|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:58 am
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: TI се завръща
Е в щатите ви е лесно. Тука при нас, ако се интересуваш от такива компоненти, веднага те тикат в затвора за производство на ICBM. А сега сериозно. Все пак при тези 125* трябва и някаква работа да свършат елементите, това означава, че се нагряват и те и температурите им отиват нагоре. А последните 10 години наистина технологиите много напреднаха, но фундаменталните закони на физиката все още са си същите, ако не бяха сега от Интел щяха да продават процесор-прожектор. От примера с кондензатора означава, ли че на всеки 3 месеца(2000 часа) електрониката трябва да се подменя с нова?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Сеп 29, 2011 6:33 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
И в България да искаш пак ще ги имаш тези компоненти, нали сме уж съюзници. Компонентите имат thermal rise ( май така се казваше ), мери се в C°/W. Грубо казано, смяташ колко мощност ще погасява един компонент, и гледаш колко thermal rise ще има, след което добавяш температурата на околната среда и ще видиш дали си в приемливи граници или не. Умножаваш с някакъв коефициент на запас, примерно аз умножавам по 3. На яките електролити сме сложили и температурни сензори, да видим прототипите до колко ще се загреят, първите електролити след 2-3 седмици работа се повредиха.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Сеп 29, 2011 7:30 pm |
|
 |
|
741
|
Мне, ще ги имаш само ако не те хванат. За кондензаторите не е проблем, за чиповете обаче е. Всичкото интегрална схема за под -55, над +125 или в целия диапазон от -55 до +125 се води с възможна двойна употреба и се търгува с лиценз. Има изключения де, ама в общия случай бият през пръстите.
|
| Чет Сеп 29, 2011 7:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
така е, за съжаление. и DSP-та над определена производителност, и сметалки (дето всеки Р4 процесор влиза в тази категория). просто си има законен начин да ти стъжнят живота, когато решат.
имах такъв случай за 56801 (16-битово МCU на freescale с елементи на DSP). митничаря: - какви са тези чипове - миии... микроконтролери - тука пише DSP, не са ли сигнални процесори - ми не са точно, защото са микроконтролери с 2-3 инструкци допълнително - трябва бележка от министерството, че може да ги ползвате. сигналните процесори са "оня списък" аз понеже съм подготвен - загубих си два дена да го намеря въпросния списък и после още един ден да го прочета - казвам: - да, ама в оня списък пише, че се ограничават само сигнални процесори над 32 бита. - не знам. не ги разбирам тези работи. доне си ми тогава бележка, че не ти трябва бележка. - ?!? %$!%%$№$!№@%. ииии колко ще ми струва тази бележка? - ми ние сме трима, дай 30лв и бегай. - на ти десет лева, други те ме интересуват и всичко на 6 - хлоп печата и вдигай "стоката"
|
| Чет Сеп 29, 2011 8:05 pm |
|
 |
|
3aek
|
дедо ама ти се пазариш като дърт циганин тъжна картинка но истина - имаме най-некомпетентната администрация която обикновено създава проблеми не за да спазва правилата а за да си изкрънка почерпка
|
| Чет Сеп 29, 2011 8:11 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Цялата Piccolo серия на 28ххх я има в 125 градусов вариант, миграцията от 24хх към 28хх е най-малкото не е по-трудна отколкото към кортекс. От fixed-point 28хх също има 125 градусови? Има и екзотики, за които спомена: http://www.ti.com/product/sm320f28335-ht-55 .. +210 градуса, струва 406 долара 
|
| Чет Сеп 29, 2011 9:54 pm |
|
 |
|
¶
|
