|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:29 pm
Какво ви е мнението за безтрансформаторното захранване.....
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Rumene да не разбираш от нещо не е нито срамно нито лошо. Проблем е ако въпреки че не разбираш ръсиш акъл. В момента изпадаш в такава ситуация. А това са доста елементарни неща така че сам си направи заключението.
Оттук нататък наистина не смятам да се меся в тая тема.
|
| Пон Окт 10, 2005 3:20 am |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Nikola Kirov, Защо оставаш с впечатлението, че искам да се големея с такава елементарна схема?! Исках просто да помогна, като предложа нещо изпитано и работещо. И тъй като я смятам за достатъчно елементарна, не сметнах за необходимо да я обяснявам. Ти тръгна с рога напред!
Нямам никакво намерение да се доказвам пред когото и да било, защото съм се доказал вече. А това за неполярния кондензатор и делителя, от там тръгнаха разсъжденията на времето по схемата. Действително текат големи токова като при всеки делител, но този ток е реактивен и не предизвиква загряване както при активно съпротивление.
Накрая искам да ти обясня защо си пиша титлата! Защото много хора я притежават, но не смеят да я афишират, данеби някой да реши да провери, що за инженери са. Аз нямам подобни притеснения и за това я заявявам. Пък ти си тълкувай нещата според нивото на своята интелигентност!
|
| Пон Окт 10, 2005 7:54 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Писнахте ми!
Ша взема да са намеся и аз.
Всеки си има по малко право. Инж. Сапундиев - че е предложил някаква работеща схема, Киров - че дава обяснение на това как работи. Ама пак не вдянах оти се карате? Мерите си ги, какво ли?
И всеки си е по малко крив. Инж. Сапунджиев - публикува схема с мото "сега ми хрумна", после обяснява от колко много години си работи. Работи, ама липсват 2 резистора, без които аз не бих я пуснал да се произвежда. Киров - че е пропуснал някои лекции по електротехника - става дума за реактивната мощност.
Малко като офтопик дали да не предложим на Реконструктора да сложи още един раздел "п*шкомери" 
|
| Пон Окт 10, 2005 11:23 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Бях решил да не вземам участие тук но bateAz от теб не очаквах да кажеш че това е схема.
Че на всичкото отгоре и да твърдиш че съм пропуснал уроците по електротехника.
Разбира се че става дума за реактивен ток. Не е реална консумирана мощност. Но на теб ли да обяснявам че това си е съвсем реално течащ ток които съзвава пад в вътрешното активно съпротивление на кондензатора а от там и кондензатора грее.
На теб ли да обяснявам че на габарит един 1uF хартиен кондензатор е няколко пъти по голям от необходимия за получаването на тия 10мА 100nF.
Пък това че е пропуснал разрядния резистор,това са дреболии.
Ще дам един пример
Някои иска схема за мигалка с един светодиод. Ами може да му дадем схема на човека. Слага си един компютър и на паралелния порт си слага светодиодче. И програма ще му напишем на човека да му мига светодиодчето. Е какво работи си схемичката няма проблем.
|
| Пон Окт 10, 2005 12:04 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Колеги, ако не успокоите топката, ще бъда принуден да заключа темата.
Обвинения в некомпетентност можете да отправяте към будали като мен, аз си знам колко струвам, но на професионалисти някак си не приляга да се плюят взаимно - всеки от вас се смята за печен и се обижда сериозно, когато някой му каже че не е. Така, че дайде по-спокойно. 
|
| Пон Окт 10, 2005 12:43 pm |
|
 |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Че ний сме си спокойни Nikola Kirov е малко изнервен.
Странно е че пише по такъв начин.
