| Автор |
Съобщение |
|
klez
Ранг: Професионалист
|
 Производство на печатни платки в Домашни условия
Абе гледам, че няма такава тема тук а мисля, че ще е доста полезно. Поинтересувах се, понеже ми трябва да направя няколко платки за повърхностен монтаж.
Вариант 1 - Принтер и трансфер на тонера върху фолиран стъклотекстолит
Тоя вариант няма да описвам какво съм намерил, щото на всички ви е до болка познат
Вариант 2 - Течен фоторезист във флакон
Най-популярният фоторезист е Позитив 20.
Необходими материали:
Фоторезист фолиран стъклотекстолит принтиран шаблон върху прозрачна подложка. проявител UV лампа за осветяване FeCL3 или аналогично - за ецване.
Технологията на кратко: 1. Почистваме добре медното покритие на подложката (Най добре става с прах за пране доколкото успях да прочета) 2. Принтираме върху прозрачна подложка (продават се такива по книжарниците - ползват ги за шрайб проекторите най вече) Самата платка, която искаме да проявим. Някои твърдят, че е добре да принтираме 2 огледални копия и да ги слепим с мастилото/тонера една към друга за получаване на по-плътен слой. 3. Нанасяме тънък равномерен слой фоторезист върху медното покритие. 4. Слагаме шаблона върху медното покритие, притискаме го със стъкло и осветяваме на UV светлина, като продължителността зависи от източника ни на UV светлина. 5. Проявяваме плаката (тука не съм много наясно с позитив 20 дали се изисква и как става) 6. Ецваме
Вариант 3 - Сух фоторезист.
Насочил съм се към тоя вариант и тук имам няколко въпроса: Технологията е подобна на тази със течният фоторезист.
Разликата е там, че фоторезиста е на листове и се налага върху медното покритие.
Въпроса ми е, някой правил ли е платки по този метод и това което най вече ме интересува, при слагане на фоторезиста чрез Ламинатор... какъв ламинатор върши работа, тъй като на повечето им дават максимална дебелина 0.5мм, а платката + фолиото са поне 0.9 - 1.0 мм в случай че стъклотекстолита с медното покритие е 0.8
Моля ако някой е правил платки по последният метод да сподели, като може да променя малко първият пост за да има по актуална и подробна информация в него. (Довечера ще гледам да обновя с малко снимки и по-подробно описание)
|
| Пон Сеп 19, 2011 2:44 pm |
|
 |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Производство на печатни платки в Домашни условия
защо се занимаваш с глупости и си преебаваш здравето с тези химикали?
|
| Пон Сеп 19, 2011 5:34 pm |
|
 |
|
klez
|
По добре да ги дам някъде да ми ги направят ли имаш впредвид? Идеята ми беше за прототипи да си правя да тествам дали всичко е наред да доизкусуря и после да дам примерно 10 бройки да ми направят. Или за неща дето ми трябват 1-2 бройки... не е рентабилно да дам 30-40лв за две платки 4х4см
|
| Пон Сеп 19, 2011 6:04 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Не е като да не предъвквано много пъти правенето на платки - просто търсачката не работи като свят.
Ламинатора - има такива дето притискат с пружини валците (аз лично имам такъв 30 см широк GBC) - на такъв ламинатор може и 2 мм да прекараш без проблем. Моя е мноо дърт и струваше колкото сега струва къртещо мивки PC и в интерес на истината май го срещнах като препоръчан модел за тази гимнастика. Ламинирал е незнайно колко и още нищо му няма. Сегашните не ги знам как са.
|
| Пон Сеп 19, 2011 6:38 pm |
|
 |
|
klez
|
Oкей благодаря, в крайна сметка ще взема няквъ за 30-40лв пък ще го пригодим ако се наложи. Пък ако не - имам 2 печки от лазерни принтери, те са с пружини 
|
| Пон Сеп 19, 2011 6:41 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Аз преди време си взех най-евтиния ламинатор от технополис и го ползвам само за платки. И на него му дават 0.5 мм макс, но му пускам 1.5мм и 2 мм платки и няма грижи. Минават без проблем и за година вече не е дал признак на недоволство. Само терморегулатора трябва да му се пипне малко.
|
| Пон Сеп 19, 2011 7:02 pm |
|
 |
|
klez
|
И аз подозирах, че ще е така но е хубаво някой да го потвърди, благодаря CarBeta
|
| Пон Сеп 19, 2011 9:22 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
А къде се продава този сух фоторезист. Преди много години имаше един червен, но отдавна не съм срещал никакъв (не съм и търдил специално, де)
|
| Вто Сеп 20, 2011 1:27 am |
|
 |
|
klez
|
в ибей има 10 листа А5 за около 13лв тва като площ е около 1 лист А2 + един А4  Има и проявител за него... 2-3лв беше за тея 10 листа общо към 15лв ти е за тая цялата площ. Един Лилав е. Тънък филм с 2 предпазни фолиа от 2те страни, http://www.ebay.com/itm/370460564054?ss ... 245wt_1166По конкретно тук
|
| Вто Сеп 20, 2011 7:06 am |
|
 |
|
klez
|
Намерих си старо скенерче да го ползвам за експониране  само се чудя дали с UV диоди или с UV лампи, много хора четох, че са доволни от диодите
|
| Вто Сеп 20, 2011 10:09 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Защо не ползвате текстолит с нанесен вече фоторезист, ами се занимавате с ламиниране? (или не съм разбрал нещо в технологията ви...)
|
| Вто Сеп 20, 2011 10:10 am |
|
 |
|
klez
|
не съм срещал да се продава. Имаш ли представа как вървят цените и дали има разнообразие, щото ми трябва с дебелина 0.5-0.8мм
|
| Вто Сеп 20, 2011 10:45 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
И пак ли от ибей да търсим UV диодите или не знам дали самата лампа на скенера няма да прояви ?
|
| Вто Сеп 20, 2011 2:02 pm |
|
 |
|
klez
|
С лампата ми се струва, че бавно ще стане работата, не знам колко свети в UV спектъра. Диоди в ибей има по 50 диода за 4-5лв сигурно не са перфектни ама предполагам, че ще вършат работа.
|
| Вто Сеп 20, 2011 3:07 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Тея проверачките на пари не са ли в UV спектъра
|