Кой ти искат лиценз ?? На българската митница, или търговеца от чужбина ? Щото и от България съм си поръчвал чипове в обхвата -40° +125° през Акерман и Комет, ама никой не ми е искал лиценз. Само през 2002г. когато закупувахме LonWorks средата се спекоха, но тогава Акерман България я поръча през Акерман Германия  . Ако поръчваш директно от чужбина може и някой да ти поиска, но примерно през Акерман и Комет не съм имал грижи. Проучил съм ги 28xx, за сега съм се спрял на TMS320F2809, другите имат проблеми с АЦП-то и не мерят точно. Piccolo серията е в разфасовки LQFP, да, стават идеално...но ни трябва нещо с 100-тина крачета, при тях само TMS320F28069PZ е такъв, но е до +85°C. Delfino серията, и те стават, но тия които са в LQFP са до +85°C. Concerto серията, това не е лъжица за текущия дизайн, това си е направо бъркалка. И серията C2000 се изчерпа... Hercules серията е също бъркалка. MSP430 и Stellaris са изключени по подразбиране, и ... TI се изчерпаха  А за фирмата, нямам претенции стига да не е Atmel. Ако PIC32 беше до +125° нямаше да се замисля, както и ако намеря Cortex на +125. Ако някой знае такъв Cortex да свирка, от много време питам по форумите, ама никой не споменава за такова животно. Миграцията не е проблем, не използваме нищо от библиотеките на TI. А както споменах и преди, нашия китаец дори не използва header файлове с дефинции, директно маже по 16-тичните адреси в паметта  , така че кот му тура тва ще руча.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Сеп 29, 2011 11:04 pm |
|
 |
|
741
|
От -40 до +125 е ОК и няма проблем, горе съм писал друго. А лиценза го искат митниците, могат да го поискат и други постфактум. То е все едно да питаш кой ще ти иска лиценз за търговия с калашников, режимът е горе-долу същия. И което е важно - не е българска измишльотина, преписвано е едно към едно от ЕС, нищо че у нас е в сила десетина години преди да влезем в ЕС. И обменят информация, та в следствието могат да разберат, че си поръчвал каквото не трябва още преди да са ти го пратили. Чувал съм за такъв случай вече 
|
| Пет Сеп 30, 2011 9:25 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
във версията, която четох навремето, долната температура беше написана -50С, а повечето компоненти в тази област бяха специфицирани за -55С. и заради тези 5 градуса наставаше купон. сега са го пипнали на -55С, но не съм чел внимателно документа. Изисква се бистър ума, да си се наспал, напил с кафе, да не си нито гладен, нито сит, миналата нощ да си задоволен сексуално, да не си пред или след отпуска и тъщата да е в друг град.  |  |  |  | Цитат: 3А Системи, оборудване и компоненти Бележка 1: Доколко подлежат на контрол оборудването и компонентите му, както са описани в 3А001 или 3А002, различни от описаните в 3А001.а.3 до 3А001.а.10 или 3А001.а.12, които са специално проектирани или имат същите функционални характеристики, както и другото оборудване, се определя от това, доколко подлежи на контрол другото оборудване. Бележка 2: Доколко подлежат на контрол интегралните схеми, описани в 3А001.а.3 до 3А001.а.9 или 3А001.а.12, които са неизменяемо програмирани или проектирани за конкретна функция за друго оборудване, се определя от това, доколко подлежи на контрол другото оборудване. ВАЖНО: Когато производителят или подаващият заявление не могат да определят доколко подлежи на контрол другото оборудване, въпросът за контрола на интегралните схеми се решава съгласно 3А001.а.3 до 3А001.а.9 или 3А001.а.12. Когато интегралната схема е "микрокомпютърна микросхема" на силициева основа или микросхема с микроуправляващо устройство, описано в 3А001.а.3 с дължина на думите на операнда 8 bit или по-малко, доколко интегралната схема подлежи на контрол, се определя в 3А001.а.3. 3А001 Електронни компоненти, както следва: a. Универсални интегрални схеми, както следва: Бележка 1: Доколко подлежат на контрол полупроводниковите пластинки (завършени или незавършени), при които функцията е била определена, трябва да се прецени съобразно параметрите от 3А001.