Всъщност той е единствения човек който си позволява да класифицира другите учасници във форума.
|
| Пон Окт 10, 2005 1:16 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
|
Това, че писах, “сега ми хрумна”, си е професионална деформация. Свикнал съм да провокирам активност. За тези, на които схемата действително им върши работа ще споделя, че имах действително проблем с неелектролитния кондензатор. Специално съм ходил в завода в Кюстендил да се разправям. Изводът е, че танталовите кондензатори с марката МПТ на 400V не издържат и прекъсват. Трябва да се използват МПТ на 630V или полипропиленови МПП на 400V. Знаете ли колко пилета в инкубаторите съм изпекъл, докато уточня това. А че може и да не съм изпекъл много пилета, няма да го оспорвам.
|
| Пон Окт 10, 2005 2:57 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
Вкусни ли бяха поне?  При следващия пробив на кондезатор, свиркай, пиенето е от нас. 
|
| Пон Окт 10, 2005 3:24 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
@инж. Сапунджиев : те затова ти казах, че му трябват още 2 резистора. Единият, както писа Киров, е за разряд на кондензатора след изключване. Вторият е серийно на неелектролитния кондензатор и служи да ограничи зарядния ток при включване. Ако го няма, токът е голям и след всяко включване еквивалентното серийно съпротивление на кондензатора се 'вдига' по малко. Това съм го гледал на доста прецизен измервател на компоненти и съм 100% сигурен в ефекта. След 30 - 50 включвания клетият кондензатор си прекъсва. Резисторът, който се слага е 10 - 50 ома, КОМПОЗИТЕН, а не металослоен или въглеродослоен, щото иначе той прекъсва ( с пукане, като Бенгалски огън ).
Надявам се да не приемеш коментара ми като заяждане, изобщо нямам такива намерения. 
|
| Пон Окт 10, 2005 6:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе и аз я гледам тая тема от известно време ама .... няма да се меся по схемите да не стане нов спор, ама не е хубаво така да се пише, и без тва сме 20 човека в тоя форум, дайте сега да се караме за такива неща.
|
| Пон Окт 10, 2005 7:32 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
|
bateAzq, жалко, че когато имах такъв проблем, нямаше Интернет! Има логика в това, което казваш, но не съм се сетил. Все пак полипропиленовите кондензатори решиха проблема!
Що се отнася до обидата, щом като човек се пазари за даскал или за политик, трябва да свиква с такива неща. Гледам от към веселата страна, но някои се впрягат!
|
| Пон Окт 10, 2005 8:38 pm |
|
 |
|
vasil
Регистриран на: Пет Ное 26, 2004 7:35 pm Мнения: 108 Местоположение: София
|
А с едно трансформаторче колко нерви, обиди и проблеми щяха да се спестят ...
|
| Пон Окт 10, 2005 10:11 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Това е най-разумното мнение, което видях по тази тема  На всичкото отгоре, ако сравним цените, на безтрансформаторното и трансформаторното решение, ще видим че разликата от някакви стотинки в полза на безтрансформаторното "се изяжда" от ползата от галваническото разделяне при трансформаторното решение.
|
| Вто Окт 11, 2005 7:40 am |
|
 |
|
TheWizard
|
Има и такива решения.....
|
| Вто Окт 11, 2005 11:18 am |
|
 |
|
jony++
Ранг: Минаващ
|
 Позволетеми още веднъж да Ви върна към схеманата на Пирев...
С риск да направя темата още по дълга бих искал да ви върна още веднъж към схемата на Пирев от първа страница на този "дебат". Става дума за включването на захранващия роводник - оке да е3 фаза и кое нула. Ако фазата влиза в кондензатора, а нулата се явява маса за цялата схема, то като пипнеш с фазомерчето преди кондензатора той светва (има фаза), а след кондензатора НЕсветна. Обаче ако се разменят проводниците, т.е. нулевия проводник влиза в кондензатора, а фазовия се явява обща маса за схемата, то където и да пипнеш с фазомерчето то ще свети. И поради тази причина неможели кондензатора да се раздели на две - един на фазата и един на нулата, защото ако захранването е от обикновен щепсел никога не се знае кой проводник ще е фаза и кой нула.
|
| Пет Окт 14, 2005 11:14 pm |
|
|