| Автор |
Съобщение |
|
Edesign
Ранг: Форумен бог
|
 Задачка за контакти на реле
Здравейте имам следната задачка--> трябва по някакъв начин да проверя дали едно реле (един нормално отворен контакт) е затворило контакта си. Значи трудното е че това реле може да комутира каквото и да е (220V AC/ постоянно напрежение) т. е. може да се връзва навсякъде. Но независимо какво комутира аз във всеки един момент трябва да знам дали релето е на късо (затворило) или не е затворило. Желателно е изхода на тая схемка да е ТТЛ и да е галванично разделен от контактите на релето.
Моля помагайте
|
| Сря Окт 12, 2005 4:54 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Най качествено решение за случая е да си сътвриш оптрон от глин-лампичка и фотодиод. Като се отвори релето ти светва лампичката и се отпушва диода.
|
| Сря Окт 12, 2005 5:21 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Малко да поясня това реле трябва да е изход чието състояние трябва 100% да се знае. А иначе контакта може да комутира напрежения под 1V AC или DC до 220V AC или DC. Т. е. каквото и да комутира без никакво значение аз трябва да знам има ли късо (затворен контакт) или няма
|
| Сря Окт 12, 2005 5:25 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Tака, както си дефинирал задачата, май не е решима 
|
| Сря Окт 12, 2005 5:46 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Само за честотата на комутирания сигнал не съм пояснил --> или постоянно напрежение или 50 Hz мрежово / от 0.1-220V
Значи тока който ще се комутира също варира в много големи граници (0,000 до 10 А)
И за да ви подскажа че не е невъзможна и абсурдна задача ще споделя за какво се сетих аз (надявам се с това да не ви насоча в грешна посока).
Значи имаме един феритен траф с 2 намотки. На първичната е свързан последователно кондензатор. Кондензатора и намотката пък от своя страна паралелно на контакта. На другата намотка подаваме например 3kHz генератор. Значи ако контакта е затворен генератора ще е по натоварен и консумацията по висока и обратно.
Но това е доста сложно и нешумоустойчиво. Ако имате други предложения.... Както виждате тук няма зависимост какво тече през контакта.......
|
| Сря Окт 12, 2005 5:48 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ефективно решение на тая задача е да си избереш друга задача 
|
| Сря Окт 12, 2005 6:34 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
Последна промяна ¶ на Пет Фев 03, 2012 5:27 am, променена общо 1 път
|
| Сря Окт 12, 2005 8:24 pm |
|
 |
|
Lino
Ранг: Минаващ
|
Ако не намериш нещо по модерно има архаично решение:
Галванично разделено захранване свързано към един от контактите и проста схема с компаратор и оптрон( и
необходимите защити.)
|
| Сря Окт 12, 2005 9:07 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
няма да стане изискаванията правят задачата невъзможна за решение.
от 0.1-220V
от 0-10А
ами при 10 ампера ток пада на напрежение в тия контакти ще е повече от минималното напрежение дето се комутира. Никакви компаратори няма да помогнат. Просто така поставено заданието няма решение.
За реално приложение не е проблем да се направи, да кажем за напрежение по голямо от 5V.
|
| Сря Окт 12, 2005 9:23 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30754 Местоположение: София
|
Това с трансформатора е идейно, но имай в предвид че самия товар ще оказва сщо влияние, не знам дали можеш да разчиташ на това.
|
| Сря Окт 12, 2005 10:17 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Трансформатор за DC изглежда доста футуристично.... 
|
| Сря Окт 12, 2005 11:34 pm |
|
 |
|
Lino
Ранг: Минаващ
|
Действително при тези нива на сигналите e необходимо разпознаване на сътоянието и трябва да се добави схема за измерване на ток. Един вариант на "датчик" OPEN/CLOSE е комбинация (най-общо казано) волтметър+безконтактен амперметър ( в случая с много ниска точност ).
EDIT
Макар и извън заданието, интересен е случая 0V, 0A когато се комутира връзка между нискоомен изход и нискоомен вход. Тогава kакво да правим? Например да вкараме(индуктивно или по друг начин) сигнал в проводника към единия извод на релето и ако го регистрираме в другия , значи е close. 
|
| Сря Окт 12, 2005 11:37 pm |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Добре де, това реле няма ли и други контакти които не се ползват ?
|
| Чет Окт 13, 2005 12:17 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Сега се поинтересувах. Имало такива устроиства. Използват се в автоматика където е необходима голяма надежност. И освен че мерело дали е затворен или отворен контакта можело да дава и ориентировъчна информация за контактното съпротивление. Едни руснаци са се занимавали с това,а самите релета са на някаква японска фирма и стрували космическа цена. Казват че при отворено реле на осцилограф можело да се видят много къси импулси с амплитуда около 200V с честота около 100 kHz. Амлитудата им падала на порядък като се сложи резистор 1К паралелно на контактите на релето. Вътре под смолата можело да се различи феритен пръстен. Значи става дума за токов импулсен трансформатор.
Оттук може да си направиш заключение за принципа на работа. А оттам нататък е много време четене и експерименти.
 . Това си е сериозна задача за добър специалист по аналогова електроника.
|
| Чет Окт 13, 2005 12:52 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Дори и да има трябва да знам този контакт дали работи!
Ситуацията изглежда много проста на пръв поглед. Имам консуматор последователно на него е контакта. Аз трябва да знам 100% че консуматора е захранен, не е достатъчно да знам че е подадено захранване на бобинката на релето. Трудното е че консуматора може да 12 волтова крушка до бойлер. Не се знае къде какъв и колко голям ток ще тече.
|
| Чет Окт 13, 2005 12:53 pm |
|
|