не му пука за нищо, както на народа така и на политиците. На мен може да ми е все тая дали съм нарушил някой закон, дали съм обидил някого, но определено ми пука за тов акак си върша работата, за нещата които обещавам и за нещата за които отговарям. Ако всеки един поне малко почне да му пука за неговите отговорности, за обещанията които дава и за работата която върши мисля че нещата коренно ще бъдат променени. Защо на никой не му пука, защото няма последствия, обществото ни е свикнало да се примирява. Идва някой и си оставя ръцете, нищо, те всички са така, не, не е така. Аз когато платя за нещоочаквам то да се свърши, не ми пука колко плащам, пука ми какво получавам, масово хората не са така и ето от тук тръгват проблемите. Значи като няма закой който да изисква и да принуждава, като няма общество което д аизисква и да принуждава, като няма хора които да изискват и принуждават с оглед техните интереси какво може да очакваме. Това да се избесят всички политици е много добро начало, но не трябва да е както всичко останало за 3 дни, а дори и да се случи ще е точно така. Но това че трябва да се избесят политиците не занчи че обществото не трябва да се промени, трбява да с енаучи да бъде отговорно, а аз много рядко виждам отговорни хора, без значение към какво, ако щеш към самите себе си, поне в нещо да са отговорни. Хората нямат и самоуважение, нямат самочуствие, нямат и цели, целта е да с епребере, да се наяде евентуално напие, до това се свежда всичко. Хората се оставят да бъдат тъпкани, ако всички се отнасяха с полицаите като мен, полицаите нямапе да са токова нагли и безочливи, и тогава може би щеше да дойде момента в когато щяха да заслужат да бъдат уважавани.
Има много такива неща, тия 500 години сме изтървали много, твърде много, не може да се навакса за 50 или 100 години, а занем и какви бяха последните 45 години.
Това разбира се са си мои гледни точки, не очаквам някой да ги приема, от моята позиция нещата изглеждат така.
|
| Пет Окт 14, 2011 12:52 am |
|
 |
|
tgi
|
Тони, то моят пост беше в отговор на Лупусовото питане за мярка.
Всички виждаме, че много неща не са наред разбира се. И да, човек може просто да прави това, на което е способен най-добре и да очаква от другите същото, както и да не прави неща, които биха му били неприятни ако другите ги правят - за да може да очаква насреща пак същото.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Окт 14, 2011 12:56 am |
|
 |
|
ToHu
|
Мдааа и като заключение на предизборното ми слово по горе, най-добре да правим само неща които ни харесват, времето се скофти а аз така ине посетих пенемюнде, но другата седмица като ми свършат ангажиментите ако имаш свободно време може да пием по бира, това мисля е приянто на всички, а ако при теб в пенемюнде е студено навън, отгоре в бистрица .. или малко по нататък открих едно много яко кръчме, малко, селско със страхотна кухня, имат всичко което можеш да се сетиш, крачета, ушички, дробчета всякакви, сърца, абе .. всичко, включително и нормални меса и като бонус може да преядеш на цената на салата в средно скъп ресторант по софия.
|
| Пет Окт 14, 2011 1:01 am |
|
 |
|
tgi
|
А, за студено студено е ама се живее, не ми се ходи никъде надалеко. И аз се надявам да попривърша със зоровете идната седмица, ама да не се изсилвам де. Дотук за десетина дни съм изписал над 250 килобайта сорс, белким няма изненади и след още най-много стотина приключа, че главата ми е станала на кофа да държи всичко това накуп, писна ми не ами оттатък. Ама това можем го реши и по прекия канал де  .
|
| Пет Окт 14, 2011 1:13 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Избесването на депутатите няма да реши нищо, но пък ще ни достави прилична доза кеф. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 14, 2011 9:40 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Какъвто е народа такива са и политиците. Не може смотан народ да очаква читави политици. Проблема ни е, че сме индивидуалисти до един. Нямаме колективно мислене. Всеки живее сам за себе си и всеки е някакъв вид бизнесмен. Всеки иска да има правила, но ако може да важат само за другите, пък той като наруши някъде да си "купи" компромис. Даже всеки вижда кусурите на другите че чак се и възмущава, но собствените си аналогични кусури някак си ги оправдава и даже се сърди ако му се направи забележка.
@ТоНи, с повечето неща, които казваш съм съгласен и е така, но не може да казваш, че не ти дреме дали си нарушил някой закон и в същото време да твърдиш, че си отговорен. Ако ти нарушаваш закона как очакваш другите да го спазват? Та чак и го изискваш от депутатите. Ами и те са българи, и те като теб са си казали ами що пък да не наруша тука малко правилата.
