Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Предложете вариант за 16 битово ADC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Предложете вариант за 16 битово ADC
kiiid написа:
А пък факта че всички масово се надвикват да ме убеждават как по-хубаво от това нямало, при положение че не е истина, е това е върха. Цялата работа е твърде надута за моя вкус. Та и при най-добро желание от моя страна просто не знам какво точно да им харесвам?

Е то твоя вкус е изключение... за теб трябва нещо дето се програмира с мишка, някакво визардче и после да го продаваш в милиони бройки.
Когато почна оная бъркотия с вложените прекъсвания доколкото си спомням ти отговорих на всички въпроси относно АРМ-а, включително ти написах и код който тествах (не си спомням за друг някой от форуми да пиша код и да го тествам). Но така и не стана ясно докъде я докара... щеше да пробваш нещо "утре" и така си остана... ОчевАдно нито ти се учеше, нито ти се занимаваше та ти беше много удобно да си измиеш ръцете с "калпавата" архитектура.

То май с всичко дето се захванеш е така, а? Кво стана със серийната шина? Пак всички шини ти бяха калпави, ама така и не разбрахме ракетата ти ли е крива или космоса :D

Съб Окт 01, 2011 4:25 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Миро, оправям си се без уизарди, не ме мисли. Виж, ако ги има - още по-добре :)
Онова дето ми го писа ми свърши чудна работа. Работи си без грешка. Затова не пи и писах - след подкарването просто нямаше нужда да те занимавам повече с тия глупости. Мерси пак за ценната помощ. Там още има много да се пише но флаша е вече наполовина пълен. Но не забравяй, това беше ТВОЙ код, не на господата от арм. Така че това с нищо не променя мнението ми нито за фирмата нито за архитектурата. Работя над онова устройство но само поради финансови подбуди и без никакво вдъхновение и да, определено не искам да го уча тоя арм в дълбочина.
Не ме познаваш, иначе щеше да знаеш че с каквото се захвана всичко си докарвам до завършек.
Сериината шина в момента я подготвям за чип с една тайванска фирма, заедно с още една патентована архитектура за нещо дето тук не съм споменавал за него. Има си доста работа по различни параметри и детайли там, но аз така или иначе за тия неща не се задълбавам, има си хора дето ги разбират по-добре. За шината тук не се намериха поддръжници, но аз почти не се и бях надявал на нещо повече от присмех. Засега нищо дето е за споделяне преди да излезнат силиконите (може би около година-две отсега). Но да знаеш че ще дойде ден дето ще я видиш...
Не знам дали ракетата ми е крива - лети си добре, обаче ако видя кривини в космоса не пропускам да ги отбележа :)

Нед Окт 02, 2011 1:42 am
Профил

Е то не е тайна, че съпорта на АРМ не е за простосмъртни... и донякъде има логика. Те правят IP-та, продават си ги и доколкото съм чувал много добре си ги съпортват. Ние с теб не сме купували нищо от тях и господата няма да ни обърнат внимание, освен ако нямаме достатъчно убедителни аргументи за бъг в IP-тата.

За нас съпорта трябва да идва от производителя на чипа, който се предполага че разбира достатъчно какво произвежда, в краен случай той може да се обърне към АРМ. Сега в моя случай аз не би трябвало да се оплаквам, понеже моят работодател е сравнително голям и "ухажван". Нямаме проблем и не е много коректно да говоря за всички чип производители, но практиката на повечето май е да не съпортват малки клиенти (хоби пък съвсем).
Това е политиката... защо, как и т.н. аз не знам. От тоя форум съм чувал, че Майкрочеп имат политика за хобита-та. Е, при АРМ е по-различно... И не само при АРМ, това си е тотална политика на всички напоследък. Примерно преди време аз имах ядове с Xilinx. При тях даже е много по-зле тъй като нямаше документация. При АРМ може да е разпокъсана, може да е гадна, но поне ако имаш търпение и нерви може да се оправиш. Освен това презумпцията при АРМ е, че не би трябвало да навлизаш в детайлите ако си хоби или малък. И аз не само ги разбирам, даже ако зависеше от мен щеше да е още по-твърдо отношението към хобитата...
Компромисите само правят нещата още по-зле. Примерно точно това от което ти се оплакваш за "шибаното" спасяване на R0-R3, LR и т.н. - то е резултат от опита да се угоди на хобитата. Всичките тия промени имат една цел - прекъсванията да са нормални С-функции, да не се налага асемблер и всеки начинаещ, който хабер си няма как работи АРМ да почне да ги ползва. Да, ама не. Идват такива като теб и не ползват чисто С, ама тръгват да бърникат неща които не разбират. Нито ти си по-щастлив, нито никой.