а. Бележка 2: Интегралните схеми включват следните видове: "Монолитни интегрални схеми" "Хибридни интегрални схеми" "Многокристални интегрални схеми" "Тънкослойни интегрални схеми", включително интегрални схеми от силиций върху сапфир "Оптични интегрални схеми" 1. интегрални схеми, проектирани или обозначени като радиационно устойчиви на някое от изброените по-долу: a. обща доза 5 х 103 Gy (силиций) или по-голяма; b. колебание в мощността на дозата лъчение 5 х106 Gy (силиций)/s или по-голямо; или c. поток (интегриран поток) от неутрони (равно на 1 МеV) 5 х1013 n/cm2 или по-високо върху силикон, или идентични на него материали; Бележка: 3А001.а.1.с не се прилага към метални изолиращи полупроводници (МИП/MIS). 2. "микропроцесорни микросхеми", "микрокомпютърни микросхеми", микроконтролерни микросхеми, интегрални схеми с памет, произведени от съставни полупроводници, аналогово-цифрови преобразуватели, цифрово-аналогови преобразуватели, електрооптични или "оптични интегрални схеми", проектирани за "обработка на сигнали", логически устройства със зони за програмиране, интегрални схеми с невронни мрежи, интегрални схеми по поръчка, при което е неизвестна или функцията им, или доколко подлежи на контрол оборудването, за което интегралните схеми ще се използват, процесори, използващи бързо преобразувание на Фурие (БПФ/FFT), електрически изтриваеми и програмируеми памети само за четене (ЕИПП/EEPROMS), свръхбързи памети или статични памети с произволен достъп (СППД / SRAM), отговарящи на някои от изброените по-долу: a. предназначени за работа при околна температура над 398 К (125°С); b. предназначени за работа при околна температура под 218 К ( - 55°С); или c. предназначени за работа в целия температурен диапазон на околната среда от 218 К ( - 55 °С) до 398 К (125°С); Бележка: 3А001.а.2 не се прилага по отношение на интегрални схеми за граждански автомобили или приложения при ж.п. влакове. 3. "микропроцесорни микросхеми", "микрокомпютърни микросхеми" и микросхеми с микроконтролерни устройства, имащи някои от изброените по-долу характеристики: Бележка: 3А001.а.3 включва цифрови сигнални процесори, цифрови матрични процесори и цифрови ко-процесори. a. не се използва; b. произведени от съставни полупроводници и работещи при синхронизирана (тактова) честота над 40 MHz; или c. повече от една шина за команди или данни, или сериен комуникационен порт за външна връзка с паралелен процесор със скорост на предаване над 150 Mbyte/s; 4. интегрални схеми с памет, произведени от съставни полупроводници; 5. аналогово-цифрови и цифрово-аналогови преобразувателни интегрални схеми, както следва: a. аналогово-цифрови преобразуватели, имащи някои от изброените по-долу характеристики: Важно: Виж също 3А101. 1. разрешаваща способност 8 bit или повече, но по-малка от 12 bit, с "общо време на преобразуване", по-малко от 5 ns; 2. разрешаваща способност 12 bit с "общо време на преобразуване", по-малко от 20 ns; 3. разрешаваща способност повече от 12 bit, но по-малка или равнa на 14 с "общо време на преобразуване", по-малко от 200 ns; или 4. разрешаваща способност повече от 14 bit с "общо време на преобразуване", по-малко от 1 µs; b. цифрово-аналогови преобразуватели с разрешаваща способност 12 bit или повече и "време за установяване" по-малко от 10 ns; Технически бележки: 1. Разрешаваща способност n бита съответства на квантуване на 2n нива. 2. "Общо време на преобразуване" е обратното на стандартната скорост. 6. електрооптични и "оптични интегрални схеми", проектирани за "обработка на сигнали", имащи всички изброени по-долу характеристики: a. един или повече от един вътрешен "лазерен" диод; b. един или повече от един вътрешен светлочувствителен елемент; и c. оптични вълноводи; 7. логически устройства със зона за програмиране, имащи някои от изброените по-долу характеристики: a. еквивалентен използваем брой на ключове над 30 000 (2 входни ключа); b. нормално "време на закъснение на разпространението на основния ключ" по-малко от 0,1 ns; или c. гранична честота на превключване, надхвърляща 133 MHz; Бележка: 3А001.