Който и да управлява, промяна няма да има, докато има възможност да се нарушават правилата. Имаше един виц- "защо кучето си ближе топките? Ами защото може". Та и у нас така. Докато една корумпирана система работи никой, заинтересован от нея, няма интерес да я съсипва. Но в тая корумпирана система участват всички. Като те спрат с превишена скорост гледаш да бутнеш нещо на катаджията и да се оправят нещата. И после ама той иска. Ми той нека си иска, ти що му даваш? Колко фирми и заведения са регистрирани по тоя начин? То какво ли има читаво? И книжки така се взимат, и изпити и от съд можеш да се измъкнеш ако платиш където трябва и каквото се сетиш още. А ако някой се опитва да спазва закона и не взима пари е гаден и се "заяжда" с теб. Ами аман от "бизнесмени", които си мислят, че могат да си купят поведението, което демонстрират. Докато вместо бизнесмени не станем граждани - оправия няма да има. Всичко зависи от отделния човек съставляващ това общество. Промяната трябва да започне от най-ниското ниво. Това, естествено, си е мое мнение. Аз така виждам нещата.
|
| Пет Окт 14, 2011 11:50 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това сме го дискутирали много пъти... Не можеш от един народ, който е смесица от семенната течност на Андрешко и Ганьо Балкански, да очакваш да произведе читави политици. Какъвто народа, такива му и политиците....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 14, 2011 11:58 am |
|
 |
|
ToHu
|
За отговорността, няма човек отговорн към всичко, въпросът е че тук хората са абсолютно безотговорни. Не виждам проблем в това човек да е отговорен към работата си и безотговорен към законите, човек си има приоритети. Аз и не говоря за спазване на закона, закона никъде не се спазва от властимащите, въпросът е когато го нарушават, да не нарушават интересите на обществото, или не много. Според мен на обществото ще му е все тая дали някой взема 5 или 50 млн комисионна, ако има това от което се нуждае, т.е. болниците са болници, пътищата са пътища, администрацията е услужлива, бърза и ефективна. В държавата има Х пари, хич не ме интересува дали с тия Х пари ще с еплатят заплати на безмислено количество бюрократи, или някой политик ще ги изхарчи по някакъв проект от който взема и добр акомисионна, предпочитам второто. Въпросът е че двете наведнъж не могат да се случат, освен ако данъците ни не станат 70-80% или пък ДДС стане 40%.
Та политика трябва да е отговорен към работата която върши, ако си върши работата добре, ще има и какво да .. усвои за свои нужди, без това да рефлектира на някого.
Мисля че при нашите политици има порочен кръг, тях ги е страх от непопулярни мерки,като да изволнят администрацията, от там има два кръга: неуволнявайки администрацията те са наясно чеима твърде много разходи които трябва да се покриват, парите не стигат, данъци не искат да вдигат защото не искат бунтове, както и с администрацията, ясно им е че да бъдат избрани при тези условия втори мандат е малко вероятно, а ако са в опозиция ще прилапват значително по малко, и товакоето правят е да крадът колкото могат и да гледат с всичко да минат възможно най-тънко, без нзачение колко качествено и трайно е то. Това кара хората постоянно да с еоглеждат за нови, икато дойдат новите идваме в изходна точка. Второто кръгче пак така пак неуволнявайки администрацията имат и твърде малко разходи за социална политика, аз лично съмпротив такава, но това буди още недоволство. За дамогта да се справят с това недоволство, поне в малки размери те се нуждаят от полиция, и яподдържат. Полицията обаче е същата неефективна структура, но там също не смеят да пипат и ......
Те така 20 години се въртим като хамстер във въртележка. Други народине са по сплотени, те също са индивидуалисти, американците са супер индивидуалисти, обаче там обществото не е формирано от индивидите, то е формирано от политиците, медиите и бизнеса. Въпреки че американците само по себе си са индивидуалисти и не виждат а и не се интересуват за нищо по далеч от собствения им праг, те работят в екип много по добре, те са нация, въпреки че няма нито една разумна причина да бъдат, и се държат като нация, единна нация. Няма такова нещо като нация на 200 години, обаче политиците умело успяват да им го втълпят, и те го приемат като нещо свое, и се собразяват с това. Това според мен е пример на общество, чиито ценности са коренно различни от тия на изграждащите го индивиди, но въпреки това, тези индивиди препознават неговите ценности като свои. Предполагам тези които живеят там имат подобни наблюдения, но това не е само там разбира се.