Нед Окт 02, 2011 12:08 pm
Профил

Колкото и да ме обвиняваш лично мен че съм бил това или онова, нищо не променя същността на ситуацията. Аз съм сигурен че даже и ти като отявлен "професионалист" дето знае абсолютно всичко за всичко, а не някакъв си хобист като мене, сигурно чувстваш че нещо не им е наред в идеята. Ако ли пък не го чувстваш , ами просто няма как да ти помогна. Те на такива като тебе разчитат да печелят :D

Пон Окт 03, 2011 12:14 am
Профил

Не съм казвал че ти си виновен.... всеки от нас има отговорност за нещо...
Ако гледаме кой е по-по-най-виновен сигурно ще са тия като мен. Защото най-голямата поразия дето идва с АРМ е монополът. А това е резултат от действия които и аз включително правя.

Ние избираме тоя модел, при който има специализация. Един прави ядро, друг чип, трети ОС, четвърти стекове и т.н. Ако всеки си върши добре работата в неговата ниша се получава доста по-висока ефективност и разните там мохикани дето се опитват да направят всичко от игла до конец просто нямат шанс. Понякога се получават и големи дървета, когато някой вземе наготово неща дето не разбира много-много, сглоби ги някак си и почне да продава...
Но то от такива аз не виждам начин да се предпазим. Резултатът ще е още по-зле ако някой тръгне да краде от tqi примерно, той сам спомена какво се получава когато някой "умник" почне да му пипа работите. Тъй че тия поразии ще стават без значение коя стратегия ще изберем - със специализация или от игла до конец...

Верно, при специализацията се предполага че правим нещата на модули. Т.е. по-лесно става за аматьорите. Но както казах това мен не ме притеснява толкоз. По-скоро моят проблем е, че това което правя не е достатъчно професионално, но това е друга бира. Правя каквото мога и колкото мога..

Както и да е, въпросът беше че АРМ е архитектура за хора избрали специализацията. Не е подходяща за хоби - докато разклатиш един пин може да се изприщиш... Не е и стандартен контролер, който да търкаляш без ОС. Просто не е подходяща платформа за това. А това че няма много по-добри алтернативи е кофти, ама какво да направя?
Единственото което мога и което съм казвал хиляди пъти - всеки който реши да минава на АРМ да си предвиди достатъчно време и нерви!

Пон Окт 03, 2011 9:40 am
Профил
Аватар

Добре си се търкаля и без ОС. Даже много добре :) И с ОС и бе ОС - екстра си е.

Който не му харесва да не го ползва.

Пон Окт 03, 2011 9:53 am
Профил ICQ

Абе той за търкалянето си се търкаля всякак... ама колко нерви ти е скъсал?

Пон Окт 03, 2011 10:02 am
Профил

miro_atc написа:
Както и да е, въпросът беше че АРМ е архитектура за хора избрали специализацията. Не е подходяща за хоби - докато разклатиш един пин може да се изприщиш... Не е и стандартен контролер, който да търкаляш без ОС.

Е, честно, понякога просто се ос***ш с такива изказвания. Щопинове се щракат с 3-4 реда и малко четене, а и що неща (някой не много прости за синхронизация) се търкалят без ОС, пък и си е подходящ за човек с развойни средства :) Ама то днес ако ми кажеш, че масата учещи да пишат микроконтролери се си плащат за микрочепското C или че някой още ползва примитивни JDM-и ... не и по-сложен, когато го гледаш отгоре, за да си свършиш работата. А ако смяташ, че човек трябва да изяде с битовете една архитектура и да работи само с нея - не, не точно така. Изобщо нищо лошо си няма в АРМ-овете - иначе щяха да потънат в небитието за сметка на по-прекрасни други. Но айде, почешете език за пореден път на тая тема.

Пон Окт 03, 2011 11:54 am
Профил WWW

Миро, принципно основата е в това ти на какво викаш "професионални" и на какво "аматьорски" приложения. За мен те не се изразяват в желязото вътре а във финансовия си потенциал. Ако нещо носи пари значи е "професия" т.е. "професионално". Може да е най-голямото дърво, но от това няма да го направи "аматьорско". Обаче ако не прави никакви пари, колкото и да е блестящ дизайна, за мен си е аматьирско изпълнение. Между другото това е и философията на АРМ ако не си забелязал - целта е да се продаде колкото се може повече, пък който се бори с него, той да му мисли. Затова аз предпочитам нещата които на мен ми харесват - с тях продуктите ми стават по-лесно и по-надеждни просто защото познават платформата добре. Ако искаш класирай това като аматьорско, няма проблем.
Мен не ме изнервя толкова монопола им - ако бяха читави нека са си монополисти.
Между другото това няма НИЩО общо с ADC-тата. На всяко чдро може да се закачи свестно ADC и обратното.

Пон Окт 03, 2011 12:23 pm
Профил

head_up написа:
Е, честно, понякога просто се ос***ш с такива изказвания. Щопинове се щракат с 3-4 реда и малко четене, а и що неща (някой не много прости за синхронизация) се търкалят без ОС,

Ми може и да се осирам, ама като погледнеш кой да е форум за АРМ е пълно с въпроси от типа "как да клатя пин". И далеч не всички са малоумници! С такива теми е пълно и в линукс форумите, т.е. хора дето някак си са успели да подкарат лунукс имат проблем с най-тъпо GPIO. Верно под линукс има и друг проблем, но и без него пак имаш 20 до към 50 регистъра дето ако пропуснеш нещо има да псуваш и ти като kiid.