а.7 включва: Обикновени програмируеми логически устройства (ОПЛУ/SPLDs) Сложни програмируеми логически устройства (СПЛУ/CPLDs) Комбинационни логически елементи със зони за програмиране (КЛЕЗП/FPGAs) Логически матрици със зони за програмиране (ЛМЗП/PLAs) Програмируеми на място взаимовръзки (ПМВВ/FPICs) ВАЖНО: Логическите устройства със зони за програмиране са известни като комбинационни логически елементи със зони за програмиране или като логически матрици със зони за програмиране. 8. отпаднало; 9. интегрални схеми с невронна мрежа; 10. поръчкови интегрални схеми, за които е неизвестно на производителя или функцията им, или статутът на контрол на оборудването, в което ще се използват интегралните схеми, имащи някои от изброените по-долу характеристики: a. повече от 1000 извода; b. нормално време за задържане (забавяне) на разпространението в основния пропускащ елемент по-малко от 0,1 ns; или c. работна честота над 3 GHz; 11. цифрови интегрални схеми, различни от описаните в 3А001.а.3 до 3А001.а.10 и 3А001.а.12, базирани на съставни полупроводници и имащи някои от изброените по-долу характеристики: a. еквивалентен брой ключове над 3000 (2 входни ключа); или b. честота на сработване, надхвърляща 1,2 GHz; 12. процесори, използващи бързо преобразувание на Фурие (БПФ/FFT), имащи стандартно време за изпълнение при N-точков комплекс, използващ БПФ / FFT, с брой на точките по-малък от (N log2 N )/20 480 ms, където N е броят точки. Техническа бележка: Когато N е равно на 1024 точки, формулата в 3А001.а.12 дава време за изпълнение 500 µs.
|  |  |  |  |
и така 120 страници...
|
| Пет Сеп 30, 2011 10:42 am |
|
 |
|
ike
|
Списък на стоките с възможна двойна употреба - Наръчник на Анархиста. Наказателен кодекс - Практическо ръководство, за бързо забогатяване.
|
| Пет Сеп 30, 2011 11:10 am |
|
 |
|
741
|
Е, 120 страници е целия документ, в него частта с електрониката е малко. Хинт - същото може да се намери едно към едно на английски и в оригинал се чете без псувни. Помня, че най-първия вариант в края на деветдесетте беше някакъв кошмар. Малко след това излезе по-читав превод и затрих първия, сега ме е яд, щото беше уникален. По спомени, примерно "clock frequency" беше преведено "честота на превключване на релето" или нещо такова. То и сегашния не е цвете де. Гледам "колебание в мощността на дозата лъчение " е дошло от "dose rate upset", "логически устройства със зони за програмиране" трябва да значи FPGA. Ама това са бели кахъри. Друг въпрос е, че е със силата на закон и бял кахър на смъкнати гащи си е жив секс.
|
| Пет Сеп 30, 2011 11:41 am |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Е какъв ви е зора в крайна сметка ... вадите едно разрешително за двойна употреба ... и внимавате какво пишете/пишат като внясяте ... за предишната фирма чакахме 1 месец ... но нещата се успаха ... само веднъж ме викаха в "Икономическа полиция"  да обяснявам, какво е това което правя и защо аджеба го изнасям за Китай ...
|
| Пет Сеп 30, 2011 11:52 am |
|
 |
|
ike
|
На часни лица издават ли разрешителни, че искам да си купя един процесор на над 3GHz, произведен по 32нм, с коопроцесор, с ДСП инструкции, повече от 1000 извода, с Хафний .... един I3-540 3.06GHZ Баси в един процесор дето го слагаш на компа на секретарките за 100$ ги има половината от изброените неща в списъка, или нещо със списъка не е наред или с процесорите дето ги ползват секретарките.
|
| Пет Сеп 30, 2011 12:05 pm |
|
 |
|
¶
|
Значи аз през цялото време говоря за -40 +125 , щом като няма проблем , защо мрънкате толкова ? Колко изделия сте правили дето трябва да работят на -55 та вдиганахте толкоз гюрлютия ? Или типично по български да се оплачим, пък кот стане 
|
| Пет Сеп 30, 2011 2:30 pm |
|
 |
|
741
|
Ти си говорил за -40 +125, друг е споменал за двеста и отгоре (а тва вече влиза в оня списък), трети е питал как ги пазарувате тез неща като чушки от пазара, и те така. Ти що се стряскаш от гюрултията? 
|
| Пет Сеп 30, 2011 10:42 pm |
|
|