Тук при нас обаче има нещо друго, обществото се опитва да препознае ценностите на индивидите, но те са твърде различни, разностранни и в голяма степен негативни, макар и да не е точната дума. Понеже се припознават индивидуални ценности, то обикновенно това са ценностите на силните на деня, мутри, известни спортисти, артисти ....
В САЩ се говори за патриоти, герои, къде са нашите патриоти и герои, в смисъл такъв, дори няма опит да с енаправляват ценностите и разбиранията на обществото. Пример, пътувам в самолета, и пилота прави съобщение, днес в нашия самолет имаме Американски Герой .. не го знам тоя герой какъв герой беше, 18 годишен хлапак, може би изкарал месец два в някоя мисия, не може да говори, в момента в който слезе от самолета започна да обсъжда по телефона къде ще се напива, но так аили иначе в очите на хорат атой беше герой, хамериканците пляскаха, тия дето бяха по близо го поздравяваха, на никой от тях не им пука реално, но ценностите на обществото налагат тези хора да бъдат уважавани.
Та много с еотплеснах май, тръгнах с това че отговорността няма общо със спазването на закона. Аз не искам някой да спазва закона, искам хората да си вършат работата. От мойта гледна точка и позиция, това е важното, човек трявбва да е отговорен към това което върши.
|
| Пет Окт 14, 2011 6:09 pm |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
горчивата истина е,че народа ги мрази щото неможе да е като тях-пример Закона На Станишев Оправдаващ кражбите му в края на мандата; педофил-политик; сидеров па си направи евродепутат сина;и;и... а народа/паплач с ефективна присъда за- http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=790356
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Пет Окт 14, 2011 7:02 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Нещо не ми е ясно... кой точно закон визираш?
|
| Пет Окт 14, 2011 9:52 pm |
|
 |
|
tgi
|
Както Тони казва законът не е абсолютната истина. Примерно евреите нацистите са ги вкарвали по лагерите със закон, със закон "народният съд" в БГ е свършил маса безчинства и т.н. Същественото по отношение на политиците е да не бъдат оставяни да вредят на обществото с цел своя лична изгода. Много са средствата, най-вече трябва да си треперят за мястото. Това не може да стане в БГ просто защото цялата "политическа класа", както наричат бандата си, е контингент на КГБ и колкото и да е притискан някой от обществото да направи това или онова в крайна сметка ще направи каквото каже шефът. Всеки ги е виждал как им се налага да обясняват що днеска правят обратното на това дето са говорили вчера, е, ами дошла е друга заповед, затова е. Та гласуването единствено укрепва легендата на КГБ агентурата в БГ, която така здраво държи политика, медии и полиция (армия няма за държане вече), че без намеса отвън всъщност и това няма значение, легитимирани или не те са отгоре. Което не значи, че трябва да ги улесняваме, разбира се. Но тоя манталитет е такъв в БГ, като видят тъпанарите, че полицай някъде минава и проверява документите примерно предварително си ги приготвят и му ги подават без да го накарат да се обърне към тях с искането си и да го накарат да почака... та това е положението, ще стане вълк овцата а човекът като нея  [edit] Ей го как министър на отбраната му се налага да си отиде щото водел със себе си по срещи едно приятелче, на колко светлинни години е това от тук. http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-15300751 [/edit]
|
| Пет Окт 14, 2011 10:11 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
А пък тука преди три месеца премиера на един от другите щати (SA) си подаде оставката щото си бил имал любовница  А аз всеки месец получавам в пощата писмо лично адресирано до мен с "отчет" на местния чорбаджия какво бил направил досега и какво още щял да прави. Винаги с покана да му се обадя в офиса ако съм против или искам да предложа нещо. Ама така е - както ги възпиташ политиците така растат. То народа ги възпитава, ама народа кой да го възпита е друг въпрос...
|
| Съб Окт 15, 2011 3:56 am |
|
 |
|
tgi
|
В БГ нещата не са стигнали до тоя проблем. Все още политиците са невъзпитаеми, т.е. следват команди от шефовете си които са скрити. Да се опитва човек с избори и приказки да промени нещо в такава ситуация е като да се търси из сорсовете си грешката имайки прекъсваща жица на захранването.
|
| Съб Окт 15, 2011 4:09 am |
|
|