В крайна сметка аз казвам това, което виждам. На мен лично и на всички дето познавам им е трябвало много време, за да навлязат. Тук в тоя форум има поне 10 човека дето ползват АРМ. Някой да е подкарал АРМ от нула за 2-3 дена или седмица?
Аз такъв не съм видял и не познавам. Ако ти познаваш, това ще обясни защо си мислиш че ползването АРМ е фасулска работа, а пък го смятам за по-трудно...

Относно ОС/bare metal...
Ми аз постоянно повтарям, че АРМ иска нерви и време. За някои явно гърчът е малко, други като Цецо явно го преглъщат... За мен обаче гърчът е повече, отколкото е разумно да се преглъща. Затова и ползвам варианти при които вложеното да има възвращаемост. Първо, това става с работа в екип (един бори проблемите на АРМ другите правят приложения). Второ, става с многократно използване на един и същ код в различни проекти.
Сега, който тръгне по тоя път или ползва ОС или преоткрива топлата вода... А който не върви по тоя път, може би е редно да се запита за къф му е да ползва АРМ...

@kiid, не става въпрос да си "профисионалист" изобщо... ти може да си професионалист в твоята област, но очевидно твоята област не е работа с АРМ или подобни нему процесорчета. Не че не би могъл да изкараш пари и с АРМ, ама ако не греша нито ти харесва, нито го можеш (иначе не би търсил помощ).
И не разбирам за какво спорим, ако ти имаш с какво друго да си свършиш работата - супер! Аз просто казвам (а и ти сам би трябвало да си се убедил), че с АРМ няма да ти е лесно, защото това не е краен продукт и ще потроши страшно много време и нерви ако го ползваш като черна кутия...

Пон Окт 03, 2011 2:38 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
може би е редно да се запита за къф му е да ползва АРМ...

Ами за къф? Какво да ползва? При кое изброените от теб аргументи не важат? Да не би при MIPS (PIC32), ядрото да се учи за 2 дни???

Куртекса си е най-нормален 32 битов контролер с всичите му хубавни и недъзи. Ценното му е това, че е унифициран, и ядрото почти няма бъгове. Толкоз. Са, че бил 10-15% по бърз или по-бавен от аналогични архитектури - боли ме.... важното е да върви там и да не спира.

Пон Окт 03, 2011 4:25 pm
Профил ICQ

miro_atc написа:
В крайна сметка аз казвам това, което виждам. На мен лично и на всички дето познавам им е трябвало много време, за да навлязат. Тук в тоя форум има поне 10 човека дето ползват АРМ. Някой да е подкарал АРМ от нула за 2-3 дена или седмица?
Аз такъв не съм видял и не познавам. Ако ти познаваш, това ще обясни защо си мислиш че ползването АРМ е фасулска работа, а пък го смятам за по-трудно...

Ако някой му удари едно рамо с PLL-a, за пина ти трябва ден четене :) Не знам, не е като ПИК определено, но да е нещо което трябва да стряска, че е незнайно колко трудно - не е. Виж да му пуснеш ЛАН, УСБ-то или КАН-а, това ще си е зор. Ама те тия неща са си ИП-та, та си е зор където и да е без екзампъл, т.е. съвсем отделна песен. Ако искаш да цедиш архитектурата за да вземеш всичката й производителност - тогава може да псуваш АРМ-овете, но при тия чепове вече за няколко цента отгоре си решаваш проблема с нужната производителност. Тогава ще кажеш количество, та цена .... е, то пък универсално лекарство няма. Това е тема без край ...

Пон Окт 03, 2011 4:59 pm
Профил WWW

@Цецо, аз знам че няма да те убедя да ползваш ОС... Но и ти няма как да ме убедиш в обратното :D

@head_up,
не те разбирам особено... ама карай!

Пон Окт 03, 2011 6:05 pm
Профил
Аватар

Та само да питам избрахме ли "Предложете вариант за 16 битово ADC" не можах да разбера ?

Вто Окт 04, 2011 8:18 am
Профил ICQ
Аватар

miro_atc написа:
@Цецо, аз знам че няма да те убедя да ползваш ОС... Но и ти няма как да ме убедиш в обратното :D

@head_up,
не те разбирам особено... ама карай!

Не виждам какво има да се убеждаваме :) Все едно да те убеждавам, че русите жени са по - хубави.

Просто с тая гама, Куртекса може да се ползва от мигалки дето даже не им трябва прекъсване, до таблети. Кеф ти с ОС, кеф ти без.

Последна промяна Цецо на Вто Окт 04, 2011 8:39 am, променена общо 2 пъти

Вто Окт 04, 2011 8:28 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща